ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Στο ... απόσπασμα τα εργασιακά δικαιώματα

Με εγκύκλιο, που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και, άρα, οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις, ενώ μειώνονται δραστικά και οι μισθοί των εργαζομένων

Στο ...«αποφασίζομεν και διατάσσομεν» καταφεύγει η κυβέρνηση, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες ναρκοθετεί τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις σε δεκάδες πρώην ΔΕΚΟ, καταργώντας, παράλληλα, την ίδια την ελευθερία των συλλογικών συμβάσεων. Θέτοντας σε εφαρμογή το νόμο για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση επιχειρεί το τσάκισμα των εργασιακών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ, διαμορφώνοντας ένα αφόρητα αυταρχικό καθεστώς, με σαφή και ευδιάκριτη πολιτική στόχευση την περιβόητη «εξυγίανσή» τους, για να περάσουν στη συνέχεια στους ιδιώτες «επενδυτές» που αδημονούν.

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε χτες εγκύκλιο σε 50 πρώην ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και οργανισμούς, με την οποία καλεί τις διοικήσεις να καταρτίσουν μέχρι τις 30 του Απρίλη, νέους κανονισμούς εργασίας. Με τους κανονισμούς αυτούς, επιχειρείται να μειωθούν ή και να καταργηθούν υφιστάμενα επιδόματα, αποζημιώσεις, παροχές σε είδος, ενώ ανατρέπονται συνταξιοδοτικές κατακτήσεις. Δίπλα σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίοι θα επιλέγονται, αφού πρώτα περάσουν ...δοκιμαστική περίοδο, ενώ στη συνέχεια θα προσλαμβάνονται με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου...

Η νέα θρασύτατη αυτή αντεργατική πρόκληση, ακριβώς τη μέρα ανάληψης του έργου της νέας ...αναβαπτισμένης κυβέρνησης, δίνει και το γενικότερο στίγμα που θα ακολουθήσουν στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας. Αυτό της κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και εκδηλώνεται σε όλο το φάσμα των εργασιακών και ασφαλιστικών πεδίων.

Στη σχετική εγκύκλιο, όπου και εξειδικεύεται το περιβόητο άρθρο 14 περί «Υφιστάμενου Προσωπικού» του νόμου για τις ΔΕΚΟ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ...« οι δημόσιες επιχειρήσεις που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ή επιχορηγούνται από το Δημόσιο με στόχο την εξυγίανσή τους, υποχρεούνται να καταρτίσουν, όπου χρειάζεται, νέους κανονισμούς προσωπικού με τη μορφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας», ενώ την ίδια υποχρέωση έχουν και οι επιχειρήσεις εκείνες που μελλοντικά θα παρουσιάσουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα όρια ...κατάρτισης των - υποτίθεται - νέων συλλογικών συμβάσεων - επί της ουσίας, βέβαια, πρόκειται για πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης από την πλευρά του αστικού κράτους - είναι ασφυκτικά, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ...συναινέσουν στην καρατόμηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων έως τις 30/4/2006. Σε διαφορετική περίπτωση, το αντεργατικό τερατούργημα επιβάλλεται με νόμο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι νέοι κανονισμοί προσωπικού, οι οποίοι θα καταρτιστούν με τη μορφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θα πρέπει απαραιτήτως να περιέχουν τα ακόλουθα:

  • Οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς το 2006 δε θα ξεπερνούν το ποσοστό του 3%. Πρόκειται για την πιο επίσημη ομολογία ότι καταργείται η ελευθερία των συλλογικών συμβάσεων.
  • Πρέπει να επανεξεταστούν και να εκλογικευτούν τα χορηγούμενα επιδόματα, οι αποζημιώσεις και οι παροχές σε είδος, σαρώνονται, δηλαδή, τα πάντα.
  • Οι δαπάνες για υπερωρίες, αμοιβές επιτροπών, ομάδων εργασίας, καθώς και οι αμοιβές εκτός έδρας πρέπει να κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του προηγούμενου έτους.
  • Οι ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων, οι οποίες, άμεσα ή έμμεσα, δημιουργούν υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτούν ειδική νομοθετική ρύθμιση. Προκύπτει σαφώς ότι επιχειρούν να βάλουν χέρι σε συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των εργατικών σωματείων και των διοικήσεων των επιχειρήσεων.
  • Οπου παρίσταται ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου (δηλαδή απολύσεων), το κόστος εφαρμογής τους αναλαμβάνεται αποκλειστικά από την επιχείρηση.
  • Εν κατακλείδι, δε θα πρέπει να αναληφθούν, στην τρέχουσα χρήση ή στις επόμενες, υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού, που επιφέρουν αύξηση του κόστους, πέραν της επιβάρυνσης από την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής! Εν κατακλείδι, η τελευταία επισήμανση επιβεβαιώνει την εσαεί κατάργηση της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι την εισοδηματική πολιτική θα την καθορίζει η κυβέρνηση...
Αρση της μονιμότητας

Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις δύνανται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ή των καταστατικών, ή των κανονισμών, να προσλαμβάνουν το προσωπικό τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας για δοκιμαστική περίοδο μέχρι επτά μηνών. Στη συνέχεια - αφού γίνει το ξεσκαρτάρισμα - όσοι επιλεγούν, θα υπογράφουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, τις οποίες ο εργοδότης θα μπορεί να καταγγέλλει σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να απολύονται, όπως και οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα πιο ...απελευθερωμένο είναι το καθεστώς προσλήψεων στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, οι οποίες ...δύνανται να προσλαμβάνουν το πάσης φύσεως προσωπικό τους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μετά από δοκιμαστική περίοδο ή μη...

Συμφωνία - πιλότος

Οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων που σηματοδοτεί ο νόμος για τις πρώην ΔΕΚΟ και η χτεσινή σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δεν αποτελεί αποκλειστικά έργο της κυβέρνησης της ΝΔ. Την πολιτική αυτή στήριξε και νομιμοποίησε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, με την κατάπτυστη αντεργατική συμφωνία που υπέγραψε, πριν από ένα χρόνο, η συμβιβασμένη πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ) με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η συμφωνία όρισε το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους. Αλλά και τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, αφού δίνεται η δυνατότητα στον ΟΤΕ να προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό.

Τη συμφωνία αυτή αξιοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικεύοντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των ΔΕΚΟ και, μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, έθεσε τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η ανατροπή να αφορά και στο υφιστάμενο προσωπικό τους.

Οι αποδέκτες της εγκυκλίου

Ευρύτατος είναι ο κατάλογος των πρώην ΔΕΚΟ και των ελεγχόμενων από το Δημόσιο φορέων, που αποτελούν τον αποδέκτη της χτεσινής εγκυκλίου της κυβέρνησης. Η εγκύκλιος στάλθηκε στις παρακάτω 50 ΔΕΚΟ:

ΔΕΗ AE

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ AE

ΔΕΠΑ AE

ΑΣΠΡΟΦΟΣ AE

ΕΚΟ - ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ

DIAXON ΑΒΕΕ

ΕΛΟΤ AE

ΕΟΜΜΕΧ AE

ΟΚΑΑ AE

ΚΑΘ AE

ΙΓΜΕ

ΤΕΟ AE

ΔΕΠΟΣ AE

ΕΥΔΑΠ AE

ΠΕΧΩΔΕ

ΟΔΔΥ AE

ΕΑΒ AE

ΚΕΔ AE

ΟΠΕ AE

ΟΛΑ AE

ΟΛΒ AE

ΟΛΕ AE

ΟΛΗΓ AE

ΟΛΗ AE

ΟΛΚ AE

ΟΛΚΕ AE

ΟΛΛ AE

ΟΛΠΑ AE

ΟΛΡ AE

ΟΛΘ AE

ΟΛΠ AE

ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ ΑΒΕΕ

ΟΣΚ AE

ΟΕΔΒ

ΟΣΕ AE

ΕΛΤΑ AE

ΟΑΣΑ AE

ΕΘΕΛ AE

ΗΣΑΠ AE

ΗΛΠΑΠ AE

ΤΡΑΜ ΑΕ

ΑΜΕΛ AE

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΕ

ΟΔΙΕ AE

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΡΤ AE

ΔΕΘ AE

ΕΥΑΘ AE

ΕΟΤ

ΕΟΦ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ