ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίθεση με στόχο την ενότητα του ιρακινού λαού

Το βομβαρδισμένο σιιτικό τέμενος στη Σαμάρα

Associated Press

Το βομβαρδισμένο σιιτικό τέμενος στη Σαμάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΜΑΡΑ - ΒΑΣΟΡΑ.-

Φλέγεται από άκρη σε άκρη το Ιράκ μετά την επίθεση που δέχτηκε νωρίς χτες το πρωί, το ιστορικό σιιτικό τέμενος των ιμάμηδων Αλί αλ Χάντι και Χάσαν αλ Ασκάρι στη Σαμάρα. Αρχικά, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι το πλήγμα που προκάλεσε την καταστροφή τμήματος του χρυσού θόλου του τεμένους και την κατάρρευση ενός μιναρέ, οφείλεται σε βομβαρδισμό. Μετά από αρκετές ώρες, η εκδοχή αυτή άλλαξε και μιλούσε, πλέον, για τοποθέτηση 2 βομβών από «αγνώστους».

Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανταρτικών σουνιτικών οργανώσεων έχουν, επανειλημμένως, χαρακτηρίσει προβοκάτσια τις επιθέσεις κατά αμάχων και κατά λατρευτικών τόπων. Ερωτήματα δεν μπορεί να μη δημιουργεί και το γεγονός ότι οι αρχικές πληροφορίες για βομβαρδισμό μετατράπηκαν σε «βομβιστικές επιθέσεις», καθώς είναι γνωστό ότι οι αντάρτες δε διαθέτουν αεροπορικές δυνάμεις για να βομβαρδίσουν. Πόσο μάλλον, που η χτεσινή επίθεση σημειώνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, όταν η ενδοκοινοτική ένταση στο Ιράκ είναι πολύ οξυμένη από σειρά «περίεργων» επιθέσεων.

Η επίθεση στο σιιτικό τέμενος της Σαμάρα δεν προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων, αν και μέχρι χτες βράδυ δεν είχε δοθεί κανένα σαφές στοιχείο στη δημοσιότητα. Εντούτοις, η οργή που πυροδότησε στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας ήταν απείρως πολλαπλάσια καθώς πρόκειται για έναν από τους ιερότερους τόπους σιιτικού προσκυνήματος αλλά και για την πολλοστή επίθεση κατά σιιτικού στόχου.

Χιλιάδες σιίτες κατέκλυσαν τη Σαμάρα εξοργισμένοι και ορκιζόμενοι εκδίκηση, με τα περισσότερα συνθήματά τους να στρέφονται κατά των κατοχικών δυνάμεων, τις οποίες κατηγορούσαν ότι «έφεραν την τρομοκρατία και την καταστροφή στη χώρα». Εξοργισμένοι σιίτες διαδήλωσαν στη Νατζάφ αλλά και σε άλλες πόλεις και σιιτικές συνοικίες, ενώ δε χρειάστηκαν πολλές ώρες για να σημειωθούν και τα πρώτα αντίποινα.

Αγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 6 σουνίτες (3 ιμάμηδες και 3 πιστούς) σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης ενώ επίθεση δέχτηκαν 27 σουνιτικοί τόποι λατρείας. Τα σημαντικότερα αντίποινα είχαν ως στόχο το, επίσης, ιστορικό σουνιτικό τέμενος Τάλχα μπιν Ομπέιντ Αλλάχ, έξω από τη Βασόρα. Στην πόλη, οι τοπικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, προκειμένου, όπως είπαν, να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια.

Ανοιχτές κατηγορίες για σχέδιο πρόκλησης εμφύλιας σύρραξης

Η σιιτική θρησκευτική ηγεσία συνεδρίασε εκτάκτως. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι και 3 ακόμη Αγιατολάχ κάλεσαν τους σιίτες σε διαμαρτυρίες αλλά και σε αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα απέναντι στους υπόλοιπους Ιρακινούς. Ο Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης, εκτιμώντας ότι το «ειδεχθές αυτό έγκλημα κατά του τεμένους της Σαμάρα αποδεικνύει ότι υπάρχει μια συνωμοσία κατά του ιρακινού λαού, η οποία επιδιώκει να προκληθεί εμφύλια σύρραξη». Ο Ταλαμπανί κάλεσε τον ιρακινό λαό να εργαστεί ενωμένος ενάντια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη διάσπασή του.

Την επίθεση στο τέμενος της Σαμάρα αλλά και τα σιιτικά αντίποινα καταδίκασαν και τα σουνιτικά κόμματα, με πρώτο το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, ενώ ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι ζήτησε αυτοσυγκράτηση και κήρυξε 7ήμερο πένθος. Αντίθετα, εκδίκηση ορκίστηκε ο σιίτης ακραίος ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται σουνίτες αντάρτες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για «ενορχηστρωμένη πράξη μυστικών υπηρεσιών των κατοχικών και σιωνιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν έτσι να προκαλέσουν εμφύλια σύρραξη στο Ιράκ». Ο Χαμενεΐ, επικεφαλής του μεγαλύτερου σιιτικού κράτους, κήρυξε 7ήμερο πένθος και απηύθυνε έκκληση στους σιίτες να μη στραφούν κατά των σουνιτών.

Την καταδίκη τους εξέφρασαν τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και ο Τόνι Μπλερ, οι οποίοι, φυσικά, έσπευσαν να αποδώσουν την επίθεση στους αντάρτες, «τους τρομοκράτες εκείνους που δε σέβονται καμία θρησκεία». Ο Μπους, μάλιστα, υποσχέθηκε να δοθεί αμερικανική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του σιιτικού τεμένους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές πολλαπλών επιπέδων και αμερικανικοί εκβιασμοί

Οικονομική βοήθεια υποσχέθηκε στη «Χαμάς» η Τεχεράνη

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε μια «κατ' αρχήν» συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας φαίνεται να κατέληξαν οι «Φατάχ» και «Χαμάς». Στην κρίσιμη συνάντηση συμμετείχαν ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της πρώτης, Αζάμ αλ Αχμαντ και το υψηλόβαθμο στέλεχος της δεύτερης, Μαχμούντ Ζαχάρ. Ο Αχμαντ τόνισε ότι «γενικά υπάρχει διάθεση συνεργασίας αρκεί να βρεθεί κοινή πλατφόρμα άσκησης πολιτικής σε κομβικά ζητήματα όπως είναι η ειρηνευτική διαδικασία».

Ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν, ο πολιτικός επικεφαλής της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, φαίνεται ότι κατάφερε να αποσπάσει πιο σαφείς δεσμεύσεις για οικονομική βοήθεια από την ιρανική ηγεσία. Ο Μασχάαλ συναντήθηκε, χτες, με τον Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, ο οποίος είναι και ο πρώτος Ιρανός αξιωματούχος που έκανε λόγο, στη συνέχεια με δηλώσεις του, για παροχή οικονομικής σταθερής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή από το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε, χτες, ότι η Ουάσιγκτον δε θα δώσει καμία χρηματική ενίσχυση προς την Παλαιστινιακή Αρχή όσο η «Χαμάς» δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και «δε γίνεται εταίρος στην ειρήνη». Επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, τη θέση αυτή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνιζε από το Κάιρο ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν βοήθεια μόνο «διά μέσου του ΟΗΕ στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όσο η "Χαμάς" δεν επιλέγει ανάμεσα στην τρομοκρατία και στην πολιτική».

Εκβιάζει η Ράις για «Χαμάς»

Η Κοντολίζα Ράις, που ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή της στην Αίγυπτο με συνάντηση με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ, ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου, καθώς ο Αχμάντ Αμπούλ Γάιτ αποδοκίμασε τα αμερικανικά αιτήματα για μη παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τη «Χαμάς» από τις αραβικές χώρες. Ο Γάιτ τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί χρόνος στη "Χαμάς", που φυσικά οφείλει να αναγνωρίσει τις υπάρχουσες συμφωνίες» και συμπλήρωσε ότι «η πρόκληση κρίσης στην Παλαιστινιακή Αρχή δε θα είναι προς όφελος κανενός».

Η Ράις φαίνεται ότι, εκτός από τις άμεσες πιέσεις, αποπειράθηκε να ασκήσει και έμμεσες πιέσεις προς την αιγυπτιακή ηγεσία. Είχε πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους «ακτιβιστικών» οργανώσεων που της ζήτησαν «να αναλάβει ενεργότερες πρωτοβουλίες η Ουάσινγκτον για να υπάρξει δημοκρατία στην Αίγυπτο και να τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια του αυξανόμενου ισλαμισμού». Αντίθετα, η Ράις δέχτηκε εξαιρετικά επιθετικές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του αιγυπτιακού Τύπου, που, εμμέσως, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για «επιβολή δημοκρατίας βασανισμών και αυταρχισμού στον αραβικό κόσμο».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συλλήψεις ηθοποιών για ... το θέμα ταινίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη και ανάκριση των ηθοποιών της ταινίας «Ο δρόμος προς το Γκουαντάναμο» που τιμήθηκε με Αργυρή Αρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Οι ηθοποιοί, ανάμεσά τους και δύο πρώην κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, επέστρεψαν προχτές από το Βερολίνο και συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Λούτον. Αφού συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και τους απαγορεύτηκε η επαφή με δικηγόρο, ενώ απειλούνταν με 48ωρη κράτηση, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

Από την πλευρά τους, οι βρετανικές αρχές, αιτιολογώντας τη σύλληψη ανακοίνωσαν ότι «πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους ηθοποιούς, λόγω του θέματος της ταινίας, αλλά και επειδή συνταξίδευαν και με πρώην κρατουμένους στο Γκουαντάναμο» και πρόσθεσαν ότι «τα επίπεδα ασφαλείας στη χώρα είναι ενισχυμένα, ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις του Ιούλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ