ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
Μελωδικές αποκαλύψεις

Θ. Μικρούτσικος - Β. Παπακωνσταντίνου, από 25 του μήνα στη «Σφεντόνα»
Θ. Μικρούτσικος - Β. Παπακωνσταντίνου, από 25 του μήνα στη «Σφεντόνα»
Είκοσι τρία χρόνια είχαν να εμφανιστούν μαζί επί σκηνής ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Η τελευταία δισκογραφική συνεργασία τους «Θάλασσα στη σκάλα», αλλά και οι πρόσφατες κοινές ζωντανές τους εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη απέδειξαν ότι είχαν πολλά κοινά μυστικά ν' αποκαλύψουν. Και να τα μοιραστούν με ένα πολυπληθές κοινό, που κάθε βράδυ τους καταχειροκροτούσε. Τώρα, οι δύο καλλιτέχνες ετοιμάζονται να μοιραστούν βραδιές και συναισθήματα με το αθηναϊκό κοινό, καθώς στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινούν τις μουσικές παραστάσεις τους στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας). Η τρίωρη παράστασή τους αρχίζει με τα τραγούδια του νέου τους δίσκου «Θάλασσα στη σκάλα», σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, που έγινε χρυσός πριν κλείσει ένα μήνα κυκλοφορίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις καλύτερες στιγμές της κοινής, αλλά και ανεξάρτητης πορείας τους, αλλά και ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μάνο Λοΐζο και τον Νικόλα Ασιμο.

  • Μέχρι τις 12 Μαρτίου θα διαρκέσουν στο «Μιούζικ Μποξ» (Πέτρου Ράλλη 2, Ρουφ) οι απρόβλεπτες μουσικές συμπράξεις του Δημήτρη Μητροπάνου, με τους Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Μια μουσική συνάντηση της λαϊκής μουσικής με τη ροκ, που καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές στη μουσική, παρασύροντας σε γνήσιες στιγμές κεφιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεκαπέντε χιλιάδες, περίπου, θεατές απόλαυσαν αυτό το τρίωρο πρόγραμμα. Μέρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.) και Κυριακή (8.30 μ.μ.). Μετά τη λήξη των παραστάσεων στην αθηναϊκή σκηνή, οι τρεις καλλιτέχνες (στα τέλη Μάρτη) θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη.
  • Δ. Μητροπάνος, Δ. Τσακνής, Λ. Μαχαιρίτσας
    Δ. Μητροπάνος, Δ. Τσακνής, Λ. Μαχαιρίτσας
    Με τη βαθιά, εκφραστική φωνή του και την κιθάρα του, με ειλικρίνεια και ευαισθησία, μας έχει διηγηθεί μελωδικές ιστορίες, που αγγίζουν τα βάθη της ψυχής. Ο Σωκράτης Μάλαμας, από αύριο και για δεκαέξι βραδιές (μέχρι τις 5 Μαρτίου), θα ξετυλίγει τραγούδια και συναισθήματα από τη σκηνή του «Μετρό» (Γκύζη 47 και Κάλβου 83). Θα παρουσιάζει επιλογές από τους έξι προσωπικούς του δίσκους και για πρώτη φορά ορισμένες από τις νέες δημιουργίες του, που θα περιληφθούν στο δίσκο του, ο οποίος θα κυκλοφορήσει φέτος. Επίσης, θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη συνεργασία του με τον Νίκο Ξυδάκη. Μαζί του θα τραγουδήσει η Μαρία Παπανικολάου.

Ηχοι και φωνές

Παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια της πατρίδας του, της Αρμενίας, ερμηνεύει ο Ονικ Χατσατουριάν, σήμερα (10.30μμ), στην «Πινακοθήκη» (Αγ. Θέκλας 5, Ψυρρή), συνοδευόμενος από το συγκρότημα «Παλμός» . Στον ίδιο χώρο, από αύριο μέχρι και το Σάββατο (11μμ), θα εμφανιστεί το γνωστό συγκρότημα παραδοσιακής κέλτικης μουσικής «Κέλτες». Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με ορχηστρική μουσική και τραγούδια, κυρίως από την Ιρλανδία και Σκοτία.

  • Σήμερα, επίσης, στις 8.30 μμ, στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), ο Ευάγγελος Κοκκόρης (φλάουτο) και η Καίτη Χαραλαμποπούλου (πιάνο) παρουσιάζουν μια μουσική διαδρομή από το μπαρόκ στον Νίνο Ρότα.
  • Το Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) και ορχήστρα, που έγραψε ο Μωρίς Ραβέλ για τον Αυστριακό πιανίστα Πάουλ Βίτγκενστάιν (είχε χάσει το δεξί χέρι του στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο) περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Παρασκευή (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Σολίστ θα είναι η γνωστή πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου και μαέστρος ο Λουκάς Καρυτινός. Θα παρουσιαστούν επίσης, η εισαγωγή από την όπερα «Η κλέφτρα κίσσα» του Ροσίνι και η Συμφωνία αρ. 9 του Σοστακόβιτς.
  • Στον ίδιο χώρο, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Κουρτ Βάιλ. Μια ξεχωριστή παρουσία της ροκ σκηνής, η Μάριαν Φέιθφουλ, θα ερμηνεύσει τα «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα», συνοδευόμενη από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου (σε διεύθυνση Ραλφ Βάικερτ). Το έργο, που γράφτηκε το 1933, αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της συνεργασίας του Κουρτ Βάιλ με τον Μπέρτολντ Μπρεχτ και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι, όπου είχε καταφύγει ο συνθέτης μετά την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία. Θ' ακουστεί επίσης και η δεύτερη Συμφωνία του Κ. Βάιλ, που θεωρείται η «λαϊκότερη» και διαπνέεται από το δραματικό κλίμα της εποχής και την άνοδο του Χίτλερ.
  • Ροκ - μπλουζ διήμερο, σήμερα και αύριο, στο «House of art» (Σαχτούρη 4, Ψυρρή), όπου εμφανίζονται οι «Nick The Backbone».
  • «Τα Φώτα που σβήνουν», ένα από τα γκρουπ που έχουν ξεχωρίσει, φιλοξενούνται το Σάββατο, στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης), παρουσιάζοντας δικά τους κομμάτια και διασκευές άλλων αγαπημένων τους τραγουδιών.
  • Τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του «Το Οχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του Ναι», πολλά από τα παλιότερα και καινούρια, ανέκδοτα τραγούδια του θα παρουσιάσει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, για τρεις βραδιές, στο «Αν» κλαμπ (Σολωμού 13, Εξάρχεια). Την Παρασκευή και το Σάββατο θα δώσει δύο μεταμεσονύκτιες παραστάσεις, ενώ την Κυριακή θα εμφανιστεί στις 10μμ. Μαζί του, στο τραγούδι, η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη.

Φάδος από την Μίσια

Την έχουν χαρακτηρίσει νέα ιέρεια των φάδος, των μελαγχολικών τραγουδιών της Πορτογαλίας. Ο λόγος για την Μίσια, άξια επίγονο της μυθικής Αμάλια Ροντρίγκεζ, που θα πραγματοποιήσει δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πλαισιωμένη από κορυφαίους μουσικούς του είδους θα τραγουδήσει στις 19 Φλεβάρη στο «Παλλάς» και στις 21 του μήνα στη Θεσσαλονίκη («Ολύμπιον»), με μοναδική ευαισθησία, τη νοσταλγία του χαμένου έρωτα, την αγωνία της μοναξιάς. Μετά από 7 χρόνια παρουσίας στη διεθνή μουσική σκηνή (έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές) και 4 επιτυχημένα άλμπουμ, η Μίσια ξετυλίγει το «νουέβο φάδος», παραμένοντας πιστή στην αισθητική αυτής της γοητευτικής παραδοσιακής μουσικής έκφρασης. Ομως, εγκαταλείποντας πολλά από τα παραδοσιακά θέματα, η Μίσια αγκαλιάζει με το δικό της φάδος το έργο σύγχρονων Πορτογάλων ποιητών, όπως ο Φερνάντο Πεσόα, ο Αντόνιο Λόμπο Αντούνες και ο Σέρτζιο Γκοντίνο.


Με ρεμπέτικα στη Λισαβόνα

Στην Πορτογαλία βρίσκεται η Μαριώ, προσκεκλημένη του Πορτογαλικού Οργανισμού Τουρισμού, για να τραγουδήσει στο «Festival of Music and Harbors», που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα. Με το συγκρότημά της η Μαριώ χτες εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο στης πορτογαλικής πρωτεύουσας, στα πλαίσια σεμιναρίου για το ρεμπέτικο, που έδωσε η Gail Holst - Warhaft (συγγραφέας του βιβλίου «Road to Rembetika»), ενώ από σήμερα μέχρι και το Σάββατο θα πραγματοποιήσει τέσσερις ακόμη εμφανίσεις: Οι δύο σε τζαζ κλαμπ στο λιμάνι και οι άλλες δύο σε σκηνές, που παρουσιάζονται τα παραδοσιακά τραγούδια της Πορτογαλίας, τα «φάδος». Τραγούδια, που παραλληλίζονται με τα δικά μας ρεμπέτικα. Μετά την Πορτογαλία η Μαριώ θα συνεχίσει τις εμφανίσεις της στο «Περιβόλι τ' ουρανού», όπου τραγουδά με τον Μπάμπη Τσέρτο, ενώ τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί εμφανίσεις της στην Αμερική.

Στην Πορτογαλία θα εμφανιστεί, εξάλλου, και μια ακόμη σημαντική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, η Σαββίνα Γιαννάτου, που, συνοδευόμενη από τους «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο», θα δώσει συναυλία, την Παρασκευή, στο «Centro Cultural de Belem Breat Auditorium», την καλύτερη αίθουσα συναυλιών της Λισαβόνας. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει τραγούδια από τους δίσκους τους «Παναγίες του κόσμου» και «Τραγούδια της Μεσογείου». Επόμενος σταθμός τους θα είναι το Ισραήλ (7,8/3).


Συνέλευση του Π.Μ.Σ

Επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, την Τετάρτη, 16 του Φλεβάρη, στις 2 μ.μ., στην αίθουσα του ΠΜΣ (Σαπφούς 10, 5ος όροφος). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Τροποποίηση του Καταστατικού του συλλόγου, ετήσιος απολογισμός και ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ