ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
«Επιστρατευμένος» βουλευτής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το όνομα του γαλάζιου βουλευτή δε λέει τίποτα, ούτε και θα 'πρεπε. Ο μόνος λόγος που ασχολούμαστε με τον βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Ν. Γεωργιάδη είναι ότι έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο λόγο της πολιτικής ύπαρξής του την πρόκληση με τις πλέον ακραίες αντεργατικές θέσεις. Πολιτογραφημένος στην ομάδα των άγριων φιλελεύθερων της ΝΔ, ο εν λόγω βουλευτής έχει ταχθεί κατά διαστήματα υπέρ της άρσης της μονιμότητας, της παράτασης των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα 70, κ.ο.κ. Χτες, ξαναχτύπησε σε βάρος των ναυτεργατών: «Ναι, εγώ θα ήθελα πολύ να δω επιστράτευση», είπε με ελάχιστα συγκαλυμμένο μίσος κατά των απεργών. Μάλιστα, δεν έκρυψε και το λόγο της οργής του. Την Πέμπτη, είπε, φτάνει στην Κέρκυρα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Θ. Ρούσβελτ» και «δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι απαραίτητες εισαγωγές τροφίμων για αυτούς τους ανθρώπους»(!). Το πρόβλημα δεν είναι οι απόψεις του θλιβερού βουλευτή, αλλά η στάση της ηγεσίας της ΝΔ, που όχι μόνο δεν τον «μαζεύει», αλλά μάλλον τον «επιστρατεύει»...

Εριδες για έναν τραγικό θάνατο

Συνεχίζουν να ερίζουν πάνω στον τραγικό θάνατο βρέφους από την ίδια του τη μητέρα, στο Νέο Κόσμο, η νομαρχία Αθηνών και το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την έγκαιρη ή σωστή δράση της κάθε πλευράς. Το μεν υπουργείο επιρρίπτει ευθύνες στη Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχίας, γιατί καθυστέρησε να παρέμβει, η δε Νομαρχία καταλογίζει στο υπουργείο ότι «βρίσκεται εν υπνώσει» παρότι είχε τρεις μέρες στη διάθεσή του να ενημερωθεί για το τραγικό περιστατικό στο σπίτι της οικογένειας Μυλωνάκη στο Ν. Κόσμο, όπου η ίδια η μητέρα θανάτωσε με τα χέρια της το βρέφος. Αμφότερες οι πλευρές προσπερνούν την ουσία που έρχεται να καταδείξει και το συγκεκριμένο περιστατικό: Την ανυπαρξία δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, που συστηματικά και με συνέπεια αποδιοργανώνουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οπως και την εντεινόμενη συνεχώς όξυνση των κάθε λογής κοινωνικών προβλημάτων, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε υποψήφιο του ΣΥΝ!

Κοινό υποψήφιο δήμαρχο στον Παλαμά Καρδίτσας θα «κατεβάσουν» το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Το γεγονός δεν προκαλεί, βεβαίως, εντύπωση, καθώς είναι γνωστό και, εν πολλοίς, (αν)επισήμως διακηρυγμένο ότι τα δυο κόμματα έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν στις τοπικές εκλογές. Αυτό που, ίσως, προκαλεί εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η «κοινή» επιλογή. Ενώ, λοιπόν, ο κοινός υποψήφιος δήμαρχος θα είναι στέλεχος του ΣΥΝ, η ανάδειξη της υποψηφιότητάς του δεν έγινε από το κόμμα του, αλλά από το ΠΑΣΟΚ, μιας και ο Χρ. Καρακώστας πήρε, κανονικά, μέρος στις σχετικές διαδικασίες που καθόρισε και πραγματοποίησε η ΝΕ Καρδίτσας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Και γεννάται το «αφελές» ερώτημα: Αφού ο ΣΥΝ αποδέχεται αυτή τη διαδικασία - η υποψηφιότητα του στελέχους του θα εγκριθεί, εκ των υστέρων, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΝ - γιατί δεν προχωράει ένα βήμα παραπέρα να συνενωθεί με το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσουν ένα κόμμα; Απλώς ρωτάμε...

Ετος «υποχρεωτικής μετανάστευσης»

Γνωρίζετε τι είναι η «κινητικότητα των εργαζομένων»; Εάν όχι, σας πληροφορούμε ότι ο όρος αυτός περιγράφει τη μετανάστευση των εργαζομένων, κύρια, από χώρα σε χώρα και, δευτερευόντως, από μια περιοχή σε άλλη της ίδιας χώρας ή τα προηγούμενα σε συνδυασμό και με αλλαγή του επαγγέλματος. Η ΕΕ, λοιπόν, ενισχύει και πριμοδοτεί την «κινητικότητα» και γι' αυτό έχει ανακηρύξει το 2006 ευρωπαϊκό έτος κινητικότητας των εργαζομένων, παίρνοντας μια σειρά από μέτρα προβολής και διαφήμισης του νέου φρούτου.

Οπως καταλαβαίνετε, η «ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων» στην ευρωένωση των «25» και η συνεπαγόμενη από το κυνηγητό του μέγιστου επιχειρηματικού κέρδους άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτούν την ανάλογη προσαρμογή των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Από τις εργασιακές σχέσεις, τα οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέχρι και την αλλαγή επαγγέλματος ή τη μετανάστευση σε μια άλλη χώρα. Ολα πρέπει να υποταχθούν στα ιερά και όσια του καπιταλισμού: Την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα συνεχώς κέρδη και τον συνεχώς εντεινόμενο επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Και οι ανάγκες των εργαζομένων; Το δικαίωμά τους να ζουν στον τόπο τους, έχοντας μια σταθερή δουλιά, με ανθρώπινες συνθήκες και ικανοποιητικές αμοιβές; Οι κάθε λογής και πολύμορφες αρνητικές συνέπειες και παρενέργειες από τις λίγο-πολύ υποχρεωτικές μεταναστεύσεις; Αυτά, όπως λέει και ο Κ. Καραμανλής, θα αντιμετωπιστούν αργότερα. Στη ...μετά θάνατον ζωή...


Τα απεργιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ότι κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια (ο κάθε χώρος με το ...στιλ του) δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή στη διάγνωση και καταγραφή των ελλείψεων, που - όπως λένε - δημιουργεί η απεργία των ναυτεργατών στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Μόνο που οι ελλείψεις και τα προβλήματα, που υποτίθεται ότι αναδεικνύουν, υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό ...όλο το χρόνο, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Για να μην προσθέσουμε σε αυτά τις μόνιμες ελλείψεις νοσοκομείων, γιατρών, φαρμάκων, μέσων μεταφοράς, δασκάλων, καθηγητών και πολλά άλλα...

Επίσης, όταν οι κάτοικοι των νησιών αυτών διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται, για τις παραπάνω ελλείψεις, σπάνια βρίσκεται χώρος στα δελτία ειδήσεων για να δουν το φως της δημοσιότητας όσα ζητάνε και όσα τραβάνε.

Και σίγουρα τίποτε δε μας πείθει πως όλα αυτά γίνονται μόνο και μόνο επειδή κάποια ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια «παρασύρθηκαν» από τον ειδησεογραφικό θόρυβο, ή επειδή τα κρατικά κανάλια αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν «αντικειμενικά» την υπόθεση.

Πίσω από τα κρατικά κανάλια - ως γνωστόν - βρίσκεται η κυβέρνηση. Οσο για το τι βρίσκεται πίσω από τα ιδιωτικά, το γνωρίζετε όλοι: Κεφαλαιοκράτες και ανάμεσά τους και εφοπλιστές...

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΙΝΑΙ ...γλάστρες, αλλά δε χρειάζεται να το δηλώνουν και με τόσο προκλητικό τρόπο! Για την υπόθεση των υποκλοπών μιλάμε και την άνεση, με την οποία ο πρόεδρος αρμόδιας «ανεξάρτητης αρχής» πληροφόρησε χτες την επιτροπή της Βουλής ότι έμαθε τα γεγονότα ...από την τηλεόραση.

Βέβαια, είναι εξίσου προκλητική και η απάθεια με την οποία αντιμετωπίστηκε αυτή η δήλωση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν κάνει «κορόνα» τη λογική της δημιουργίας μιας «ανεξάρτητης αρχής» διά πάσαν νόσον.

Γρηγοριάδης Κώστας

Παραπάει να ομολογούν κατάμουτρα στο πρόσωπο κάθε πολίτη αυτής της χώρας ότι τον δουλεύουν ...ψιλό γαζί.

Συνυπεύθυνες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Μέρες τώρα στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες δίνουν μια μεγάλη μάχη, αντιστεκόμενοι με σθένος στην απαίτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου για ξεθεμελίωμα δικαιωμάτων, που με ζέση σπεύδουν να ικανοποιήσουν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Μαζί τους, αλληλέγγυοι, εργάτες όλων των κλάδων, απ' όλη τη χώρα, άνθρωποι από τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που κατανοούν το δίκιο του αγώνα τους και ξέρουν πως η νίκη τους θα είναι νίκη όλης της τάξης. Κι απέναντι σε όλους αυτούς, ναυτεργάτες και μη, ορθώνεται το μαύρο μέτωπο εφοπλιστών, κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης κι όλων των παρατρεχάμενών τους με μοιρασμένους ρόλους.

Με ρόλους που εναλλάσσονται. Πριν μερικά χρόνια ήταν το ΠΑΣΟΚ που νομοθετούσε υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου μειώνοντας σε σκανδαλώδη χαμηλά επίπεδα τη φορολογία του και αυξάνοντας τη φορολογία των πληρωμάτων, συρρικνώνοντας την οργανική σύνθεση των πλοίων και εξωθώντας στην ανεργία χιλιάδες ναυτεργάτες, πετσοκόβοντας τις συντάξεις τους. Ηταν το ΠΑΣΟΚ που έβαψε με αίμα την απεργία των ναυτεργατών το 2002, που αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση, που υποδαύλισε τον διαβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό». Και η ΝΔ κούναγε συγκαταβατικά το κεφάλι ως αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα είναι η ΝΔ που ως κυβερνών κόμμα καταθέτει ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών, το οποίο χτυπά εργασιακά, ασφαλιστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Και είναι το ΠΑΣΟΚ που κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι ως αξιωματική αντιπολίτευση, συμβάλλοντας με τη συνολικότερη στάση του στην υπονόμευση και στο χτύπημα της απεργιακής κινητοποίησης.

Και οι δύο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι συνυπεύθυνοι. Υπόλογοι απέναντι στους εργάτες της θάλασσας και συνολικά στο λαό, ιδιαίτερα των νησιών μας: Για την εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ σχετικά με την άρση του καμποτάζ. Για τραγωδίες όπως του ΣΑΜΙΝΑ. Για τη ραγδαία αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Για την παντελή έλλειψη μέτρων που να καθιστούν ασφαλείς τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Για την απομόνωση νησιών και των χιλιάδων κατοίκων τους ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Είναι η εφοπλιστόδουλη πολιτική που υπηρετούν αυτή που έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες νησιώτες, συσπειρώνοντάς τους σε επιτροπές αγώνα για τη διεκδίκηση του στοιχειώδους δικαιώματός τους να έχουν ασφαλή, φτηνή, τακτική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα προβλήματα των νησιωτών υπήρχαν πριν την απεργία των ναυτεργατών και θα υπάρχουν και μετά απ' αυτή. Τα προκαλεί η ίδια αιτία που οδήγησε τους εργάτες της θάλασσας στο να δέσουν κάβους. Η πολιτική που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, εφοπλιστικό και μη, να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καταπίνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις όλου του λαού. Αυτή η πολιτική είναι ο εχθρός κι όχι οι ναυτεργάτες. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για έμπρακτη στήριξη κάθε αγώνα που τη χτυπά, για απομόνωση λογικών και πρακτικών «διαίρει και βασίλευε», είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα στην κατεύθυνση της ενότητας της εργατικής τάξης, όλου του λαού στην πάλη για την ανατροπή της. Διαφορετικά άσπρη μέρα δε θα ξημερώσει ούτε για τους εργάτες, ούτε για τους αγρότες, για κανέναν άνθρωπο του μόχθου όπου κι αν ζει, στην Κρήτη ή στον Εβρο.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ