ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
63 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ
Ο λαός πάντα θα θυμάται τους ήρωες

«Αιώνια η μνήμη σε σας αδελφοί, στον τίμιο που πέσατ' αγώνα...»

Τη μνήμη των ηρωικών ΕΠΟΝιτών που έπεσαν από τα πυρά των φασιστών κατά τη διάρκεια του παλλαϊκού συλλαλητηρίου στις 22 Ιούλη 1943, όλων των νεκρών αγωνιστών του ΔΣΕ, της ΔΝΕ, του Δεκέμβρη του '44 ενάντια στους Αγγλους και όλων όσοι πέθαναν στα ξερονήσια και στις φυλακές, τίμησαν χτες το πρωί στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, δεκάδες αντιστασιακοί στην επέτειο των 63 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνων από το Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και από την ΚΝΕ, ενώ, αμέσως μετά, ακούστηκε ο Εθνικός Υμνος από τη φιλαρμονική του δήμου. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, όπου ο Φοίβος Τσέκερης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ και γραμματέας του Συνδέσμου, εξιστόρησε τα γεγονότα της αιματοβαμμένης εκείνης μέρας του Ιούλη του '43.

Τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) κόσμος είχε κατακλύσει εκείνο το πρωινό τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας διαδηλώνοντας ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής σε Μακεδονία και Θράκη. «Για πρώτη φορά οι Γερμανοί ρίχνουν τα τανκς ενάντια στον άοπλο λαό. Οι φλογεροί ΕΠΟΝίτες, πάντα μπροστά. Η Παναγιώτα Σταθοπούλου, 17 χρονών, προσπαθεί να φράξει το δρόμο σε γερμανικό τανκς. Το τανκς την παρασύρει και τη σκοτώνει. Η συμμαθήτριά της, Κούλα Λίλη, πυροβολείται εν ψυχρώ, ενώ προσπαθεί να χτυπήσει με το παπούτσι της το Γερμανό οδηγό...».

Και κατέληξε λέγοντας: «Υποκλινόμαστε μπροστά στη μνήμη των χιλιάδων ΕΠΟΝιτών που έχασαν τη ζωή τους πριν καν γίνουν 20 χρονών και όλων των νεκρών του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Ο λαός μας πάντα θα τους θυμάται και θα τους τιμάει».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην Ακαδημία, όπου μέσα στο Πανεπιστήμιο έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων ΕΠΟΝιτών φοιτητών, κομμάτι της νεολαίας που ήταν πρωτοπόρο στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Εκεί, η Βάσω Δημοπούλου, η οποία έχασε τον αδελφό της, νεαρό τότε ΕΠΟΝίτη και πρωτοπόρο αγωνιστή της Σπουδάζουσας Νεολαίας, και ο Φοίβος Ταξιάρχης Κόλιας, του οποίου ο ΕΠΟΝίτης αδελφός του πέθανε έπειτα από φριχτά βασανιστήρια στη φυλακή, κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των πρόωρα χαμένων και ηρωικών φοιτητών.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το Μουσείο της ΕΠΟΝ και γι' αυτό το λόγο «θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού εσείς αποτελείτε παράδειγμα για τη νεολαία και κρατάτε την παράδοση ζωντανή». Κατέληξε, λέγοντας ότι «Παιδεία σημαίνει ελευθερία και για να υπάρχει ελευθερία, η Παιδεία θα πρέπει να είναι δημόσια, ένα αγαθό για όλους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Να αντλήσουν οι νέοι διδάγματα»

Με μια σεμνή τελετή στο μνημείο της ΕΠΟΝ τίμησαν χτες τα 63 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και στη Θεσσαλονίκη οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ μαζί με την Κομμουνιστική Νεολαία και το ΚΚΕ. Την εκδήλωση σημάδεψε ο θάνατος του συντρόφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ζαφείρη Ελευθερίου, που «έφυγε» λίγο πριν την έναρξη, από ξαφνικό θάνατο. Ο Ζαφείρης Ελευθερίου συγκινημένος βρισκόταν από νωρίς στο χώρο για την προετοιμασία της εκδήλωσης και, δυστυχώς, «έφυγε» αναπάντεχα. Στη μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ο Χρήστος Κουτσόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΕΠΟΝ και στην ξεχωριστή πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών, ερχόμενος στο σήμερα τόνισε χαρακτηριστικά: «Κρατάμε το μήνυμα: Οταν οι Λαοί θέλουν, μπορούν. Συνεχίζουμε με ανυπακοή, απειθαρχία, αντίσταση, αγώνα για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση. Αντιπαλεύουμε τις επιλογές ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση, το Σοσιαλισμό. ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους πατριώτες, που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Τάσο Δεληδημήτρη εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι αντιστασιακοί, γυναίκες και άντρες, βλέποντας καθημερινά τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες να αγωνίζονται ηρωικά για την ειρήνη, τη μόρφωση, τη δουλιά, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό γινόμαστε πιο περήφανοι, πιο δυνατοί, και συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες». Από το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, ο Κώστας Κατσιάβαλος στο χαιρετισμό του κάλεσε τους νέους και τις νέες της πατρίδας να αντλούν από τον αγώνα της ΕΠΟΝ διδάγματα και παραδείγματα για έμπνευση θάρρους κι αυτοπεποίθησης. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της Αντίστασης από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ και κατατέθηκαν στεφάνια.

Εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αντιπροσωπεία της ΝΕ ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστα Αβραμόπουλο, αντιπροσωπεία των Συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ κ.ά.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Τιμή στην Αντίσταση και στον ΕΑΜικό Τύπο

Σε κλίμα αγωνιστικό και συγκινησιακά φορτισμένο, με τη συμμετοχή πλήθους αντιστασιακών δημοσιογράφων και των οικογενειών τους και πολλών φίλων της Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκε, προχτές το μεσημέρι, στην αίθουσα «Γ. Καράτζας» της ΕΣΗΕΑ, η καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Τα ιδανικά και τα οράματα της Αντίστασης αναδείχτηκαν από όλους όσοι χαιρέτισαν την εκδήλωση προς τιμήν των αντιστασιακών δημοσιογράφων, μα και όλων των αγωνιστών, διακινητών του παράνομου αντιστασιακού Τύπου και των καλλιτεχνών, για τη μεγάλη τους προσφορά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

Σ' αυτά, ακριβώς, αναφέρθηκε ο αντιστασιακός δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας τονίζοντας τη μεγάλη αξία της προσφοράς τους μπροστά και στις σημερινές αντιδραστικές εξελίξεις της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, καθώς εξελίσσεται και στη χώρα μας η επίθεση στα δημοκρατικά, εργασιακά και, γενικότερα, τα λαϊκά δικαιώματα. Ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη των αντιστασιακών στον αγώνα των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων.

Στο χαιρετισμό του ο Κώστας Νίτσος κατήγγειλε το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, τονίζοντας, χαρακτηριστικά, πως πρόκειται για «πεπολιτισμένη ξεδιαντροπιά της Ευρώπης». Επίσης, αναφέρθηκε στο χρέος τιμής σε όλους τους αντιστασιακούς δημοσιογράφους, διακινητές και όσους άλλους συνέβαλαν στον αντιστασιακό Τύπο, δίνοντας πολλοί και τη ζωή τους. Ιδιαίτερα στάθηκε στην προσπάθεια του Συνδέσμου για τη διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης-έκθεσης αφιερωμένης στους μεγάλους καλλιτέχνες που στρατεύτηκαν και έταξαν την τέχνη τους στο μεγάλο εκείνο αγώνα του λαού μας.

Συγκινητικός, όπως πάντα, ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, προβάλλοντας το παράδειγμα αλησμόνητων αγωνιστών αντιστασιακών δημοσιογράφων, των ηρωικών ΕΠΟΝιτών, επισήμανε την απαράδεκτη στάση όλων των κυβερνήσεων που, δεκαετίες τώρα, αρνούνται να μπει στα σχολεία η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, ν' αναδειχτεί η μεγάλη συμβολή του αντιστασιακού Τύπου και των ανθρώπων του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Θύμισε το γεγονός πως 20 χρόνια τώρα αρνούνται την ίδρυση του Μουσείου του ΕΑΜικού Τύπου στο χώρο όπου βρέθηκε το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους του ΚΚΕ η Αιμιλία Αγκαβανάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο Δ. Κωνσταντάρας, βουλευτής της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, Γ. Μωραΐτης, εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων, της ΠΟΕΣΥ, του ΕΔΟΕΑΠ, κ.ά.

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

Ο Σύνδεσμος Φίλων Μουσείου της ΕΠΟΝ, σήμερα Παρασκευή 24.2.2006 και ώρα 5 μ.μ., πραγματοποιεί γιορταστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα γραφεία του (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι).

  • Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση: «Το τσάι της ΕΠΟΝ», την Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006 και ώρα 5-9 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Προσκλήσεις - πληροφορίες: Τηλ: 210 3231673 (Φρόσω Κοττορού) και 210 2750444 (Ελένη Μωραΐτου) ή από τα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Πειραιώς 6, 5ος όροφος, γραφείο 1, Τρίτη και Πέμπτη πρωί 10-12 στο τηλ.: 210 5225497).
  • Εκδήλωση - συνεστίαση για τα 63 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ πραγματοποιεί το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στο Αγρίνιο την Κυριακή 26 Φλεβάρη και ώρα 8 μ.μ. στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου.
  • Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης στα Γιάννενα πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 63 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την Δευτέρα 27 Φλεβάρη και ώρα 6 το απόγευμα στο Ρολόι.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Σήμερα Παρασκευή 24/2/2006

  • Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ -Παράρτημα Περιστερίου, ώρα 9 μ.μ., πραγματοποιεί εκδήλωση - συνεστίαση στη ρεμπέτικη λαϊκή ταβέρνα ΑΛΛΟΤΙΝΟ(Σουλίου 183 - Κηπούπολη, Πετρούπολη, τηλ. 210.5024.500).
  • Η ΠΕΑΕΑ Πάτρας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ - Παράρτημα Πάτρας, διοργανώνουν, συνεστίαση, ώρα 9.30 μ.μ. στο κέντρο ΚΟΥΚΟΣ.

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ καλεί τα μέλη της στη συνεστίαση που θα γίνει το Σάββατο 25/2/2002 ώρα 12 το μεσημέρι στην Ταβέρνα ΑΣΤΡΑ του Δήμου Βύρωνα (δίπλα στο «θέατρο Βράχων»). Λεωφορείο 732 Αγιος Φανούριος - Ζωοδόχος Πηγή στο τέρμα και τρόλεϊ Νο11 στο τέρμα. Τηλ. ταβέρνας 210.7665.700.

-- Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Κέρκυρας κάνει την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, την Κυριακή 26/2/2006 ώρα 10.30 π.μ. στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

-- Η ΠΕΑΕΑ Γκύζη - Πολυγώνου, πραγματοποιεί, την Κυριακή 26 Φλεβάρη και ώρα 10 το πρωί, στα γραφεία της, τη χρονιάτικη συνέλευσή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ