ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάλη ενάντια στον κανονισμό της ΕΕ

Με τους ρυζοπαραγωγούς στα διόδια Μαλγάρων

Motion Team

Με τους ρυζοπαραγωγούς στα διόδια Μαλγάρων
Να απαιτήσουν κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ για την καλλιέργεια του ρυζιού και να προσανατολίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ΚΑΠ, που οδηγεί σε περιορισμό της καλλιέργειας και σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, κάλεσε τους αγρότες η Αλέκα Παπαρήγα, που χτες βρέθηκε στο μπλόκο που έχουν στήσει στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών στα διόδια των Μαλγάρων.

Οι παραγωγοί ρυζιού της Δυτικής Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την αυθαίρετη περικοπή της στρεμματικής επιδότησης που δικαιούνται και έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν περίπου 500.000 ευρώ. Και χτες στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποίησαν ολιγόωρους αποκλεισμούς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι να πουν την τελευταία λέξη

Με τους εργαζόμενους στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» Θεσσαλονίκης

Motion Team

Με τους εργαζόμενους στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» Θεσσαλονίκης
Την αναγκαιότητα να δώσουν όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων ενιαία απάντηση στην αντεργατική πολιτική, κυβέρνησης και ΕΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους των Λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε χτες το πρωί, προκειμένου από κοντά να εκφράσει τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που διεξάγουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευαν στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Ζιώγας και ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης.

Εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι γέμισαν ασφυκτικά το χώρο. Εκ μέρους τους ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους, λέγοντας: «Το ΚΚΕ είναι μαζί μας και θα είναι μαζί μας στη συνέχεια του αγώνα μας. Μας βοήθησε και μας βοηθάει». Η Αλέκα Παπαρήγα παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι «επιστρατευμένο» να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων.

Και σημείωσε πως σκοπός του ΚΚΕ είναι η εργατική τάξη μαζί με τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να σηκώσει ένα μεγάλο τείχος αντίστασης στα βάρβαρα μέτρα που έρχονται. Να αποφύγει τα χειρότερα και να αποσπάσει όσες περισσότερες κατακτήσεις μπορεί. «Να εμπνεύσει το λαό - γιατί από αυτόν εξαρτάται - να παλέψει για ριζικές αλλαγές σ' αυτόν τον τόπο. Για μία Ελλάδα, που να βρίσκεται στην εξουσία ο ίδιος ο λαός, και πριν από όλα η πιο σημαντική παραγωγική του δύναμη, η εργατική τάξη».

Αναφερόμενη στα όσα προβάλλονται για τις ζημιές των μονάδων παραγωγής, που κλείνουν, όπως πχ η λιπασματοβιομηχανία, η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε πως «στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ζημιές, απλά αισθάνονται ότι περιορίζονται κάπως τα κέρδη τους». Ξεκαθάρισε πως «όπου υπάρχει παραγωγή υπάρχει και κερδοφορία». Και εξήγησε πως όλο αυτό το παιχνίδι της ζημιάς και του κέρδους υποτάσσεται στο εξής πράγμα: «Να συγκεντρωθεί είτε η παραγωγή είτε το εμπόριο στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών ομίλων».

«Εμείς, να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς. Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού. Δεν είμαστε υπέρ της ελευθερίας του κεφαλαίου, υπέρ της ελευθερίας των εφοπλιστών. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας των εργατών, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Δεν μπορεί σε μία κοινωνία όταν υπάρχουν τάξεις να είναι όλοι ελεύθεροι. Ή θα είναι ελεύθερος ο λαός ή θα είναι ελεύθερο το κεφάλαιο», τόνισε.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ για τη λιπασματοβιομηχανία η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρχει στην Ελλάδα κρατική λιπασματοβιομηχανία. Αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί για να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή με φθηνά και καλά λιπάσματα. Και κάλεσε τους εργαζόμενους μαζί με τους αγρότες να κάνουν υπόθεση της πάλης τους τη διεκδίκηση δημιουργίας Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασμάτων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους που εδώ και περισσότερο από ένα μήνα συνεχίζουν τον αγώνα τους, κόντρα στις παρελκυστικές τακτικές κυβέρνησης και τραπεζιτών, προειδοποίησε: «Υπολογίζουν να μας κουράσουν, να μας τρομοκρατήσουν. Ο αγώνας θέλει αντοχή. Αν τελικά κουραστούμε θα έρθουν πολύ χειρότερα. Θέλει να δώσουμε ενιαία απάντηση. Ο ένας κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Διαδοχικά θα χτυπιούνται κλάδοι και εργοστάσια πιο πολύ. Θέλει αντοχή, συμπαράσταση κι αλληλεγγύη». Και πρόσθεσε πως αξιοποιώντας και την πείρα τους οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν την τελευταία λέξη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ο αγώνας σας αφύπνισε, έδωσε πείρα

«Υπάρχουν πολιτικές λύσεις, μόνο που ή θα είναι φιλολαϊκές ή θα είναι για τους λίγους», είπε η Αλέκα Παπαρήγα απευθυνόμενη στους εργαζόμενους της Νάουσας και σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση - μερική απασχόληση, τουριστική ανάπτυξη μέσω ΣΔΙΤ, προγράμματα κατάρτισης και γυναικείας επιχειρηματικότητας - για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας στην περιοχή, σημείωσε: «Η εναλλακτική λύση που προτείνουν είναι απάτη. Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Η επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα συνέπεσε με την ανακοίνωση της απόφασης του Δήμου Νάουσας να απολύσει τους εργαζόμενους που είχε προσλάβει με μερική απασχόληση στο πλαίσιο των μέτρων της δήθεν στήριξής τους μετά την απόλυσή τους από το εργοστάσιο «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ». Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο βρέθηκαν και πάλι άνεργοι ενώ ο Δήμος τους χρωστά και δεδουλευμένα 5 μηνών.

Εκεί, στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, έδωσαν το «παρών» απολυμένοι εργάτες από τα «Κλωστήρια Νάουσας», την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», του «Παπαφιλίππου», εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Νάουσας», και σε άλλες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, οικοδόμοι, εποχιακοί εργάτες και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας γέμισε. Οι άνθρωποι του μόχθου επιφύλαξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μια ιδιαίτερα ζεστή υποδοχή.

Η Αλ. Παπαρήγα ευχαρίστησε τους εργαζόμενους αναφέροντας πως οι αγώνες τους έδωσαν πολύτιμη πείρα και σημείωσε: «Στη Νάουσα δημιουργούνται προϋποθέσεις διαμόρφωσης μιας νέας συνείδησης. Μην επιτρέψετε άλλο να σας κοροϊδέψουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ