ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Καζάνι που βράζει»

Φουντώνουν οι αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην κυβέρνηση Παλάσιο, η οποία διαπραγματεύεται Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Από χτεσινούς αποκλεισμούς δρόμων

Associated Press

Από χτεσινούς αποκλεισμούς δρόμων
ΚΙΤΟ.--

Η «φλόγα της εξέγερσης» φαίνεται ότι αρχίζει να ανάβει και πάλι στο Εκουαδόρ καθώς οι απεργίες των εργαζομένων στην πετρελαϊκή εταιρία «Petroecuador» συνεχίζονται και ήδη έχουν επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες εκτός των Σουκούμπιος, Ορεγιάνα και Νάπο στην περιοχή του Αμαζονίου. Την ίδια στιγμή η οργάνωση των αγροτών «Σεγκούρο Σοσιάλ Καμπεσίνο» και η Συνομοσπονδία Ιθαγένικων Κοινοτήτων (CONAIE) καλούν σε λαϊκή εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης Αλφρέντο Παλάσιο η οποία διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη διμερή Συμφωνία Εμπορίου (TLC).

«Καλούμε σε λαϊκή εξέγερση για τον οριστικό τερματισμό οιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την TLC, την ακύρωση του συμβολαίου με την αμερικανική πετρελαϊκή "Οξιντένταλ" καθώς και ενάντια στο Σχέδιο Κολομβία αλλά και στη συμφωνία χρήσης της βάσης Μάντα από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ», δήλωσε χτες ο Λουίς Μάκας, ηγέτης της CONAIE, σύμφωνα με τα τοπικά και λατινοαμερικανικά ΜΜΕ. Εξάλλου, μόλις την προηγούμενη βδομάδα και οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα είχαν πραγματοποιήσει γενική απεργία με τα ίδια ακριβώς αιτήματα, προειδοποιώντας ότι εάν η κυβέρνηση Αλφρέντο Παλάσιο δεν τερματίσει τώρα και οριστικά τις διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τον προκάτοχό του, Λούσιο Γκουτιέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο Λούσιο Γκουτιέρες εκλέχτηκε στηριζόμενος από τις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, αλλά μετά την «προδοσία», ειδικά με το ξεπούλημα των ενεργειακών πηγών στις πολυεθνικές, ανατράπηκε, πέρσι, από λαϊκή εξέγερση. Η πολιτική του Παλάσιο δεν έχει καμία διαφορά με αυτή του Γκουτιέρες γι' αυτό και βρίσκεται προ μεγάλων διαδηλώσεων που προγραμματίζονταν χτες στην πρωτεύουσα Κίτο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Την ίδια στιγμή οι αποκλεισμοί δρόμων και των νευραλγικών οδικών αρτηριών εξαπλώνονται και εκτός του Αμαζονίου καθώς και οι επαρχίες Κοτοπαξί, Καρτσί, Ιμπαμπούρα, Πιτσίντσα και Τουνγκουράχουα βρίσκονται υπό αποκλεισμό από αγρότες, ιθαγενείς και εργαζόμενους.

Η τρομοκρατία των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά στον ΟΗΕ από Αμερικανίδα δικηγόρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Η σύνδεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με οργανώσεις οι οποίες διοργανώνουν και εκτελούν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Κούβας υπογραμμίζουν, σύμφωνα με ανώτερη Αμερικανίδα νομικό, το ότι η Ουάσιγκτον παραμένει «αμετακίνητη» στη στάση της, μετέδωσε η «Πρένσα Λατίνα».

Η Αμερικανίδα δικηγόρος Κλόντια Μόρκομ δήλωσε ότι «κάθε επιθετική ενέργεια, κάθε πράξη τρομοκρατίας που διέπραξαν οι άνθρωποι αυτοί έγινε με την επίγνωση και τη συνενοχή της κυβέρνησης» των ΗΠΑ. Η Μόρκομ, η οποία μίλησε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, βεβαίωσε ότι οι ενέργειες που διέπραξαν άνθρωποι «όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάντο Μπος» είχαν τη στήριξη της Ουάσιγκτον και αυτός, σύμφωνα με την ίδια, είναι και ο λόγος που δε διώκονται.

Η Μόρκομ αναφέρθηκε στην υπόθεση των 5 Κουβανών, «η σύλληψη και δίκη των οποίων αποκαλύπτει τη διγλωσσία και την υποκρισία του λεγόμενου πολέμου της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας». Οι δίκες των Ρενέ Γκονζάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανιάνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ«αποτελεί παραβίαση της διεθνούς συνθήκης πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Στη δίκη των «5» σημειώθηκαν πολλές παρατυπίες, πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε πως δεν έγινε σεβαστό «το δικαίωμά τους σε μια δίκαιη και αμερόληπτη» δίκη. Ομάδα εργασίας της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ασχολήθηκε με το θέμα κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα και γι' αυτό «το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ατλάντα έχει επαρκείς λόγους να καλέσει επανεκδίκαση της υπόθεσης σε τοποθεσία άλλη του Μαϊάμι», είπε η Μόρκομ.

Η Μόρκομ δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους όχι μόνο «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τα βασανιστήρια και τις παράνομες φυλακίσεις στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, αλλά επίσης παραβιάζει τα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών με τον Πατριωτικό Νόμο» και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν τουλάχιστον 17 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων του κυκλώνα «Κατρίνα» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Περισσότερα από 87 πτώματα ανθρώπων που εκτελέστηκαν το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν, χθες, σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας. Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται, κυρίως, για σουνίτες, που πρέπει να εκτελέστηκαν από μυστικά σιιτικά τάγματα θανάτου, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αγορές της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι την Κυριακή. Η εθνοτική ένταση έχει προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις, ήδη, μπλοκαρισμένες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, που χθες, μεταφέρθηκαν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Επαναλήφθηκαν, χθες, οι διαβουλεύσεις Ιρανών - Ρώσων για τη ρωσική πρόταση μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Η ρωσική ηγεσία φέρεται άκρως ενοχλημένη από την ιρανική επιμονή να διατηρηθεί μέρος της πειραματικής διαδικασίας εμπλουτισμού στο Ιράν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στο χαμηλότερο επίπεδο της πεντάχρονης έως τώρα θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει κατακρημνιστεί η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους, η οποία έχει τρωθεί ιδιαίτερα από τον πόλεμο στο Ιράκ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Γκάλοπ για λογαριασμό των CNN/USA Today, μόλις το 36% των Αμερικανών επικροτεί την πολιτική Μπους, την οποία κατακρίνει το 60%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερη θητεία προέδρου από την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Ρίτσαρντ Νίξον, που εν τέλει αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στη δυτική ινδονησιακή νήσο Αμπόν προκάλεσε πανικό, αλλά όχι σημαντικές υλικές ζημιές...

ΣΕΟΥΛ.- Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Λι Χάε - Τσαν υποχρεώθηκε χτες σε παραίτηση, με αφορμή την επιλογή του να παίξει γκολφ με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, αντί να επιχειρήσει την εξεύρεση λύσης στη μεγάλη πανεθνική απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.

ΑΛΕΞΑΝΤΡΙΑ.- Αιφνίδια ανατροπή στη δίκη του Ζακαρίας Μουσαουί αποτελεί η απόφαση ομοσπονδιακής δικαστή να διακόψει τη διαδικασία, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής εξαιτίας «κατάφωρης» παραβίασης της διαδικασίας από το αμερικανικό κράτος.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της λαϊκής εθνοσυνέλευσης της Κίνας, με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο να κάνει λόγο για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» με παράλληλη «φροντίδα της επαρχίας», μέσω αγροτικής μεταρρύθμισης, για την αντιμετώπιση του «χάσματος πλουσίων - φτωχών».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Μαοϊκοί αντάρτες άφησαν χθες ελεύθερους περίπου 200 επιβάτες ενός τρένου, που κρατούσαν ομήρους για πάνω από 12 ώρες, μετέδωσε χθες το Ρόιτερς.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Επανακαταμέτρηση ψήφων

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Τα παθήματα του παρελθόντος γίνονται μαθήματα και η ηγεσία του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) δηλώνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, ειδικά υπό το πρίσμα των σωρειών των παρατυπιών και των παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας... Εξάλλου, η εκλογή του προέδρου Τόνι Σάκα, στις εκλογές του 2004, ήταν «απρόσμενη» ακόμη και για τους πιο πιστούς «συμμάχους» του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ετσι, προς το παρόν η Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει τελικά αποτελέσματα τόσο για την εκλογή δημάρχου της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ όσο και για κάποιους άλλους δήμους, αλλά ακόμη και για τις έδρες στο Κοινοβούλιο. Η Εισαγγελία διέταξε επανακαταμέτρηση και εξέταση ψήφο την ψήφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ