ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπέρ του δέοντος η προβολή των δικαστικών σκανδάλων

Σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση της πρώην ανακρίτριας Κ. Μπουρμπούλια και για το αν το ΚΚΕ περιμένει να βγει κάποια άκρη για την υπόθεση του χρηματιστηρίου, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε σχετικά, ερωτώμενη κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου:

«Ναι, πέρα από την εφησύχαση που έχουμε για το πώς πέρασε το πρώτο βράδυ, μα τι να πω! Αυτά είναι τα δελτία ειδήσεων; Τι να κάνω ή πρέπει να εκραγείς ή πρέπει να κοροϊδεύεις!

Πέρα απ' αυτό, πού να ξέρω εγώ; Αλλά ζούμε και μια άλλη πλευρά, εν πάση περιπτώσει τι είναι αυτό το χρηματιστήριο; Μήπως το χρηματιστήριο έγινε για να ωφεληθούν οι πολλοί; Είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι. Τώρα από εκεί και πέρα τι θα πει η κα Μπουρμπούλια, τι δε θα πει, ποιους καλύπτει και τι δεν καλύπτει, πού να ξέρω εγώ; Θα τα μετρήσει, μπορεί να είναι ιδεολόγος του συστήματος και να τα αποκρύψει, μπορεί και να πει.

Δεν υποτιμώ ούτε τα προβλήματα που έχουν βγει στο χώρο της Δικαιοσύνης, ούτε τα σκάνδαλα και σκανδαλάκια, ούτε πολύ περισσότερο τις υποκλοπές. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορεί αυτά να είναι ψωμοτύρι. Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των σελίδων και του τηλεοπτικού χρόνου που διατίθεται για τις ειδήσεις και το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι ένα λεπτό. Μου θυμίζει τον μακαρίτη τον Βασίλη τον Εφραιμίδη που έλεγε "με συγχωρείς πάω τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο να πυροβολήσω", γιατί μιλούσε μισό λεπτό».

Στο προσκήνιο πάλι η υπόθεση της ΔΕΚΑ

Η υπόθεση του Χρηματιστηρίου επανέρχεται πάλι στη δημοσιότητα, παρόλο που πριν λίγους μήνες, στις 7 Δεκέμβρη του 2005, απηλλάγησαν με ομόφωνη απόφαση (!) όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών), για τη μεγάλη λεηλασία του Χρηματιστηρίου πριν από τις εκλογές του 2000.

Για πέντε χρόνια περίπου «σερνόταν» στους δαιδάλους της Δικαιοσύνης η υπόθεση της μεγαλύτερης ληστείας στις οικονομίες των μικρών επενδυτών για να εκδοθεί μια απόφαση που έλεγε τελικά ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.

Χτες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της ΔΕΚΑ.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, στις 7 Δεκέμβρη 2005, είχε πάψει οριστικά η ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία κατά συναυτουργία κατά των μελών του ΔΣ της ΔΕΚΑ, και ειδικότερα των Ι. Κουσουλάκου, Γ. Νιώτη, Β. Μανεσιώτη, Γ. Καλλία, Α. Σάγου και της Μ. Ποσνακίδου. Στο σκεπτικό της εφετειακής απόφασης αναφερόταν ότι η ΔΕΚΑ είναι ανώνυμη εταιρία και ως εκ τούτου κακώς ασκήθηκε σε βάρος των πρώην μελών του ΔΣ της επιχείρησης ποινική δίωξη, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 «περί καταχραστών του Δημοσίου». Η νομική αυτή προσέγγιση της υπόθεσης συνέβαλε στη μεταβολή της αρχικής κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, καθώς ήδη είχε συμπληρωθεί η πενταετία από το 2000, που φέρεται ως χρόνος τέλεσης του αδικήματος.

Με τη χτεσινή εισαγγελική παρέμβαση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής έκρινε ότι το Εφετείο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 1680/1950, καθώς η περιούσια της ΔΕΚΑ συνιστά ταυτόχρονα και περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, ανεξάρτητα από τον οποιοδήποτε νομικό «μανδύα» προσέδωσε ο νομοθέτης στη ΔΕΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο είχε κρίνει ότι, εάν επήλθε ζημιά από τις συγκεκριμένες πράξεις των κατηγορουμένων, αυτή επήλθε αποκλειστικά και μόνο στην περιουσία της ΔΕΚΑ.

Πάντως, την τελική απόφαση θα λάβει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα εξετάσει την αναίρεση του Φ. Μακρή.

Αρνείται τις κατηγορίες η Μπουρμπούλια

Σε ειδικά διαμορφωμένο κελί (στην πτέρυγα των κρατούμενων μητέρων στις Φυλακές Κορυδαλλού) μόνη της με τηλεόραση και ραδιόφωνο βρίσκεται από το Σάββατο η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία απολογούμενη στον εφέτη ανακριτή Ιωάννη Σίδερη, αρνήθηκε όλες τις αποδιδόμενες σε αυτή κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή της στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα». Η Μπουρμπούλια, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή εφέτη ανακριτή Γιάννη Φιοράκη και του εισαγγελέα Εφετών Κυριάκου Καρούτσου, είπε ότι θα απολογηθεί αναλυτικά με υπόμνημα μόλις λάβει ακριβή γνώση των σε βάρος της κατηγοριών.

Η μεταφορά της πρώην δικαστικού στις φυλακές έγινε με τρόπο που θύμιζε τη μεταφορά των κατηγορούμενων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Χτες την επισκέφτηκαν στη φυλακή ο συνήγορός της και στενά συγγενικά της πρόσωπα.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή της στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που μεταδόθηκε την Κυριακή αλλά είχε ληφθεί σε προγενέστερο χρόνο, είπε ότι οι εισαγγελείς διαφωνούσαν με τις προτάσεις της να προφυλακιστούν οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, ενώ για το σκάνδαλο επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, στις τράπεζες και σε επιχειρηματίες.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο

Αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση των τριών χρόνων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και επτά χρόνων από την επιδρομή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει το Σάββατο, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στα Τρίκαλα. Θα προηγηθεί η ειρηνοδρομία του Συλλόγου Δρομέων, που θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από το Ρίζωμα και θα καταλήξει στο χώρο του συλλαλητηρίου.

ΚΥΠΡΟΣ
Εναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΕΛ

Την πρεμιέρα της προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τις βουλευτικές εκλογές του Μάη σηματοδότησε το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Το ΑΚΕΛ, τόνισε σε ομιλία του στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, «προχωρά με σθένος αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση στην τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών για να διεκδικήσει ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στη Βουλή».

Ο Δ. Χριστόφιας άσκησε έντονη κριτική κατά του ΔΗΣΥ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ να εμφανίζεται ως ο υπερασπιστής του κοινωνικού κράτους, τη στιγμή που δε χάνει ευκαιρία να αφαιρέσει από το κράτος τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο όνομα και πάλι του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο Δ. Χριστόφιας, εργάζεται για την πλήρη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο, επισήμανε, φέρει τη σφραγίδα του κόμματος. Στο τέλος του συνεδρίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών, με τους οποίους το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη. Με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής ο πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου και τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση για τις «παρακολουθήσεις»

Ο Δήμος Νίκαιας και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Κάμερες παρακολούθησης και παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών: Κίνδυνος για τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Εχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 15 Μάρτη στις 7.00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, α΄ όροφος).

Θα τοποθετηθούν ο Ηλίας Νικολόπουλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος νομάρχης Αθηνών με τη ΝΑΣ, ο Στρατής Κόρακας, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ