ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
Μπάτε σκύλοι αλέστε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περίοδο της ΝΑΤΟικής επιδρομής σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και παρά την καθολική αντίθεση του ελληνικού λαού στο ΝΑΤΟικό έγκλημα, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ τις γνωστές σε όλους «διευκολύνσεις». Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει ακόμη παραπέρα την πολιτική αυτή και θέλει να παραδώσει με νόμο το μόνιμο και εσαεί δικαίωμα στο ΝΑΤΟ να πηγαινοέρχεται όποτε και όπως θέλει εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου λέγεται «Κύρωση Πρωτοκόλλου Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Στρατηγείου Επιχειρήσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή του ΝΑΤΟ», φέρει τις υπογραφές των προηγούμενων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και εκκρεμεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η διέλευση χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα όρια της ελληνικής επικράτειας, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο από τη ΝΑΤΟική διοίκηση και με τους όρους, που αυτή θέλει. Με δυο λόγια, μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε...

Χωρίς σχόλιο

«- Οσον αφορά το ασφαλιστικό;

- Ακούω μονίμως αν θα ανεβάσουμε ή θα κατεβάσουμε το όριο της συνταξιοδότησης και αν θα ανεβάσουμε ή θα κατεβάσουμε τις εισφορές. Πού είναι οι αναδιαρθρώσεις, πού είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος;».

Είναι η ερώτηση των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου της ΝΕΤ και η απάντηση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, στελέχους του ΣΥΝ. Κάθε σχόλιο είναι νομίζουμε περιττό...

Καλόμαθαν και...

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν τη δικαίωση των «μη προνομιούχων» και να φέρει το λαό στην εξουσία. Φώναζε τα συνθήματα «Εξω οι βάσεις του θανάτου» και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Μέχρι και το σύνθημα «Στις 18 σοσιαλισμός» είχε ακουστεί, λίγο πριν τις εκλογές της 17ης Οκτώβρη του 1981. Το τι έγινε μετά, είναι γνωστά σε όλους. Κι όσοι, τέλος πάντων, δεν τα θυμούνται, ή, ως νεότεροι, δεν τα έζησαν, μπορούν να κρίνουν από τα αποτελέσματα. Το Μάρτη του 2004, είκοσι τρία σχεδόν χρόνια μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, το 1981, οι εργαζόμενοι και ο λαός παρέμεναν στην κατηγορία των «μη προνομιούχων» και η μικρή μειοψηφία της πλουτοκρατίας αναδεικνυόταν σε πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια της κερδοφορίας.

Τα προ του 1981 συνθήματα αντικαταστάθηκαν σιγά σιγά από τον «κοινωνικό διάλογο» και την «κοινωνική συναίνεση». Από τις αντιλήψεις και πρακτικές του «εφικτού» και του «λιγότερου κακού». Από την πολύμορφη υπονόμευση και ευνουχισμό του αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού του μαζικού λαϊκού κινήματος, τη διάβρωση και τον αποπροσανατολισμό του. Από αντιλήψεις και πρακτικές διάσπασης του εργατικού κινήματος (ρετιρέ και υπόγεια), εξαχρείωσης και αλλοτρίωσης (κυβερνητικός συνδικαλισμός, ρουσφετολογία κλπ). Από την πολιτική του «ευρωμονοδρόμου», τους νόμους της αγοράς και τα «ευχαριστώ» προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ...

... θέλουν κι άλλα

Θυμηθήκαμε όλα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο - και πολλά ακόμη, που δεν επιτρέπει ο χώρος να σημειωθούν - καθώς διαβάζαμε τη συνέντευξη του Ακη Τσοχατζόπουλου στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Η «προοπτική της μεγάλης Αριστεράς, με κοινό κυβερνητικό όραμα αλλαγής, είναι η μόνη εναλλακτική απάντηση στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού στην Ελλάδα» λέει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας, ότι «έρχεται η εποχή υπέρβασης του δικομματισμού» και απευθύνοντας «προτάσεις - εκκλήσεις προς την κ. Παπαρήγα, τον κ. Αλαβάνο και συγχρόνως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Οσο για το πώς εννοεί τα παραπάνω, αναφέρει και τα εξής: «Μόνον ο πολιτικός διάλογος, η συνεννόηση και η συμφωνία επιχειρήσεων και εργαζομένων και με την υποστήριξη της πολιτείας, θα μας οδηγήσουν σε μια συλλογική επιτυχία και ευημερία». Λες και δε χόρτασαν οι εργαζόμενοι και ο λαός, είκοσι και πλέον χρόνια τώρα, από «κοινωνικούς διαλόγους», Κοινωνικά Συμβόλαια και Συμφωνίες. Λες και δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη, πλέον, ότι όλ' αυτά αποτελούν το φύλο συκής, για την εσαεί υποταγή των εργαζομένων στην πλουτοκρατία, για να γίνονται οι πολλοί φτωχοί συνεχώς περισσότεροι και φτωχότεροι και οι λίγοι πλούσιοι ακόμη πλουσιότεροι.

Τα υποκριτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΟΧΙ ΔΑ. Πάει πολύ να κόπτεται τώρα η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η κυβέρνηση, συνολικά, για την ...τροφοδοσία των νησιών του Αιγαίου, με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών. Είπαμε, έχει και τα όριά της η υποκρισία!

Ούτε το ...ένα χιλιοστό της επιδεικνυόμενης σήμερα ευαισθησίας δεν έδειξαν, όταν έκαναν κινητοποιήσεις οι κάτοικοι των νησιών και διαμαρτύρονταν για τις περικοπές δρομολογίων, τις αυξήσεις των εισιτηρίων και τις μεγάλες ελλείψεις στις αντίστοιχες υποδομές.

Ομολογούμε, βέβαια, ότι η στάση της κυβέρνησης έχει μια συνέπεια. Τόσο, όταν παρίσταναν ...τους τουρίστες, με τις κινητοποιήσεις των νησιωτών, όσο και τώρα, που ...κλαίνε και οδύρονται για την τροφοδοσία των νησιών, ένα πράγμα είχαν και έχουν στο μυαλό τους: Την υπεράσπιση και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών.

Οσο για τις διάφορες «αυθόρμητες» εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ...αγροτών, εναντίον της απεργίας των ναυτεργατών, δεν πείθουν κανέναν. Βλέπετε, τα έχουμε ξαναδεί αυτά τα πράγματα και, μάλιστα, λίγα μόνο χρόνια προηγούμενα.

Οποιοι τα ξέχασαν, θυμίζουμε τις «αυθόρμητες» αντιδράσεις εναντίον των αγροτών, όταν οι τελευταίοι έκλειναν με μπλόκα τις Εθνικές Οδούς και αντιστέκονταν στον αφανισμό τους. Βέβαια, τότε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως φαίνεται, ούτε οι λογικές άλλαξαν, ούτε οι μέθοδοι.

Οπως και να 'χει, πάντως, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και αυτή λέει πως είναι η ίδια πολιτική, που στέκεται απέναντι στους ναυτεργάτες, που αφανίζει τους μικρούς και φτωχούς αγρότες, που οδηγεί στην απόγνωση τους κατοίκους των νησιών της χώρας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΘΕΩΡΙΑ αυτή που ακούμε για τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δύσκολα πείθει. Για τη θεωρία που λέει ότι ...δεν υπάρχει επίσημος υποψήφιος μιλάμε, αλλά αντίθετα όποιος θέλει βάζει υποψηφιότητα.

Γρηγοριάδης Κώστας

Αρα υπάρχει κανένας που να νομίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν πολυνοιάζεται για το ποιος θα είναι επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού; Μάλλον απίθανο, ιδίως σε μια περίοδο που οι κομματικές απαιτήσεις για ...«καλύτερη χρήση» του κρατικού μηχανισμού αυξάνονται.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες

Η σημερινή μέρα αναδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών, η οποία, αύριο τα χαράματα συμπληρώνει το τρίτο 48ωρο. Η λύσσα της κυβέρνησης και των εφοπλιστών να χτυπήσουν την απεργία αποτυπώνεται σε κάθε τους φανερή και υπόγεια παρέμβαση, από την πρώτη μέρα της κήρυξής της, το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης αποτελεί η χτεσινή κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους ακτοπλόους εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατών, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν, να ποινικοποιήσουν και τελικά να εκτονώσουν τον αγώνα των εργατών της θάλασσας.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες υπονόμευσης της απεργίας τσακίστηκαν πάνω στην αποφασιστικότητα των απεργών ναυτεργατών, των εργαζομένων που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους και στην ενεργή συμμετοχή των νησιωτών στην περιφρούρηση της απεργίας. Ιδιαίτερα η τελευταία αποτελεί στοιχείο που παραλύει κάθε προσπάθεια του υπουργείου να απομονώσει τους ναυτεργάτες, να κάμψει την κινητοποίηση, φέρνοντάς τους σε τεχνητή αντιπαράθεση με τους κατοίκους και τους παραγωγούς των νησιών.

Το κατευθυνόμενο κλίμα έντασης που έστησαν από το απόγευμα της Κυριακής η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και οι εφοπλιστές στο λιμάνι του Ηρακλείου, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νησιώτες, ανάμεσά τους και οι κάτοικοι και παραγωγοί της Κρήτης, βρίσκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων ναυτεργατών, συνειδητοποιώντας ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στα καράβια είναι και δικά τους αιτήματα. Και πως οι συνέπειες της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και με το τελευταίο νομοσχέδιο, πλήττει τους ίδιους όσο και τους ναυτεργάτες.

Το νομοσχέδιο καταργεί τη δεκάμηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων, δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές να αποφασίζουν με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους για το ποια πλοία, με ποια τιμή, με ποιες προϋποθέσεις και για πόσο χρόνο θα δρομολογούν από και προς τα νησιά, ιδιαίτερα τα πιο απομακρυσμένα. Μειώνει ακόμα περισσότερο τους όρους ασφάλειας στα πλοία. Χτυπάει ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των ναυτεργατών, ολοκληρώνει το μαζικό διωγμό των εργατών από τα καράβια, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τη ναυτική εκπαίδευση. Οι συνέπειές του θα είναι οδυνηρές και για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες των νησιών, που ήδη βιώνουν την απομόνωση, εξαιτίας της πολιτικής τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

Τώρα, είναι ανάγκη η αλληλεγγύη και ενεργή συμπαράσταση στους ναυτεργάτες να ενισχυθεί. Να εκφραστεί πολύμορφα, με την παρουσία στα λιμάνια, τη συμμετοχή στη μάχη της περιφρούρησης, με την απομόνωση εκείνων των «πρόθυμων» που παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των ακτοπλόων εφοπλιστών, πρωτοστατώντας στην καλλιέργεια της αντιπαράθεσης με τους ναυτεργάτες. Το ατσάλωμα της ενότητας με τους νησιώτες και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και η ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση της απεργίας από τους ίδιους τους εργάτες της θάλασσας, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ