Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9410

ΕΝΙΑΙΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ εργατών, μικρο-αγροτών και αυτοαπασχολούμενων
Σπουδαστές του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά
Σπουδαστές του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά
  • Με το φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης και τη μετατροπή των λιμανιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιχειρεί η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει πάση θυσία τα συμφέροντα των εφοπλιστών, κάνοντας επίδειξη πυγμής έναντι του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων συνολικά.
  • Στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πολλά εργατικά συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις, εργαζόμενοι και νέοι, που πλημμύρισαν χτες το λιμάνι του Πειραιά. Με 24ωρες απεργίες σήμερα συμπαραστέκονται στους ναυτεργάτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το ΕΚ Λέσβου και αρκετά συνδικάτα της Αθήνας, ενώ, μια σειρά άλλα Εργατικά Κέντρα και σωματεία προχωρούν σε στάσεις εργασίας.
  • Ο κυβερνητικός αυταρχικός κατήφορος κάνει περισσότερο φανερό τον ταξικό και φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα και περιεχόμενο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και της λογικής του ευρωμονόδρομου. Κάνει περισσότερο φανερή και επιτακτική την ανάγκη του κοινού και ενιαίου αγώνα της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων της πόλης και του χωριού.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιστρατευμένοι στα δικαιώματα των εργαζομένων

«

Εννέα φορές το ΠΑΣΟΚ και εννέα φορές η ΝΔ προχώρησαν σε αυτό το βάρβαρο μέτρο της επιστράτευσης και μάλιστα αυτό το μέτρο αρκετές φορές το έχουν χρησιμοποιήσει κατά των ναυτεργατών. Ας μου επιτραπεί να πω ότι σε λίγο αυτά τα κόμματα θα κάνουν και άγαλμα στους ιδιοκτήτες του "ΣΑΜΙΝΑ". Εκεί έχει φτάσει η κατάσταση.

Εμείς αισθανόμαστε επιστρατευμένοι, κυριολεκτικά επιστρατευμένοι, μαζί με τους ναυτεργάτες και όλους τους εργάτες, τους οδηγούς των φορτηγών, με τους απολυμένους στη λιπασματοβιομηχανία, με τους απολυμένους στη Νάουσα. Είμαστε επιστρατευμένοι σε έναν αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και κανένα βάρβαρο μέτρο, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να καταργήσει την αντίσταση, την πάλη, την απεργία και όλες τις μορφές του αγώνα, που οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα χρησιμοποιούν, προκειμένου να ζήσουν καλύτερα.

Ενα πράγμα πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι εργαζόμενοι: ότι η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» είναι μια πολιτική επιλογή των κομμάτων εξουσίας, όταν θέλουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η απάντηση πρέπει να είναι η ενότητα. Ούτε μια χαραμάδα δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην εργοδοσία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε καμία τέτοια κυβέρνηση, που θα εμποδίσει το όπλο της ενότητας και της πάλης.

Ξαναλέω, ο αγώνας είναι κοινός και ενιαίος. Η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς - και το υπογραμμίζω αυτό - έχει κοινά συμφέροντα με τους εργατοϋπάλληλους και κοινά συμφέροντα με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Τα συμφέροντα είναι κοινά. Πότε χτυπάνε τον έναν κλάδο πότε χτυπάνε τον άλλο. Επομένως, η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα χτυπήσουν τον ένα ή τον άλλο κλάδο. Εάν η κυβέρνηση ήταν τόσο πολύ συγκινημένη με τα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης, θα μπορούσε να πάρει το νομοσχέδιο πίσω. Αυτή θα ήταν η λύση».



Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΝΑΟΥΣΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εχετε πείρα, βγάλτε πολιτικά συμπεράσματα

ΣΕΛ.  6   -   9
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εφοδος σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις

ΣΕΛ.  23
ΚΡΗΤΗ
Διεθνής Συνάντηση για τις Βάσεις

ΣΕΛ.  3

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ