ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
«Μαζεύει» το θέμα η κυβέρνηση

Να «μαζέψει» την υπόθεση των υποκλοπών, ώστε η πορεία των ερευνών να μην «ξεφύγει» και αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επιδιώκει η κυβέρνηση, υπολογίζοντας μάλιστα και στη βοήθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι μονότονα επαναλαμβανόμενες βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών «όλα στη φόρα», επιδιώκουν ακριβώς να συσκοτίσουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης που κινείται στην κατεύθυνση του κουκουλώματος της υπόθεσης. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η υπόθεση των υποκλοπών έχει ήδη προκαλέσει πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση και γι' αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να κρατηθεί, όσο είναι δυνατόν, «εκτός δημοσιότητας» το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η προστασία του συστήματος των (νόμιμων) υποκλοπών και η μη αποκάλυψη των δραστών των υποκλοπών, όλο το παιχνίδι μετατοπίζεται πλέον στην πρόκληση σύγχυσης σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, όπου η κυβέρνηση έχει μετακυλίσει τα πάντα στις πλάτες της Δικαιοσύνης...

Η κυβέρνηση επιχειρεί ταυτόχρονα να ρίξει τους τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης, προσδοκώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε χτες σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις «διαρροές» που έκανε τις προηγούμενες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβερνητική πλευρά δε σκοπεύει να καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, στέλνοντας προφανώς μήνυμα «συνεννόησης» ενόψει και της κατάθεσης στην επιτροπή της Βουλής του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. «Δεν υπάρχει πρόθεση κλήτευσης του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος. Ταυτόχρονα όμως ο Θ. Ρουσόπουλος επιτέθηκε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αμφισβήτησαν ότι το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού περιλαμβανόταν στη λίστα αυτών που παρακολουθούνταν. Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπήρχε ένα τηλέφωνο στο όνομα του Κ. Καραμανλή και ένα δεύτερο τηλέφωνο που ήταν στο όνομα της εταιρίας του πατέρα του, το οποίο χρησιμοποιούνταν από συνεργάτες της εταιρίας και την ευρύτερη οικογένεια Καραμανλή. Επέδειξε μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αναλυτική κατάσταση του λογαριασμού του εν λόγω τηλεφώνου και σημείωσε ότι το τηλέφωνο, που ήταν χρεωμένο προσωπικά στον Κ. Καραμανλή, είχε δοθεί στον πρωθυπουργό μέσω της Βουλής. Κάλεσε ταυτόχρονα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είπαν ανακρίβειες «να ζητήσουν συγνώμη τουλάχιστον σε αυτό το θέμα». Απαντώντας σε ερώτηση για την «επεξεργασία» της λίστας των υποκλοπών από την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Γ. Κορωνιάς, διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα, αφού επεξεργάστηκε τη διαδικασία ταυτοποίησης για τα τηλέφωνα που δεν ήταν χρεωμένα σε ονόματα». Επίσης ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δε γνωρίζει τα περί λειτουργίας τρίτου κέντρου υποκλοπών», ενώ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της επιτροπής των καθηγητών που συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό είπε ότι θα έχει καταθέσει τις προτάσεις της έως τις 20 Μάρτη.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Χρησιμοποιούν τη γυναίκα σαν πολιορκητικό κριό στην οπισθοδρόμηση

Σε εκδηλώσεις στον Εύοσμο και στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ

Να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, κόντρα στην επίθεση που δέχονται στο δικαίωμα στη ζωή και την εργασία, κάλεσε τις γυναίκες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών Ευόσμου και Πολίχνης Θεσσαλονίκης. Επίσης, τις κάλεσε, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, να στηρίξουν και να συμμετάσχουν ενεργά στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι η θέση της γυναίκας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, ακόμα και από το 1857, μέσα από το εργασιακό πλέγμα που διαμορφώνει η ΕΕ. Οπως είπε, πάμε πίσω σε εργασιακά δικαιώματα με ταχύτατους ρυθμούς. Και σ' αυτή την οπισθοδρόμηση, η γυναίκα χρησιμοποιείται σαν πολιορκητικός κριός. «Μετά το Μάαστριχτ, η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης παίχτηκε - διαφημίστηκε και χρησιμοποίησε τις γυναίκες, για να γίνει ανεκτή, κατανοητή και στο τέλος να μοιάζει και σαν ευεργεσία και προσφορά του συστήματος προς το πανίσχυρο αδύναμο γυναικείο φύλλο. Εχουν, μάλιστα, χρησιμοποιηθεί εκατομμύρια για να θεοποιηθεί το μέτρο, ώστε να μπορούν να υπάρχουν ως γυναίκες, να γεννάνε παιδιά, να μη χάνουν τη θηλυκότητα τους, να μην είναι αχρηστευμένες στο σπίτι, να μπορούν και αυτές να δουλεύουν να αισθάνονται ότι είναι αυτοδύναμες αλλά στην ουσία να είναι δούλες που έχουν υπογράψει και συμφωνητικό δουλείας », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε να απαντήσουν στο εξής δίλημμα: «Οι γυναίκες θα ξαναγυρίσουν πίσω στο 1857 και δη μόνες τους ως γυναικείο κίνημα το 2006 ή θα αποκτήσουμε, επιτέλους, τη δυνατότητα να απαντάμε συλλογικά ανεξάρτητα από φύλλο σε ένα δίλημμα που παραμένει πολύ πιο επίκαιρο από τα βάσανα για το διαχωρισμό σε κόλαση και σε παράδεισο: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Οι αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Στο Καλαμωτό του νομού Θεσσαλονίκης μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ

«Λέμε στους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Καταλογίζουμε μεγάλες ευθύνες στις γαλαζοπράσινες πλειοψηφίες του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος για την κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στον αντίποδα των ξεπουλημένων ηγεσιών, η ΠΑΣΥ καλεί την αγροτιά να αντιπαλέψει συνολικά την αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ. Να δώσουν μαζικό "παρών" στις 19 Μάρτη στο Κιλελέρ, που το μήνυμά του σήμερα είναι επίκαιρο. Υπάρχει λύση: Ο παραγωγικός συνεταιρισμός ως εργαλείο, που μπορεί να αναζωογονήσει την ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή σε συνθήκες μιας άλλης πολιτικής, σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης στην ομιλία του, σε καφενείο του Καλαμωτού νομού Θεσσαλονίκης, με θέμα τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τη θέση του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε ο Αγγ. Τζέκης, οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα με την αντιαγροτική ΚΑΠ, τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και το ξήλωμα των κατακτήσεων του συνεταιριστικού κινήματος, η μικρομεσαία αγροτιά πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, με δυσάρεστες συνέπειες για τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επιδιώκεται η συγκέντρωση τη γης και της παραγωγής σε λίγα, χέρια, με στόχο την ανταγωνιστικότητα, τόνισε ο βουλευτής.

Ο Αγγ. Τζέκης τόνισε ότι από το 2006 με τη νέα ΚΑΠ και την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή μπαίνει η «ταφόπλακα» στη μικρομεσαία αγροτιά και αφήνεται «ελεύθερο» το πεδίο στις ορέξεις της αγοράς, όπως πριν από τις κατακτήσεις του αγωνιστικού αγροτικού, συνεταιριστικού κινήματος. Εκανε ειδική αναφορά στα καπνά και το στάρι, που καλλιεργούνται στο Καλαμωτό, καθώς και στην παράνομη παρακράτηση του 2% - 3% της επιδότησης, που επιδιώκουν ΠΑΣΕΓΕΣ, ΟΠΕΚΕΠΕ, υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποκλοπές στην υπηρεσία επιχειρηματιών και ιμπεριαλιστών

Σε ερώτηση - κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό - για το αν το ΚΚΕ βλέπει μυστικές υπηρεσίες και κουκούλωμα εσωτερικό στην υπόθεση των υποκλοπών, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος απάντησε:

«Καλά, μπορεί να γίνουν υποκλοπές δίχως μυστικές υπηρεσίες; Και δεύτερον, δε φτάνουν οι μυστικές υπηρεσίες γι' αυτό, έχει νομιμοποιηθεί το καθεστώς των υποκλοπών παγκόσμια, με πρόσχημα το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Και τώρα έχουμε αυτό που λέμε, τις νόμιμες υποκλοπές και έχουμε και τις παράνομες.

Λοιπόν, οι υποκλοπές έχουν συγκεκριμένο στόχο, την εθνική ασφάλεια των επιχειρηματιών, την εθνική ασφάλεια των πολεμοκάπηλων, των ιμπεριαλιστών, αυτήν την εθνική ασφάλεια έχουν ανάγκη να προστατεύσουν και γι' αυτό γίνονται οι υποκλοπές».

Βαθαίνει η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Ανάμεσα στις πρώτες χώρες που παρέχουν πλήρη συνεργασία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στρατηγός Μοσκίνι.

Ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ ζήτησε τη βαθύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κατά το στρατηγό, οι πέντε χώρες που παρέχουν πλήρη συνεργασία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αγγλία και η Γερμανία. Σχετικά με το στρατηγείο της ΕΕ ο στρατηγός Μοσκίνι είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο μέρος θα φιλοξενηθεί και εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά το στρατηγό, για την αστυνόμευση όλου του πλανήτη μέσω τη διάφορων επεμβάσεων χρειάζεται η συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με στρατιωτικές επιχειρήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας». Μάλιστα είπε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να παρεμβαίνουν και ως «συνασπισμός» αλλά θα ηγείται, ανάλογα με τη συμφωνία, ένας από τους δύο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ