ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
Διαδήλωνε!

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
- Βαρκούλεςπάνε κι έρχονται με όπλα φορτωμένες. Κανένας δε θυμάται ότι το τέταρτο όπλο του ΝΑΤΟ είναι το εμπορικό ναυτικό;

- Εργάτες, δικαιούχοι του ΟΕΚ, αντί για σπίτι μένουν σε στρατόπεδο. Αναμενόμενο από την ώρα που ο ΟΕΚ αποφάσισε αντί να δώσει σπίτια στους εργάτες, να χτίσει γκέτο - προστασίας χρυσοφόρων για τις πολυεθνικές Ολυμπιακών ομάδων.

- Αγρότες,όπως χτες απ' το ΠΑΣΟΚ, με τον περίφημο «κοινωνικό αυτοματισμό», έτσι και σήμερα από τη ΝΔ σπρώχνονται ενάντια στους ναυτεργάτες. Κανενός δεν του πέρασε απ' το μυαλό, ούτε χτες, ούτε σήμερα, ότι τα προϊόντα μπορούν να προστατευτούν μ' ένα ψυγείο; Ναι, μ' ένα ψυγείο. Μόνο που αυτό σημαίνει να βάλεις απέναντι την κυβέρνηση των εφοπλιστών (αυτωνών είναι η κυβέρνηση και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ) κι όχι τον εργάτη. Σημαίνει να αρχίσεις να σκέφτεσαι με όρους κεντρικού σχεδιασμού κι όχι πως ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου, για να καλοπερνούν τ' αφεντικά.

Οσο ο κάθε Κεφαλογιάννης θα οπλίζει σήμερα τους αγρότες ενάντια στους εργάτες, αύριο τους εργάτες ενάντια στους αγρότες (γιατί, δήθεν, πουλάνε ακριβά την ντομάτα - το 'χουμε ακούσει κι αυτό...) τόσο στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά (στην ακτή Μιαούλη είναι) θα πίνουν κάθε μέρα υπουργός κι εφοπλιστές στην υγεία των κορόιδων.

Αρκετά! Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν σήμερα στο δρόμο κι ούτε λέξη απ' όλον αυτόν τον συρφετό των δήθεν αγανακτισμένων «δημοσιογράφων»...

Πασχίζουν, έχουν τα όπλα, έχουν κι εσένα που φοβάσαι μη χάσεις το τίποτα που έχεις, πασχίζουν, λοιπόν, να σε πείσουν ότι πέφτει ο ουρανός να σε πλακώσει, τώρα που η ΝΔ αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ και σου προτείνουν, όλοι μαζί - πολιτικοί της αστικής τάξης και δημοσιογράφοι του ίδιου φυράματος σε μια χύτρα - να δεις την εναλλακτική σε καταστάσεις τύπου Γαλλίας, Γερμανίας, όπου να 'ναι και Ιταλίας. Δηλαδή;

Αφού φρόντισαν να μη μάθεις ποτέ ότι είναι σοσιαλδημοκράτης αυτός που προώθησε την κατάργηση του 8ωρου (Ντελόρ τον λένε), τώρα σου δείχνουνε τον έτερό του, τον Πρόντι, ως σωτήρα. Κι από κοντά - σημαία μάλιστα - τη γαλλική περίπτωση: Την ώρα που στα γκέτο οι φωτιές δεν έσβησαν ακόμα, μια «αντιδεξιά» συμμαχία με στόχο να έχει γλυκιά γεύση η λοβοτομή στο μυαλό όσων επιμένουν να βλέπουν ότι αυτό που φταίει είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, κι ότι αναγκαστικά η όποια λύση περνάει μέσα από την ανατροπή του.

Ας προσέχουν όσοι ακόμα τρέφουν αυταπάτες. Αν και νομίζουμε πως ορισμένοι δεν τρέφουν αυταπάτες.

Ασχετο: Συμμαζέψου ρε Παρασκευόπουλε, εσύ της «Εποχής», τηλέπαθοι είμαστε όλοι και δε μασάμε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ; «Επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε "εκλογές εδώ και τώρα". Κατήγγειλε φαινόμενα οικογενειοκρατίας και σημείωσε: "Δύο γενιές τώρα, τρεις οικογένειες (Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Καραμανλή) σμπαραλιάζουν τον τόπο"» (το ρεπορτάζ για τον Καρατζαφέρη στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...ΠΟΙΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ; «Είναι αποκαρδιωτικό να παραμένει ανθεκτικό το σκηνικό του '60 με αναφορές σε καραμανλισμούς, παπανδρεϊσμούς, μητσοτακισμούς» (δήλωση Κωνσταντόπουλου στην «ΑΥΓΗ»).

ΣΑ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ...ΑΠΟ ΤΟ 1985: «Αν η κυβέρνηση (και οι συνέταιροί της) καταφέρουν να περάσουν τα μέτρα που προτείνουν, είναι σίγουρο όχι απλώς πως η κυβέρνηση ανεμπόδιστα πια θα συνεχίσει να δρα ως οδοστρωτήρας απέναντι σε όποιες κατακτήσεις υπάρχουν, αλλά παράλληλα θα επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» (ο Γ. Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ...«Ακολουθούν πιστά το δόγμα (...) κορόιδα είναι, δουλέψτε τους (...) ο Μεϊμαράκης έσπευσε να συστήσει στον ΣΕΒ ν' ανεβάσει το επίπεδο της προσφοράς του προς τη ΓΣΕΕ. Εδώ κι αν ήταν που η κοροϊδία χτύπησε ταβάνι» (ο Ε. Μπαρτζινόπουλος στο «ΕΘΝΟΣ»).

... ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ: «Η προτροπή του νέου υπουργού απασχόλησης προς τους βιομηχάνους να προχωρήσουν σε θυσίες, σαν κι αυτές που ήδη κάνουν οι εργαζόμενοι, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν μπορεί για την επίτευξη ενός εθνικού στόχου το βάρος να πέφτει μονόπλευρα σε κάποιους και κάποιοι άλλοι να απολαύσουν μόνο οφέλη στο μέλλον» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ... «Μια τόσο απροκάλυπτα ταξική πολιτική όμως μοιάζει σχεδιασμένη για να πολώσει την κοινωνία και να απομονώσει όσους επιμένουν στις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Ολοι την Τρίτη ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ για τις συλλογικές συμβάσεις

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Η «βόμβα» των συμβάσεων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλή παρέμβαση για εργασιακή ειρήνη

ΤΑ ΝΕΑ: «Φτάνει πια» από ΓΣΕΕ σε κυβέρνηση - ΣΕΒ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ για διάλογο στα εργασιακά

ΑΥΡΙΑΝΗ: 4 ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΧΩΡΑ: Γόβα στιλέτο από Παπακώστα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ερχεται και νέος ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΥΣΙΕΣ από τους βιομήχανους ζητάει ο Τσιτουρίδης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΑΥΜΑΧΙΑ

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΦΩΣ τα ντοκουμέντα της τραγωδίας

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Το ασφαλιστικό έρχεται

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Μυστήριο Καραμανλή

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (κυριακάτικο): Ντόρα made in USA

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Το Μετρό εκτροχιάστηκε στο Αιγάλεω

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Μεγάλο κεφάλαιο»

«Ο ΣΥΝ να πάρει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ δυνάμεων (...) που θα αντιπολιτεύεται σοβαρά την κυβέρνηση Καραμανλή στη βάση ενός εναλλακτικού προγράμματος (...) διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά που γίνονται στη Γαλλία (...) θεωρώ ότι αυτός είναι ο δρόμος (...) είναι αυτά που υπάρχουν ως πολιτική στρατηγική στις θέσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Να τα προωθήσει κι ο ΣΥΝ, λοιπόν» (το κατά Αλαβάνο «μεγάλο κεφάλαιο για τον ΣΥΝ», ο πρώην πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος, στην ΑΥΓΗ).

Το «τέταρτο όπλο»

«Μυστηριώδες πλοίο που δείχνει εμπορικό, αλλά τα αμπάρια του φέρεται να είναι γεμάτα πολεμικό υλικό και να ανήκει στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αγκυροβολήσει στον κόλπο Καλών Λιμένων προκαλώντας ερωτηματικά αλλά και αντιδράσεις (...) ο δήμαρχος Μοιρών κατήγγειλε ότι με αφορμή τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί παρεμποδίστηκαν ερασιτέχνες ψαράδες να ρίξουν τα δίχτυα τους στην περιοχή» (η είδηση στο ΕΘΝΟΣ).

Μοντέλο για σύγχρονα γκέτο

«Χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς σχολεία και χωρίς μαγαζιά, με απαγορεύσεις κάθε είδους, αλλά και με άνδρες εταιρίας σεκιούριτι στην αυστηρώς ελεγχόμενη είσοδο - όπου απαιτείται η επίδειξη ειδικής κάρτας εισόδου - άρχισε η ζωή στην... έρημο του Ολυμπιακού Χωριού. Κατά τα άλλα, εκεί προβλέπεται να συγκροτηθεί μία πόλη 10.000 κατοίκων» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Και που 'σαι ακόμα...

«Μεγάλες στιγμές του δυτικού ορθολογισμού. Από το ξεχαρβάλωμα των Πόλων, βορείου και νοτίου, έως την καλή απλή καθημερινή μας διαφήμιση: το πλάνο δείχνει ανθρώπους με κεφάλια θηρίων (σε άλλη περίπτωση θα είχε εικαστικό ενδιαφέρον) και το σπικάζ δηλώνει: «στη ζούγκλα της πόλης κάποιος πρέπει να επικρατήσει! Γίνε κυρίαρχος! Με Σιτροέν τάδε, τόσα λεφτά, τόσες δόσεις, τόσο οι τόκοι που "κερδίζεις!" Ωρες - ώρες αναρωτιέμαι αν ο φασισμός, μπροστά στη διαφήμιση, έτσι όπως εξελίσσεται, ήταν ένα πρωτόλειο πρελούδιο!» (ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ