ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ
Νέος μποναμάς στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο

Με πρωτεργάτες τους σοσιαλδημοκράτες και το ΕΛΚ ψηφίστηκε χτες η αντιδραστική οδηγία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ενάντια στο πανεργατικό αίτημα για απόσυρση της οδηγίας, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ολοκλήρωσαν χτες ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης
Ενάντια στο πανεργατικό αίτημα για απόσυρση της οδηγίας, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ολοκλήρωσαν χτες ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει από χτες η έκθεση Γκέμπχαρντ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, στην οποία αποτυπώνονται στο ακέραιο οι αντεργατικές επιταγές της οδηγίας Μπολκεστάιν. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χτες με 391 ψήφους υπέρ, 213 ψήφους κατά και 34 αποχές μία έκθεση που καταλύει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, προϊόν άριστης συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών (ΕΛΚ) και Σοσιαλιστών που απέδειξαν ότι κοινός και μόνος στόχος τους είναι η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Στην πρόταση ολοκληρωτικής απόρριψης της οδηγίας και της έκθεσης 153 ψήφισαν υπέρ, 486 κατά και 1 αποχή.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της ολοκληρωτικής απόρριψης της οδηγίας, τάχτηκε ξεκάθαρα κατά των δήθεν συμβιβαστικών προτάσεων του ΕΛΚ και των σοσιαλιστών και καταψήφισε το τελικό κείμενο.

Το περίφημο άρθρο 16 με την αρχή της χώρας καταγωγής εξακολουθεί να υφίσταται φραστικά τροποποιημένο, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει την ουσία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εισηγήτριας της έκθεσης Εβελιν Γκέμπχαρντ, η οποία, απαντώντας σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ψηφοφορία υποστήριξε ότι «θα λαμβάνεται υπόψη η αρχή της χώρας υποδοχής. Αυτό δεν ξεκαθαρίζεται βέβαια με απόλυτη σαφήνεια αλλά εννοείται»...

Τη διατήρηση της αρχής της χώρας καταγωγής επιβεβαιώνει και η δήλωση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η αρχή της χώρας προέλευσης τροποποιήθηκε σημαντικά, έστι ώστε οι χώρες υποδοχής να μπορούν όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου στις νέες επιχειρήσεις που παράσχουν υπηρεσίες στο έδαφός τους».

Οσον αφορά το ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνει η οδηγία, παραμένει επίσης εσκεμμένα μετέωρο, καθώς γίνεται λόγος για υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος (υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο) των οποίων ο διαχωρισμός επαφίεται στα κράτη - μέλη, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ορίζουν καν τέτοιες κατηγορίες. Επί της ουσίας, καμιά υπηρεσία δεν εξαιρείται από την οδηγία, ανάμεσά τους και το νερό, η ενέργεια, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, το περιβάλλον, οι οικονομικές υπηρεσίες, η διαφήμιση, η επεξεργασία αποβλήτων και η αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων.

Η ΝΔ, ακολουθώντας τη γνωστή γραμμή της κυβέρνησης, με ανακοίνωση Τύπου μετά την ψηφοφορία, σημειώνει ότι η οδηγία Μπολκεστάιν ...δεν υπάρχει πια. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης της έκθεσης. Το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφύγει τη «ρετσινιά» της άμεσης θετικής ψήφου, συνέχισε στην ίδια τακτική συγκάλυψης της ουσιαστικής συμφωνίας του με την οδηγία: Ενώ ψήφισε υπέρ των συμβιβαστικών προτάσεων χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών και κατά της απόρριψης της οδηγίας στην ψηφοφορία, για την υιοθέτηση του τελικού κειμένου ψήφισε αποχή. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο ΣΥΝ, ο ευρωβουλευτής του οποίου, αφού μπήκε στη διαδικασία των τροποποιήσεων, τελικά ψήφισε υπέρ της απόρριψής της.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σφοδρή επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα

Δήλωση των ευρωβουλευτών του Κόμματος μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Σε δήλωσή της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην ολομέλεια, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την επαίσχυντη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλδημοκρατών (ΕΣΚ) και στηρίχτηκε από τους Φιλελεύθερους, τα οποία υπερψήφισαν την Οδηγία - έκτρωμα για την «απελευθέρωση των υπηρεσιών», κατ' απαίτηση της Ενωσης των Βιομηχάνων της ΕΕ (UNICE).

«Η επαίσχυντη αυτή συμφωνία - σημειώνουν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος - που εκφράζει και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν στις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές αυτές δυνάμεις στοιχίζονται πίσω από τις στρατηγικές επιλογές και απαιτήσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας", την αύξηση της κερδοφορίας του, με την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων της.

Η αρνητική ψήφος του ΣΥΝ δεν μπορεί να δώσει "άλλοθι" στη γραμμή της ευρωυποταγής που ακολουθεί, αφού η Οδηγία αυτή θεμελιώνεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία ο ΣΥΝ στήριξε και με την ψήφο του στη Βουλή. O ΣΥΝ δεν είναι αντίθετος με τη γενική στρατηγική της ΕΕ, την ολοκλήρωση και την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών, αλλά σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει "απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών", δηλαδή και πλήρης ασυδοσία των μονοπωλίων και δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων!».

«Η πολιτική συμφωνία ΕΛΚ - ΕΣΚ - Φιλελευθέρων και άλλων συντηρητικών δυνάμεων για την προώθηση της σχετικής οδηγίας για τις υπηρεσίες, εκφράστηκε στο ψήφισμα που από κοινού ενέκριναν στην Ολομέλεια του ΕΚ 1/12/2005 για τους στόχους της ΕΕ στην Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) - Χονγκ Κονγκ 13-18 Δεκέμβρη 2005, στο οποίο έθεσαν στρατηγική προτεραιότητα την "απελευθέρωση" των υπηρεσιών τόσο στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσο και γενικότερα σε διεθνή κλίμακα, για τη ληστρική εκμετάλλευση από τα μονοπώλια των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η δήλωση συνεχίζει:

«Οι τροπολογίες που από κοινού πρότειναν και ψήφισαν Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι ενίσχυσαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της οδηγίας για τις υπηρεσίες:

α) Διευρύνουν την ασυδοσία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών να επιλέγουν ως έδρα τους χώρες με "ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον" - φοροαπαλλαγές, χαμηλές προδιαγραφές ποιότητας υπηρεσιών, φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.ά. - προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους.

β) Ισχυρό πλήγμα καταφέρουν στις υπηρεσίες δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα (εκπαίδευσης, διαχείρισης υδάτων, απορριμμάτων, φύλαξης επικίνδυνων υλικών, ταχυδρομικών υπηρεσιών, υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα, κοινωνικής πρόνοιας κλπ.), οι οποίες ιδιωτικοποιούνται και μπαίνουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο των μονοπωλίων.

γ) Διακυβεύουν θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης - συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, το ιερό δικαίωμα της απεργίας που με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αίμα κατάκτησε η εργατική τάξη. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των εργοδοτικών ενώσεων του ναυτιλιακού τομέα της Φινλανδίας και του κατασκευαστικού κλάδου της Σουηδίας, με τη στήριξη της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεών τους, για να κηρυχτούν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων τους ενάντια στις αθρόες προσλήψεις από την εργοδοσία εργαζομένων από άλλα κράτη - μέλη με χαμηλότερο επίπεδο μισθών και δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι έρχονται σε αντίθεση με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιδραστικής επίθεσης που εξελίσσεται σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

δ) Παραδίδουν την αγορά των υπηρεσιών στο μονοπωλιακό κεφάλαιο με καταστροφικές συνέπειες για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, αφήνουν την ποιότητα και τις τιμές των υπηρεσιών στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη».

«Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους στη χώρα μας και στην Ευρώπη να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην Οδηγία και τις συνέπειές της, να δώσουν στην πάλη τους αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο, βάζοντας στο στόχαστρο το σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της», καταλήγει η δήλωση των κομμουνιστών ευρωβουλευτών.

Καταδικάζει και το ΑΚΕΛ

Την αντεργατική οδηγία καταδικάζει και το ΑΚΕΛ, οι ευρωβουλευτές του οποίου την καταψήφισαν κατά τη χτεσινή ψηφοφορία. Το ΑΚΕΛ τονίζει τις τεράστιες ευθύνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, σημειώνοντας ότι «εκείνο που στην πραγματικότητα πέτυχαν ήταν να αγνοήσουν τη θέληση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των οποίων τα κεκτημένα, το βιοτικό επίπεδο θυσιάζονται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων και των μονοπωλίων».

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την τελική απόσυρση της οδηγίας Bolkestein, για την προστασία και την επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Κύπρου και της Ευρώπης» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ