ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά μεταρρυθμίσεις με ... ανθρώπινο κόστος

Κατάργηση κάθε περιορισμού στην αγορά εργασίας, την ταχύτερη προώθηση των ανατροπών στο συνταξιοδοτικό σύστημα και νέα προνόμια στις επιχειρήσεις «προτείνει» ο Ν. Γκαργκάνας

Σκληρότερο και ταχύτερο πρόγραμμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας «πρότεινε» στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, στη διάρκεια χτεσινής του ομιλίας στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι θέσεις που διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας - στο πλαίσιο του καταμερισμού των ρόλων ανάμεσα στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας - είναι πιο ...προωθημένες ως προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και περισσότερο πλησιάζουν προς τις θέσεις του ΣΕΒ και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Με πρόσχημα την «ταχύτερη ενσωμάτωση» της ελληνικής οικονομίας στο παγκόσμιο περιβάλλον και την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων (δημόσιο χρέος, ισοζύγιο πληρωμών, ανεργία, πληθωρισμός, κλπ.), ο Ν. Γκαργκάνας ζητά:

  • Την άρση κάθε προστατευτικού μέτρου στην αγορά εργασίας
  • Την επίσπευση του χρονικού ορίζοντα των ανατροπών στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας
  • Παροχή νέων, κάθε μορφής, κινήτρων στις επιχειρήσεις
  • Σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική
  • Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ώστε να γίνει περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις
  • Οι εισοδηματικές αυξήσεις να είναι συμβατές με το στόχο μείωσης του πληθωρισμού.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις προτάσεις του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ...αντιπαραθέτει τους εργαζόμενους στους ανέργους, τους πολύ φτωχούς που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από τα συγκεκριμένα όρια, και τους χαμηλοσυνταξιούχους στους ...υψηλοσυνταξιούχους. Φυσικά, η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας δεν υφίσταται...

Ετσι, ζητά να γίνει πιο ...αποτελεσματική η αγορά εργασίας και να αρθούν ορισμένα στοιχεία δυσκαμψίας. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδας, «παρά τα μέτρα που λήφθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε η εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία να παρέχουν τα σωστά κίνητρα στα άτομα για να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας (να εργάζονται), αντί να οδηγούν, όπως γίνεται μερικές φορές, σε διαίρεση ανάμεσα στους "εντός" και τους "εκτός" - ανάμεσα στους καλά προστατευόμενους που έχουν δουλιά και σε εκείνους που δεν έχουν ούτε δικαιώματα ούτε δουλιά»!

Φυσικά, πρόκειται για χυδαίο και ωμό εκβιασμό κατά των εργαζομένων και με όπλο τους ανέργους ζητά - χωρίς να το κατονομάζει - την κατάργηση του κατώτατου μισθού και την απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές... Με τον ίδιο χυδαίο τρόπο αντιμετωπίζει και την προσέγγιση του ασφαλιστικού προβλήματος. Ετσι, ο κ. διοικητής ...προειδοποιεί ότι «σε συνθήκες κατά τις οποίες το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και ταυτόχρονα αυξάνονται τα δημοσιονομικά βάρη λόγω των σημερινών κανόνων λειτουργίας του συστήματος συντάξεων, δεν καθίσταται δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της φτώχειας, κατά το μέρος που συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο συντάξεων μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού...».

Με άλλα λόγια, η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί ότι το συνταξιοδοτικό πρόβλημα αφορά στην αντίθεση των συνταξιούχων των 800 ευρώ και των συνταξιούχων των 300 και 400 ευρώ... Και προκειμένου να αρθεί αυτή η ...αντίθεση, ζητά και να μειωθεί ταχύτατα το δημόσιο χρέος (σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική), αλλά και να προχωρήσει το γρηγορότερο η μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων, εμφανίζοντας έτσι την κυβέρνηση - που για καθαρά λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης έχει μεταθέσει τη λήψη των αποφάσεων στην επόμενη τετραετία - ως ...«φιλολαϊκή»! Και ο Ν. Γκαργκάνας, που αντιλαμβάνεται το πολιτικό κόστος των προτεινόμενων αντιλαϊκών μέτρων, καταλήγει: «Το γεγονός όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεπάγονται κόστος βραχυπρόθεσμα και ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε καθιερωμένες αντιλήψεις και φοβίες δε σημαίνει ότι πρέπει να αδρανήσουμε σαν κοινωνία...». Απειλεί μάλιστα ότι αν δε γίνουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, «το τίμημα θα είναι βαρύ».

ΚΚΕ
Να εμποδίσουμε το ξεπούλημα του ΟΣΕ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα στη Βουλή

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ εξέφρασε χθες ο εισηγητής του Τάκης Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καλεί και τον ελληνικό λαό, αλλά κυρίως τους σιδηροδρομικούς να αναπτύξουν τους αγώνες, να εμποδίσουν το ξεπούλημα του ΟΣΕ», τόνισε ο Τάκης Τσιόγκας, προσθέτοντας ότι οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει «να μην επιτρέψουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των δικαιωμάτων τους, να απαιτήσουν να μην αναπτυχθούν οι θυγατρικές εταιρίες και να συνεχίσει ο ΟΣΕ να είναι δημόσιος και κοινωνικός, να απαιτήσουν την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου και, ταυτόχρονα, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, καθώς και την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος».

Αναφερόμενος στην πολιτική που άσκησαν αρχικά το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των σιδηροδρομικών κινδυνεύουν, όπως κινδυνεύει άμεσα ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του σιδηροδρόμου. Με το διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Για τις παραπάνω εξελίξεις υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες στην κυβέρνηση, στη διοίκηση του ΟΣΕ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Πιο συγκεκριμένα, ο Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι «με το Προεδρικό Διάταγμα 41/2005 που είχε συνταχθεί, προχωρά στο διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση, ανοίγοντας πλέον διάπλατα το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στη σιδηροδρομική υποδομή».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης υποστήριξε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 41 διασφαλίζει «όχι μόνο την ποιοτική νομιμότητα, αλλά και την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία του Οργανισμού, εξασφαλίζοντας στον ΟΣΕ τη θέση του στο μέλλον, την προοπτική του», προσθέτοντας ότι «πετύχαμε σημαντική μείωση του χρόνου διαδρομής, τη βελτίωση της συχνότητας των δρομολογίων, αλλά και της ποιότητας της μετακίνησης».

«ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Αντιπαραθέσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

Το θέμα της προνομιακής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος που απολαμβάνει η «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και τον αναμενόμενο επανακαθορισμό της από τον Απρίλη, προκάλεσε την αντιπαράθεση του ομίλου Μυτιληναίος με την «Ελευθεροτυπία». Απαντώντας σε ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο αναφερόταν στις επιδιώξεις και απαιτήσεις του ομίλου απέναντι στη ΔΕΗ, ο Ε. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει κανενός είδους διαπραγμάτευση και ότι δεν αντιστοιχούν τα όσα γράφτηκαν (για απαίτηση τιμολόγησης με 35 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 60, κ.ά.) με την πραγματικότητα. Ωστόσο, την απάντησή του επιβεβαιώνει μια σειρά από επιχειρήματα και επιδιώξεις της εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία επιδιώκει τιμολόγηση κάτω από αυτήν του βιομηχανικού ρεύματος (45 ευρώ), καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο το αντιμετωπίζει ως σημείο «οροφής». Επισημαίνει ότι «δικαιούται ίσης μεταχείρισης με τις λοιπές μεταλλουργικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο στην προμήθεια ρεύματος», ώστε να μην τεθεί αυτόματα «σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστριών εταιριών». Αρνείται ότι στο θέμα της τιμολόγησης προέβαλε ζήτημα συνέχισης ή μη της παραγωγικής λειτουργίας της. Ωστόσο, είναι σαφές πού μπορεί να οδηγήσει μια συμφωνία η οποία - κατά την εταιρία - θα την οδηγήσει σε μειονεκτική θέση απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων κυριαρχεί η κατασκευή από τον όμιλο, ιδιόκτητης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία της από το 2007. Θεωρητικά, ένα μέρος της παραγωγής θα καλύπτει τις ανάγκες της «Αλουμίνιον». Ωστόσο, μια μακρόχρονη σύμβαση με τη ΔΕΗ θα οδηγούσε στο εξής ευτράπελο, αν και ιδιαίτερα προσοδοφόρο: Η «Αλουμίνιον» να ηλεκτροδοτείται με πολύ χαμηλό τίμημα από τη ΔΕΗ και ο όμιλος να πουλά το σύνολο του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με προνομιακά αυξημένη τιμή!!!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Παραίτηση Γενικού Γραμματέα

Παραιτήθηκε χτες από τη θέση του ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (τομέας εσόδων) ο Κ. Μίχαλος. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η παραίτηση - η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Γ. Αλογοσκούφη - έχει να κάνει με τη συμμετοχή του Κ. Μίχαλου στις επικείμενες εκλογές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ