ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Ενα ακόμη ιμπεριαλιστικό έγκλημα...

Η αντίσταση συνεχίζεται...

Associated Press

Η αντίσταση συνεχίζεται...
Τρία χρόνια μετά, το «σοκ και δέος» φαίνεται ότι δεν έπαψε ποτέ να εκτυλίσσεται στο Ιράκ. Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει πόσοι είναι οι Ιρακινοί άμαχοι που έχουν σκοτωθεί. Ο ΟΗΕ, κατά προσέγγιση, στα τέλη του 2004 μιλούσε για 100.000 νεκρούς! Επισήμως, οι Αμερικανοί έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες με 2.304 νεκρούς και περισσότερους από 16.906 τραυματίες. Συνολικά, άλλοι 206 στρατιώτες (Βρετανοί, Πολωνοί, Ουκρανοί, Βούλγαροι, Ισπανοί, Ιταλοί) έχουν σκοτωθεί. Στρατεύματα στη χώρα διατηρούν 23 χώρες, αλλά το 80% του συνόλου των κατοχικών δυνάμεων είναι Αμερικανοί. Ηδη, έχουν αποχωρήσει από τη «συμμαχία των προθύμων» 12 χώρες. Σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζει ένα σύντομο αφιέρωμα υπενθυμίζοντας τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τον πόλεμο και την κατοχή που ακολούθησε, τη στάση των πολιτικών κομμάτων στη χώρα μας, καθώς και την ταξική ουσία και τις πραγματικές αιτίες του πολέμου.

Σύντομο χρονολόγιο των γεγονότων

Φλεβάρης 1998: Ο Πρόεδρος Κλίντον χαρακτηρίζει «καλύτερο παράδειγμα απειλής για τις ΗΠΑ το Ιράκ του Σαντάμ και τα Οπλα Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ) που διαθέτει».

Οκτώβρης 1998: το Κογκρέσο εγκρίνει αίτημα της κυβέρνησης Κλίντον για χρηματοδότηση «Ιρακινών αντιπολιτευόμενων» στο πλαίσιο Σχεδίου «απελευθέρωσης του Ιράκ».

Δεκέμβρης 1998: Εξαπολύεται η αεροπορική επιχείρηση «Αλεπού της Ερήμου».

29 Γενάρη 2002: Λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρεται για πρώτη φορά στον «άξονα του κακού», όπου οι 3 βασικοί πυλώνες είναι Ιράκ, Ιράν, ΛΔ Κορέας.

Μάρτης 2002: Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που περιπολούν στις ζώνες «απαγόρευσης πτήσεων», αυξάνουν τα πλήγματά τους κατά της ιρακινής αεράμυνας, χωρίς αιτία.

11 Οκτώβρη 2002: Το Κογκρέσο δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο Μπους «να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη, αν χρειαστεί.

9 Νοέμβρη 2002: Μετά από μήνες αμερικανικών πιέσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί την απόφαση 1441, που «δίνει μια τελευταία ευκαιρία στο Ιράκ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για τα ΟΜΚ» και απειλεί «με σοβαρές συνέπειες». Στο Ιράκ μεταβαίνουν πολυμελείς ομάδες επιθεωρητών του ΟΗΕ υπό τον Χανς Μπλιξ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Παράλληλα, αρχίζει διπλωματικός παρασκηνιακός μαραθώνιος στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις ΗΠΑ - Βρετανία να πιέζουν για στρατιωτική επέμβαση και τις Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία να διαφωνούν.

5 Φλεβάρη 2003: ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ παρουσιάζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «δορυφορικές φωτογραφίες ιρακινών κινητών μονάδων παραγωγής βιολογικών όπλων».

14 Φλεβάρη 2003: Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διαψεύδει τα «στοιχεία» του Πάουελ, ενώ η ΔΕΑΕ εκτιμά ότι το Ιράκ βρίσκεται στα όρια της πλήρους συμμόρφωσης.

15 Φλεβάρη 2003: ΗΠΑ - Βρετανία πιέζουν για στρατιωτική επίθεση.

17 Μάρτη 2003: ο Πρόεδρος Μπους δίνει 48ωρη προθεσμία στον Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει το Ιράκ.

20 Μάρτη 2003: Τα ξημερώματα, αρχίζει η «Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία», χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή αμερικανο-βρετανικών, αυστραλέζικων και πολωνικών στρατευμάτων.

9 Απρίλη 2003: Οι εισβολείς εισέρχονται στη Βαγδάτη.

Ιούνης 2003: Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει κατοχική διοίκηση υπό τον Αμερικανό Πολ Μπρέμερ. Γίνονται οι πρώτες αντικατοχικές επιθέσεις.

13 Δεκέμβρη 2003: Συλλαμβάνεται ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Απρίλης 2004: Οι αντικατοχικές επιθέσεις αυξάνονται. Δύο μεγάλες εξεγέρσεις, στη σουνιτική Φαλούτζα και στη σιιτική Νατζάφ, καταλήγουν σε αιματοκύλισμα από την κατοχική καταστολή.

Ιούνης 2004: Ο Πολ Μπρέμερ «παραδίδει» σε μια προσωρινή κυβέρνηση, που οι Αμερικανοί είχαν επιλέξει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας (απόφαση 1546) αναγνωρίζει «κυρίαρχο» το Ιράκ, νομιμοποιώντας την εισβολή.

Νοέμβρης 2004: η Φαλούτζα κυριολεκτικά ισοπεδώνεται από τις κατοχικές δυνάμεις μετά από ημέρες μαχών, με χιλιάδες αμάχους στο έλεος των πυρών, της πείνας και της δίψας.

31 Γενάρη 2005: Διεξάγονται «εκλογές», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι σουνίτες απέχουν. Εκλέγεται πρόεδρος ο Κούρδος Ταλαμπανί και πρωθυπουργός ο σιίτης Τζαφάρι. Στόχος της κυβέρνησης να εκπονήσει σύνταγμα.

Μάης 2005: Αναδεικνύεται στον αιματηρότερο μήνα για τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, καθώς οι αντικατοχικές επιθέσεις είναι δεκάδες καθημερινά και ολοένα καλύτερα συντονισμένες, όπως επίσης και οι κατοχικές «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις.

15 Οκτώβρη 2005: Με δημοψήφισμα εγκρίνεται το σύνταγμα.

15 Δεκέμβρη 2005: Διεξάγονται εκλογές με τη συμμετοχή και των σουνιτών. Επικρατεί, χωρίς αυτοδυναμία, η συμμαχία των θρησκευτικών σιιτικών κομμάτων. Αρχίζει μαραθώνιος διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.

22 Φλεβάρη 2006: Βομβιστική επίθεση καταστρέφει μέρος του ιερού, για τους σιίτες, Χρυσού Τεμένους της Σαμάρα. Είναι το αποκορύφωμα μηνών αιματηρών επιθέσεων, που η αντίσταση καταγγέλλει ως προβοκάτσιες, κατά σουνιτών και σιιτών αμάχων. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου.


Κοινή έκκληση 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Για τον τερματισμό της κατοχής - αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό

Στα 60 έφτασαν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο που, με αφορμή την 3η επέτειο από την επίθεση των ιμπεριαλιστών ενάντια στο Ιράκ, υπέγραψαν κοινή έκκληση για τον τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό. Η έκκληση είναι η παρακάτω:

«Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ, που εξαπέλυσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του, συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια.

Τις μέρες αυτές και με επίκεντρο τις 18 του Μάρτη, με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου, θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό και να αντιταχθούν στις απειλές νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που παλεύουμε για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο και σοσιαλισμό, υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του ιρακινού λαού να αντιστέκεται στην κατοχή.

Επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού του Ιράκ για τον τερματισμό της κατοχής, για την απελευθέρωση, τη διασφάλιση της ακεραιότητας και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας του.

Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων ως προϋπόθεση για ένα δημοκρατικό και κυρίαρχο Ιράκ. Ζητάμε τη δίωξη των υπευθύνων για όλα τα εγκλήματα των εισβολέων, καθώς και την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν».

Τα 60 κόμματα που υπογράφουν την παραπάνω έκκληση είναι τα εξής:

1. ΚΚ Αλβανίας

2. Αλγερινό Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό

3. ΚΚ Αργεντινής

4. ΚΚ Αρμενίας

5. ΚΚ Αυστραλίας

6. ΚΚ Λευκορωσίας

7. Κόμμα Εργατών Βελγίου

8. ΚΚ Βενεζουέλας

9. Βουλγαρικό ΚΚ «Γκεόργκι Δημητρώφ»

10. ΚΚ Βουλγαρίας

11. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

12. Βραζιλιάνικο ΚΚ

13. ΚΚ Βραζιλίας

14. Νέο ΚΚ Βρετανίας

15. Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας

16. Γερμανικό ΚΚ

17. ΚΚ Δανίας

18. ΚΚ στη Δανία

19. ΚΚ Ελλάδας

20. ΚΚ Εσθονίας

21. ΚΚ Ινδίας

22. Ιορδανικό ΚΚ

23. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

24. ΚΚ Ιρλανδίας

25. ΚΚ Ισραήλ

26. ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

27. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

28. ΚΚ Καναδά

29. Κόμμα Εργασίας Κορέας

30. ΚΚ Κούβας

31. ΑΚΕΛ, Κύπρος

32. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

33. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

34. ΚΚ Λουξεμβούργου

35. ΚΚ Μάλτας

36. Κόμμα των Κομμουνιστών, Μεξικό

37. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

38. ΚΚ Μπαγκλαντές

39. Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

39. Νέο ΚΚ Ολλανδίας

41. Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

42. ΚΚ Ουκρανίας

43. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

44. ΚΚ Παλαιστίνης

45. ΚΚ Μακεδονίας, ΠΓΔΜ

46. ΚΚ Πολωνίας

47. Πορτογαλικό ΚΚ

48. Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

49. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

50. ΚΕΚ Ρωσίας - Κόμμα των Ρώσων Κομμουνιστών

51. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

52. ΚΚ Σλοβακίας

53. ΚΚ Σουηδίας

54. ΚΚ Συρίας

55. Συριακό ΚΚ

56. ΚΚ Τατζικιστάν

57. ΚΚ Τουρκίας

58. ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

59. ΚΚ Φινλανδίας

60. Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ