ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απροστάτευτοι οι συνδρομητές
  • Η θέση του χρήστη εντοπίζεται μέσω της κάρτας SIM
  • Απειλούνται σταθερές - κινητές επικοινωνίες
  • Αρμόδιοι φοβούνταν «πρόσβαση» στα εταιρικά δίκτυα

Στο ΦΕΚ 87Β/26-1-2005, λίγες βδομάδες πριν η VODAFONE - αν υιοθετήσουμε την επιχειρηματολογία Βουλγαράκη ότι μπορούσε και να μην το κάνει - ενημερώσει την κυβέρνηση για τις υποκλοπές, δημοσιεύτηκαν Κανονισμοί βάσει των οποίων λειτουργεί και εποπτεύει η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και υποχρεούνται - τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο - να δουλεύουν οι εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Αφορούν στη διασφάλιση του απορρήτου κατά την παροχή κινητών και σταθερών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στο άρθρο 6, του πρώτου Κανονισμού, η ΑΔΑΕ - μετά κι από εισηγήσεις τεχνικών - ορίζει τα «ευάλωτα σημεία» των κινητών επικοινωνιών. «Ενδεικτικά αναφέρονται ευάλωτα σημεία σε επιθέσεις και παραβιάσεις:

1. Τερματικών συσκευών χρηστών: α) Η ίδια η συσκευή, β) Το αρχείο των εξερχόμενων ή εισερχόμενων κλήσεων, γ) Το αρχείο των καλούντων και καλούμενων αριθμών, δ) Ο τυχόν ενσωματωμένος αυτόματος τηλεφωνητής, ε) Τυχόν μνήμη καταγραφής, στ) Κάρτα Ταυτότητας Συνδρομητή (SIM).

2. Δικτύου: α) Σταθμός Βάσης, β) Μικροκυματικές Ραδιοζεύξεις (μεταξύ σταθμών βάσης, κ.ά.), γ) Αλγόριθμοι Κρυπτογράφησης, δ) Διακομιστές (servers), ε) Το φωνητικό ταχυδρομείο (Voice mail), στ) Κεντρικοί κατανεμητές Παρόχου, ζ) Κέντρα μεταγωγής και συνδέσεις του δικτύου κινητών επικοινωνιών με το σταθερό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, η) Οι δρομολογητές κλήσεων όταν υπάρχει εκτροπή των κλήσεων σε εναλλακτικό φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, θ) Η αποκάλυψη κλειδιών που χρησιμοποιούνται για κρυπτογράφηση».

Δηλαδή, μπορούν να γίνουν αντικείμενα παρακολούθησης τα πάντα σε ό,τι αφορά στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και στη δρομολόγηση κλήσεων.

Προς τούτο γράφεται στο ΦΕΚ ότι «ο πάροχος κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα πρέπει να ενημερώνει τους χρήστες με συγκεκριμένα μέσα (γραπτές οδηγίες, κλπ.) για τα ευάλωτα σημεία που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης τους και θα λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων σημείων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του». Απ' όσο γνωρίζουμε, τέτοια ενημέρωση προς τους χρήστες δε γίνεται ή αν έχει γίνει θα χάνεται κάπου στα λεγόμενα ψιλά γράμματα των συμβάσεων συνδρομής.

Εντοπισμός μέσω της SIM

Στο άρθρο 7 παρ. 3 ανάμεσα σε άλλους «βασικούς στόχους ασφαλείας» για έναν πάροχο κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω ενός δικτύου κινητών επικοινωνιών δεύτερης γενιάς (αφορά στη μεγάλη πλειοψηφία των κινητών που χρησιμοποιούν οι συνδρομητές στην Ελλάδα) διαβάζουμε: «Το απόρρητο της ταυτότητας του συνδρομητή, ώστε να μην μπορεί κάποιος τρίτος να γνωρίζει πότε και από πού χρησιμοποιεί ο συνδρομητής το δίκτυο».

Η ΑΔΑΕ εξηγεί: «Για να επιτευχθεί το απόρρητο της ταυτότητας του συνδρομητή, του αποδίδονται προσωρινές ταυτότητες. Κάθε συνδρομητής έχει μία Διεθνή Ταυτότητα Συνδρομητή η οποία είναι παγκοσμίως μοναδική και είναι αποθηκευμένη στην κάρτα SIM (Subscriber Identity Module)». Είναι η γνωστή κάρτα που βρίσκεται σε κάθε κινητό και χωρίς αυτήν δεν παρέχονται τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Η ΑΔΑΕ συνεχίζει: «H Διεθνής Ταυτότητα Συνδρομητή χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αναγνωρισθεί ο Συνδρομητής. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διαδικασία δημιουργίας της πρώτης σύνδεσης ενός καινούριου Συνδρομητή ή εφόσον υπάρξει κάποια απώλεια δεδομένων στο δίκτυο». Κάθε φορά, δηλαδή, που ενεργοποιείται σύνδεση με συμβόλαιο, η κάρτα ταυτοποιείται με τον συνδρομητή.

«Επιπλέον, στη διάρκεια της σύνδεσης στο δίκτυο, δίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα καινούρια Προσωρινή Ταυτότητα στον Κινητό Σταθμό (σ.σ.: εννοεί το κινητό), κάτι που καθιστά αρκετά δύσκολη την προσπάθεια γεωγραφικού εντοπισμού του Συνδρομητή».

Ωστόσο, δε βρίσκεται εύκολα συνδρομητής που να τον έχει καλέσει η όποια εταιρία για να του αλλάξει την επίμαχη κάρτα. Επιπρόσθετα, μια αλλαγή από μόνη της δεν εγγυάται ανωνυμία, αν καταγραφεί στα εταιρικά κατάστιχα σε ποιον ακριβώς χορηγήθηκαν η νέα κάρτα και η αντίστοιχη νέα «Ταυτότητα».

Και ακόμα, η ταυτοποίηση αυτή δεν αφορά μόνο συνδρομητές με συμβόλαιο. «Ανωνυμία» δεν έχουν ούτε οι κάτοχοι καρτοκινητού, καθώς όλο και συχνότερα σήμερα ζητείται ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου ως μέσο επικοινωνίας, από κρατικές κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες απευθύνονται οι κάτοχοι, με διάφορα αιτήματα.

Επομένως, ο γεωγραφικός εντοπισμός του οποιουδήποτε χρήστη κινητής τηλεφωνίας μόνο δύσκολος δεν είναι για τις μυστικές υπηρεσίες και τους λοιπούς παρακρατικούς μηχανισμούς.

Αλλωστε, ανάμεσα στις «περιπτώσεις απειλών του συστήματος ασφαλείας ενός δικτύου κινητών επικοινωνιών δεύτερης γενιάς» η ΑΔΑΕ αναφέρει τις «επιθέσεις στην κάρτα SIM», αλλά και την «απόκτηση πρόσβασης στο δίκτυο κορμού». Πρόσβαση που, όπως φάνηκε, ήταν καθ' όλα δυνατή και φυσικά αναγνωρισμένη από τους αρμόδιους ως κίνδυνος.

Εξάλλου, και στο άρθρο 8, το οποίο αφορά στην ασφάλεια των δικτύων κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς (μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια) επισημαίνει ως απειλή στο σύστημα ασφαλείας τις «επιθέσεις στην κάρτα USIM», την εξέλιξη της SIM.

Και τα σταθερά

Στον «Κανονισμό για τη Διασφάλιση Απορρήτου κατά την Παροχή Σταθερών Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών» στο άρθρο 6 αναφέρονται τα «Ευάλωτα Σημεία Σταθερού Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου».

«Ενδεικτικά αναφέρονται τα ευάλωτα σε επιθέσεις σημεία του δικτύου:

1. Στοιχεία τερματικών συσκευών χρηστών: α) Η τηλεφωνική συσκευή, β) Το σημείο σύνδεσης του τηλεφώνου (ροζέτα ή πρίζα), γ) Τυχόν ενσωματωμένος αυτόματος τηλεφωνητής, δ) Η διάταξη τερματισμού (NT) σύνδεσης ISDN, ε) Ο σταθμός βάσης των κοινών ασύρματων τηλεφώνων, στ) Οι διατάξεις modem στην IP επικοινωνία και στη σύνδεση με δίκτυα δεδομένων, ζ) Οι συσκευές τηλε-ειδοποίησης.

2. Στοιχεία δικτύου και υπηρεσιών: α) Ο κύριος και δευτερεύων κατανεμητής εσωτερικού δικτύου (Εσκαλίτ), β) Το κυτίο διανομής (Box), γ) Οι υπαίθριοι κατανεμητές καλωδίων (KV), δ) Τα συνδρομητικά κέντρα και τα ιδιωτικά δίκτυα, ε) Οι εσωτερικές καλωδιώσεις τοπικών δικτύων, στ) Οι διακομιστές (servers), ζ) Το φωνητικό ταχυδρομείο (Voice mail), η) Τα κέντρα μεταγωγής, θ) Οι κεντρικοί κατανεμητές».

Αρα απειλούνται όλα τα μέρη και της σταθερής επικοινωνίας. Δεν ήταν άγνωστο, αλλά έχει τη σημασία του το γεγονός ότι σημειώνεται με σαφήνεια κι επιμονή ακόμα κι από κρατικές υπηρεσίες.

Συζητήσεις για την «ιδεολογική διαπάλη»

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η σύγχρονη ιδεολογική διαπάλη», διοργανώνει η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ και το ΝΣ Φλώρινας της ΚΝΕ, το Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Αντιγόνη». Γίνεται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο σύγχρονος οπορτουνισμός» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει ο Απόστολος Παππάς, μέλος της Ιδεολογικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και το ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η σύγχρονη ιδεολογική διαπάλη». Θα γίνει την Κυριακή 19 του Φλεβάρη στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Παππάς, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Πέμπτη, στις 18.45, την εκπομπή «Εις υγείαν». Η εκπομπή επισκέπτεται τη μονάδα αντιμετώπισης πόνου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και συνομιλεί με τον διευθυντή του Αναισθησιολογικού Τμήματος Λουκά Γεωργίου, καθώς και με τις επιμελήτριες Ειρήνη Κουρούκλη και Βάσω Τσιρτσιρίδου, για τη μονάδα, σε ποιους απευθύνεται και ποιο ακριβώς είναι το έργο της. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Πόπη Καπετανοπούλου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΚΡΑΒΑΣ
Εκδήλωση - συζήτηση για την Παιδεία

Εκδήλωση συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και τις θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 6.30μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 62), η Αχτίδα 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Πατησίων, Κυψέλης, Γαλατσίου και η Τομεακή Οργάνωση Γκράβας της ΚΝΕ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ
Αυτοψία μετά ένα χρόνο

Μετά τις αλλεπάλληλες έρευνες που έχουν κάνει τόσο ο αδελφός του, όσο και δικηγόροι της οικογένειας στο σπίτι του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη στον Κολωνό, όπου πριν ένα χρόνο βρέθηκε απαγχονισμένος - αποτέλεσμα των οποίων ήταν να βρεθούν τετράδια με σημειώσεις του εκλιπόντος, καθώς και κινητά τηλέφωνα, αλλά και ο προσωπικός του ηλεκτρονικός υπολογιστής με την ηλεκτρονική του αλληλογραφία - χτες ο εισαγγελέας Γιάννης Διώτης που ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του (που κατά την αστυνομία είναι αυτοκτονία), πήγε στο σπίτι του στον Κολωνό για αυτοψία.

Εξερχόμενος ο Γ. Διώτης δεν προέβη σε καμία δήλωση!

Προηγουμένως ο εισαγγελέας είχε προβεί σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, μεταβαίνοντας ο ίδιος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί για την προανάκριση που είχε γίνει από την αστυνομία για τις συνθήκες θανάτου του Τσαλικίδη, αντί να καλέσει, ως είθισται, τους διενεργούντες την προανάκριση στο γραφείο του, για να τους πάρει, αν το κρίνει σκόπιμο, κατάθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ