ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ανησυχίες από την έλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου

«Αραξε» στην περιοχή των Καλών Λιμένων προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Καλών Λιμένων του Δήμου Μοιρών στο Νομό Ηρακλείου, η παρουσία και παραμονή, από την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί, αμερικανικού πλοίου που έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά της περιοχής. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή πρόκειται για ένα «εμπορικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή απλά για επίσκεψη».

Το γεγονός έγινε γνωστό το Σάββατο το πρωί όταν ψαράδες της περιοχής προσπάθησαν να πάρουν τα καΐκια τους για ψάρεμα και δεν τους το επέτρεψαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος για λόγους ασφαλείας. Οι ψαράδες αγανακτισμένοι επικοινώνησαν με τον δήμαρχο Μοιρών, Παναγιώτη Σφακιανάκη, ο οποίος αφού τους απάντησε ότι δεν είχε ο ίδιος καμία ενημέρωση ζήτησε αμέσως εξηγήσεις από τον κεντρικό λιμενάρχη.

Το πλοίο με την ονομασία «Τζον Μπόμπο», σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου ένα μήνα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους σκοπούς της «επίσκεψής» του. Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλη η ευρύτερη περιοχή που έχει καταπλεύσει το πλοίο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρία (security), που παρακολουθεί και αποτρέπει όποιον τυχόν πλησιάσει.

Στην περιοχή των Καλών Λιμένων, υπενθυμίζεται, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ΣΕΚΑ του ομίλου Βαρδινογιάννη, απ' όπου εφοδιάζονται εμπορικά πλοία, καθώς και αμερικάνικα σκάφη με βάση συμφωνία και σύμβαση που έχει υπογράψει ο όμιλος με τον 6ο Αμερικανικό Στόλο για έξι μήνες. Το διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το πλοίο που έχει νοικιάσει ο 6ος Στόλος, θα παραμείνει στην περιοχή για ένα περίπου μήνα, ενώ μέχρι σήμερα τα πλοία ανεφοδιάζονταν και απέπλεαν αμέσως. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αμερικανικό πλοίο «Τζον Μπόμπο» μεταφέρει πολεμικό υλικό (τανκς, άρματα μάχης και συστήματα πυραύλων) προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με τον δήμαρχο Μοιρών, ο τελευταιος μεταξύ άλλων μας τόνισε πως η διαδικασία ενημέρωσης, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του Λιμενικού Ταμείου της περιοχής, είναι απαράδεκτη αφού, ουσιαστικά, ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή και ύστερα από την έντονη ανησυχία των κατοίκων για την παρουσία του πλοίου. «Ο κόσμος εύλογα ανησυχεί με την παρουσία του πλοίου και ιδιαίτερα ενόψει της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την πιθανή επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράν, που σίγουρα εγκυμονεί κινδύνους για τη Νότια Κρήτη και συνολικά για το νησί».

Ο δήμαρχος Μοιρών δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τις εγκαταστάσεις του ΣΕΚΑ του ομίλου Βαρδινογιάννη, τον ανεφοδιασμό των πλοίων με τη συμφωνία με τους Αμερικάνους, δηλώνοντας πως «πιστεύει ότι η λογική της εταιρίας έχει ως σκοπό την ιδιωτικοποίηση της περιοχής, καταπατώντας στοιχειώδεις θεσμούς και νόμους».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
... Συνεχίζει η Ντόρα Μπακογιάννη

Πιο γρήγορους ρυθμούς στην ελληνοτουρκική προσέγγιση επιθυμεί η υπουργός Εξωτερικών

Ως συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας προσπαθεί να εμφανίσει η Ντόρα Μπακογιάννη την επιθυμία της να «τρέξει» με πιο ταχείς ρυθμούς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η νέα υπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο «ξεπάγωμα» των επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, με στόχο την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των «Νέων», η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σκοπεύει να προτείνει την επανάληψη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που είχαν διακοπεί, δηλαδή από το φθινόπωρο του 2003. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι δυο πλευρές είχαν τότε συμφωνήσει να υπάρξουν επίσημες διμερείς επαφές για τα συναφή με την υφαλοκρηπίδα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές για τη διευθέτηση συνοριακών και άλλων συναφών διαφορών άρχισαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και σταμάτησαν το φθινόπωρο του 2003, οπότε και αποφασίστηκε ότι η προώθηση των ζητημάτων του Αιγαίου θα πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση. Μετά τη νίκη της ΝΔ και την υπουργοποίηση του Π. Μολυβιάτη, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αθήνα μείωσε την ταχύτητα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, κάτι το οποίο σκοπεύει να αλλάξει η νέα υπουργός Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το δημοσίευμα των «Νέων», δεν απέρριψε το ενδεχόμενο του ξεπαγώματος του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτός ο διάλογος ουδέποτε σταμάτησε: «Είναι γνωστό, δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, ότι και μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 συνεχίστηκε και συνεχίζεται από την ελληνική κυβέρνηση η διαδικασία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συνέχειας και συνέπειας όσον αφορά στην προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ετσι, μεθαύριο, Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιείται στην Αγκυρα, ο 33ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδος - Τουρκίας μεταξύ των Πρέσβεων, κ.κ. Αναστασίου Σκοπελίτη και Ali Tuygan».

Η Αλέκα Παπαρήγα σε Θεσσαλονίκη - Νάουσα

Τη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα θα επισκεφτεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αύριο Τετάρτη 22 Φλεβάρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

Στις 9.30 π.μ. συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» στη Θεσσαλονίκη.

Στις 12 μ. συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, τα ΔΣ των εργοστασιακών σωματείων, τους εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής. Στη 1 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη

Το κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο πρέσβης της Κούβας στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. Ο πρέσβης της Κούβας Χέρμες Χερέρα Χερνάντεζ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκε πως η Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού γιατί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει είναι το παράδειγμα που δίνει ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός. Γιατί η Κούβα στέλνει φωτεινό το μήνυμα της ελπίδας στους λαούς.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Κουβανός πρέσβης μίλησε σε εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και επισκέφθηκε τη Νομαρχία, το Δήμο και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Επίσης συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας που εγκαινιάζεται μεταξύ του ΑΠΘ και πανεπιστημίων της Κούβας. Πρόκειται για επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία στους τομείς των καλών τεχνών, της ενέργειας, της διοίκησης, του περιβάλλοντος, της βιοτεχνολογίας, της πληροφορικής και της ιατρικής. Οπως ανακοινώθηκε, οι σχετικές προετοιμασίες θα ξεκινήσουν αμέσως, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί και με το νέο έτος να ξεκινήσει ουσιαστικά η συνεργασία, με επισκέψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ