ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
Συνεχίζεται εντατικά η συμπαράσταση

Η παράταση της προθεσμίας που αναγκάστηκε να δώσει η τσέχικη κυβέρνηση στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, την οποία όμως εξακολουθεί να πιέζει ώστε να αλλάξει το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της, σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί υπό απαγόρευση, δίνει και σε μας μια «παράταση» για να εντείνουμε και τη δική μας δραστηριοποίηση ενάντια σ' αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες.

Η σημαντική διεθνής αλληλεγγύη και η άμεση αντίδραση πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, μαζικών φορέων και οργανώσεων, καθώς και συνδικαλιστών, εργαζομένων, ανθρώπων κάθε ηλικίας από δεκάδες χώρες του κόσμου ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για παράταση.

Ετσι είναι επιτακτική η συνέχιση και η διάδοση της ιστοσελίδας http://4ksm.kke.gr όπου γίνεται συλλογή υπογραφών αλληλεγγύης προς την ΚΕΝ Τσεχίας. Χτες το βράδυ οι υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί είχαν φτάσει τις 4.430.

Στο μεταξύ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας ενημερώνει πως στις 27 του Φλεβάρη, Μέρα Αλληλεγγύης προς την ΚΕΝ Τσεχίας, οργάνωσε δραστηριότητες σε 5 πόλεις της χώρας, τη Βαρσοβία, το Σζέσιν, τη Βρόσαου, το Κάτοβιτς και την επόμενη μέρα στο Πόζνα, όπου δόθηκε μεταφρασμένη η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και η ανακοίνωση του ΚΚ Πολωνίας για το θέμα αυτό στις διπλωματικές αρχές της Τσεχίας σ' αυτές τις πόλεις. Σημαντικό στοιχείο όλων των διαμαρτυριών ήταν η ένθερμη ανταπόκριση των περαστικών καθώς και η έντονη συμμετοχή της νεολαίας σ' αυτές τις διαμαρτυρίες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες προσπάθειες αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Οι κινήσεις αποσταθεροποίησης και δημιουργίας συνθηκών χάους όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και κλιμακώνονται. Τελευταίο επεισόδιο των αμερικανόπνευστων σχεδίων ενάντια στην κυβέρνηση και την «μπολιβαριανή διαδικασία», η κίνηση για αυτονομία ή ακόμη και απόσχιση της πολύ πλούσιας πετρελαϊκά επαρχίας της Σούλια. Κίνηση όμως που αμέσως λαμβάνει απάντηση από τις λαϊκές δυνάμεις με σειρά κινητοποιήσεων.

Κατ' αρχήν το κόμμα «Πάτρια πορ Τόδος» σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, ξεκίνησε ήδη το χορό των λαϊκών κινητοποιήσεων για την ενότητα της χώρας καλώντας σε διαδήλωση έξω από το Γραφείο της Εισαγγελίας όπου θα απαιτεί την άμεση διενέργεια έρευνας για την ξαφνική εκδήλωση της πρόθεσης μίας ομάδας εν ονόματι «Ρούμπο Πρόπιο» (Δικός μας Δρόμος) να προκαλέσει δημοψήφισμα για την «εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Σούλια με δικό της πρόεδρο και Σύνταγμα σε καπιταλιστικό πλαίσιο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρένσα Λατίνα.

Μάλιστα ο Γουίλιαμ Λάρα, εθνικός Συντονιστής του κόμματος «Κίνημα για την 5η Δημοκρατία», δήλωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ συμμετείχε στις συσκέψεις στην επαρχία της Ζούλια που κατέληξαν στα αποσχιστικά σχέδια.

Εν τω μεταξύ, σε μία παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα σχέδια της κυβέρνησης Τσάβες για τη δημιουργία ομάδων παλλαϊκής άμυνας, με τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων να ξεκινούν την εκπαίδευση του λαού για ανταρτοπόλεμο. Νέος προσανατολισμός: οι λαϊκές δυνάμεις πολεμούν και αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής. Επικεφαλής του προγράμματος ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Μπεναβίδες, ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνοφρουράς, ο οποίος θα αναλάβει την εκπαίδευση των αξιωματικών που θα εκπαιδεύουν τους πολίτες. Ηδη περίπου μισό εκατομμύριο Βενεζουελάνοι έχουν ξεκινήσει την τετράμηνη εκπαίδευση, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ακόμη θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα τους επόμενους μήνες.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Προς Συνταγματική Συνέλευση

ΛΑ ΠΑΣ.-

Η προσπάθεια για τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης με στόχο την αλλαγή του Συντάγματος ξεκίνησε στη Βολιβία.

«Ο αγώνας μας δεν ήταν ανώφελος. Τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που κατέστρεψε τη Βολιβία» δήλωσε ο πρόεδρος Εβο Μοράλες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον ηγετών του λαϊκού και τοπικού κινήματος, διπλωματών και πολιτικών, ανακοινώνοντας την υπογραφή διατάγματος σύστασης Συνταγματικής Συνέλευσης, αλλά και το πλαίσιο των αλλαγών, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα».

Ο Μοράλες τόνισε ότι η Βολιβία θα ξανασυσταθεί, με τους εργαζόμενους και τους ιθαγενείς να έχουν κεντρικό ρόλο στη χώρα, ρόλος που τους στερήθηκε εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η Συνταγματική Συνέλευση - τα 255 μέλη της αναμένεται να εκλεγούν στις 2 Ιουλίου και θα έχει έδρα τη Σούκρε - μέσα σε ένα χρόνο πρέπει να καταλήξει στο νέο Σύνταγμα, το οποίο επίσης θα εγκριθεί με δημοψήφισμα. Παράλληλα, ο Μοράλες υπέγραψε και διάταγμα διενέργειας δημοψηφίσματος παραχώρησης μεγαλύτερης περιφερειακής αυτονομίας στις 2 Ιουλίου.

Στο μεταξύ ο Εβο Μοράλες κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την 21η επέτειο της ίδρυσης του Ελ Αλτο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμό, απειλές και εκφοβισμό» εξαιτίας της κίνησης απόσυρσης της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ έναντι της Βολιβίας κατατάσσοντάς της ως «ακατάλληλο σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με το πρακτορείο ABI.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Επίσκεψη που πιθανόν επισκιαστεί από την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικούς με πολιτικά, του Ζαν Τσαρλς Μενέζες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την εσχάτη των ποινών ζήτησε η κατηγορούσα αρχή στη δίκη του Ζακαρίας Μουσαουί. Ο Γάλλος μαροκινής καταγωγής κατηγορείται στις ΗΠΑ για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Η υπεράσπιση, πάντως, δηλώνει ότι μία τέτοια απόφαση θα τον μετατρέψει σε μάρτυρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κινέζος στρατηγός κάλεσε την Κυριακή μιλώντας στην εθνοσυνέλευση το στρατό να βρίσκεται «σε επιφυλακή» για να αποτρέψει την πιθανή επίσημη ανακήρυξη της απόσχισης της Ταϊβάν από την Κίνα. Η δήλωση αποτελεί σκληρή προειδοποίηση προς την Ταϊπέι, ο πρόεδρος της οποίας, Τσεν Σούι-μπιαν, κατήργησε πρόσφατα το Συμβούλιο Εθνικής Επανένωσης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επ' αόριστον αναβλήθηκαν οι συνομιλίες των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων στο Λίβανο που είχαν αρχίσει την περασμένη εβδομάδα με στόχο την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας - πλαίσιο για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης. Αν και όλοι οι συμμετέχοντες απέφυγαν να υψώσουν τους τόνους, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων και υλικές ζημιές. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει ως αργά χτες την ευθύνη.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Με τη ζωή τους πλήρωσαν το τελευταίο τριήμερο τουλάχιστον 45 Δυτικοαφρικανοί οικονομικοί πρόσφυγες την απόπειρά τους να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά. Οι δύο βάρκες που τους μετέφεραν ναυάγησαν ανοιχτά των ακτών της Μαυριτανίας ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Χιλιάδες υποστηριχτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Κένυας διαμαρτυρόμενοι για τις αστυνομικές επιδρομές στα γραφεία ειδησεογραφικού ομίλου και τις συλλήψεις δημοσιογράφων στα τέλη της περασμένης βδομάδας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, δήλωσε χτες σε αντιπροσωπεία Ιρακινών πως «είναι προτεραιότητα το άνοιγμα πρεσβείας της Ν. Αφρικής στο Ιράκ».

ΤΟΚΙΟ.-- Χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από αμερικανική βάση στη νήσο Οκινάουα διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα τους. Στο μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για την υποχρεωτική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ηλεκτρονικών φωτογραφιών όλων των αλλοδαπών άνω των 16 ετών που θα εισέρχονται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» θωράκισης της χώρας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διώκεται ο υπαρχηγός του επιτελείου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δίωξη για σύσταση συμμορίας, απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης και πλαστογραφία άσκησε της Δευτέρα ο Φερχάτ Σαρίκαγια, εισαγγελέας στη Βαν, εναντίον του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Οι κατηγορίες αφορούν την υπόθεση Σεμντινλί, όπως είναι γνωστό το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν, το Νοέμβρη του 2005, Κούρδοι πολίτες συνέλαβαν έναν άνδρα που είχε τοποθετήσει βόμβα σε βιβλιοπωλείο και τους συνεργούς του, και αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για δύο υπαξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και έναν Κούρδο πληροφοριοδότη τους «σε διατεταγμένη υπηρεσία». Ο Μπουγιούκανιτ είχε παρέμβει τότε δηλώνοντας όπου έβρισκε μικρόφωνο ότι «γνώριζε» τον συλληφθέντα και ότι ήταν «καλό παιδί», διαβεβαιώνοντας ότι ήταν αθώος - γεγονός που προκάλεσε σάλο.

Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη εναντίον τόσο υψηλόβαθμου Τούρκου στρατιωτικού. Το θέμα γίνεται σημαντικότερο λόγω του ότι ο Μπουγιούκανιτ προαλείφεται για αρχηγός του ΓΕΣ στις κρίσεις του Αυγούστου.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εντείνονται οι διαδηλώσεις

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Μεγεθύνεται και εντείνεται η πίεση από πλευράς της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη προς τον πρωθυπουργό, Τάκσιν Σιναουάτρα, να παραιτηθεί, με καθημερινές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Την Κυριακή συγκεντρώθηκαν 50.000 διαδηλωτές στην Μπανγκόκ, ενώ το βράδυ της Δευτέρας και της Τρίτης περίπου 10.000 άνθρωποι πορεύτηκαν στην πρωτεύουσα αξιώνοντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού από την εξουσία. Ο Τάκσιν επανέλαβε ότι δε θα υποκύψει στον όχλο. Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 του Απρίλη, τις οποίες η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα μποϊκοτάρει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ