ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Με πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν.

Χτες, 15/2, πρώτη ημέρα της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για το συντονισμό και τη στενότερη συνεργασία των δυο κομμάτων σε ζητήματα που αφορούν το κομμουνιστικό κίνημα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων των δύο χωρών, καθώς και τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το βράδυ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Σήμερα, Πέμπτη 16/2, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τμήματα και τομείς δράσης της ΚΕ του ΚΚΕ και θα αναχωρήσει αργά το βράδυ.

ΠΑΣΟΚ
Εντείνει την ανούσια αντιπαράθεση

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «αδιέξοδα» και αφήνοντας συνεχώς υπονοούμενα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενοι τη λαϊκή ετυμηγορία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τον Γ. Παπανδρέου να πρωτοστατεί, προσπαθούν να εντείνουν την ανούσια αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, ειδικότερα μετά και τον ανασχηματισμό.

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση για... αργοπορία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αποδεικνύοντας ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς υποκριτικά δηλώνει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης δε λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός σε θέματα ακρίβειας, ανεργίας και προστασίας βασικών δικαιωμάτων του».

«Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν να βλάπτουν τον τόπο και να δημιουργούν αδιέξοδα» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Ο ίδιος, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αλλαγών, σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) την πορεία των μεταρρυθμίσεων, την οποία θέλει να επιταχύνει». Σπέρνοντας αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι οι μεταρρυθμίσεις δήθεν δεν προχωρούν, ενώ η κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού, έθεσε προτεραιότητα την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι «με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει πορεία μεταρρύθμισης».

Βέβαια, ο ίδιος, επιχειρώντας να αποφύγει την πολιτική ταύτιση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανέφερε ότι «ο τόπος χρειάζεται αλλαγές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις», αλλά...«υπέρ του πολίτη». Ο Ν. Αθανασάκης, όπως και προχτές ο Γ. Παπανδρέου, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί έναν «άλλο δρόμο», που όπως ανέφερε θα δίνει «έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, την παιδεία και τη γνώση, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, το κράτος πρόνοιας και την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων»...

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επίσης ανέφερε ότι δε θα επιβεβαιωθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος πίστεψε ότι ο ανασχηματισμός θα λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός «για να ξεπεράσει ο κ. Καραμανλής τα αδιέξοδα και την απραξία της κυβέρνησής του και το ζήτημα των υποκλοπών», αφού όπως υποστήριξε «τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί».

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση και γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «στις εκλογές ο λαός θα αποφασίσει να καταδικαστεί η κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνέντευξη Τύπου για τις τοπικές εκλογές

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη με θέμα τις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη του 2006. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» στις 12 το μεσημέρι. Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Με το Σύλλογο Εργαζομένων στην «Αγροτική» ΑΕΕΓΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση αύριο Παρασκευή, στις 2μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων της «Αγροτικής» ΑΕΕΓΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Χωρίς προσδοκίες η «κοινή γνώμη»

Σχεδόν αδιάφορες αφήνει τις λαϊκές μάζες ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ενώ δε φαίνεται να τρέφουν αυταπάτες ότι θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε από την MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, σε δείγμα 1.100 ατόμων στις 14 και 15 του μήνα. Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ευθέως ότι δεν περιμένει ότι θα επιταχυνθεί η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του μετά τον ανασχηματισμό, έναντι του 40% που διατηρεί προσδοκίες. Σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις, το 50,5% δηλώνει ότι του άφησε θετικές εντυπώσεις ο ανασχηματισμός και το 36,4% αρνητικές.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 2,3 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει το 36,2% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, έναντι 33,9% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 6,8%, ο ΣΥΝ 3,5%, το ΛΑΟΣ 4%, ενώ η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» φθάνει στο 14%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ