ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα απάντηση στις αμερικανικές προκλήσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για άλλη μια φορά, την περασμένη Κυριακή στην εβδομαδιαία ραδιοτηλεοπτική εκπομπή «Αλό Πρεσιντέντε», ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, προειδοποίησε την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να σταματήσει να «τα βάζει» μαζί του και πως θα αποτύχουν οι προσπάθειές της, να στραφούν οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ενάντια στη Βενεζουέλα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, προχώρησε σε νέες πιέσεις ενάντια στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, μιλώντας για μια «νέα στρατηγική «εμβολιασμού», που συνίσταται στο να επιδιώξουν οι ΗΠΑ υποστήριξη από τους Ευρωπαίους και Λατινοαμερικανούς συμμάχους τους, ώστε να καταστούν σαφείς οι καταχρήσεις εξουσίας» που υποτίθεται ότι κάνει ο Τσάβες εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να γίνει «προσπάθεια να ελεγχθεί η αντιαμερικανική επιρροή που ασκεί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας», γιατί «η Βενεζουέλα αποτελεί πρόκληση για τη δημοκρατία και έναν κίνδυνο για τη Λατινική Αμερική».

Πάντως, ο Τσάβες αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στην κυβέρνησή του επειδή η Βενεζουέλα επεκτείνει τα προγράμματα ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Σπάμε τις ιμπεριαλιστικές αλυσίδες που μας δεσμεύουν», τόνισε στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος αν αποσυρθεί η αντιπολίτευση από την εκλογική διαδικασία των εκλογών της 3ης Δεκέμβρη του 2006, για να ζητήσει από το λαό αν τάσσεται υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας που φέρει τον πρόεδρο της χώρας να έχει το δικαίωμα να εκλεγεί μόνο για μια θητεία.

«Πρόκειται για μια δημοκρατική, απόλυτα συνταγματική και έγκυρη διαδικασία», επισήμανε τη Δευτέρα, ο Ρομπέρτο Ερνάντες, αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τις Εκλογικές Αναδείξεις.

  • O Ούγκο Τσάβες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, κάλεσε την Αϊτή να συμμετάσχει στην Ενεργειακή Συνεργασία του «Πετροκαρίμπε», ώστε να δυναμώσει η περιφερειακή αλληλεγγύη και προσκάλεσε τον ομόλογό του σε επίσκεψη στη Βενεζουέλα. Το ζήτημα της εισόδου της Αϊτής στο «Πετροκαρίμπε» (όπου συμμετέχουν ήδη 16 χώρες της Καραϊβικής) αναμένεται να συζητήσουν σύντομα οι δύο ηγέτες.
ΡΩΣΙΑ
Αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των κομμάτων

Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ παλεύει για να ξεπεράσει τα εμπόδια που του θέτουν

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) κατέθεσε στις αρμόδιες ρωσικές αρχές τα προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμα, αριθμούς ταυτότητας και διευθύνσεις κατοικίας) 55 χιλιάδων μελών του από 67 περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος. Πρόκειται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα της Ρωσίας για να μπορέσουν, σύμφωνα με την αντιδραστική νομοθεσία της «δημοκρατικής» Ρωσίας, να έχουν δικαίωμα αναγνώρισης ως πολιτικά κόμματα και το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές και τοπικές εκλογές.

Σύμφωνα με αυτήν την αντιδημοκρατική διαδικασία, οι αρχές, με μια ειδική υπηρεσία που έχει συγκροτηθεί για τον έλεγχο των κομμάτων (ειδικό σώμα εισαγγελέων), προχωρούν στη διασταύρωση των στοιχείων που δίνουν τα κόμματα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των μελών του κόμματος είναι κάτω από 50.000, τότε χάνεται η ιδιότητα του «κόμματος» (και το δικαίωμα να συμμετέχει στις εκλογές) και εντάσσεται στην κατηγορία των «κοινωνικών οργανώσεων».

Επίσης το κάθε κόμμα θα πρέπει μια φορά το χρόνο να ενημερώνει τις αρχές όχι μόνο για τον οικονομικό απολογισμό του, αλλά και για τη χρονιάτικη πολιτική και οργανωτική δράση του, μεταξύ των άλλων και για τις μεταβολές στον αριθμό των μελών συνολικά και σε κάθε (!) τοπική οργάνωσή του.

Μάλιστα το πολιτικό κόμμα θα πρέπει να κάνει συνέδριο το αργότερο μια φορά στα 3 χρόνια, στο οποίο είναι υποχρεωμένο να προσκαλεί εκπροσώπους των αρχών, οι όποιοι άλλωστε μπορούν με βάση το σχετικό νόμο να παρακολουθούν όλες τις εκδηλώσεις των κομμάτων, που θα πρέπει να είναι ανοιχτές, όπως π.χ. συνέδρια, συνδιασκέψεις κλπ.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ: «Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ καταβάλλει σήμερα προσπάθεια να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια που θέτει η αστική νομοθεσία στη δράση και λειτουργία του κόμματος. Θεωρούμε πως η επικύρωση του κόμματος είναι ένα από τα μέσα ενίσχυσης των δεσμών του κόμματός μας με τις μάζες, πρώτα απ' όλα με την εργατική τάξη, μέσα από τη χρησιμοποίηση κάθε δυνατότητας πολιτικής δράσης, μεταξύ των άλλων και των δυνατοτήτων που δίνει η κοινοβουλευτική δράση και η συμμετοχή στις εκλογές». Ταυτόχρονα, ο Β. Τιούλκιν ανέφερε πως ήδη από τις αρχές Γενάρη 2006 ασκείται έλεγχος στις περιφερειακές οργανώσεις του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και μάλιστα στη σχετική νομοθεσία δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο αυτών των ελέγχων. Την ίδια ώρα έχουν καταγγελθεί στην ΚΕ του κόμματος περιπτώσεις όπου αστυνομικά όργανα επισκέπτονται σπίτια μελών του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, που έχουν δηλωθεί μεταξύ των 55 χιλιάδων, ζητώντας τους να υπογράψουν δήλωση πως δεν είναι μέλη του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η ανάληψη της διοίκησης της λειτουργίας στα εμπορικά λιμάνια της Ν. Υόρκης, Νιου Τζέρσεϊ, Βαλτιμόρης, Ν. Ορλεάνης, Μαϊάμι και Φιλαδέλφειας από την κρατική εταιρία «Dubai Ports World» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ Γερουσιαστών και της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους. Αρκετοί γερουσιαστές εκφράζουν επιφυλάξεις εάν στα (υπό αραβική διοίκηση) εμπορικά λιμάνια των ΗΠΑ θα τηρούνται «κανονισμοί ασφαλείας που θα αποτρέπουν τρομοκρατικές ενέργειες»...

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Το Σουδάν απορρίπτει την πρόταση για αντικατάσταση της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ με δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες σε ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ο Σουδανός αντιπρόεδρος Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο δέλτα του Νίγηρα. Ενοπλοι της οργάνωσης «Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Νίγηρα» απήγαγαν το Σαββατοκύριακο εννιά αλλοδαπούς εργαζομένους (3 Αμερικανοί, 2 Αιγύπτιοι, 2 Ταϋλανδοί, ένας Βρετανός και ένας Φιλιππινέζος) σε πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες. Χτες ανατίναξαν ένα στρατιωτικό σκάφος και έναν πετρελαιαγωγό.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Εκρηξη σημειώθηκε προχτές σε ανθρακωρυχείο στο βόρειο Μεξικό, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στις υπόγειες στοές 66 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι επτά, ενώ μέχρι χτες συνεχίζονταν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους από τα συνεργεία διάσωσης.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.- Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στη Βαρκελώνη, ζητώντας την αυτονομία της Καταλωνίας, υποστηρίζοντας τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο περί αυτονομίας στο τοπικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τους 75.000, ενώ οι διοργανωτές της εκδήλωσης μιλούν για 1 εκατομμύριο.

ΗΠΑ
Εγκατελειμμένα τα θύματα του «Κατρίνα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.- Τη δωρεάν σίτιση και στέγαση μόνον 1.500 οικογενειών - θυμάτων του κυκλώνα Κατρίνα, που στεγάζονται σε δύο κρουαζιερόπλοια, για το προσεχές 18μηνο ανακοίνωσε χτες πως θα αναλάβει στη Ν. Ορλεάνη η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης κρίσεως (FEMA). Για τους χιλιάδες άλλους πλημμυροπαθείς που παραμένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς ή σε ΙΧ αυτοκίνητα; Οι περισσότεροι είναι εγκατελειμμένοι στην τύχη τους. Δικηγόροι θυμάτων του «Κατρίνα» στη Ν. Ορλεάνη παρατήρησαν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά την ανικανότητα της FEMA και πως παρόμοια μέτρα στέγασης και σίτισης θα έπρεπε να ληφθούν για όλους τους πλημμυροπαθείς και όχι μόνον για τις 1.500 οικογένειες...

Προειδοποιήσεις για νέες «Κατρίνες»...

Ομως, αυτές δεν είναι οι μόνες εξελίξεις που αντανακλούν την έλλειψη στοιχειώδους πρόνοιας στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού. Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες Αμερικανοί επιστήμονες που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Πρόοδο των Επιστημών, προειδοποίησαν πως η ολοένα και μεγαλύτερη διεύρυνση των αστικών κέντρων σε χέρσες περιοχές κοντά στα δέλτα ποταμών, θα προκαλέσει νέες καταστροφές τύπου Κατρίνα τα προσεχή χρόνια...! Οχι μόνον στη Ν. Ορλεάνη, όπου παρατήρησαν ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των μέτρων ανοικοδόμησης θα επαναληφθεί ο εφιάλτης της 29ης του περασμένου Αυγούστου σε τουλάχιστον μία δεκαετία! Αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο αστικοποίησης χέρσας γης κοντά σε υδροφόρους ορίζοντες μεταξύ άλλων σε Ντάλας, Κάνσας, Λος Αντζελες, Ομάχα, Σακραμέντο, Σαν Φραντσίσκο...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αμυδρές οι ελπίδες για επιζώντες...

ΜΑΝΙΛΑ.- Συρρικνώνονται δραματικά οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων από το ισοπεδωμένο με τόνους λάσπης χωριό Γκουινσαουγκόν των κεντρικών Φιλιππίνων την περασμένη Παρασκευή, μετά από κατολίσθηση σε πλαγιά που είχε υποστεί απόλυτη αποψίλωση των δέντρων, πράγμα που οδήγησε στην καταστροφή. Σωστικά συνεργεία που εστίαζαν τις έρευνές τους στο μέρος όπου άλλοτε βρισκόταν το δημοτικό σχολείο που φιλοξενούσε 250-300 μαθητές και δασκάλους ανέσυραν - ως χτες βράδυ - μόνον πτώματα. Οι πληροφορίες πως ίσως υπάρχουν επιζώντες επειδή οι αισθητήρες των σωστικών συνεργείων κατέγραψαν ρυθμικούς ήχους παρέμεναν ανεπιβεβαίωτες... Οπως και οι φήμες πως κάποιοι από τους δασκάλους έστειλαν μήνυμα SOS με τα κινητά τους τηλέφωνα, μολονότι βρίσκονται καταπλακωμένοι από τόνους λάσπης σε βάθος 35-40 μέτρων...

Οι αγνοούμενοι εξακολουθούν ως σήμερα, τέσσερις μέρες μετά τις φονικές κατολισθήσεις στο χωριό Γκουινσαουγκόν, να ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ