ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενισχύουν την παράνομη μετανάστευση

...μόνο από την Κούβα

ΑΒΑΝΑ.--

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα ταχύπλοων σκαφών από τη Φλόριδα που εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά ανθρώπων από την Κούβα στις ΗΠΑ. Μια τέτοια περίπτωση συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Μια ταχύπλοη βενζινάκατος, φορτωμένη με 14 γυναίκες και παιδιά αναχώρησε από την Παραλία Γουαχάιμπο στην επαρχία Αβάνα και κατευθύνθηκε βόρεια. Πλοίο της Ακτοφυλακής της Κούβας την ακολούθησε και ενημέρωσε την Ακτοφυλακή του Μαϊάμι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που γίνεται όλο και πιο ανεκτική προς τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, είναι ο βασικός ένοχος για τις εκατοντάδες ζωές που έχει στοιχίσει ο εγκληματικός νόμος που αναφέρει πως αν ένας Κουβανός φτάσει τις ακτές των ΗΠΑ, τότε αποχτάει νόμιμα δικαιώματα. Η ενθάρρυνση και βράβευση στην ουσία όσων παραβιάζουν τους νόμους της Κούβας και φτάνουν τελικά παράνομα στις ΗΠΑ, είναι προνόμιο μόνο για τους Κουβανούς και κανέναν άλλο λαό του πλανήτη. Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χτίζουν ένα τοίχος στα σύνορά τους με το Μεξικό, όπου ετήσια πεθαίνουν 500 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα στο έδαφος των ΗΠΑ. Η Κούβα έχει αποκαλύψει την προκλητική εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την επιβολή του οικονομικού αποκλεισμού, που απαγορεύει την πώληση τροφίμων στην Κούβα, αλλά και την πολιτική τους να καταστρατηγούν τις Μεταναστευτικές Συμφωνίες.

Βραβεύτηκε η ομάδα επιστημόνων

Στον αντίποδα αυτών, μια ομάδα επιστημόνων, που έχουν δημιουργήσει το εμβόλιο ενάντια στο «Heamophilus influenza» τύπου Β (μια μορφή γρίπης), βραβεύτηκαν την περασμένη Τρίτη στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας «Αούλα Μάγνα», μιας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να τους εκδώσει βίζα για να παραλάβουν το βραβείο τους στις 9 Νοέμβρη του 2005. Η ομάδα των επιστημόνων αυτών έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο και έχει λάβει το βραβείο καινοτομίας της υγείας για το 2005, που της απένειμε το Τεχνολογικό Μουσείο της Καινοτομίας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στρατιωτικός νόμος στην επαρχία Νάπο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε προχτές η κυβέρνηση του Εκουαδόρ την επαρχία Νάπο (100 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Κίτο), όπου λειτουργούν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της βιομηχανίας πετρελαίου της χώρας και κάτοικοι και φορείς της περιοχής προχώρησαν σε κατάληψή τους. Οι φορείς της περιοχής έχουν προχωρήσει σε απεργία από τη Δευτέρα και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η περιοχή, παρόλο ότι είναι πετρελαιοφόρα, δεν απολαμβάνει τίποτα από τον πλούτο που παράγει. Στις κινητοποιήσεις που απαιτούν δίκαιη διανομή στον πλούτο και μερίδιο από τον κρατικό προϋπολογισμό, συμμετέχουν τοπικοί δήμαρχοι και φορείς, πολλοί αγανακτισμένοι εργαζόμενοι που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει καθημερινά. Επίσης αντιδρούν στην ουσιαστικά αποικιοκρατική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, που επιχειρεί να υπογράψει η κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο.

Χτες πρώτη μέρα της εφαρμογής στρατιωτικού νόμου στην περιοχή, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, υπήρξαν 3 τραυματίες και έγιναν και συλλήψεις, μεταξύ αυτών και αιρετών.

Στη χώρα αυτή, όπως και σε άλλες της Λατινικής Αμερικής, οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι κάτω από την εκμετάλλευση των πολυεθνικών και οι λαοί ζουν στην ανέχεια και τη φτώχεια. Στο Εκουαδόρ το πετρέλαιο είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται εταιρίες όπως η αμερικανική «Οξιντένταλ», η καναδική «Ενκάνα», η ισπανική «Ρεπσόλ», η βραζιλιάνικη «Πετρομπράς» κλπ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες δολοφονίες αγροτών

Πέντε αγρότες στην επαρχία Μπαρίνας δολοφονήθηκαν το περασμένο Σάββατο κατά πάσα πιθανότητα από πληρωμένους δολοφόνους και παραστρατιωτικούς που δρουν στην περιοχή, κατήγγειλε χτες ο Μπραούλιο Αλβαρεζ, βουλευτής του Εθνικού Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας.

Οπως καταγγέλθηκε, αυτές οι δολοφονίες, είναι μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης που επιχειρείται να επιβληθεί, ενώ ο βουλευτής κατήγγειλε ότι εμπλέκονται και η αμερικανική CIA και παραστρατιωτικές φασιστικές οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία και εισβάλλουν στο έδαφος της γειτονικής Βενεζουέλας. Οι δολοφονίες αυτές είναι συνέχεια δολοφονιών που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια ενάντια σε αγροτικά στελέχη και απλούς αγρότες που υποστηρίζουν και προωθούν την αγροτική μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει στη χώρα και βρίσκονται αντιμέτωποι με γαιοκτήμονες και αντιδραστικές δυνάμεις που θέλουν να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία.

Ο Μπ. Αλβαρεζ, επικεφαλής της Επιτροπής ενάντια στους παραστρατιωτικούς και στις δολοφονίες, ενημέρωσε ότι οι πέντε αγρότες μικροπαραγωγοί που συμμετείχαν στο μπολιβαριανό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, δολοφονήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικούς δήμους της ίδιας περιοχής, πράγμα που δείχνει και το σχεδιασμό της όλης επιχείρησης.

.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι (κυρίως νεαρές γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους) ζουν κάτω ή ακριβώς στα όρια της φτώχειας, υποστηρίζει κυβερνητική έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία μέχρι τα τέλη του 2003. Ως όριο φτώχειας εκλαμβάνεται το 60% του μέσου μηνιαίου μισθού στη Γαλλία, δηλαδή τα 774 ευρώ. Επίσης, στην έκθεση καταγράφεται αύξηση κατά 5,2%, ανά έτος, των ανθρώπων που ζητούν από τις υπηρεσίες πρόνοιας μηνιαίο βοήθημα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Αρχίζει, σήμερα, στην ιρανική πρωτεύουσα άλλος ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων, με θέμα την πρόταση της Μόσχας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Χτες, ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωνε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στο θέμα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΑΜΜΑΝ.-- Παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας από τις δηλώσεις του Ισραηλινού στρατηγού Γιάιρ Ναβέχ, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ιορδανία βρίσκεται σε «λεπτή ισορροπία και κινδυνεύει ο βασιλιάς της να ανατραπεί από τον ισλαμικό άξονα». Η ιορδανική διπλωματία εξέφρασε βαθιά δυσαρέσκεια για την «απίστευτη ανευθυνότητα», ενώ την ηρεμία αποπειράθηκε να αποκαταστήσει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας αποδοκιμάζοντας δημόσια τις δηλώσεις του στρατηγού και τονίζοντας ότι για την ισραηλινή ηγεσία «η Ιορδανία είναι σταθερή και ισχυρή χώρα».

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Μια βόμβα, που φέρει την υπογραφή της οργάνωσης ΕΤΑ, εξερράγη χτες το απόγευμα μπροστά στο κτίριο μιας επιχείρησης στο Μπιλμπάο, στη χώρα των Βάσκων, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, αφού είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα και εκκένωση της περιοχής.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οικτρό θάνατο εξαιτίας κατολίσθησης βρήκαν χτες τουλάχιστον 18 άνθρωποι σε οικισμό της περιοχής Μάναντο της Βόρειας Ινδονησίας.

ΤΟΛΕΔΟ (Οχάιο).-- Κατηγορίες υποκίνησης τρομοκρατικών επιθέσεων κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ απαγγέλθηκαν χτες σε βάρος τριών Αμερικανών με καταγωγή απ' τη Μέση Ανατολή. Οι τρεις κατηγορούμενοι, που είναι 24, 26 και 42 χρόνων, αρνήθηκαν την ενοχή τους σε ομοσπονδιακά δικαστήρια του Οχάιο.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αυξάνονται τα θύματα της βίας...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Δεκάδες τα θύματα της βίας στις πόλεις Ονίτσα, Ασάμπα και Μπάουτσι του νιγηριανού νότου. Οι επιθέσεις εγκληματικών συμμοριών, με ματσέτες και αυτόματα πιστόλια είχε αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 48ωρο το θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός αρκετών άλλων, των οποίων η τύχη αγνοείται από άγριες επιθέσεις που υποτίθεται πως έχουν ως επί το πλείστον «θρησκευτικά» κίνητρα.

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν εικόνες ακρωτηριασμένων και απανθρακωμένων πτωμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης Ονίτσα, αλλά και σποραδικές επιθέσεις στρατιωτών κατά ορδών χριστιανών της φυλής Ιγκμπο μετά από προσπάθεια των τελευταίων να σπάσουν τον κλοιό για να επιτεθούν σε μουσουλμάνους της φυλής Χάουζα. Μόνο το χτεσινό κύμα βίας προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων, ενώ προχτές είχαν σφαγιαστεί άλλοι 30. Ο δε απολογισμός των θυμάτων της «θρησκευτικής» βίας σ' όλη τη χώρα από την περασμένη Κυριακή αναφέρει πάνω από 96 νεκρούς.

Οι ταραχές αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Ομπασάντζο με τη συνήθη μέθοδο: Ανάπτυξη πάνοπλων στρατιωτών σε διάφορα σημεία των πόλεων όπου σημειώνονται οι αγριότητες και απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες...

ΑΪΤΗ
Συνταγματικό δικαίωμα η επιστροφή του Αριστίντ

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Ο νεο-εκλεγμένος Πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε χτες ότι το Σύνταγμα της χώρας επιτρέπει την επιστροφή του ανατραπέντος βίαια Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ανακήρυξή του ως Προέδρου της χώρας, ο Ρενέ Πρεβάλ υποστήριξε ότι ο πρώην Πρόεδρος έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να επιστρέψει στην Αϊτή.

«Η θέση μου είναι απλή σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο Αριστίντ και κάθε άλλον πολίτη που επιθυμεί να επιστρέψει στην Αϊτή», τόνισε. «Το άρθρο 41 του Συντάγματος δηλώνει ότι καθένας πολίτης της Αϊτής δε χρειάζεται βίζα για να εισέλθει ή να φύγει από τη χώρα».

Ο ίδιος, μιλώντας από τη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται σε εξορία, δήλωσε πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα του, αλλά η στιγμή της επιστροφής του εξαρτάται από «τον πρόεδρό μου» και άλλους ηγέτες.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει πως μια ενδεχόμενη επιστροφή του Αριστίντ στην Αϊτή θα αποσταθεροποιούσε ακόμα περισσότερο τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ