ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα όνειρα μιας «αυλής»

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ανάμεσα στην Αλέκα Παΐζη, τον Θύμιο Καρακατσάνη και τον Βασίλη Κολοβό
Ο Χαρίλαος Φλωράκης ανάμεσα στην Αλέκα Παΐζη, τον Θύμιο Καρακατσάνη και τον Βασίλη Κολοβό
Μια όμορφη λογοτεχνική και καλλιτεχνική εκδήλωση και ταυτόχρονα θερμή ανθρώπινη συνεύρεση, ήταν η προχθεσινή τιμητική παρουσίαση, από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, του βιβλίου του Βασίλη Κολοβού «Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα». Εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ο Θόδωρος Τζιατζής - μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκοςκ.ά.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Πνευματικού Κέντρου Τάκης Λαζαρίδης, δίνοντας στη συνέχεια το χαιρετιστήριο λόγο στον δήμαρχο Καισαριανής Γιώργο Κατημερτζή και στον Στέλιο Κανάκη, που μίλησε από μέρους των εκδόσεων «Καστανιώτη». Οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν τη χαρά να ακούσουν και να χειροκροτήσουν τη γλαφυρή ομιλία του κριτικού θεάτρου και φιλολόγου Κώστα Γεωργουσόπουλου για το βιβλίο του Β. Κολοβού, τις εκφραστικές αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου από την Αλέκα Παΐζη, τον Θύμιο Καρακατσάνη, τον Χάρη Αρώνη και τον ίδιο τον Βασίλη Κολοβό, ο οποίος έκλεισε την εκδήλωση με θερμές ευχαριστίες στο δήμο, τους ομιλητές και τους συναδέλφους του ηθοποιούς.

Η «χρυσή» Εποχή του Χαλκού

Αλαβάστρινο ρυτό σε σχήμα κεφαλής λέαινας από την Κνωσό
Αλαβάστρινο ρυτό σε σχήμα κεφαλής λέαινας από την Κνωσό
Χαλκός και χρυσός, ασήμι, γυαλί, φαγεντιανή, ήλεκτρο, ελεφαντόδοντο. Κοινωνίες που αναπτύσσουν πολιτισμούς, αλλά ταυτόχρονα κοινωνίες που συγκρούονται για το εμπόριο, τις πρώτες ύλες, τα εδάφη, τα σύνορα. Είναι η Εποχή του Χαλκού, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εποχή που αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές ενότητες στην έκθεση «Θεοί και Ηρωες της Εποχής του Χαλκού. Η Ευρώπη στις ρίζες του Οδυσσέα», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για την 25η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει παρουσιαστεί στην Κοπεγχάγη, τη Βόννη, το Παρίσι, με τελευταίο σταθμό την Αθήνα.

Συμμετέχουν 18 χώρες, με 237 αντικείμενα από 23 αρχαιολογικές θέσεις της Ευρώπης, όπως ο οικισμός Τζάμουζαλ στην Πορτογαλία, το ιερό του Στόουνχεζ στην Αγγλία, το Βικς της Δανίας κ.ά. Η ελληνική συμμετοχή καταγράφεται με 91 αντικείμενα, από 18 μουσεία της χώρας (Αθήνας, Ηρακλείου, Ναυπλίου, Αργους, Πάτρας, Θήβας, Χανίων κλπ) και μία αρχαιολογική συλλογή. Την παρουσίαση στην Αθήνα συντόνισε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, με επικεφαλής τον επίτιμο γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων, Γιάννη Τζεδάκι και την πολύτιμη συνεργασία της επίτιμης διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αικ. Δημακοπούλου.

Η Εποχή του Χαλκού στην Ευρώπη αναπτύσσεται στις ενότητες «Κυνηγοί της περιπέτειας και ταξιδιώτες της Εποχής του Χαλκού, «Οι Ηρωες και τα Παλάτια τους», «Οι Ηρωες: η ζωή και ο θάνατος», «Ο κόσμος των Θεών» και «Η γέννηση της Ευρώπης». Σε όλα αυτά πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν οι πολιτισμοί του ελλαδικού χώρου: Μυκήνες, Κνωσός, Αιγαίο, ομηρικοί μύθοι, τα ταξίδια του Οδυσσέα που συμβολίζει την αναζήτηση, εμπόριο, ανταλλαγές, γραμμική γραφή, η πρώτη ευρωπαϊκή γραφή που σηματοδοτεί την αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ετσι ο επικεφαλής της έκθεσης, Γ. Τζεδάκις επισήμανε, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι «είναι επιτυχία το γεγονός πως αυτή η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα», ενώ η υπουργός Πολιτισμού είδε την έκθεση ως «απάντηση στο Μουσείο της Ευρώπης».

Οσο για το τελευταίο είπε ότι το θέμα έχει παγώσει ύστερα από συσσωρευμένες αντιδράσεις και την παρέμβαση της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ. Ετσι τα μέλη της ΕΕ προσανατολίζονται σε μουσεία για τον πολιτισμό της Ευρώπης στις χώρες τους και το ίδιο εξήγγειλε για την Ελλάδα η υπουργός Πολιτισμού, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Κέντρο και Περιφέρεια

Το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Ο Πολιτισμός ταξιδεύει» μπορεί να ξεκίνησε στις 6 του Γενάρη, στην καρδιά του χειμώνα, «εποχή απομόνωσης της περιφέρειας», όπως είπε η Ελ. Παπαζώη, αλλά ανακοινώθηκε χθες, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για μετακίνηση στην περιφέρεια πολιτιστικών δρώμενων (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος), που συμβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το αντίστροφο. Στο πρόγραμμα, κόστους 360 εκατ., συμμετέχουν το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και θα παρουσιάσουν παραγωγές τους σε 46 πόλεις της χώρας. Οπου δηλαδή υπάρχει μία αίθουσα, αφού είναι δεκάδες οι περιοχές με μηδενική πολιτιστική υποδομή.

Κωμικο - κοινωνικά «Φαντάσματα»

Με το τέταρτο έργο της φετινής θεατρικής περιόδου κάνει, σήμερα πρεμιέρα, το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (φωτό). Πρόκειται για το έργο «Αχ! Αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και επιμέλεια κίνησης Βάλιας Παπαχρήστου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Αρμένης, Νίκος Μπουσδούκος, Μελίνα Βαμβακά, Κώστας Μπάρας, Τζένη Σκαρλάτου, Χρήστος Τσίρτσης, Βασίλης Χαλακατεβάκης.

Ο Ντον Πασκουάλε εγκαθίσταται με την όμορφη γυναίκα του Μαρία, σ' ένα «στοιχειωμένο» σπίτι της Νάπολης και ξαφνικά η ζωή του αλλάζει. Δωμάτια γεμίζουν με καινούρια έπιπλα, το ψυγείο του είναι πάντοτε γεμάτο, οι τσέπες του γεμάτες χρήματα και όλα αυτά χάρη στο «φάντασμα» του σπιτιού, που δεν είναι άλλος από τον πλούσιο εραστή της Μαρίας. «Το παιχνίδι» είπε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Αρμένης «παίζεται μεταξύ του ισχυρού και του αδύναμου, μεταξύ πλούσιου και φτωχού. Το θέμα του είναι ταξικό και στην προέκτασή του πολιτικό. Ο Ντε Φίλιππο, βάζοντας το θέμα της απιστίας σε πρώτο επίπεδο, προεκτείνεται δραματουργικά στο αιώνιο πρόβλημα της ανισότητας της κοινωνίας, αφήνοντας το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».

Παζάρι βιβλίου

Ξεκινά αύριο στην πλατεία Κλαυθμώνος η ετήσια... «όαση» των βιβλιόφιλων, το καθιερωμένο «Παζάρι Βιβλίου», που διοργανώνουν ο «Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου» και ο «Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών». Στον κοινό, για όλους τους εκδότες, χώρο των 600 τ.μ. θα εκτεθούν χιλιάδες τίτλοι σε τιμές - «πρόκληση», που ξεκινούν από 300 δραχμές και δεν ξεπερνούν τις 1.500!

Το παζάρι θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 10πμ έως τις10μμ και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Φλεβάρη. Σπεύσατε!

Επιτροπή του Φεστιβάλ

Με μεγάλη καθυστέρηση συγκροτήθηκε, τελικά, η καλλιτεχνική επιτροπή του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, τα μέλη της οποίας θα είναι σύμβουλοι προγραμματισμού για τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Σ' αυτή μετέχουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος και της Εθνικής Λυρικής Λουκάς Καρυτινός, ο καθηγητής της Εθνομουσικολογίας και διευθυντής του Μουσείου Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Λάμπρος Λιάβας, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλος, ο δημοσιογράφος Αλέξης Κωστάλας και η Εμμανουέλα Παυλίδου, γραμματέας του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», μέλος του ΔΣ της εταιρείας του Φεστιβάλ και στέλεχος της ΕΤ-1.

Φωτο - ματιές Τσιγγάνων

Εκθεση φωτογραφίας των μαθητών του Εργαστηρίου Κατάρτισης Ελλήνων Τσιγγάνων, παρουσιάζεται (μέχρι τις 12/2) στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5). Στο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο - Δεκέμβριο του 1999, συμμετείχαν έντεκα νεαρές κοπέλες ηλικίας 18 - 22 χρόνων. Υπεύθυνος επιμορφωτής του εργαστηρίου, το οποίο θα επαναληφθεί από τον προσεχή Μάρτιο, ήταν ο φωτογράφος Στέλιος Ευσταθόπουλος. Το πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου, διάρκειας 180 ωρών, αφιερώθηκε στην εκμάθηση της χρήσης της φωτογραφικής μηχανής και των βασικών τεχνικών της φωτογραφίας. Εγιναν επίσης προβολές διαφανειών γνωστών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.

Το ενδιαφέρον των περισσότερων μαθητών εστιάστηκε στις έγχρωμες φωτογραφίες με θέμα: πορτρέτα ανθρώπων, κυρίως της φυλής των Τσιγγάνων, στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και εσωτερικά σπιτιών τους. Παράλληλα, εκτίθενται και κάποιες ιδιαίτερες θεματικές ενότητες, όπως αυτή των μεταναστών, ή της γυναικείας κούκλας.

Τυφλά παιδιά ζωγραφίζουν

Μια πρωτότυπη έρευνα για τα τυφλά παιδιά παρουσίασε το Κέντρο Διεθνούς Παιδικής Εκθέσεως και Ζωγραφικής στην Ελλάδα, το οποίο κήρυξε το 2000 ως διεθνές έτος Ειρήνης για όλα τα παιδιά του κόσμου. Η έρευνα συμπυκνώνεται στο βιβλίο «Τα τυφλά παιδιά ζωγραφίζουν», με υλικό από 34 χώρες, που συγκεντρώθηκε μετά από προσπάθεια 20 χρόνων. Μέσα απ' τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν εικόνες και πίνακες που έφτιαξαν παιδιά με ελάχιστη όραση. Είναι εξαιρετικές δημιουργίες γεμάτες φως.

Διπλή παρουσίαση

Το Θέατρο «Πολιτεία» και η ομώνυμη γκαλερί (Σαρρή 40)παρουσιάζουν δυο φρέσκες καλλιτεχνικές δουλιές στο ισόγειο και στον 1ο όροφο. Στη θεατρική αίθουσα, στο πλαίσιο έκφρασης νέων θεατρικών σχημάτων, φιλοξενείται η ομάδα «Φάση», η οποία θα παρουσιάζει από σήμερα και έως τις 28 του Μάρτη το έργο του Μπραντ Φρέιζερ «Αγνώστου ταυτότητας ανθρώπινα υπολείμματα και η πραγματική φύση της αγάπης». Στην αίθουσα τέχνης παρουσιάζεται ομαδική αναδρομική έκθεση των: Ερσης Δρίνη, Μαρίας Λιτσοπούλου, Ακη Ζησόπουλου, Γιάννη Χατζηγιάννη.

«Κύπρος, σταυροδρόμι της Μεσογείου» είναι ο γενικός τίτλος του τρίτου κύκλου ομιλιών στα πλαίσια των μορφωτικών εκδηλώσεων του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» (Β. Κωνσταντίνου 48, αμφιθέατρο, 7.30μμ). Ο κύκλος περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες: «Αγώνας για επικράτηση, Βενετοί και Γενουάτες στο Φραγκικό βασίλειο της Κύπρου» με ομιλητή τον Χαράλαμπο Γάσπαρη (15/2), «Η Κύπρος στη δίνη του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων (15ος- 16ος αι.)» με ομιλητή τον Κώστα Τσικνάκη (22/2) και «Το ιδεολογικό και πολιτισμικό κρηπίδωμα της κυπριακής αντίστασης» με ομιλητή τον Αντώνη Πάρδο (29/2).

Μία θέση υποτροφίας, για μεταπτυχιακές σπουδές Πυρηνικής Φυσικής στο εξωτερικό,χορηγεί η Ακαδημία Αθηνών σε πτυχιούχο ελληνικού πανεπιστημίου. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 21/2. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 8/3. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 3600.07 ή στην Ακαδημία (Πανεπιστημίου 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ