ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΣΠΕΤΣΕΣ
Χωρίς λιμάνι και αποχέτευση

Ο «Ρ» συνεχίζει το οδοιπορικό στους δήμους του Πειραιά και σήμερα παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο ιστορικό νησί των Σπετσών

Μη σας ξεγελάει το ειδυλλιακό τοπίο. Οι Σπέτσες δεν έχουν αποχέτευση, ενώ τα προβλήματα υποδομών είναι τεράστια...
Μη σας ξεγελάει το ειδυλλιακό τοπίο. Οι Σπέτσες δεν έχουν αποχέτευση, ενώ τα προβλήματα υποδομών είναι τεράστια...
Σπέτσες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το νησί του Σαρωνικού κύρια για την ιστορία του. Λίγοι όμως, ξέρουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Η έλλειψη υποδομών - ακόμη διανοίγεται ο παραλιακός δρόμος, ενώ το λιμάνι είναι επικίνδυνο - και οι ελάχιστες δουλιές για τους ντόπιους, έχουν οδηγήσει τη νεολαία σε σταδιακή απομάκρυνση από το νησί. Μόνη πηγή εσόδων, είναι ο τουρισμός, όπου και σε αυτή την περίπτωση οι υποδομές δεν είναι κατάλληλες, αφού για παράδειγμα δεν υπάρχει αποχέτευση.

Ο «Ρ» συνεχίζει την έρευνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι του Πειραιά και σήμερα σας ...ταξιδεύει στις δυσκολίες των κατοίκων στις Σπέτσες.

Σήμερα, οι Σπέτσες έχουν πάνω από 4.000 μόνιμους κατοίκους. Το νησί παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, με τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του, αλλά και με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά. Για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί κουβεντιάσαμε με τον δήμαρχο Ευάγγελο Κονταξάκη.

- Κύριε Δήμαρχε, ποια είναι σήμερα τα σοβαρά προβλήματα, οι ανάγκες του νησιού;

- «Είναι πολλά τα προβλήματα και βέβαια πολλές οι ανάγκες που έχουν σήμερα οι Σπέτσες. Αυτές κυρίως εστιάζονται σε θέματα υποδομών μια και η βιωσιμότητα του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό. Εμείς δεν είμαστε αγρότες, ούτε κτηνοτρόφοι. Ολα τα χρήματα στο νησί μπαίνουν από τη θάλασσα. Καταρχήν, έχουμε το γεωφυσικό πλεονέκτημα να έχουμε απέναντί μας με αποτέλεσμα να έχουμε άμεση επαφή με την Κόστα».

Επικίνδυνο το λιμάνι

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν οι Σπέτσες;

- «Σχετικά με τους δρόμους. Πράγματι οι δρόμοι είχαν τα χάλια τους. Ομως έπειτα από μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να δρομολογηθούν κάποια πράγματα. Οπως είδατε ο κεντρικός παραλιακός δρόμος κατασκευάζεται και θα παραδοθεί τον Απρίλη. Επίσης τακτοποιήθηκε κατά το δυνατό και ο περιφερειακός δρόμος, ο οποίος ήταν επικίνδυνος και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν όλες οι παραλίες του νησιού.

Τώρα με το λιμάνι που είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα και είναι και η "βιτρίνα" του νησιού. Κατ' αρχήν αυτό που υπάρχει σήμερα είναι ένας μικρός μόλος φάρδους μόλις 6 μέτρων! Εμείς σαν Δήμος καλέσαμε το Τμήμα Λιμενολογίας του Πολυτεχνείου, οι οποίοι έκαναν βιντεοσκόπηση του κρηπιδώματος και αποφάνθηκαν ότι επειγόντως πρέπει να τακτοποιηθεί το λιμάνι, γιατί κινδυνεύουν ζωές, αφού από κάτω η θάλασσα έχει προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων. Κινδυνεύουν και τα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά στο νησί, αλλά και ο κόσμος που περπατάει. Επί λέξει το έγγραφο του Πολυτεχνείου αναφέρει: "Το λιμάνι σας είναι επικίνδυνο και υφίσταται βάσιμος κίνδυνος κατάρρευσης". Την έκθεση αυτή την καταθέσαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Τότε η Πολιτεία ευαισθητοποιήθηκε και χρηματοδότησε τη μελέτη του νέου λιμανιού που κόστισε 350 χιλ. ευρώ. Το δε έργο συνολικά θα κοστίσει 8 εκατ. ευρώ. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ανύπαρκτη αποχέτευση

- Την ίδια στιγμή, όμως, χτίζονται νέες οικοδομές. Υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές;

- «Πράγματι γίνονται πολλές οικοδομές αυτό είναι και καλό και κακό για μας. Καλό γιατί υπάρχει δουλιά. Κακό γιατί στερούμεθα βασικών υποδομών και ταυτόχρονα υπάρχουν και παράλογες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, εμείς δεν έχουμε αποχέτευση. Εχει ξεκινήσει μια μελέτη από το 1992 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Κάποια προσπάθεια γίνεται τώρα, υποβάλαμε δελτίο στην περιφέρεια για να χρηματοδοτηθεί το έργο από την ΕΟΚ. Ομως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Αυτό το έργο μπορεί να φτάσει και τα 12 εκατ. ευρώ».

- Με τα σκουπίδια τι κάνετε;

- «Αλλο μεγάλο ζήτημα. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 616 παράνομες χωματερές, μεταξύ αυτών είμαστε και μεις. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Πρόβλημα και με το νερό

- Το πρόβλημα του νερού πώς το αντιμετωπίζετε;

- «Εάν π.χ. στην Κόστα υπήρχε νερό θα το είχαμε φέρει. Τώρα το νερό το μεταφέρουμε από την Αρκαδία. Εχουμε μια πολύ καλή πηγή στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας που ανήκει σε ιδιώτες! Τον Αύγουστο όμως επειδή οι ιδιοκτήτες της πηγής δίνουν και σε άλλους νερό, υπάρχει πρόβλημα, το νερό είναι υφάλμυρο με πολλά νιτρικά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

- Με τη νεολαία τι γίνεται; Πώς καταναλώνει το χρόνο της;

- «Μεγάλο μέρος της νεολαίας μας εργάζεται στις οικοδομές και στον τουρισμό. Για τα παιδιά του σχολείου υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Αναργύρειο Σχολή. Εκεί παίζει και ο "ΑΟ Μπουμπουλίνας". Βάλαμε προβολείς και θα στρώσουμε και πλαστικό χόρτο. Και ακόμα υπάρχει ένα ιδιωτικό γυμναστήριο 5Χ5 και ένα τένις. Επίσης, φτιάχνουμε τους αύλιους χώρους. Αυτά είναι προς το παρόν. Μέχρι πρότινος το δημοτικό μας σχολείο δεν είχε τουαλέτες, τώρα τις φτιάξαμε, γίνεται μια προσπάθεια... Υπάρχει κι ένας πολιτιστικός σύλλογος με καλή δράση...».

Οι νέοι απομακρύνονται από τον Πολιτισμό

Ο Σπύρος Φαρδέλος είναι υπεύθυνος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών, ο οποίος σημειώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. «Εχουμε μια πολύ καλή θεατρική ομάδα», μας λέει. «Εχουμε ανεβάσει πάνω από 15 έργα. Η δραστηριότητά μας είναι κυρίως τους χειμερινούς μήνες, που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές ψυχαγωγίας για τον κόσμο. Υπάρχει και τμήμα εκδρομών. Διοργανώνουμε ομιλίες κ.λπ.».

- Ποιος σας στηρίζει οικονομικά;

- «Κυρίως στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και έχουμε και κάποια βοήθεια από το Δήμο».

- Η νεολαία ασχολείται με τα πολιτιστικά;

- «Δεν ασχολείται στο βαθμό που θα θέλαμε. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο τουρισμός έχει παίξει αρνητικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων. Το εύκολο χρήμα το καλοκαίρι έχει σαν αποτέλεσμα να μην ασχολούνται τα παιδιά με ωφέλιμα πράγματα για τον εαυτό τους. Οπως είναι ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός. Ο ξενόφερτος τρόπος ζωής, αυτός ο νεοπλουτισμός, μας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

- Ασχολείστε με τα σχολεία;

- «Εχουμε επαφές. Θέλουμε όμως μεγαλύτερη συμμετοχή».

- Εχετε χώρους;

- «Υπάρχει χώρος στην "Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη". Ο "ΑΟ Μπουμπουλίνας" είναι ο μόνος αθλητικός σύλλογος του νησιού. Καλλιεργεί, όπως μπορεί, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ».

Αθλητισμός εκ των ενόντων

Κρίση, όμως, αντιμετωπίζει και ο αθλητισμός στο νησί, όπου όλα λύνονται εκ των ενόντων. Ο καθένας προσφέρει ό,τι έχει. Για τα προβλήματα αυτά μιλήσαμε με τον Αλεξ. Μπούζη, πρόεδρο του «Α.Ο. Μπουμπουλίνας». Οπως μας λέει, στο τμήμα ποδοσφαίρου είναι 80 παιδιά, ενώ η ομάδα παίζει στην Α' κατηγορία Αργολίδας. Με το μπάσκετ, ασχολούνται 25 παιδιά. Προϋπολογισμός δεν υπάρχει: «Ο καθένας βάζει ό,τι έχει. Ο Δήμος δίνει τα περισσότερα. Η Πολιτεία δε δίνει τίποτα».

Οι Σπέτσες και η γύρω περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δεχτεί πολύ κόσμο. Αναρχη ανοικοδόμηση, καταστροφή του περιβάλλοντος, νεοπλουτισμός. Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Η συζήτηση που είχαμε με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τούλα Ζώταλη είναι αποκαλυπτική:

«Ολος αυτός ο δήθεν επώνυμος κόσμος μαζί με τους νεόπλουτους, η νέα λεγόμενη τάξη, έχουν αλλοιώσει την εικόνα, την ατμόσφαιρα, τη φιλοσοφία του νησιού. Σχεδόν όλοι, ενώ τα σπίτια τους είναι ένα βήμα από τη θάλασσα έχουν και πισίνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το καλοκαίρι οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι τουρίστες, να υποφέρουμε από την έλλειψη του νερού. Γιατί, όταν η κάθε πισίνα αλλάζει νερό μέσα στο καλοκαίρι 2-3 φορές, καταλαβαίνετε τι προβλήματα δημιουργούνται».

  • Το επόμενο Σάββατο: Το οδοιπορικό του «Ρ» συνεχίζεται στην Υδρα.

Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ