ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ωμή παρέμβαση στη Συρία για ... «εκδημοκρατισμό»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ως «παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας» κατήγγειλε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, την απόφαση της Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χορηγήσει βοήθεια 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε «οργανώσεις και ομάδες που αγωνίζονται για τη δημοκρατία στη χώρα». Ο Μουάλεμ κατηγόρησε την αμερικανική ηγεσία για «ανοιχτή ανάμειξη» στην πολιτική σκηνή της χώρας. Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε κυνική ανακοίνωση γνωστοποιούσε την πρόθεσή του, εντάσσοντάς τη στο «γενικότερο πρόγραμμα ενίσχυσης των δυνάμεων που αγωνίζονται ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα στην περιοχή», αναφέροντας ως παραδείγματα και τη βοήθεια που χορηγεί στην παρουσιαζόμενη ως ιρανική αντιπολίτευση. Αλλωστε αυτή την τακτική με το πρόσχημα της «εμπέδωσης της δημοκρατίας» χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές ενάντια σε όσους εντάσσουν στις «δυνάμεις του κακού» και οι χώρες αυτές είναι πολλές. Οσες με τον έναν ή άλλο τρόπο δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά τους.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Δύο συναντήσεις με διαφορετικές εκτιμήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Ελπιδοφόρες» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τις συνομιλίες που είχαν, χτες, Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι για την πρόταση της Μόσχας να μεταφερθεί η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, πάντως, δεν έκρυψε και την επιφυλακτικότητά του, εκτιμώντας ότι ακόμη και αν «επιτευχθεί πραγματική πρόοδος», αυτό θα φανεί μετά από αρκετό καιρό.

Η χτεσινή συνάντηση έγινε μεταξύ των δεύτερων σε ιεραρχία των Συμβουλίων Ασφαλείας των δύο χωρών και σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν σε επίπεδο ειδικών. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα μεταβεί στην Τεχεράνη και ρωσική επιτροπή.

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στις Βρυξέλλες, όπου χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. Συνεργάτες του Χαβιέ Σολάνα υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ιρανική πλευρά επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της και κατά συνέπεια δεν έγινε καμία απολύτως πρόοδος.

Ο Ιρανός αξιωματούχος, όντως, Μανουσέρ Μοτακί επανέλαβε ότι ακόμη και αν υιοθετηθεί η ρωσική πρόταση, η Τεχεράνη δε συνεπάγεται ότι θα εγκαταλείψει κάθε πυρηνική δραστηριότητα. Συμπλήρωνε ότι επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για να «διαβεβαιώσει για τις καλές προθέσεις και τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», ενώ εμφανίστηκε, γενικώς, αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «υπάρχει πάντα χρόνος για συμβιβασμό».

Επιμένοντας στις πιέσεις, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, κάλεσε το Ιράν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης, να αποκηρύξει κάθε διάθεση κατασκευής πυρηνικών όπλων, να επιτρέψει την καταστροφή και το κλείσιμο όλων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων και να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση.

ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
Προκλήσεις αλλά και εκκλήσεις αποκλιμάκωσης

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΡΩΜΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη διενέργεια έρευνας για τις ευθύνες και το ρόλο της κυβέρνησης στη διένεξη που έχει δημιουργηθεί με το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, με αφορμή τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ ζήτησαν, χτες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Δανία εκτιμώντας ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί «ήταν και είναι παράγοντας όξυνσης». Από την πλευρά του, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία ότι κλιμακώνουν την ένταση για να επωφεληθούν. Η διεύθυνση, πάντως, της δανικής εφημερίδας που πρωτοδημοσίευσε τα σκίτσα με επιστολή της στην παναραβική εφημερίδα «Αλ Ασχάρκ αλ Αουσάρ» ζητά «συγνώμη» από όλους τους μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι είναι σεβαστά όλα τα θρησκευτικά σύμβολα.

Την ίδια στιγμή, στη Ρώμη, η εισαγγελία διέταξε έρευνα σε βάρος τού, μέχρι την Παρασκευή, υπουργού Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ο οποίος προκάλεσε οργή, εμφανιζόμενος, την περασμένη βδομάδα σε τηλεοπτική εκπομπή, φορώντας μπλουζάκι με ένα από τα επίμαχα σκίτσα. Ο Ρομπέρτο Καλντερόλο, μέλος της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, υποχρεώθηκε σε παραίτηση αλλά η πράξη του θεωρείται ότι ήταν ο κομβικός εκείνος παράγοντας που προκάλεσε έκρηξη θυμού στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου εξοργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις και κτίρια ιταλικών και δυτικών συμφερόντων, την Παρασκευή το βράδυ. Σημειώθηκαν συγκρούσεις, όπου σκοτώθηκαν 11 διαδηλωτές.

Αλλοι 16 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και στη βορειοανατολική Νιγηρία, σε ανάλογες διαδηλώσεις, όπου επίσης έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ στο Πακιστάν οι συλλήψεις «υπόπτων» είναι εκατοντάδες και η απαγόρευση των διαδηλώσεων διαρκής. Στο Αφγανιστάν, χτες, εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν φωνάζοντας και συνθήματα υπέρ του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τέλος, η ιρανική ηγεσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, απηύθυνε, χτες, έκκληση για επικράτηση ηρεμίας τονίζοντας ότι η επίθεση και η βία κατά συμβόλων άλλων θρησκειών και πολιτισμών δε βοηθά σε τίποτε. Ως προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης παρουσιάστηκε και από συνεργάτες του Κόφι Ανάν, η απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να συμμετάσχει, τις επόμενες μέρες, σε συνέδριο για τη «συνεργασία των Πολιτισμών».

ΟΗΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διερευνητικές οι συνομιλίες στη Βιέννη...

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Οι συνομιλίες είναι ειλικρινείς... Κανείς δεν αποχώρησε από το τραπέζι, ούτε χύθηκε αίμα» δήλωνε χτες αξιωματούχος του ΟΗΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών που άρχισαν χτες στη Βιέννη με συντονιστή τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι. Ωστόσο, δεν ήταν και τόσο «ρόδινα» τα πράγματα στο αυστριακό ανάκτορο Ντάουν -Κίνσκι. Ωρες πριν, ο (πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας) Μ. Αχτισαάρι προκαλούσε την ενόχληση του Σέρβου προέδρου αφού σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» υποστήριξε πως η ανεξαρτησία του προτεκτοράτου είναι «βέβαιη» επειδή η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει αποφασίσει πως τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο «λαός» του Κοσσυφοπεδίου... δηλαδή οι Κοσσοβάροι Αλβανοί, που αποτελούν το 90% της σύνθεσης του πληθυσμού.

«Δουλιά του Αχτισαάρι δεν είναι ούτε να επιβάλει λύση, ούτε να κάνει εκτιμήσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου», ανταπάντησε ο Σέρβος πρόεδρος, προσθέτοντας πως στόχος του απεσταλμένου του ΟΗΕ «θα έπρεπε να είναι η οργάνωση των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, ο Τάντιτς παραδέχτηκε πως «η επικρατούσα άποψη στην Ομάδα Επαφής είναι η όποια λύση θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα». Κατέληξε λέγοντας πως «δεν έχει τίποτε κριθεί».

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς σχολίασε επίσης πως ο Αχτισαάρι δεν είναι (μετά τις δηλώσεις στο «Σπίγκελ») «ο καταλληλότερος» για τη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, εξήγησε πως η δήλωσή του δεν προκάλεσε την αποχώρηση της σερβικής αντιπροσωπείας, γιατί αυτό «θα ενίσχυε τις εντυπώσεις και τις θέσεις της ετέρας διαπραγματευτικής πλευράς», που εμμένει πως η ανεξαρτητοποίηση είναι η «μόνη λύση» που είναι «απλώς θέμα χρόνου»...

Νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόσο, και ο 'Ολι Ρεν (ευρωενωσιακός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση) είχαν αναφερθεί στη διάρκεια επίσκεψής τους στην Πρίστινα πως οι συνομιλίες της Βιέννης θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις: Στην πρώτη θα τεθεί επί τάπητος «ό,τι αφορά τη ζωή του Κοσσοβάρου πολίτη», την αποκέντρωση εξουσίας και τα μειονοτικά δικαιώματα. Στη δεύτερη τα «νομικά και πολιτικά ζητήματα με στόχο την επίλυση του καθεστώτος»...

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε οι δύο πλευρές, θα προβούν - πλην απροόπτου...- σε δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζουν την απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε αδιέξοδο κατέληξαν χτες οι συνομιλίες με την κυβέρνηση των απεργών δημοσίων υπαλλήλων της Γερμανίας, που από τις 6 Φλεβάρη, και σε διάφορα κρατίδια απεργούν, στη μεγαλύτερη απεργία στο δημόσιο μετά από 14 χρόνια. Διεκδικούν να μην επεκταθούν οι ώρες εργασίας από 38,5 σε 40 τη βδομάδα, χωρίς ανάλογη αύξηση των μισθών τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σωματείου «ver.di», Φρανκ Μπρισκ, οι περίπου 22.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε 8 από τα 16 κρατίδια της χώρας θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μια συμφωνία τελικά θα επιτευχθεί. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία, αλλά πιστεύουμε πως είναι εφικτή», τόνισε.

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες, ενώ μέχρι τότε μια ομάδα εργασίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες εύρεσης κάποιας λύσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Χάρτμουτ Μόελρινγκ, υπουργός Οικονομικών για την Κάτω Σαξονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ