ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συνυπαίτιος» ο μετανάστης για την παράνομη κράτησή του!

Το ποσό των 3.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας στο ελληνικό δημόσιο, ως αποζημίωση στον Ντεουάν Χαμπίπ, 32 χρόνων, από το Μπαγκλαντές, για την παράνομη κράτησή του για ένα χρόνο στα κρατητήρια της Αθήνας και του Πειραιά.

Η εφετειακή απόφαση δίνει συγχωροχάρτι για την απαράδεκτη συμπεριφορά, καθώς μείωσε αισθητά το ποσό της αποζημίωσης που είχε επιδικαστεί πρωτοδίκως και ήταν 12.000 ευρώ. Το Διοικητικό Εφετείο δέχτηκε εν μέρει τους ισχυρισμούς του ελληνικού δημοσίου (υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), κρίνοντας ουσιαστικά συνυπαίτιο και τον μετανάστη για την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής του στα κρατητήρια της χώρας μας!

Υπενθυμίζεται ότι ο 32χρονος είχε συλληφθεί σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στις 20 Ιούλη 2000 στο κέντρο της Αθήνας. Το δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του, αλλά αυτή η διαδικασία που απαιτούσε την παραμονή του στα κρατητήρια περίπου δύο βδομάδες κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο!

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η λογική της ελληνικής κυβέρνησης που διά του υπουργείου Οικονομίας στην έφεση ισχυρίζονταν - σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας - ότι οι λαθρομετανάστες ευθύνονται για το αυξημένο κλίμα εγκληματικότητας. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαφυλαχτεί η έννομη τάξη - σύμφωνα με όσα συμπεριλαμβάνονταν στο δικόγραφο της έφεσης - δε συνιστούν κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας οι εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, αλλά ούτε και δικαιολογείται οποιαδήποτε χρηματική αποζημίωση στο μετανάστη.

ΜΕΛΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας»!

Υπόμνημα υπέβαλαν χτες στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων πέντε μέλη της Διαδημοτικής, απαντώντας έτσι στην απόπειρα εκφοβισμού της Αστυνομίας, η οποία τους κάλεσε στο τμήμα για απολογία επειδή διαδήλωναν

Τα μέλη της Διαδημοτικής δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τους εκφοβισμούς της Αστυνομίας (φωτ. από κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2005)
Τα μέλη της Διαδημοτικής δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τους εκφοβισμούς της Αστυνομίας (φωτ. από κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2005)
Απάντηση στην προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης του μαζικού κινήματος που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των Ανω Λιοσίων ενάντια στη χωματερή έδωσαν, χτες, τα πέντε μέλη της Γραμματείας της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Απομάκρυνση της Χωματερής τα οποία κλήθηκαν την περασμένη βδομάδα από το Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων για απολογία και εξέταση.

Τα πέντε μέλη που κλήθηκαν κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης είναι οι: Χ. Κωστόπουλος, Γ. Παπαναής, Δ. Παπαγιαννακόπουλος, Κ. Βάβουλας και Α. Παπαδάτου. Χτες το απόγευμα, οι πέντε μαζί με τους δικηγόρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» Α. Βρεττό, Ελένη Ζαφειρίου και Χρυσούλα Κουράση, παρουσιάστηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων. Εκεί από κοινού έδωσαν τη δική τους απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους καταθέτοντας υπόμνημα, στο οποίο επισημαίνουν:

«Είμαστε κάτοικοι της περιοχής που πλήττεται βάναυσα από τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής των Ανω Λιοσίων. Στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεών μας για ειρηνικές και συνταγματικά κατοχυρωμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαδηλώσαμε και θα διαδηλώσουμε την απόφασή μας να προστατεύσουμε την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας, το περιβάλλον και την αξιοπρέπειά μας, και γενικότερα το έννομο και υπέρτατο αγαθό της ζωής όλων μας και ειδικότερα των παιδιών μας. Τον δίκαιο και νόμιμο αυτό αγώνα μας θα συνεχίσουμε μέχρι και την τελική απομάκρυνση της θανατηφόρας χωματερής και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή μας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατική πολιτεία, όπου λειτουργούν δήθεν οι θεσμοί και εφαρμόζεται το Σύνταγμα, τέτοιες ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας και συλλογικής αγωνιστικής δράσης, οι οποίες επιδιώκουν τη με συνταγματικό τρόπο προστασία υψίστων συνταγματικών δικαιωμάτων, να ποινικοποιούνται με σκοπό τον εκφοβισμό και την αποτροπή των πολιτών από το να συμμετέχουν και να διεκδικούν δίκαια αιτήματά τους. Επισημαίνουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση καμία αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε από μέρους μας ή οποιονδήποτε άλλο αγωνιζόμενο κάτοικο της περιοχής μας, και τα όσα επιδιώκονται σκόπιμα να μας καταλογιστούν είναι αβάσιμα και ανυπόστατα και δεν μπορεί έτσι να θεμελιωθεί κανένα αδίκημα εις βάρος μας ούτε αντικειμενικά ούτε υποκειμενικά. Συνεπώς ζητάμε να απαλλαγούμε με βούλευμα από κάθε κατηγορία που αβάσιμα και ανυπόστατα μας αποδίδεται».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι η δικογραφία που έχει συνταχθεί σε βάρος των πέντε μελών αφορά πολλές από τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Ταυτόχρονα, η δικογραφία εκτός των μελών της Διαδημοτικής περιλαμβάνει και αριθμούς κυκλοφορίας 10 αυτοκινήτων που κατέγραψε η Αστυνομία.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Σήμερα Σάββατο 11.3.2006:

  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μ. Ανατολής (ΠΣΑΜΑ), στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ» του Δήμου Καισαριανής.

Αύριο Κυριακή 12 Μάρτη 2006:

  • Το παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος Λαυρίου και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνουν, στο Λαύριο και στο χώρο του Μνημείου ώρα 10.30 π.μ., Ιστορική Πολιτιστική Εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών και όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών της Μακρονήσου.

Η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, με αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος, την ίδια μέρα, ώρα 8 π.μ. (πληροφορίες: 2108225407). Επίσης από την ΠΕΚΑΜ (τηλ.: 2103247820)

  • Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ ΒΔ Προαστίων, για τα 62 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής που ξεκινά στις 9.30 π.μ. με προσυγκέντρωση από την πλατεία Αναπήρων και εκδήλωση ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο του Ηρώου.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει, τις ώρες 4-7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, εκδήλωση για τη Γιορτή της Γυναίκας.
  • Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα παραρτήματα Τρίπολης και Μεγαλόπολης οργανώνουν, ώρα 11.30 π.μ., στη θέση Βίγλες Μεγαλόπολης, εκδήλωση στη μνήμη των εκεί εκτελεσμένων 212 πατριωτών την 24.2.1944.
  • Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ - παράρτημα Ηλιούπολης, διοργανώνει, ώρα 10.30 π.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Σοφ. Βενιζέλου και Μ. Αντύπα 126) εκλογοαπολογιστική συνέλευση.
  • Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνουν, ώρα 10.30 το πρωί, εκδήλωση για τα 63 χρόνια της ΕΠΟΝ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου.
Χορός της Πανικαριακής

Ο καθιερωμένος ετήσιος πανικάριος χορός, με τη γνώριμη ικαριώτικη ορχήστρα, που διοργανώνει η Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών, θα γίνει αύριο, Κυριακή 12 Μάρτη 2006, στο κέντρο «Χρυσό Βαρέλι» του Δημήτρη Φίλη στη Χασιά (επί της Λεωφόρου Φυλής 3, τηλ. 210.2411.139 και 210.2411.560). Ο χορός θα ξεκινήσει από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι όσο αντέξετε. Στην πρόσκληση περιλαμβάνεται πλούσιο μενού, αναψυκτικά, μπίρες και κρασί απεριόριστα και δωρεάν! Τιμή πρόσκλησης 25 ευρώ.

Στην Ελλάδα η Κ. Μπουρμπούλια

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει από τη Γαλλία η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Υστερα από την άφιξή της στη χώρα μας θα οδηγούνταν στους εφέτες ανακριτές Γιάννη Σίδερη και Γιάννη Φιοράκη. Ηδη, στις φυλακές Κορυδαλλού έχει ετοιμαστεί κελί για την Κ. Μπουρμπούλια στην πτέρυγα που είναι οι φυλακισμένες μητέρες. Την Μπουρμπούλια συνόδευαν Ελληνες αστυνομικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ