ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Καθολική απαίτηση η κλιμάκωση του αγώνα

Δεμένα τα καράβια στα λιμάνια όλης της χώρας, με τις ταξικές δυνάμεις να αφήνουν τη σφραγίδα τους και σ' αυτήν την κινητοποίηση

Ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι περιφρούρησαν από το πρωί την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
Ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι περιφρούρησαν από το πρωί την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
Με καθολική συμμετοχή στη 48ωρη προειδοποιητική απεργία και στην περιφρούρησή της στους καταπέλτες των πλοίων, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απάντησαν χτες οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Κεντρικό αίτημα των απεργών ναυτεργατών αποτελεί η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, με το οποίο κάνει πράξη μια σειρά από αξιώσεις των εφοπλιστών.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργατών της θάλασσας, όπως αυτές εκφράστηκαν στη χτεσινή απεργία, κάνουν επιτακτική την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, μετά και τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Πρώτη μέρα χτες της απεργίας και σε όλα τα λιμάνια της χώρας επικρατεί ο απεργιακός νόμος, καθώς τα καράβια όλων των κατηγοριών από τις 6 τα ξημερώματα έμειναν δεμένα. Οι ναυτεργάτες με τη συμπαράσταση κι άλλων τμημάτων της εργατικής τάξης που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία με απόλυτη επιτυχία. Οι καταπέλτες γέμισαν από απεργούς που δηλώνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την πολιτική που απελευθερώνει τα δρομολόγια και τα ναύλα, γκρεμίζει το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), συρρικνώνει τις κοινωνικοασφαλιστικές τους κατακτήσεις, υποβαθμίζει τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και ταυτόχρονα δημιουργεί ιδιωτικές σχολές.

Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε από το λιμάνι του Πειραιά, ακινητοποιημένα έμειναν τα καράβια στο λιμάνι της Ραφήνας, κανένα καράβι δεν απέπλευσε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας, της Θάσου, καθώς και τα άλλα νησιά της χώρας. Στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, ναυτεργάτες και νησιώτες έδωσαν από κοινού τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Στην Πάτρα, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ 15 περίπου πλοία που βρίσκονται στην Ιταλία παρέμειναν και αυτά δεμένα στα λιμάνια.

Στη Χίο τα ναυτεργατικά συνταξιουχικά σωματεία και εκατοντάδες εργαζόμενοι του νησιού πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ο αγώνας των ναυτεργατών να δεθεί με τα αιτήματα των νησιωτών για ασφαλείς και φτηνές, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, προς όφελος του λαού. Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε στα Ψαρρά και τις Οινούσες, ενώ τα ναυτοχώρια της περιοχής συμμετείχαν σύσσωμα στην απεργιακή κινητοποίηση.

Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, που, κάτω από τη δική τους ασφυκτική πίεση και την αγωνιστική δράση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αναγκάστηκε να κηρύξει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποτελεί σαφή εντολή για την κλιμάκωση των αγώνων, για την ανατροπή συνολικά της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης που επιδεινώνει το εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών και ταυτόχρονα γεμίζει με αέρα τα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργούν σήμερα για τη Σύμβαση

Σε κλιμάκωση με συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, καλούν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επίθεση των τραπεζιτών που στόχο έχει την κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Μια επίθεση που αποτελεί μέρος της γενικότερης ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου στις συμβάσεις, στα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και η οποία στηρίζεται από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Οι προχτεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τ. Αράπογλου, ότι οι εργαζόμενοι «κοστίζουν» ακριβά στις τράπεζες, αλλά και ο ισχυρισμός του προέδρου του ΣΕΒ ότι ο συνδικαλισμός και οι συλλογικές συμβάσεις είναι άχρηστες όταν δεν εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα, αποτελούν φαιδρά επιχειρήματα που μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, πραγματοποιώντας περιοδείες στους χώρους δουλιάς μαζί με συνδικαλιστές από άλλους κλάδους, καλούν τους εργαζόμενους να σπάσουν το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας. Να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή απεργία του κλάδου και στη μάχη για την περιφρούρησή της. Παράλληλα, να δώσουν βροντερό αγωνιστικό «παρών» στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της.

Οι εργαζόμενοι, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τη δράση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών και να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις. Με έμφαση επισημαίνουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης και ότι εξίσου σημαντική με τη μάχη για τη διασφάλισή τους είναι και η μάχη για την απόσπαση κατακτήσεων μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στα πλαίσια αυτά, οι εργαζόμενοι, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, να οργανώσουν τον αγώνα τους και να συντονίσουν τη δράση τους με τους εργαζομένους όλων των κλάδων που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών, για τη διασφάλιση της κλαδικής τους σύμβασης, και με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ να παλέψουν για τη βελτίωση των όρων εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση και περιφρούρησης της απεργίας στις 7 το πρωί στην ΑΛΦΑ Τράπεζα (πλατεία Βαρδαρίου).

Κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής των τραπεζοϋπαλλήλων της Λάρισας στη σημερινή απεργία απευθύνει με ανακοίνωσή της και η τοπική Επιτροπή Αγώνα Τραπεζοϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ. «Τις Συλλογικές Συμβάσεις - επισημαίνει - κανείς δεν τις χάρισε στους εργαζόμενους. Είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα σκληρών αγώνων»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντείνει τις προκλήσεις

Ακρως προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, κατά τη χτεσινή έκτακτη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι με αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων. Ωμά και εν μέσω της απεργιακής κινητοποίησης, όχι μόνο απέρριψε τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά προδιέγραψε και το διωγμό των ελληνικών πληρωμάτων από τα επιβατηγά πλοία!

Ειδικότερα, ο υπουργός έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να αξιοποιήσει τον εκτρωματικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92 - τον οποίο είχαν προσυπογράψει εκτός από την ίδια, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ - προκειμένου να ικανοποιήσει μια από τις κύριες αξιώσεις των εφοπλιστών των επιβατηγών πλοίων, που είναι ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, προκειμένου να αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, ή να μετατραπούν οι Ελληνες σε τριτοκοσμικούς στη χώρα τους.

Εντείνοντας την πρόκληση εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ένα από τα βασικά αιτήματα της ναυτεργατικής απεργίας είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για τη Ναυτική Εκπαίδευση! Κι αυτό όταν πρόκειται για ένα νομοθετικό εξάμβλωμα «σκούπα» που όχι μόνο υποβαθμίζει παραπέρα και ραγδαία τη Ναυτική Εκπαίδευση και την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών, αλλά πλήττει και κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά κατακτημένα δικαιώματα.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων καταγγέλθηκε με τον πιο έντονο τρόπο η στάση του υπουργού, ενώ έκαναν καθαρό ότι το μπλοκ των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, θα πάρει από τους ναυτεργάτες την απάντηση που πρέπει με την κλιμάκωση του αγώνα.

Αργά το βράδυ σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το ΥΕΝ αναφέρθηκε ότι σήμερα ο υπουργός θα στείλει επιστολή προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όπου θα εκθέσει «λεπτομερώς τις θέσεις του υπουργείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ