ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΖΕΦΥΡΙ
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους Τσιγγάνους

«Η εικόνα της περιοχής θυμίζει μια τριτοκοσμική κατάσταση. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, που συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους Τσιγγάνων και επισκέφτηκε τους χώρους όπου ζουν

Χωρίς στοιχειώδεις υποδομές ανθρώπινης διαβίωσης, χωρίς δρόμους, αποχέτευση, μέσα σε λάσπες, ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα, γκετοποίηση των παιδιών τους και ανεργία που τσακίζει. Αυτή είναι η κατάσταση για τους περίπου 3.000 Αθίγγανους που κατοικούν στο Ζεφύρι, εγκαταλειμμένοι από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις παρατάξεις των κομμάτων αυτών που έχουν περάσει από τις δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων.

Αυτή την άθλια κατάσταση αντίκρισε χτες και η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, η οποία περιόδευσε στην περιοχή επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ μαζί και με τον Δημήτρη Τσιουμπρή, υποψήφιο δήμαρχο Ζεφυρίου με την παράταξη «Δημοκρατικός Συνδυασμός Ζεφυρίου».

Η περιοδεία της Β. Νικολαΐδου ξεκίνησε με συνάντηση με εκπροσώπους των Τσιγγάνων, οι οποίοι της ανέφεραν τα προβλήματα, με πρώτο αυτό της εργασίας, καθώς η ανεργία στους Τσιγγάνους έχει φτάσει σε μεγάλα ποσοστά. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά τους βιώνουν την γκετοποίηση, καθώς όπως κατήγγειλαν με διάφορους τρόπους έχουν συγκεντρωθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Αποτέλεσμα είναι η εκπαίδευση που τους παρέχεται να είναι χαμηλού επιπέδου, αλλά και η εύκολη εγκατάλειψη του σχολείου από πολλά παιδιά. Τραγική είναι η κατάσταση με τη στέγαση, καθώς το πρόγραμμα δανείων που ξεκίνησε το 2000 δεν έλυσε το πρόβλημα, αφού τα χρήματα που πήραν περίπου 360 οικογένειες αρκούσαν ίσα - ίσα για την αγορά οικοπέδου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όσοι πήραν δάνεια να έχουν ακόμα μισοτελειωμένα σπίτια. Αρκετοί είναι όμως και αυτοί - περίπου 96 οικογένειες - που ακόμα δεν τους έχει εγκριθεί το δάνειο, αν και το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του χρόνου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου κατά την επίσκεψή της σε καταυλισμό Τσιγγάνων στο Ζεφύρι
Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου κατά την επίσκεψή της σε καταυλισμό Τσιγγάνων στο Ζεφύρι
Την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή - η οποία να σημειωθεί είναι ενταγμένη στο σχέδιο πόλης - αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη συνέχεια της περιοδείας. Ανύπαρκτοι δρόμοι, λακκούβες και λάσπες που αποτελούν εστίες μόλυνσης για τα παιδιά που παίζουν εκεί, οικογένειες που μένουν ουσιαστικά σε ένα δωμάτιο χωρίς νερό και ρεύμα και οροφές που στάζουν σε κάθε βροχή, χωράφια που θα έπρεπε να ήταν πάρκα και μισοτελειωμένες πλατείες εδώ και χρόνια. Η Β. Νικολαΐδου συνομίλησε με πολλούς Τσιγγάνους, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση και οργή τους για την εγκατάλειψη που βιώνουν από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές που τους θυμούνται προεκλογικά.

Σε δήλωσή της μετά το τέλος της περιοδείας, η Β. Νικολαΐδου τόνισε: «Η εικόνα της περιοχής θυμίζει μια τριτοκοσμική κατάσταση. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση, καθώς και τα δύο κόμματα έρχονται εδώ προεκλογικά και εξαγγέλλουν για να μην κάνουν στη συνέχεια τίποτα».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στις 12 Μάρτη η 16η Ειρηνοδρομία

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και μαζικοί σύλλογοι της πόλης διοργανώνουν την 16η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» στις 12 του Μάρτη στις 10 π.μ.

Η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας). Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της Νίκαιας και συμμετέχουν οι φορείς: ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ», Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Νίκαιας, Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά, ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ΟΦΟΝ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, ΑΠΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, ΑΟ Φαληρικός, ΤΕ Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Νήσου Πισιδίας Μ. Ασίας, Αδελφότητα Σεβδικιωτών Μ. Ασίας, Ενωση Μαγνησίας Μ. Ασίας, Ενωση Σμυρναίων Νίκαιας - Πειραιά, Ενωση Δαρδανελιωτών Νίκαιας «Ο Αγιος Θεόδωρος».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210.4278.256 (πρωί) και στο φαξ 210.4252.027.

Συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό

Τις θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνέντευξη θα δοθεί τη Δευτέρα 13/3 και ώρα 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (ημιώροφος).

Η συνέντευξη πιο συγκεκριμένα αφορά: «Τις επερχόμενες αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και το μέτωπο δράσης».

Με τους γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση σήμερα Παρασκευή 10/3 και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ΕΤ 1

Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα φιλοξενήσει η εκπομπή της ΕΤ1 «Ουδείς αναμάρτητος» με τη δημοσιογράφο Αννα Παναγιωταρέα, σήμερα Παρασκευή 10 Μάρτη. Η εκπομπή θα μεταδοθεί στις 10 το βράδυ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Σύσκεψη με θέμα «Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, γραμματέα της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των σωματείων για την υπογραφή ικανοποιητικών τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, από τον αγώνα των ναυτεργατών και την προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από την οδηγία Μπολκεστάιν.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Εκδήλωση για το ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 του Μάρτη, στη Φλώρινα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία Φλώρινας, στις 11 π.μ. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, Γ. Μούλης, ενώ θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο χώρο ομαδικής ταφής των μαχητών του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ