ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αλυσιδωτές επιπτώσεις από τις ελλείψεις

Την πολιτική των περικοπών από την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τις ελλείψεις σε προσωπικό, κατά τα εγκαίνια, από τον υφυπουργό Υγείας, του κτιρίου των νέων εργαστηρίων στον «Ευαγγελισμό»
Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τις ελλείψεις σε προσωπικό, κατά τα εγκαίνια, από τον υφυπουργό Υγείας, του κτιρίου των νέων εργαστηρίων στον «Ευαγγελισμό»
Στην αδρανοποίηση σημαντικών μονάδων του «Ευαγγελισμού» οδηγεί η έλλειψη προσωπικού, ενώ η Διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση με μετακινήσεις του περιορισμένου προσωπικού απ' τα εργαστήρια. Τελικά, χτες, ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων στα εργαστήρια - όπου υπάρχουν τουλάχιστον 100 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις - δεσμεύτηκε για την αναστολή των μετακινήσεων οχτώ εργαζομένων, χωρίς αυτή η απόφαση να λύνει το πρόβλημα των ελλείψεων, καθώς αυτές διαιωνίζονται λόγω των μακροχρόνιων περικοπών στα νοσοκομεία που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Την κατάσταση αυτή κατήγγειλαν χτες, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ευαγγελισμού», Σωτήρης Μπαράτσης (αναπληρωματικός) και Ηλίας Σιώρας (τακτικός), τονίζοντας ότι «το υπουργείο Υγείας, η Α` Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και ο διοικητής Μιχάλης Τούμπης, στο όνομα της άγριας - ευρωπαϊκής έμπνευσης - λιτότητας στην Υγεία, δεν προχωρούν επ' ουδενί σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και στερούν από τους ασθενείς, απ' όλο τον ελληνικό λαό, πολύτιμες κι αναντικατάστατες υπηρεσίες!».

Λόγω των ελλείψεων ή των μετακινήσεων, προκαλούνται οι εξής αλυσιδωτές επιπτώσεις:

  • Μειώνεται δραματικά η δυνατότητα της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, μετακινώντας τρεις από τους επτά συνολικά έμπειρους τεχνολόγους, σε άλλα τμήματα που ήδη υπολειτουργούν, τη στιγμή που η λίστα για μεταμόσχευση μυελού είναι πολύμηνη, ενώ στο εξωτερικό κοστίζει 450.000 ευρώ.
  • Σταματούν τη λειτουργία του εργαστηρίου πορφυρινών και μολυβδίασης, που είναι το μοναδικό στη χώρα μας.
  • Σταματούν τη λειτουργία και του εργαστηρίου κυτταρογενετικής, οδηγώντας στα ιδιωτικά εργαστήρια τους ενδιαφερόμενους ασθενείς, όπου το κόστος είναι τριπλάσιο απ' τα δημόσια νοσοκομεία (περίπου 800 ευρώ)!
  • Κλείνουν το Νεφροπαθολογοανατομικό εργαστήριο, που στηρίζει αποφασιστικά τις μεταμοσχεύσεις νεφρών.
  • Παροπλίζουν το μοναδικό ασθενοφόρο - που λειτουργούσε συμπληρωματικά στο ΕΚΑΒ.
  • Αυτές οι περικοπές έρχονται να συμπληρώσουν το μόνιμο κλείσιμο 8 κλινών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, των 4 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τη μείωση των χειρουργείων και την επισφαλή λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού.

Οι δυο γιατροί καλούν τους συναδέλφους τους και τους ασθενείς σε ανυποχώρητο αγώνα για να σταματήσουν η εμπορευματοποίηση της Υγείας, οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων του νοσοκομείου και η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα που δρομολόγησαν τα κόμματα της ευρωυποταγής.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ
Σε παρωδία η «αποασυλοποίηση»

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι οι ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει το έργο κάνουν επιλογή των ασθενών!

Σε οδυνηρές καταστάσεις σε βάρος των ψυχικά ασθενών καταλήγει η εκχώρηση της αποασυλοποίησής τους σε διάφορους επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικές εταιρίες, οι οποίοι κυνηγούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Οπως καταγγέλλει η τριμελής επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο, οι ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει το περίφημο έργο της αποασυλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς» - που προώθησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ - επιλέγουν - πέρα από κάθε επιστημονικό κριτήριο - τους ασθενείς που θα μεταφέρουν εκτός του ψυχιατρείου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη μοιραία κατάληξη της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις για την αποασυλοποίηση, καθώς «από τους 11 Ξενώνες - Οικοτροφεία που είχαν προγραμματιστεί προ τετραετίας, ενώ υπάρχουν τα κονδύλια και οι σχετικές αποφάσεις, αγοράστηκαν μόνον οι 5, λειτουργεί ένας και καθυστερεί εδώ και χρόνια η αγορά των άλλων 6 Ξενώνων».

Η πολιτική αυτή, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, έχει διπλή επίπτωση: «Η απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, οι καθυστερήσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποκατάστασης, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν συστηματικά και υποχρεωτικά τον ψυχικά πάσχοντα στο Ψυχιατρείο, όπου ήδη από το Εφημερείο θα συναντήσει τις ανεπάρκειες, τις ελλείψεις και γενικότερα την τραγικότητα του συστήματος», τονίζει η ΕΙΝΑΠ του Δρομοκαΐτειου και υπογραμμίζει: «Τα παραπάνω προβλήματα καταδικάζουν το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας σε συστηματική υποβάθμιση, στρώνοντας το δρόμο στις Ιδιωτικές Εταιρίες που προσφέρουν "πλουσιοπάροχα" υπηρεσίες αποασυλοποίησης με χρήματα του Δημοσίου, μετατρέποντας ταυτόχρονα το Δημόσιο Τομέα Ψυχικής Υγείας σε Ιδιωτικό».

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι ίδιοι οι γιατροί, καθώς άρχισε η περικοπή των εφημεριών τους.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σταθερά στην τροχιά του ταξικού αγώνα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου

Εχοντας μπροστά τη σοβαρή πολιτική μάχη των εκλογών του σωματείου (7 - 16 Απρίλη) και τη μάχη της 24ωρης απεργίας αύριο, 15 Μάρτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τις εργασίες της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης την περασμένη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας τον ταξικό του προσανατολισμό.

Το σώμα, στη συντριπτική του πλειοψηφία, υπερψήφισε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. Επιβεβαίωσε τον ταξικό προσανατολισμό του Συνδικάτου, με αίσθημα ευθύνης για τα κλαδικά και τα γενικότερα προβλήματα της εργατικής τάξης, που είναι ενιαία. Υπερψήφισε τον προγραμματισμό δράσης του Συνδικάτου, με βάση το αγωνιστικό, διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ.

Εντοπίστηκαν τα προβλήματα του κλάδου των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές. Αναδείχτηκε η αιτία από όπου πηγάζουν, δηλαδή η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας. Καταγγέλθηκε η λογική της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού. Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να πυκνώσουν οι γραμμές του Συνδικάτου με νέους εργαζόμενους και οικονομικούς μετανάστες. Ειδικά οι μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου να μπουν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια.

Το Συνδικάτο σε αυτά τα 3 χρόνια δράσης, με μπροστάρη την Ομοσπονδία Οικοδόμων, έδωσε σοβαρές μάχες στους χώρους δουλιάς για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του κλάδου, ενάντια στις προσπάθειες ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας, ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία, για τη διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Συντόνισε τη δράση του με τη μικρομεσαία αγροτιά του νομού. Βρέθηκε μπροστά στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, καταδικάζοντας την εγκληματική δράση του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αντιπάλεψε τη λογική της ταξικής συνεργασίας, του συμβιβασμού και ήρθε σε αντίθεση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις άλλες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Κλίμα τρομοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση

Ανακοίνωση της ΚΟΒ ΕΡΤ του ΚΚΕ

Κλίμα τρομοκρατίας προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένα στελέχη της ΕΡΤ στους εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση ΕΡΤ του ΚΚΕ «πληθαίνουν τα περιστατικά απειλών και παρεμβάσεων στους χώρους δουλιάς».

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, «ένα τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η συμπεριφορά του προϊσταμένου του τμήματος Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Εικόνας και Ηχου Κυριάκου Κοροπούλη. Για πολλοστή φορά επιχείρησε να απειλήσει τον συνάδελφο Παύλο Σιδηρόπουλο, λέγοντάς του πως εξαιτίας της στάσης του θα "τον διώξει από το χώρο που εργάζεται" ως ηχολήπτης κινηματογράφου. Για ποια στάση άραγε κατηγορείται ο συνάδελφος;

-- Μήπως γιατί με τις προτάσεις του προς τη διοίκηση προσπαθεί να περισώσει ό,τι ακόμα σώζεται από τα αποτελέσματα μιας πολιτικής απαξίωσης των τμημάτων παραγωγής;

-- Μήπως επειδή ανθίσταται στην προοπτική παράδοσης της παραγωγής εκπομπών σε ιδιώτες;

-- Μήπως επειδή αγωνίζεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων του»;

«Αυτή τη φορά ο Κοροπούλης υπερέβαλε εαυτόν», τονίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση. «Τι νόημα έχει η δημόσια αποστροφή του "ούτε η Λιάνα Κανέλλη δε θα σε σώσει"; Η διοίκηση ας κάνει τη δουλιά της... απέναντι σ' αυτούς που "επιχειρούν" στο όνομά της. Φαίνεται πως κάποιοι επιλέγουν ν' ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι. Είμαστε εδώ για να δώσουμε την απάντηση που αρμόζει» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΒ ΕΡΤ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ