ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Στόχοι πάλης ενάντια στην άκρατη εμπορευματοποίηση

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες Επερώτηση με θέμα τον αθλητισμό, προβάλλοντας συγκεκριμένους στόχους πάλης, που θα πρέπει να διεκδικήσει το νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα. Για έναν αθλητισμό που θα έχει στο κέντρο το λαό και όχι τις επιχειρηματικές εταιρίες που λυμαίνονται το χώρο

Η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ για τον αθλητισμό, σε συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου ορθώνονται όλο και περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμά τους στον αθλητισμό. Η πολιτική αυτή, όχι μόνο οδηγεί στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, όπου για να αθληθεί κάποιος θα πρέπει να πληρώσει ακόμη και εκεί που δεν έχουν μπει ανοιχτά ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά παράλληλα υποβαθμίζει και συρρικνώνει την όποια κρατική πρόνοια στον τομέα του αθλητισμού.

Στην ουσία, ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. Το σχολείο, η γειτονιά, το αθλητικό σωματείο, αντί να αποτελούν τη βάση του αθλητισμού, βρίσκονται στη «γωνία». Αντίθετα, διευρύνεται και ενισχύεται ο τζόγος, ο επαγγελματικός αθλητισμός - που βασίζεται σε επιχειρηματίες και χορηγούς - και οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες.

Το ΚΚΕ θεωρεί ευρύτερη την αξία της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε χτες, Επερώτηση στη Βουλή, την οποία υπογράφουν, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, οι βουλευτές, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη, Ορέστης Κολοζώφ, Παναγιώτης Κοσιώνης, Βέρα Νικολαΐδου, Ελπίδα Παντελάκη, Σταύρος Σκοπελίτης, Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης, Τάκης Τσιόγκας και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Εκεί, επισημαίνουν τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον αθλητισμό η ασκούμενη πολιτική, καθώς επίσης προβάλλει και ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, που πρέπει να προτάξουν, όχι μόνο οι φορείς του αθλητισμού, μα και η νεολαία και το λαϊκό κίνημα.

* * *

Αναλυτικά το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:

«Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού, και συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία.

Ταυτόχρονα, αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν, όσο γίνεται, ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα και την αγωνιστικότητα σαν τρόπο ζωής.

Γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα

Ενώ η ανάγκη για άθληση στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση, όπου ορθώνονται όλο και περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμά τους στον αθλητισμό. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε σχέση με τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή, σε γυμναστήρια, εξοπλισμό, αλλά και σε στελέχωσή τους με καθηγητές Φυσικής Αγωγής κλπ., λόγω της συνεχιζόμενης ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Κυρίως, όμως, λόγω του κυβερνητικού προσανατολισμού για ενίσχυση και ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού και της εμπορευματοποίησής του.

Οι πολιτικές αυτές επιλογές οδηγούν στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα με τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τις πισίνες, τα γήπεδα 5Χ5, τα οποία πολλές φορές λειτουργούν χωρίς συγκεκριμένο έλεγχο σχετικά με την ύπαρξη ειδικευμένου προσωπικού, την ασφάλεια των μηχανημάτων, τα συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν κλπ. Επιπρόσθετα, για να μπορεί κάποιος να αθληθεί, πρέπει να πληρώσει ακόμα και εκεί που δεν έχουν μπει ανοιχτά οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Για παράδειγμα στο ΟΑΚΑ, για να μάθει κολύμπι ένα παιδί πληρώνει 50 ευρώ το μήνα.

Τα προγράμματα της ΓΓΑ με τους δήμους όπως το "αθλητισμός για όλους" είναι ελάχιστα και αποσπασματικά.

Απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση

Στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα 5.000 ερασιτεχνικά σωματεία λειτουργούν με ψίχουλα, με εξαίρεση εκείνα που έχουν παραδοθεί σε μεγαλοπαράγοντες. Παραμένουν σε ισχύ μια σειρά αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στην εκλογή των ΔΣ, στην εγγραφή μελών κ.ά.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η πραγματικότητα για τη νέα γενιά:

  • Ανυπαρξία προσχολικής φυσικής αγωγής.
  • Σχολικός αθλητισμός σε υποβαθμισμένους χώρους, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και πλήρες επιστημονικό πρόγραμμα, με τεράστια κενά φυσικής αγωγής.
  • Πανεπιστήμια και σχολές χωρίς οργανωμένα προγράμματα και υλικοτεχνική υποδομή.

Το δικαίωμα στην άθληση συνθλίβεται από τον ασφυκτικό περιορισμό του ελεύθερου χρόνου. Η απαίτηση για δωρεάν άθληση αντικαθίσταται από την άκρατη εμπορευματοποίηση και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, ασχολείται αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στον "αθλητισμό", αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη και δύναμη. Χύνουν δε κροκοδείλια δάκρυα για τα απαράδεκτα φαινόμενα βίας, χουλιγκανισμού, ντόπινγκ, που είναι σύμφυτα με τον αθλητισμό - εμπόρευμα που προωθείται και την ίδια στιγμή ξεκινάει "το στοίχημα" που πριν ακόμη ξεκινήσει άρχισαν οι καταγγελίες για στημένα παιχνίδια.

Παρά τα κατά καιρούς εξαγγελλόμενα μέτρα, τα παραπάνω φαινόμενα δεν έχουν αντιμετωπιστεί, γιατί δεν υπάρχει πρόθεση να θιγούν τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό, γιατί ο τζόγος υιοθετείται σαν επίσημη κρατική πολιτική, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της βίας και των κυκλωμάτων διαφθοράς.

Η ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Το πρότυπο του αθλητισμού ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, αλληλεγγύης, άμιλλας, ειρήνης και προόδου.

Είναι λοιπόν άμεση η ανάγκη για τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, στη βάση ενός ενιαίου συστήματος βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες που θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας.

Ο ρόλος του σχολείου

Στην οργανωμένη προσχολική αγωγή, με βάση το αθλητικό παιχνίδι, με διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων και διορισμό των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

Στη διάρκεια της σχολικής ζωής, ανάλογα με τις ανάγκες σωματικής ανάπτυξης και συναισθηματικής ωρίμανσης των νέων, με το να μπουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός προγράμματος που ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες (διορισμός καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού), καθώς και με θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.

Να καθιερωθεί κάρτα υγείας, πλήρως ενημερωμένη και κάρτα εξέλιξης για κάθε μαθητή και να υπάρξει οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Στα πανεπιστήμια πρέπει να ενθαρρύνεται και να στηρίζεται η αυτοοργάνωση των φοιτητών για άσκηση και αθλήματα, να στηρίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι με μέσα και υποδομές.

Απαιτείται ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές Σωματικής Αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Στην ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής σε γυμναστήρια κλπ., επίσης στο σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού όπως για ΑΜΕΑ, Τσιγγάνους κλπ. Η διαμόρφωση προϋποθέσεων δωρεάν άθλησης για όλους, ιδιαίτερα για τους νέους, πρέπει να γίνεται με πλήρη κάλυψη των δαπανών, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην πολιτική της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να μετακυλίουν μέσω των ΟΤΑ, με διάφορους τρόπους, το κόστος των αθλητικών δραστηριοτήτων στις πλάτες όσων αθλούνται, μετατρέποντας έτσι την άθληση σε εμπόρευμα.

Πλαίσιο αιτημάτων

Με την υποστήριξη του κράτους, αθλητική δραστηριότητα να αναπτύσσουν σωματεία και φορείς των εργαζομένων. Υποχρεωτικά, μεγάλες μονάδες και υπηρεσίες να διαθέτουν αίθουσες γυμναστικής με όργανα και προσωπικό.

  • Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες. Η βάση του Αθλητισμού πρέπει να είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σε αυτήν τη βάση να αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων, ο οποίος να στηρίζεται από το κράτος.
  • Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, να είναι η βάση του αθλητισμού, και το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του.
  • Να καλύπτει τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους σπόνσορες.
  • Η συμμετοχή όλων να είναι ελεύθερη, η συνδρομή μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν.
  • Να καθιερωθεί σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.
  • Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των αθλητών με ύπαρξη κάρτας υγείας και παρουσία γιατρού σε όλους τους αγώνες.
  • Να μετέχουν στους αθλητικούς συλλόγους οι ίδιοι οι αθλητές.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα του αθλητισμού».

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Η πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα

Η μπασκέτα αυτή - στο γήπεδο της Αίγινας - στηρίζεται πάνω σε ένα ...κουτί! Τα κονδύλια είναι ανύπαρκτα και τα ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν
Η μπασκέτα αυτή - στο γήπεδο της Αίγινας - στηρίζεται πάνω σε ένα ...κουτί! Τα κονδύλια είναι ανύπαρκτα και τα ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν
Η άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έγινε γνωστή μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε ο «Ριζοσπάστης» για περισσότερους από δύο μήνες, αρχής γενομένης από τις 8 Νοέμβρη του 2005. Μέσα από τα ρεπορτάζ από ολόκληρη τη χώρα, αποκαλύφθηκε ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν καταδικάσει σε μαρασμό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το δικαίωμα στην άθληση. Οι ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις για τα εκατοντάδες σωματεία σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη οικονομική ενίσχυση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον εκάστοτε δήμο, είναι μόνο η κορυφή του ...παγόβουνου των προβλημάτων.

Η έρευνα του «Ρ» αποκάλυψε τα όσα κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα του επαγγελματικού αθλητισμού. Πίσω από τον αθλητισμό του κέρδους, της «γκλαμουριάς» και της ντόπας, υπάρχουν αυτοί που αποτελούν τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού» για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Οι τελευταίοι, άλλωστε, ασχολούνται μόνο με επιχειρηματίες με τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ.

Μερικά από αυτά που αναδείχτηκαν μέσα από τις στήλες του «Ρ» είναι τα παρακάτω:

Η απουσία υποδομών και επιχορηγήσεων είναι τα δυο βασικά προβλήματα που απασχολούν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Ο δήμος Αθήνας για 55 σωματεία διαθέτει μόλις δυο γήπεδα (ΡΟΥΦ, Αλεπότρυπα) και σε αυτά οι συνθήκες λειτουργίας δεν είναι και οι κατάλληλες. Τα ίδια ισχύουν και για 120 σωματεία στον Πειραιά, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Και προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ορισμένες δημοτικές αρχές δε διστάζουν να προτάξουν τη «λύση» της συγχώνευσης των σωματείων, προκειμένου να μην ανευρεθούν νέοι χώροι άθλησης, αφού αυτοί είναι για πούλημα σε ιδιώτες. Κάτι που συνέβη στην περίπτωση της Κορωνίδας Γαλατσίου.

Σε γήπεδα σαν κι αυτό του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά, δεκάδες νέοι προσπαθούν να αθληθούν
Σε γήπεδα σαν κι αυτό του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά, δεκάδες νέοι προσπαθούν να αθληθούν
Από την άλλη, υπάρχουν εγκαταστάσεις όπου, όμως, οι συνθήκες είναι άθλιες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γηπέδου του Ερμή Ηρακλείου που κάνουν προπόνηση δίπλα στα σκουπιδιάρικα. Ή, βέβαια, ακόμη χειρότερα, να υπάρχουν χώροι που σχεδιάζονται να κατεδαφιστούν, προκειμένου να γίνουν οικόπεδο, που θα εκμεταλλευτούν ιδιώτες όπως για παράδειγμα το κλειστό «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι.

Η απουσία χρηματοδοτήσεων από την ΓΓΑ εδώ και τρία χρόνια αποτελεί άλλη μια θηλιά στο λαιμό αυτών που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα έξοδα υπέρογκα και πολλές φορές κάποιοι αναγκάζονται να βάλουν από το μεροκάματό τους, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Χαρακτηριστικές ήταν οι αποκαλύψεις των ανθρώπων της Δόξας Αγίας Αννας Μενιδίου.

Αντίστοιχα και οι περισσότερες διοικήσεις των δήμων αδιαφορούν για το δικαίωμα στην άθληση των πολιτών τους. Οχι μόνο δεν υπάρχουν προγράμματα λαϊκής άθλησης, αλλά η μόνη ενίσχυση που δίνουν στα υπάρχοντα ερασιτεχνικά σωματεία είναι της τάξης των 1.000 - 1.500 ευρώ.

Νίκη για την Καστοριά

Σε εξ αναβολής παιχνίδι για την 18η αγωνιστική, στη Β` Εθνική, η Καστοριά επικράτησε 1-0 (90' Ενκβιστ) του Πανσερραϊκού στις Σέρρες. Με τη νίκη αυτή οι «γουναράδες» έφτασαν τους 27 βαθμούς, ενώ οι γηπεδούχοι έμεινε στους 23 βαθμούς και πλέον μπαίνουν σε περιπέτειες αναφορικά με την παραμονή τους.

Προκαταρκτική εξέταση για «στημένα»

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα για κύκλωμα που «έστηνε» ποδοσφαιρικούς αγώνες (Α' Εθνικής ), διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο α' αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, Β. Μητρόπουλος. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Πούλιος.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ευνοϊκό πρόγραμμα

Ούτε παραγγελία, να το έκανε. Ευνοϊκό, για την Εθνική ομάδα, είναι το πρόγραμμα του 3ου προκριματικού ομίλου, για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008. Η συνάντηση (Κωνσταντινούπολη) των εκπροσώπων από τις επτά χώρες που συγκροτούν τον όμιλο (όπως αναμενόταν) δεν κατέληξε σε συμφωνία. Ετσι έγινε κλήρωση. Αναλυτικά το πρόγραμμα της κατόχου του τροπαίου, έχει ως εξής: (2/9) Μολδαβία - Ελλάδα, (06/09) Ρεπό, (07/10) Ελλάδα - Νορβηγία, (11/10) Βοσνία - Ελλάδα, (24/3/2007) Ελλάδα - Τουρκία, (28/3) Μάλτα - Ελλάδα, (2/6) Ελλάδα - Ουγγαρία, (6/6/) Ελλάδα - Μολδαβία, (8/9) Ρεπό, (12/9) Νορβηγία - Ελλάδα, (13/10)Ελλάδα - Βοσνία, (17/10) Τουρκία - Ελλάδα, (17/11) Ελλάδα - Μάλτα, (21/11) Ουγγαρία - Ελλάδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Προσοχή στις λεπτομέρειες»

«Αυτό που κάνει τη διαφορά στα ντέρμπι είναι οι λεπτομέρειες. Αν μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε, θα είμαστε πιο κοντά στη νίκη». Αυτή είναι η εκτίμηση του Σόλιντ (όπως την εξέφρασε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πρωταθλητής») για τον κυριακάτικο αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το ευχάριστο για τον «ερυθρόλευκο» τεχνικό, είναι ότι αυξάνονται τα περιθώρια των επιλογών του (για την 11άδα), αφού Μπουλούτ και Γεωργάτος πήραν κανονικά μέρος στην προπόνηση. Ο Πατσατζόγλου υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία δεξιού άκρου ποδός, λόγω των ενοχλήσεων που ένιωσε. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή βλάβη και ότι πρόκειται για κάκωση των μαλακών μορίων. Βελτίωση παρουσίασε η κατάσταση του Καφέ που όμως θα απουσιάσει, όπως φυσικά και ο Μαυρογενίδης (περίπου 1 μήνα εκτός). Οσον αφορά τον Τουρέ, τελικά ήρθε χτες (ύστερα από περίπου δίμηνη απουσία).

Διαβουλεύσεις για τα κέρδη τους

Ως αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας των ΠΑΕ που στηρίζουν τη Σούπερ Λιγκ. Το εγχείρημα εξωραϊσμού και μεγιστοποίησης των κερδών από την εμπορευματοποίση του ποδοσφαίρου, ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί. Οι επιχειρηματίες εξέταζαν τα τελικά ντοκουμέντα και γίνονταν οι τελευταίες διαβουλεύσεις ώστε να λυθούν οι όποιες διαφορές και να συγκεραστούν αντίρροπα συμφέροντα. Στο άμεσο μέλλον θα γίνει και η (τυπική) παρουσίαση του σχεδίου στην κυβέρνηση και τους υπολοίπους αρμοδίους - ενδιαφερόμενους. Στο μεταξύ, χτες ο Αλ. Λυκουρέζος, αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της ΕΠΑΕ.

ΑΕΚ
«Το κέντρο δίνει νίκη»

Η κυριαρχία στη μεσαία γραμμή θα δώσει τη νίκη, είναι η άποψη του Σάντος, αναφορικά με το επικείμενο ντέρμπι. «Πάντα αυτός που έχει την κυριαρχία στο κέντρο κερδίζει. Είναι ένας κανόνας του ποδοσφαίρου», είπε χαρακτηριστικά, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Για να αναγνωρίσει ότι «ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ δυνατή ομάδα στο κέντρο και εκεί συνήθως κάνει τη διαφορά».

Επανέλαβε ότι πιστεύει στις δυνατότητες των παιχτών του και πρόσθεσε: «Θα πάμε με πολλή ψυχραιμία, ηρεμία και χωρίς άγχος, να νικήσουμε». Αναγνώρισε βέβαια τη δυσκολία της αναμέτρησης, αλλά προσβλέπει στο ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν, τη συγκέντρωση, το πάθος, την εμπιστοσύνη». Το ευχάριστο για τον Πορτογάλο είναι ότι μειώνονται τα αγωνιστικά του προβλήματα. Σέζαρ, Γεωργέας ακολούθησαν το προπονητικό πρόγραμμα των υπολοίπων και μάλλον θα τεθούν στη διάθεσή του. Βελτίωση παρουσίασε και η κατάσταση των Αλεξόπουλου, Καπετάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ