ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Μαρίνος Πετρούνιας

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

«Εφυγε», χτες, Δευτέρα 20.2.2006 τα ξημερώματα, σε ηλικία 84 χρόνων, ο Μαρίνος Πετρούνιας, στέλεχος του ΚΚΕ. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα, ώρα 4 μ.μ., από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Γλυφάδα και η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο Γλυφάδας.

Με ανακοίνωσή της, για το θάνατο του σ. Μαρίνου Πετρούνια, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Μετά από 63 χρόνια αδιάλειπτης κομματικής ζωής "έφυγε" από κοντά μας ο σ. Μαρίνος Πετρούνιας. Ο σ. Μαρίνος υπηρέτησε πιστά και αταλάντευτα το ΚΚΕ σε κάθε υπεύθυνη δουλιά που του ανατέθηκε. Γνώρισε όλες τις δοκιμασίες που πέρασε το ΚΚΕ και βγήκε από όλες με ψηλά το κεφάλι. Δεν τον έκαμψαν ούτε τα όσα υπέστη στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Με ψηλά το κεφάλι πέρασε από τον ΕΛΑΣ της Αθήνας στην Κατοχή, στις μάχες του Δεκέμβρη 1944, στις φυλακές και τις εξορίες. Το ίδιο στη νομιμότητα και στην παρανομία.

Από το 9ο έως το 10ο Συνέδριο ο σ. Μαρίνος ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και από το 10ο έως το 13ο Συνέδριο ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ).

Μετά το 13ο Συνέδριο δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς της κομματικής δουλιάς. Ηταν καθημερινή η παρουσία του, πριν ακόμα χαράξει, στα γραφεία του Κόμματος και συνεχής και έκδηλη η αγωνία του για το πώς θα προχωρήσει καλύτερα το ΚΚΕ.

Η ΚΕ αποχαιρετά τον σ. Μαρίνο Πετρούνια, άξιο κομμουνιστή, που τίμησε με τη στάση και την προσφορά του τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Προσφορές στη μνήμη του

- Στη μνήμη του κομμουνιστή Μαρίνου Πετρούνια, που σ' όλη του τη ζωή έζησε και έδρασε ως κομμουνιστής, η οικογένειά του προσφέρει 1.000 ευρώ στην ΚΟΒ Γλυφάδας.

Η γυναίκα του Τούλα Πετρούνια

Τα παιδιά του Κωνσταντίνα και Γιώργος

- Στη μνήμη του Μαρίνου Πετρούνια και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, η οικογένεια του αδελφού του Χρήστου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

- Ακόμη, η οικογένεια Γιώργου Οικονομίδη και η Κούλα προσφέρουν 100 ευρώ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σαφείς όροι από Λευκωσία
  • Λύση, που να μη διαμορφώνεται από ΗΠΑ - Βρετανία
  • Οχι, σε διαιτησία ή πίεση για χρονοδιαγράμματα
  • Μόνο συμφωνημένο «σχέδιο» θα πάει για δημοψήφισμα

Να δραστηριοποιηθεί και να διορίσει σύντομα ειδικό αντιπρόσωπό του, για να προετοιμάσει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, θα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 28 Φλεβάρη, στο Παρίσι, όπως διαβεβαίωσε χτες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «δε θα γίνει επαναφορά του σχεδίου που απέρριψε ο λαός με τόσο σαφή τρόπο». Πρόσθεσε ότι ύστερα από προσπάθεια εννέα μηνών έγινε κατορθωτό η κυπριακή κυβέρνηση να πείσει για την ορθότητα τριών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών:

  • Οτι δε θα υπάρξει ξανά διαιτησία, διότι η διαιτησία στο παρελθόν δε διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί από την αρχή,
  • Οτι δε θα υπάρξει ξανά πίεση για χρονοδιαγράμματα που δεν καθορίζονται από την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά που καθορίζονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ,
  • Οτι μόνο μια συμφωνημένη λύση θα πάει ξανά στο λαό για δημοψήφισμα.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι απορρίφθηκε το «σχέδιο Ανάν» και όχι η λύση. «Εμείς επιδιώκουμε λύση χτες, η οποία να στηρίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία διότι δεν υπάρχει άλλου είδους λύση για την Κύπρο», είπε.

Υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο της λύσης δε θα διαμορφωθεί αυτή τη φορά από τις δύο επίλεκτες χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Τονίσαμε, είπε, ότι τη διαμόρφωση της λύσης του Κυπριακού δεν μπορούν να τη μονοπωλούν μόνον οι δύο αυτές χώρες και για μας η εμπλοκή της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα.

Στο μεταξύ, ΑΚΕΛ και «Δημοκρατικός Συναγερμός» θα εξετάσουν κατά πόσο θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα από δηλώσεις του βουλευτή των Οικολόγων -Περιβαλλοντιστών, Γιώργου Περδίκη, τις οποίες θεώρησαν προσβλητικές για το Σώμα και τα μέλη του.

Ο Περδίκης παρομοίασε το Εθνικό Συμβούλιο με «αρένα εκτόνωσης της μεγαλομανίας των πετεινών των κομματικών κοτετσιών». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιοι υβριστικοί χαρακτηρισμοί διασύρουν το θεσμό και όσους μετέχουν.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας αντέδρασε εντονότερα, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του Περδίκη συνιστούν ξεπεσμό και διασυρμό του Εθνικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο να βάλει τάξη στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι το ΑΚΕΛ θα συζητήσει πολύ σοβαρά το κατά πόσον θα συνεχίσει να μετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο.

Στο ίδιο κλίμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, είπε ότι το κόμμα θα αποφασίσει αυτή τη βδομάδα κατά πόσο θα εξακολουθήσει να μετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού διοργανώνει την Κυριακή 26 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, εκδήλωση με θέμα «Ειρήνη, δημοκρατία και ελευθερία σήμερα», με ομιλητή τον Δ. Καλτσώνη, νομικό, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας.

Ημερίδα του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών καλεί στην ημερίδα που διοργανώνει τη Δευτέρα 27 του Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2) με θέμα: «Ερευνα, αξιοποίηση και προβολή της βιβλιογραφικής κληρονομιάς των Μαρξ, Ενγκελς» με εισηγητές τους: Bagaturiya Georgy, διδάκτορα φιλοσοφικών επιστημών, καθηγητή της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μόσχας, πρόεδρο της Συντακτικής Επιτροπής των απάντων ΜΕΓΚΑ, μέλος της Διοίκησης του Διεθνούς Ιδρύματος Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς, και Vasina Liudmila, διδάκτορα οικονομικών επιστημών, κύριο εμπειρογνώμονα των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας (ΡΚΑΣΠΙ), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των απάντων ΜΕΓΚΑ. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο πρόεδρος του ΚΜΕ, Τηλέμαχος Λουγγής. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

«Λευκή απεργία» στην Πολεμική Αεροπορία

Ως «λευκή απεργία» χαρακτηρίστηκε η μορφή διαμαρτυρίας ενός αριθμού πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι δήλωσαν την περασμένη Δευτέρα αδυναμία πτήσης, επικαλούμενοι μαζικά λόγους υγείας ή ψυχολογική κόπωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Λάρισας «Ελευθερία», με τον τρόπο αυτό νεαροί πιλότοι (ανθυποσμηναγοί και υποσμηναγοί) εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την καταβολή διπλάσιων ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να λογίζεται συνταξιοδοτικά ο χρόνος υπηρεσίας τους ως διπλάσιος.

Η αδικία αυτή αφορά μόνο όσους εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία την περίοδο 1993-2001 και σημαίνει για τον καθένα επιπλέον επιβάρυνση 80-160 ευρώ το μήνα. Φαίνεται πάντως πως το συμβάν αυτό δεν περιορίστηκε μόνο σε μια πολεμική μοίρα, ωστόσο δεν υπήρξε πρόβλημα στην επιχειρησιακή δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς τα κενά καλύφθηκαν από άλλους. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, όμως γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το μέγεθός του και παράλληλα σημειώνεται ότι η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αποσπάσει κυβερνητική δέσμευση για την αποκατάσταση της αδικίας.

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

Νεκροί και οι 4 επιβαίνοντες

Τραγική κατάληξη είχε χτες βράδυ εκπαιδευτική νυχτερινή πτήση στρατιωτικού ελικοπτέρου, τύπου «Χιούι», με τετραμελές πλήρωμα, που απογειώθηκε στις 19.30 από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το ελικόπτερο έπαψε να δίνει σήμα στις 20.10. Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν επίγεια και εναέρια μέσα, για τον εντοπισμό του. Μετά από δύο και πλέον ώρες εντοπίστηκαν τα συντρίμμια και οι σωροί των τεσσάρων μελών του πληρώματος, στην περιοχή Μελίσσι Γιαννιτσών. Να σημειωθεί ότι η περιοχή, όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια, είναι πεδινή και ερευνάται το ενδεχόμενο, το ελικόπτερο να προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα σύρματα ή να υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη. Δε θα πρέπει να αποκλειστεί αιτία της πτώσης να είναι και η παλαιότητα του ελικοπτέρου, αφού ο συγκεκριμένος τύπος είναι από τους παλαιότερους που διαθέτει ο ελληνικός στρατός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ