ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
14ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συμμετέχουν 43 μικρομηκάδες

Η εκπληκτική αφίσα του Φεστιβάλ
Η εκπληκτική αφίσα του Φεστιβάλ
Με 43 ταινίες μικρού μήκους και δύο σημαντικούς προσκεκλημένους σκηνοθέτες, τον δικό μας Μάνο Ζαχαρία και τον Πατρίς Λεκόντ, θα υποδεχτεί το κοινό το 14ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών στη Λάρισα. Οι δύο δημιουργοί θα τιμηθούν με τον «Χρυσό Ιππο» για την προσφορά τους στην 7η τέχνη. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν από 27-30/3, ενώ οι φεστιβαλικές από 31/3-2/4.

Οι 17 ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και οι 26 στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα. Δύο «Χρυσοί Ιπποι» απονέμονται αντιστοίχως. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύουν «Αργυροί Ιπποι». Επίσης απονέμονται τεχνικά βραβεία (φωτογραφία, μοντάζ, ηχοληψία) της Ενωσης Τεχνικών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης, βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και βραβείο της ΚΟΝΤΑΚ για την καλύτερη ελληνική ταινία των δύο διαγωνιστικών προγραμμάτων. Η Σχολή Σταυράκου προσφέρει υποτροφία δωρεάν φοίτησης για σκηνοθεσία, σε σπουδαστή από το Νομό Λάρισας. Η ΓΓ Νέας Γενιάς καταβάλλει τα 1.500 ευρώ για το μεσογειακό διαγωνιστικό τμήμα. Ο μόνος φορέας που κατάργησε το έπαθλο (1.500 ευρώ) για το διεθνές διαγωνιστικό, είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα παρουσιάσει η ηθοποιός Κατερίνα Βακαλοπούλου. Η φωτογραφία της αφίσας είναι της Χριστίνας Μπαρμπή (Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας).

Την 1/4, οι Πατρίς Λεκόντ και Μάνος Ζαχαρίας θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο «Χατζηγιάννειο», όπου θα παρουσιαστούν και οι νέοι σκηνοθέτες.

Με κοινή αισθητική

Ο Βασίλης Λέκκας και ο κιθαρίστας - συνθέτης Γιάννης Σπάθας συναντώνται για τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις, στις 3-4 και 10-11/3, στη «Χ-ΕΔΡΑ» (Ελ. Βενιζέλου 235 - Ν.Σμύρνη, έναρξη 10.30 μ.μ., 210.9849.101). Παρά τις διαφορετικές καταβολές τους, συναντιούνται στη βάση της κοινής αισθητικής και ποιότητας, αναμειγνύουν ευαισθησία και δυναμισμό, παρουσιάζοντας πολύτιμα τραγούδια και προσφέροντας όμορφες συναυλιακές βραδιές. Με πολυετή και επιτυχημένη θητεία στο χώρο της μουσικής, οι δύο καλλιτέχνες ενώνουν την αισθητική και δεξιοτεχνία τους δημιουργώντας ένα γοητευτικό ηχητικό αποτέλεσμα. Θα παρουσιάζουν όχι μόνο τις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής πορείας τους, αλλά και αγαπημένα τραγούδια κλασικών συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος κ.ά.), σύγχρονων, όπως ο Γιώργος Τρανταλίδης και ανέκδοτα τραγούδια, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Γιάννη Σπάθα, ως πρόγευση του δίσκου των τριών καλλιτεχνών που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

«Χαρταετοί» στο Φάληρο

Στην πόλη του Παλαιού Φαλήρου αφιέρωσε ο Μίκης Θεοδωράκης τη μουσική σύνθεσή του «Χαρταετοί», κεντρικό ορχηστρικό θέμα της «Γειτονιάς των Αγγέλων», μετά από αίτημα ενός δημότη. Τιμώντας τον συνθέτη, ο Δήμος Π. Φαλήρου προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής στα δημοτικά σχολεία με θέμα «Ο Χαρταετός - Ο Μίκης - Το Φάληρο». Το καλύτερο έργο θ' ανατυπωθεί σε 1.000 λευκούς χαρταετούς, που θα μοιραστούν και θα πετάξουν την Καθαρά Δευτέρα (10.30 μ.μ.), στο Π. Φάληρο. Την ίδια ώρα, στο χώρο εκδηλώσεων της παραλίας Μπάτη, παρουσία του συνθέτη, η Φιλαρμονική του Δήμου θα ερμηνεύσει τους «Χαρταετούς» και άλλα έργα του. Στις 17/3 (8μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με τραγούδια του συνθέτη για το θέατρο και τον κινηματογράφο, στο γυμναστήριο «Τάε-Κβον-Ντο» του Φαλήρου. Θα τραγουδήσουν ο Δημήτρης Μπάσης και η Μαριλένα Λευκιμμιάτη. Είσοδος ελεύθερη.

Ο μακαρθισμός... των «Οσκαρ»

Με αφορμή την αναμενόμενη απονομή των «Οσκαρ», το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων θυμήθηκε ταινίες και δημιουργούς οι οποίοι, παρά την αναγνωρισμένη προσφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη, αγνοήθηκαν «ηχηρώς».

Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση κορυφαίου σκηνοθέτη που ουδέποτε αξιώθηκε «Οσκαρ» σκηνοθεσίας. Αναλόγως αγνοήθηκαν οι: Ορσον Ουέλς, Ρόμπερτ Ολτμαν, Ακίρα Κουροσάβα, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Μάρτιν Σκορτσέζε. Μεταξύ των μη βραβευμένων ηθοποιών ήταν οι: Λορίν Μπακόλ, Μάρλεν Ντίντριχ, Ρίτα Χέιγουορθ, Στιβ Μακ Κουίν, Φρεντ Αστέρ, Ρίτσαρντ Μπάρντον, Τσάρλι Τσάπλιν, Ερολ Φλιν, Μπομπ Χόουπ, Πίτερ Φόντα, Τζέιμς Ντιν, Πίτερ Ο' Τουλ και Πίτερ Σέλερς. Μερικοί από αυτούς απέσπασαν μια απλή «διάκριση» - ο πλέον «ανώδυνος» τρόπος για να «ξεπλυθούν» τα κινηματογραφικά μονοπώλια - για την προσφορά τους στην 7η Τέχνη.

Βέβαια, πολλοί από τους μη βραβευμένους καλλιτέχνες αποτέλεσαν στόχο του μακαρθισμού, που και σήμερα «ζει και βασιλεύει», με διαφορετικό τρόπο, στο Χόλιγουντ. Γι' αυτό πριν μερικά χρόνια προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις η βράβευση από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του Ελία Καζάν - εκ των βασικών «καρφιών» της «Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων».

Ο Μακάρθι δε θα απογοητευόταν καθόλου που ταινίες όπως το «Μπρόουκμπακ Μάουντεν» (με τους ομοφυλόφιλους γελαδάρηδες) «πλασάρονται» ως... «πολιτιστικό φαινόμενο», ενώ ταινίες για την «αφεντιά» του, όπως το «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Κλούνεϊ, τις «έπνιξε» το δίκτυο διανομής.

Εκθεση φωτογραφίας του Λεωνίδα Δημακόπουλου, παρουσιάζεται (έως 18/3) στις «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9). Εικαστικός, που χειρίζεται τη μαυρόασπρη εικόνα υπαινικτικά, σ' αυτή την τέταρτη έκθεση, χρησιμοποιεί το χρώμα με την ίδια προσέγγιση. Είτε πρόκειται για τοπία πόλης, είτε για πορτρέτα στο χώρο, ο Λ. Δημακόπουλος, αποτυπώνοντας τη στιγμή, ενσωματώνει την έννοια του τυχαίου.

Το έργο «Ο Λιόντας - Ενα ταξίδι μουσικό, με ήχους και αρώματα παλιών επαγγελμάτων» σε σκηνοθεσία - διασκευή Κωστή Καπελώνη, που παίζεται στο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» (Υπόγειο), τα Δευτερότριτα, παρατείνει τις παραστάσεις του μέχρι τον Απρίλη λόγω του λαογραφικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει και της μεγάλης επιτυχίας του.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών, θεατρικής έκφρασης και δημιουργικών κατασκευών, διοργανώνονται στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής). Τα μαθήματα είναι δωρεάν για το κοινό και θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Πληροφορίες: 210.8640.943, εσωτ. 118.

Εκθεση μελών του παρουσιάζει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ), στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (Νικολάου Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη). Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 22/3, από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 9 π.μ.- 2 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ. και τις Κυριακές 9 π.μ.-2 μ.μ.

Τον συνθέτη, μαέστρο, πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, καθηγητή σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Θόδωρο Αντωνίου, θα βραβεύσει με το έπαθλο «Δημήτρης Μητρόπουλος» η κριτική επιτροπή του Κέντρου Μελέτης - Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, τιμώντας τη μουσική του για το θέατρο και όλη την πολιτιστική προσφορά του. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί (27/3, 8.30 μ.μ.), στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ», μαζί με την καθιερωμένη, ανά διετία, απονομή επάθλων σε καλλιτέχνες του θεάτρου που διακρίθηκαν με πρόσφατη δουλιά τους.

Ελληνική διάκριση στο «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Βερολίνου», όπου οι δύο χορεύτριες, Βασιλική Σπυρίδωνος και Ζωή Σχοινοπλοκάκη, απέσπασαν έπαινο από την κριτική επιτροπή (πρόεδρός της ο κορυφαίος Βλαντιμίρ Βασίλιεφ). Οι δύο Ελληνίδες χορεύτριες εκπροσώπησαν την Ανώτερη Σχολή Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (λειτουργεί μόλις 17 μήνες).

Εκδήλωση αφιερωμένη στον ζωγράφο Γιώργο Μπουζιάνη, πραγματοποιείται στις 10/3 (7 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη. Θα μιλήσουν οι: Χάρης Καμπουρίδης, Θάνος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Χρόνης Μπότσογλου, Νίκος Ξυδάκης και Σάνια Παπά.

Η Δόμνα Σαμίου προσφέρει μια ακόμα βραδιά με αποκριάτικα τραγούδια, σήμερα, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210.9270.628). Συνοδευόμενη από αξιόλογους μουσικούς παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ελεύθερο και γιορταστικό, όπως αρμόζει στις Αποκριές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ