ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Μεγαλώνουν οι «δυσκολίες» για τα νοικοκυριά

Και ρυθμίσεις διασφάλισης των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η έρευνα για το βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών που η Τράπεζα της Ελλάδας έχει αναθέσει στην εταιρία ICAP. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ν. Γκαργκάνας, παρουσίασε ορισμένα από τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 88% των νοικοκυριών του δείγματος δήλωσε πως το ποσό εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων είναι χαμηλότερο από το 40% του εισοδήματός του. Με απλά λόγια, δηλαδή, περίπου τα 9 στα 10 δανεισμένα νοικοκυριά δήλωσαν πως ξοδεύουν για την εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων (τοκοχρεολυτικές δόσεις) μέχρι και το 40% του εισοδήματός τους!

Το γεγονός, δε, ότι τα βάρη είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτα στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια επιβεβαιώνεται από την ίδια έρευνα, που κατέγραψε ότι το 53% των νοικοκυριών του δείγματος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους.

Οι «δυσκολίες» που περιγράφει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πραγματικός εφιάλτης για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν έγκαιρα τις δόσεις τους. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες έχουν βγάλει στο «κόκκινο» ξεπερνούν πλέον το αστρονομικό ύψος των 4 δισ. ευρώ.

  • Τα μακροχρόνια συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, των μεγαλομετόχων καθώς και των σημερινών και μελλοντικών επίδοξων «επενδυτών» τους έρχεται να διασφαλίσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας με απόφαση του διοικητή της, Ν. Γκαργκάνα, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στο σχετικό κείμενο υπάρχουν ρυθμίσεις με τις οποίες καθορίζονται διαδικασίες που αφορούν στη «διαχείριση κινδύνων», στον «εσωτερικό έλεγχο», κ.ά., που βέβαια σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των δανειοληπτών και της άλλης πελατείας των τραπεζών. Στην απόφαση του διοικητή περιλαμβάνονται και κανονιστικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με ζητήματα «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σε εφαρμογή αποφάσεων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Πρόκειται για μια ακόμη μεθόδευση καθώς με βάση τις αποφάσεις τους «ύποπτοι» για τρομοκρατία έχουν ή μπορεί να βαπτιστούν οργανώσεις, πρόσωπα, ακόμη και κράτη. Τα παραπάνω έρχονται να εξειδικεύσουν σε «εθνικό επίπεδο» τις ρυθμίσεις του νέου διεθνούς πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ) για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παίρνουν την τύχη στα χέρια τους

Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχει στόχο να καλύψει τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών εμπόρων, που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές

Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και έρχεται να καλύψει τη μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων που βιώνουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο πλαίσιο των αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης και ΕΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι του νέου Συλλόγου, ξεκαθαρίστηκε πως η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να καλύψει συνδικαλιστικά τη μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων, που αποτελούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι έμποροι οι οποίοι απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό.

Οπως εξήγησε ο Γ. Χατζηγεωργίου, μέχρι προχτές μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι δέχονται μια ανελέητη επίθεση: Με τα «αντικειμενικά κριτήρια», τη «συνάφεια», την απελευθέρωση του ωραρίου, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, τους υψηλούς έμμεσους φόρους, τα αβάσταχτα και συνεχώς διογκούμενα δημοτικά τέλη, την τοκογλυφική συμπεριφορά της πολιτείας, το θεσμοθετημένο αθέμιτο ανταγωνισμό, την ασυδοσία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Αυτή η επίθεση εκδηλώνεται με την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ.

Μέσα από τη δράση του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) απέδειξε πως υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοκαταστηματαρχών. Αφού την ώρα που η πλειοψηφία των εμπόρων στενάζει, ο ΕΣΘ αντί να οργανώσει την πάλη τους απέναντι σ' αυτή την πολιτική, διοργάνωνε ημερίδες για την «ανταγωνιστικότητα», για τις «νέες συνθήκες στη νέα εποχή» και φιέστες για να μπορούν να εκφωνούν λόγους οι διάφοροι υπουργοί και βουλευτές.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση μια μεγάλη ομάδα μικρών εμπόρων αποφάσισε να ενεργήσει δραστικά και προχώρησε στην ίδρυση του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, με στόχο να οργανώσει την πάλη ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που χτυπά το δικαίωμά τους στη δουλιά και το εισόδημα, που οδηγεί σε κλείσιμο των καταστημάτων τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε το επάγγελμά μας, για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας», σημείωσε ο Γ. Χατζηγεωργίου και ξεκαθάρισε πως αυτός ο αγώνας για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να συντονιστεί με τους φορείς των εργαζομένων, των φτωχομεσαίων αγροτών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Σ' αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί ο νέος Σύλλογος και ήδη χτες, από το βήμα της συνέντευξης, κάλεσαν τους εμπόρους σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 15 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Επίσης απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 27 Μάρτη και στις εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου στις 29 Μάρτη, που θα γίνουν στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

ΦΠΑ στα ακίνητα

Την απόφαση για την εξαίρεση από την εφαρμογή του ΦΠΑ πάνω στα ακίνητα για τα οποία είχε κατατεθεί πλήρης φάκελος στις Πολεοδομίες μέχρι 25 Νοέμβρη 2005, κοινοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η βάση υπολογισμού του ΦΠΑ θα καθοριστεί με άλλη απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Αντ. Μπέζα, αυτή θα προκύπτει από συνδυασμό των αντικειμενικών τιμών και του κόστους κατασκευής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κι όμως λειτουργούν παράνομα πρατήρια

Το θέμα της εκχώρησης παράνομων, όπως καταγγέλλει, αδειών λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων επαναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ).

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία υποστηρίζει:

  • Η καταγγελία που έκανε προ μηνών για παράνομη χορήγηση άδειας σε πρατήριο στη Ρόδο διαπιστώθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών
  • Ενώ έχει παρέλθει η προθεσμία δύο μηνών που είχε δοθεί από τον αρμόδιο υπουργό για την ανάκληση των δύο σχετικών αδειών, το πρατήριο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά
  • Δεν έχει πάρει καμία απάντηση, όπως αναφέρει, για το πρατήριο που κατά τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδίας λειτουργεί παράνομα μέσα στο χώρο στάθμευσης του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Τέλος, η ΟΒΕ αφήνει αιχμές ότι τα πρατήρια που λειτουργούν παράνομα έχουν την ανοχή των αρμόδιων αρχών.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αντιδρούν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Αντίθετος εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) στην απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργούν κατ' αρχάς δύο ακόμα Κυριακές το χρόνο τα καταστήματα, όπως προανήγγειλε με προχτεσινές δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΣΜΕ, κρίνοντας από τη σκοπιά των συμφερόντων που εκπροσωπεί την κυβερνητική απόφαση, επικαλείται πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δε θα επιφέρει καμία αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά μόνον ανακατανομή του μέσα στη βδομάδα. Με βάση την ίδια έρευνα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιφέρει αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων, που θα αποβεί υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ