ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μεθόδους ΠΑΣΟΚ κατά αγώνων

Η κατευθυνόμενη διγλωσσία, η τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και η «ήπια» αστυνομική βία, στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης κατά των εργατικών αγώνων

Καμία «αναδίπλωση» στην αντιλαϊκή επίθεση και στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία την ίδια στιγμή εντείνει την προσπάθεια παραπλάνησης και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση κινείται σταθερά στη γραμμή του πρωθυπουργού «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις», αλλά την ίδια στιγμή επιχειρεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα να παρακάμψει, ενσωματώσει και εξουδετερώσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, που διαρκώς απλώνονται σε νέους κλάδους και εργασιακούς χώρους. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση υπολογίζει στη συναινετική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Σάββα Τσιτουρίδη μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή. Στην ερώτηση αν φοβάται επέκταση του απεργιακού κύματος απάντησε αρνητικά, εκτίμηση που απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς στην «υπευθυνότητα» της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών. «Δε φοβόμαστε (σ.σ. επέκταση του απεργιακού κύματος). Ξέρουμε ότι ο βαθμός ευθύνης όλων στη χώρα μας είναι υψηλός», σημείωσε, εμφανίζοντας την κυβέρνηση ως οπαδό της «διαρκούς διαβούλευσης και της συνεννόησης».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση φοβάται την επέκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι ότι καταφεύγει στις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα:

-- Χρησιμοποιεί την κατευθυνόμενη διγλωσσία, προκειμένου να θολώσει τα νερά και να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Στο πλαίσιο αυτό ο μεν Γ. Αλογοσκούφης εμφανίζεται σε ρόλο «κακού» και αδιάλλακτου σε κάθε αίτημα των εργαζομένων, ενώ ο Σ. Τσιτουρίδης (όπως και ο προκάτοχός του) φοράει τη μάσκα του «συμβιβαστικού», που παίζει τάχα έναν «πυροσβεστικό» ρόλο ανάμεσα στην εργοδοσία και στους εργαζόμενους... Το ρόλο αυτό φρόντισε να ενισχύσει ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στη Λαμία. «Απευθυνόμαστε σε όλους για να τους πούμε ότι τα περιθώρια συνεννόησης δεν έχουν εξαντληθεί. Οφείλουν να συνεισφέρουν και να κάνουν περισσότερες θυσίες αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ευνοημένοι. Και αυτοί βεβαίως δεν είναι οι εργαζόμενοι», αποφάνθηκε ο Σ. Τσιτουρίδης, που φρόντισε όμως να στείλει μήνυμα προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ...αδιαλλαξία! Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι πάνω απ' όλα βρίσκεται η ανάγκη «η οικονομία να ανταποκριθεί σε συνθήκες ανταγωνισμού»...

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ορθώς δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ορθώς ζητάει από τον ΣΕΒ να βελτιώσει τις προτάσεις του, ώστε να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη, γιατί όταν δεν υπάρχει αυτή, πλήττεται η κοινωνία και η οικονομία». Υπέρ της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων στις τράπεζες τάχθηκε ο Μ. Εβερτ, συντασσόμενος με το αίτημα των τραπεζιτών για συμβάσεις ανά τράπεζα...

-- Χρησιμοποιεί τη φασίζουσα τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού» με στόχο το χτύπημα των απεργιακών αγώνων και τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υποκίνησης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη εναντίον των ναυτεργατών. Παρόλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο κάθε αναφορά στην απεργία των ναυτεργατών συνοδευόταν από την επισήμανση ότι πλήττει τους «παραγωγούς αγροτικών προϊόντων τα οποία είναι ευπαθή και τα οποία όντως καταστρέφονται από τις μεγάλες καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω της απεργίας».

-- Καλλιεργεί το έδαφος για χρήση αστυνομικής βίας κατά των αγώνων των εργαζομένων, μη διστάζοντας να εμφανιστεί προς το παρόν ως οπαδός της... «ήπιας αστυνομικής βίας». Ενδεικτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δημ. Τάξης, Βύρ. Πολύδωρα, περί εντολής... «διακριτικής απώθησης» των τραπεζοϋπαλλήλων έξω από το υποκατάστημα της ΑΤΕ την περασμένη Παρασκευή. Αυτό, βέβαια, δεν τον εμπόδισε να δηλώσει αιφνιδιασμένος και για το λόγο αυτό να διατάξει ΕΔΕ...

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΟΣ
Εθνικιστικοί υπαινιγμοί και μπόλικος λαϊκισμός

Με εθνικιστικές κορόνες και μπόλικο λαϊκισμό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη. Το 3ο Συνέδριο του ΛΑΟΣ με την εισηγητική ομιλία του Γ. Καρατζαφέρη και τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών απέδειξε ότι ο ΛΑΟΣ είναι άλλο ένα δεκανίκι του συστήματος.

Εγινε ξεκάθαρο ότι ο ΛΑΟΣ δε διαφωνεί σε τίποτα με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και την πολιτική της ΕΕ. Μίλησε για «ανταγωνιστικότητα», «αναδιανομή των κερδών» κι έναν «ψευδοκαπιταλισμό» που θα μπορούσε να γίνει καλύτερος με «αρχηγό» τον Καρατζαφέρη... Τα παραπάνω εκφράστηκαν ξεκάθαρα από τους τομεάρχες, όταν παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματός τους. Η μόνη διαφοροποίηση εκφράστηκε ως προς το χειρισμό των «εθνικών» θεμάτων από τη σκοπιά εξυπηρέτησης δήθεν των «εθνικών» συμφερόντων.

Για παράδειγμα, η υπεύθυνη μορφωτικών υποθέσεων το πρώτο πράγμα που είπε ήταν ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ ο υπεύθυνος αγροτικών ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, παραγωγή βιοκαυσίμων, βιολογικού βαμβακιού, στη βιολογική κτηνοτροφία και σ' ό,τι άλλο θεωρείται επιλέξιμο από την ΕΕ και προωθείται μέσω της καταστροφικής ΚΑΠ.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε η ιδεολογική πλατφόρμα του ΛΑΟΣ, όπου ως βάση συσπείρωσης παρουσιάζεται το «εθνικό πατριωτικό φρόνημα», εξ ου και το σύνθημα: «Ολους εμάς μας ενώνει η Ελλάς». Ειπώθηκε πολλές φορές από διάφορους ομιλητές ότι δεν έχει σημασία αν είναι δεξιοί ή αριστεροί αλλά να είναι «Ελληνες». Στην ιδεολογική πλατφόρμα δε λείπουν οι εθνικιστικοί υπαινιγμοί, του τύπου «ξέρουμε καλά τη διαδρομή για την Κολχίδα», «το χρυσόμαλλο δέρας είναι για μας τους Ελληνες μια συνεχής πρόκληση». Αλλά και τα απαξιωτικά σχόλια για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και η προσπάθεια εξίσωσής του με το φασισμό.

Κάλεσαν την ΠΓΔΜ να παραιτηθεί από τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και ο εκπρόσωπος της ΝΕΟΣ (Νεολαία Ορθόδοξου Συναγερμού) κάλεσε τη νεολαία «ως νέοι Αλέξανδροι να ενώσουν τους Ελληνες».

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο ΛΑΟΣ υιοθετεί το σύνθημα «Ρήξη και ανατροπή, λαϊκή πολιτική» σε μία προσπάθεια να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια εγκλωβίζοντας λαϊκές συνειδήσεις που ριζοσπαστικοποιούνται. Ο Γ. Καρατζαφέρης θεωρεί τη Θεσσαλονίκη αφετηρία της νίκης του κόμματός του ακόμα και για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Και γι' αυτό άλλωστε επέλεξε να κάνει το Συνέδριό του στη Θεσσαλονίκη και χτες, από την Αθήνα, να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης.


Λόγω πληθώρας ύλης το Δ' μέρος της μελέτης του Α. Κακαρά «Ενοπλες Δυνάμεις και αντικομμουνισμός» θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο

ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΔ
Λιγοστεύουν υποψήφιοι και «αμφισβήτηση»...

Σαφές μήνυμα ότι δε θα δεχτεί να χρησιμοποιηθεί η εκλογή γραμματέα της ΚΕ ως ευκαιρία για έκφραση δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος στέλνει προς πάσα κατεύθυνση η Ρηγίλλης.

Αυτός είναι ο λόγος που αφ' ενός ο αριθμός των υποψηφίων διαδόχων του Β. Μεϊμαράκη περιορίστηκε ουσιαστικά στο πρόσωπο του εκλεκτού του Μεγάρου Μαξίμου Λ. Ζαγορίτη, ενώ παράλληλα αποθαρρύνθηκαν άλλοι επίδοξοι αντίπαλοί του να μη θέσουν υποψηφιότητα.

Μετά τη λήξη κατάθεσης υποψηφιοτήτων χτες βράδυ, στην «κούρσα της διαδοχής» παρέμειναν ο Λευτ. Ζαγορίτης και η βουλευτής Κατ. Παπακώστα, η οποία θεωρεί πως δεν έχει δοθεί χρίσμα και η εκλογική διαδικασία είναι ανοιχτή. Σημειώνεται ότι υπέρ της υποψηφιότητάς της δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης. Από την κούρσα αποσύρθηκε ο βουλευτής Γ. Μανώλης, καθώς ανακάλυψε ότι ο ρόλος του γραμματέα του κόμματος που ταυτίζεται απόλυτα με την κυβέρνηση δεν του ταιριάζει...

Ο Λ. Ζαγορίτης κατέθεσε και επίσημα την υποψηφιότητά του στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης χτες το απόγευμα και εξερχόμενος, δήλωσε πως «η ΝΔ έχει συνέχεια», προεξοφλώντας ότι θα είναι ο επόμενος γραμματέας της ΝΔ.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπέρμαχος κεντροαριστερών λύσεων...

Με συνέντευξή του χτες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο Ακ. Τσοχατζόπουλος επανέφερε στις γνωστές του προτάσεις για τη δημιουργία κεντροαριστερών σχημάτων με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που δήθεν θα εναντιωθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Στην επιχείρησή του να σπείρει αυταπάτες ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα και να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της «καλύτερης» διαχείρισης του συστήματος, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για πολιτικά σχήματα που θα αντιταχτούν στο «νεοφιλελευθερισμό». Ο ίδιος μάλιστα έφτασε στο σημείο να καλέσει και το ΚΚΕ να συμμετάσχει, «ανεξάρτητα από τις θέσεις του», στο νέο «μεγάλο στόχο μια μεγάλης κυβερνητικής Αριστεράς». Να ταυτιστεί δηλαδή με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ των «ευρωμονόδρομων» και των συμφωνιών που βάζουν ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ