ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε ιδιώτες διυλιστήριο και βιολογικός καθαρισμός

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν σήμερα, Πέμπτη, 16 του Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού από την επιχείρηση

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ πως η ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση οργανισμών κοινωνικού χαρακτήρα και η παράδοση των δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες θα είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά και στο κοινωνικό σύνολο (κόστος και ποιότητα υπηρεσιών, κ.ά.).

Η περίπτωση της Εταιρίας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ ΑΕ), που άρχισε να παραδίδεται στους ιδιώτες επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται τώρα με κυβέρνηση τη ΝΔ, αποτελεί άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα.

Πριν από μερικές μέρες, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ ΑΕ και στους εργολάβους που έχουν αναλάβει να λειτουργούν έργα της ανακοίνωσαν την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων από σήμερα, Πέμπτη, 16 του Φλεβάρη, αντιδρώντας στην ανάθεση σε ιδιώτες των λειτουργιών του διυλιστηρίου, του βιολογικού καθαρισμού και του δικτύου μεταφοράς και διανομής του νερού, διεκδικώντας παράλληλα προσλήψεις προσωπικού.

Οπως κατήγγειλαν, με τη μέθοδο των εργολαβιών η ΕΥΑΘ ΑΕ πληρώνει περισσότερο απ' ό,τι αν θα χρησιμοποιούσε δικό της προσωπικό, και φυσικά αυτό το κόστος μεταφέρεται στους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει ο κίνδυνος να προκύψουν προβλήματα και ως προς την ποιότητα του νερού. Το διυλιστήριο και ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργούν με την ευθύνη ιδιωτών εργολάβων με ολιγόμηνες συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε λίγο. Τους επόμενους μήνες η διοίκηση της ΕΥΑΘ προτίθεται μέσα από διεθνή διαγωνισμό να παραδώσει τη λειτουργία του διυλιστηρίου και του βιολογικού καθαρισμού σε ιδιώτες για 60 μήνες!

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλθηκε, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού δεν είναι πλήρης. Μάλιστα, τελευταία, εξαιτίας της έλλειψης αεροσυμπιεστών για τη διαδικασία της χώνευσης, παράγεται υδρόθειο, το οποίο προκαλεί δυσοσμία και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να φορούν μάσκες για την προστασία τους. Για το πρόβλημα της δυσοσμίας και τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση του υδροθείου, ο Δήμος Εχεδώρου έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενώ προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι το Μάρτη.

Εξάλλου, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού συσσωρεύεται η λυματολάσπη που παράγεται - 150 τόνοι ημερησίως - διότι έληξε η σύμβαση απόθεσης στη χωματερή των Ταγαράδων.

Και την ώρα που οι εργολάβοι αλωνίζουν και επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα στους εργαζόμενους που απασχολούν, οι ελλείψεις σε προσωπικό στην ΕΥΑΘ ΑΕ μήνα με το μήνα αυξάνονται. Σήμερα, απασχολούνται συνολικά 550 εργαζόμενοι, ενώ, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της επιχείρησης, θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον 800.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ
Αδιαφορούν για την ανακατασκευή γέφυρας

Ο,τι απέμεινε μετά την κατάρρευση της 2ης μικρής λίθινης γέφυρας του Αχέροντα στη θέση Ντάλα
Ο,τι απέμεινε μετά την κατάρρευση της 2ης μικρής λίθινης γέφυρας του Αχέροντα στη θέση Ντάλα
Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης και κάθε αρμόδιου φορέα, για την ανακατασκευή της μικρής λίθινης γέφυρας του Αχέροντα (στη θέση Ντάλα) που κατέρρευσε το Φθινόπωρο του 2003, ζητούν κάτοικοι και φίλοι του Σουλίου καθώς και η Αδελφότητα το «Ηρωικό Σούλι».

Στο ενυπόγραφο κείμενο διαμαρτυρίας των φίλων και κατοίκων του Σουλίου - που κοινοποιήθηκε πρόσφατα από την Αδελφότητα το «Ηρωικό Σούλι» στους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, Περιφέρεια Ηπείρου, Νομαρχία Θεσπρωτίας, Κοινότητα Σουλίου) καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - σημειώνεται πως η συγκεκριμένη γέφυρα κατέρρευσε το Φθινόπωρο του 2003, όταν - μετά από θεομηνία - είχε πλημμυρίσει ο ποταμός Αχέρων.

Με την καταστροφή αυτής της γέφυρας - που έχει καταχωρηθεί και στις ιστορικά διατηρητέες γέφυρες - έγινε προβληματική η πρόσβαση (με τα πόδια ή με ζώο) από το τετραχώρι του Σουλίου (μέσω Σαμωνίβας Τζαβέλαινας) προς Γλυκή και το αντίστροφο τόσο για τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους όσο και όσους ήθελαν να επισκεφτούν με τα πόδια το ιστορικό τετραχώρι.

Οι φίλοι και κάτοικοι του Σουλίου καθώς και η διοίκηση της Αδελφότητας, σαν απόγονοι των Σουλιωτών που πονούν τον τόπο τους:

  • Διαμαρτύρονται για την αδιαφορία της επίσημης Πολιτείας, η οποία εδώ και 3 σχεδόν χρόνια δε μερίμνησε «για την αποκατάσταση της γέφυρας που συνδέει τα χωριά του ηρωικού Σουλίου» (Σούλι, Σαμωνίβα, Κιάφα, Αβαρίκο) με τη Γλυκή - μέσω Τζαβέλαινας - και το αντίστροφο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής όσο για τους επισκέπτες και τουρίστες.
  • Καλούν την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να προχωρήσουν στην άμεση ανακατασκευή της κατεστραμμένης γέφυρας, σαν ελάχιστο δείγμα τιμής και σεβασμού στους αγώνες των Σουλιωτών και στην ιστορία της χώρας.
ΒΟΛΟΣ
Συνελήφθη αστυνομικός

Για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθη 23χρονος αστυνομικός, στο Βόλο, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές της Αμφισσας. Ο αστυνομικός, που υπηρετεί εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα, συνελήφθη μαζί με ένα ακόμη άτομο στη διάρκεια ελέγχου από άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου. Στην κατοχή του βρέθηκαν 7,9 γραμμάρια ηρωίνης και ναρκωτικά χάπια. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του στο Βόλο βρέθηκε μία ζυγαριά ακριβείας και σακούλες συσκευασίας ναρκωτικών και άλλα 14,9 γραμμάρια ηρωίνης σε κρύπτη στο τιμόνι του αυτοκινήτου του. Ηρωίνη και ναρκωτικά χάπια βρέθηκαν και στο σπίτι του δεύτερου ατόμου, ο οποίος, επίσης, προφυλακίστηκε.

Παράσταση πολιτικής αγωγής

Συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Αντώνη Βγόντζα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος πήγε χτες στο γραφείο της 3ης τακτικής ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεση της εις βάρος του επίθεσης, δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητώντας παράλληλα την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα νεαρών πριν από περίπου 15 ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία για το χειρισμό την υπόθεσης και ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα και προς την κατεύθυνση της διερεύνησης και των αστυνομικών ευθυνών.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια κόντρα στο ψέμα και στη συκοφαντία των ιμπεριαλιστών ΕΕ - ΗΠΑ», το Παράρτημα 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (Αμπελόκηποι)του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, σήμερα, Πέμπτη 16.2.2006 και ώρα 7 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος Γκύζη της ΠΕΑΕΑ(Νίκου Λύτρα 26, πίσω από τον Αγ. Ελευθέριο), διοργανώνει εκδήλωση -συζήτηση «Για την Ιδρυση του ΕΛΑΣ στις 16.2.1942 και τον καθοριστικό ρόλο της στην ηρωική Εθνική Αντίσταση». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

-- Το Παράρτημα Αρτέμιδας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει συνεστίαση, την Παρασκευή 17.2.2006 και ώρα 8 μ.μ. στην ταβέρνα «ΜΙΤΕΡΑΝ» (Αγίου Ιωάννου, τηλ.: 22940.49070).

-- Οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ (κεντρική διοίκηση), την Κυριακή 19.2.2006 και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο «Κιβωτός» (πρώην «Καστέλο» - Καυταντζόγλου και Δημ. Ράλλη 26, στα Πατήσια), θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία - χαιρετισμό του προέδρου της ΠΕΑΕΑ, μουσικό πρόγραμμα, γλέντι και χορό και λαχειοφόρο με πλούσια δώρα. Προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ και στα Παραρτήματα (τηλ.: 210.8831.368 και 210.8225.407).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ