ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Ευχολόγια από τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ

Στα μηνύματα ώστε να αποφευχθούν οι «κακές συμπεριφορές» φαίνεται πως επικεντρώθηκε το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντήθηκαν χτες στη Βιέννη για τη γρίπη των πτηνών. Στο Συμβούλιο, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς των 25 κρατών - μελών της ΕΕ, κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, ΠΓΔΜ, καθώς και εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και φορείς όπως τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Βγαίνει από αυτή τη συνάντηση ένα μήνυμα σιγουριάς, ασφάλειας, ηρεμίας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε, χωρίς να υφιστάμεθα τις ψυχολογικές συνέπειες από αυτόν τον πανικό και ανέφερε ότι πρέπει να επανέλθει η ομαλή δραστηριότητα και ζωή. Το όλο πρόβλημα παρακολουθείται υπεύθυνα απ' όλες τις κυβερνήσεις. Η υγεία των ανθρώπων, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον που μιλάμε, δε φαίνεται να τίθεται σε κίνδυνο. Τα μέτρα έχουν ληφθεί και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Λίγο πριν από την έναρξη του συμβουλίου, η υπουργός Υγείας της Αυστρίας Μαρία Ράουχ - Κάλατ δήλωσε ότι ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό H5N1 τις τελευταίες βδομάδες στην Ευρώπη «χρήζει ειδικής προσοχής και συντονισμού». Η Αυστριακή Προεδρία πρότεινε τον καθορισμό μέτρων, που αφορούν την προστασία των ομάδων του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι πτηνοτρόφοι, οι κτηνίατροι και τα άτομα που πρέπει να ταξιδεύουν συχνά.

Στο μεταξύ, έξι ακόμη δείγματα νεκρών κύκνων εμφάνισαν τον υπότυπο Η5 της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Οι κύκνοι είχαν περισυλλεγεί από την περιοχή Πόρτο Λάγος του Νομού Ξάνθης, από το Δέλτα του Εβρου και από την περιοχή Αποστόλου Παύλου του Νομού Ημαθίας. Τα συγκεκριμένα δείγματα προωθήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις στο Λονδίνο, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την πιο ανησυχητική μορφή της νόσου, τον υπότυπο Η5Ν1. Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος υπότυπος έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα σε 16 συνολικά δείγματα πουλιών.

Στο μεταξύ, στελέχη του ιού Η5 ήταν η αιτία θανάτου χιλιάδων από τις 11.000 γαλοπούλες κλειστής πτηνοτροφικής μονάδας στη βορειοανατολική πόλη Βερσαγιέ της Γαλλίας, έδειξαν οι πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις. Στη Γερμανία εντοπίστηκε κρούσμα του ιού Η5Ν1 σε δύο αγριόπαπιες στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χολστάιν. Εντούτοις, βγήκαν αρνητικά τα αποτελέσματα εξετάσεων για τον Η5Ν1, όσον αφορά σε δείγματα από πτηνοτροφική μονάδα με «ύποπτα» συμπτώματα... Στην Ινδονησία, μία ακόμη 34χρονη πέθανε με ύποπτα συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών λίγο μετά τη νοσηλεία της σε νοσοκομείο της Τζακάρτα, ενώ, τέλος, στο Ιράκ αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ανακοίνωσαν πως ο πρόσφατος θάνατος μιας 15χρονης και του 45χρονου θείου της προήλθε από την επαφή τους με άρρωστα πτηνά. Οι ίδιοι διαβεβαίωσαν - με ανακούφιση... - πως δεν επρόκειτο για την πρώτη υπόθεση μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΛΑΡΙΣΑ
«Το πετ - κοκ σκοτώνει»!

Μαχητική η χτεσινή κινητοποίηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Φορέων

Σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης προχώρησαν χτες πολλοί Λαρισαίοι και κάτοικοι του Ομορφοχωρίου, απαιτώντας να σταματήσει επιτέλους η καύση του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πετ - κοκ, από βιομηχανίες της περιοχής. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων κατά της καύσης του πετ κοκ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση καταγγέλλοντας τις ευθύνες που φέρουν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες έδωσαν τη σχετική άδεια για τη χρήση του τοξικού υλικού. Κατήγγειλαν, επίσης, το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, απουσίαζε από την Περιφέρεια, αν και γνώριζε εδώ και καιρό για τη διοργάνωση της κινητοποίησης.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές, ήταν μαθητές σχολείων της περιοχής που κρατούσαν πανό και πικέτες, βροντοφωνάζοντας συνθήματα κατά της εγκληματικής στάσης των αρμόδιων της κυβέρνησης, που επιτρέπουν τη χρήση του πετ κοκ αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε βάρος της υγείας τους. Επιπλέον, στο στόχαστρο της χτεσινής κινητοποίησης βρέθηκε και η στάση της Δημοτικής Αρχής Λάρισας, που όχι μόνο σιωπά για το πρόβλημα, αλλά πρόσφατα έδωσε εντολή να κατέβουν τα πανό που ανάρτησε η Επιτροπή Φορέων στο κέντρο της Λάρισας και αναγράφονταν ότι «το πετ κοκ σκοτώνει με την άδεια των Δ. Σιούφα και Γ. Σιουφλιά».

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των φορέων της Λάρισας - του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ.ά. - με τον διευθυντή της Περιφέρειας, δεν πήραν καμία απάντηση, παρά μόνο ότι θα μεταφερθούν τα αιτήματά τους στον Περιφερειάρχη...

Νέφος από τη Σαχάρα

Επικίνδυνο για όσους πάσχουν από πνευμονικές παθήσεις

«Αόρατη» ήταν χτες η Αθήνα

Eurokinissi

«Αόρατη» ήταν χτες η Αθήνα
Σαν να μην έφτανε η δική μας ατμοσφαιρική ρύπανση, από χτες εμφανίστηκε στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, εισαγόμενο νέφος από τη Σαχάρα - αρκετά επικίνδυνο για όσους πάσχουν από πνευμονικές παθήσεις ή παθήσεις στα μάτια - το οποίο προκάλεσε προβλήματα στην ορατότητα και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οπως δήλωσε ο Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος του του Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας, «το σύννεφο είναι από τη Σαχάρα, από την έρημο της Βόρειας Αφρικής. Οι άνεμοι σηκώνουν σκόνη και αυτή, όταν είναι κατάλληλες οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, ενώ θα μας εγκαταλείψει τη Δευτέρα. Παράλληλα δήλωσε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα όταν οδηγούν το βράδυ. Οι επιστήμονες αναμένουν νέα εμφάνιση του φαινομένου από την Τρίτη.

ΔΙΚΗ «17Ν»
Ενταση και υπαινιγμοί

Ενταση ανάμεσα σε κατηγορούμενους στην υπόθεση της «17Ν», σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης στο πενταμελές Εφετείο. Η κόντρα ανάμεσα στον Δ. Κουφοντίνα και τον Β. Τζωρτζάτο, που είχε αρχίσει πριν μήνες με δηλώσεις και επιστολές σε εφημερίδες, εκφράστηκε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν ο συνήγορος του δεύτερου, Ι. Μυλωνάς, ζήτησε, για ακόμα μια φορά από τον Δ. Κουφοντίνα, να καταθέσει αν ο εντολέας του συμμετείχε στην ένοπλη επίθεση κατά του εκδότη της «Απογευματινής» Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσσέτη.

Ο Δ. Κουφοντίνας είπε πως «εδώ εισάγονται πρωτοφανή ήθη για μια πολιτική δίκη. Να στρέφονται δικηγόροι υπεράσπισης εναντίον κατηγορουμένων, κατά παράβαση κάθε ηθικής της υπεράσπισης». Συμπλήρωσε πως «κάποιος συνήγορος στην πρώτη δίκη ανέφερε τι σημαίνει πολιτική δίκη. Ηταν απλά λόγια. Δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Κάποιοι προσφέρουν υπηρεσίες κάπου συγκεκριμένα». Προηγουμένως, η συνήγορός του, Γιάννα Κούρτοβικ, είχε αναφέρει ότι είναι αντίθετη στη μαρτυροποίηση κατηγορουμένων ειδικά εκείνων που οι καταθέσεις τους χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν καταδίκες συγκατηγορουμένων τους. Η δικηγόρος εννοούσε τις καταθέσεις του Π. Τσελέντη.

Ο Ι. Μυλωνάς ανταπάντησε αναρωτώμενος ποιοι είναι αυτοί. Εκείνη τη στιγμή, που το δικαστήριο είχε ανακοινώσει ολιγόλεπτη διακοπή, ορισμένοι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν φραστικά στους Β. Τζωρτζάτο και Ι. Μυλωνά. Μετά τη διακοπή πήρε το λόγο ο Β. Τζωρτζάτος που υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να αφήσω αναπάντητες προκλητικές ύβρεις εναντίον μου. Το ποιοι προσφέρουν υπηρεσίες στην εξουσία το δείχνει καθαρά μια απλή παρατήρηση. Είναι αυτοί που εδώ και τρία χρόνια κατήγγειλαν επανειλημμένα τα βασανιστήρια, τις κατασκευασμένες προανακριτικές, την άδικη πρωτοβάθμια δίκη ή μήπως αυτοί που αποσιωπούν αυτά τα εγκλήματα της εξουσίας καλύπτοντάς τα με τη σιωπή τους;».

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας

Αποχώρησε από την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αργά χθες το απόγευμα, ο αρχηγός της, Γ. Αγγελάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τρεις μέρες είχε συναντηθεί για αρκετή ώρα με τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα. Το κείμενο της παραίτησής του Γ. Αγγελάκου θα υποβληθεί στον υπουργό σήμερα ενώ την Τρίτη, αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να επιλέξει το νέο αρχηγό της ΕΛΑΣ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Νέα εντάλματα σύλληψης

Αλλα δύο εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν χτες το πρωί από τον 7ο Τακτικό Ανακριτή Μ. Φουκαράκη, σχετικά με τη ληστεία στις 16 του περασμένου Γενάρη σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τους Γ. Δημητράκη και Συμεών Σεϊσίδη που σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στη ληστεία, κατηγορούνται και οι Μ. Σεϊσίδης, 25 ετών και Γρ. Τσιρώνης, 28 ετών. Οι δύο τελευταίοι όπως και ο Σ. Σεϊσίδης αναζητούνται και κατηγορούνται - μαζί με τον Γ. Δημητράκη - για ληστεία από κοινού και κατά συρροή, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ