ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
«Διεκδικήστε τα δίκια σας»

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ στην πλημμυρισμένη συνοικία Αβαντα προχτές το βράδυ

Οι καταστροφές δεν έχουν τελειωμό στον Εβρο

Motion Team

Οι καταστροφές δεν έχουν τελειωμό στον Εβρο
Αφόρητη έχει γίνει για τους κατοίκους η επαναλαμβανόμενη κατάσταση των πλημμυρών στη συνοικία Αβαντα, όπου ζουν οι μουσουλμάνοι της Αλεξανδρούπολης. Η πικρία κι η αγανάκτηση ξεχειλίζουν για την πλήρη εγκατάλειψη που βιώνουν στο εσωτερικό της συνοικίας, όπου η φτώχεια και η έλλειψη στοιχειωδών έργων υποδομής απλώνεται παντού. Τη συνοικία αυτή επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Κόμματος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Εβρο και συζήτησε με τους κατοίκους στο συνοικιακό καφενείο «Οι μαύροι αετοί».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνειδητή πολιτική υποβάθμισης της μουσουλμανικής συνοικίας στην Αλεξανδρούπολη από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων της. Πρόσφατα με τις δυνατές βροχές μαζί με τις πλημμύρες στον Εβρο, για πολλοστή φορά η συνοικία των μουσουλμάνων της Αλεξανδρούπολης βούλιαξε στα νερά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του βουλευτή του Κόμματος με τους μουσουλμάνους στο συνοικιακό καφενείο, έκδηλη ήταν η αγανάκτηση των κατοίκων. Δεν αντέχουν πια να ζουν απομονωμένοι από την κοινωνική ζωή της πόλης σε μία συνοικία με χωμάτινους δρόμους, χωρίς αποχετευτικό και υδρευτικό σύστημα, εκτός σχεδίου πόλης και «εκτός σχεδίου ανάπτυξης». Να πνίγονται στα λασπόνερα με κάθε δυνατή βροχή, να μην έχουν σχολείο της προκοπής, να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι χρειάζεται να παλέψουν ενωμένοι τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. «Χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα, που να δημιουργούν καλές συνθήκες διαβίωσης για εσάς και τα παιδιά σας, σημείωσε. Να σταματήσετε να παρακαλάτε τον έναν και τον άλλο. Να διεκδικήσετε τα δίκια σας απαιτώντας λύσεις».

Στο μεταξύ, για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο ολόκληρος ο Νομός Εβρου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με «μπαλώματα» κι επιλέγουν να αφήνουν το Νομό Εβρου στην εγκατάλειψη και το μαρασμό.

Νέα τραγωδία στις ράγες

Τρεις άνθρωποι έχασαν πάλι τη ζωή τους στις ράγες του σιδηροδρόμου, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία σε φυλασσόμενη διάβαση κοντά στην Εδεσσα. Οι 35 επιβάτες της αμαξοστοιχίας 750 που εκτελούσε το δρομολόγιο Εδεσσα - Θεσσαλονίκη είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Η σύγκρουση σημειώθηκε στη β΄ διάβαση μετά τη Σκύδρα, όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, το ΙΧ παραβίασε ηχοφωτεινά σήματα και μπάρες, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με την αμαξοστοιχία. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν αλλοδαποί αλβανικής καταγωγής, παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία για ένα χιλιόμετρο.

ΠΟΑΟ
Συγκέντρωση και πορεία αντιστασιακών

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) πραγματοποιεί την Πέμπτη 23.3.2006 και ώρα 11 το πρωί, την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή. Καλούνται οι αγωνιστές και οι φίλοι της ΕΑ και του ΔΣΕ, οι ανάπηροι αγωνιστές, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, οι φυλακισθέντες και εξορισθέντες να συμμετέχουν μαζικά και να προβάλουν τα άλυτα προβλήματά τους και να διεκδικήσουν ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Εκλογές στους μηχανικούς ΤΕ

Τη Δευτέρα 20 Μάρτη διεξάγονται οι εκλογές για τα νέα διοικητικά όργανα στο Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ Δημόσιων Υπαλλήλων Αττικής. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην οδό Μάρνη 44 (Α' όροφος) από τις 10 π.μ. ως τη δύση του ηλίου. Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ στη Διακήρυξή της καλεί τους συνάδελφους μηχανικούς ΤΕ να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων στο σύλλογο, αποδυναμώνοντας σημαντικά τις ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν συμβιβαστεί. Προτείνει την αλλαγή της στάσης του συλλόγου με αγώνες ενωτικούς και ταξικά προσανατολισμένους στόχους πάλης και πλαίσιο αιτημάτων σε κοινό βηματισμό και μόνιμη συμπαράταξη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Νέα συγκέντρωση για τη χωματερή

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων ενάντια στη χωματερή με συγκέντρωση τη Κυριακή 19 Μάρτη στη Λεωφόρο Φυλής στο ύψος της Αττικής Οδού που διοργανώνει η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής. Το μαζικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής, παρά την τρομοκρατία και την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα του - μετά και την πρόσφατη δίωξη πέντε μελών της Διαδημοτικής για «παρακώλυση συγκοινωνιών» σε διάφορες κινητοποιήσεις - συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα που δίνει εδώ και καιρό για το δικαίωμα να ζει σε ένα καλύτερο περιβάλλον που δε θα υποθηκεύει την υγεία του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 19.3.2006 διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Καλούνται οι ΕΠΟΝίτες και φίλοι της ΕΠΟΝ να συμμετάσχουν στην εκδήλωση «Μουσική - Ιστορική βραδιά» που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), την Κυριακή 19 Μάρτη 2006 τις ώρες 6-8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, Αθήνα - είσοδος δωρεάν).

-- Η ΠΕΑΕΑ Αγ. Δημητρίου διοργανώνει, στις 10.30 π.μ., πολιτικό μνημόσυνο για τους αγωνιστές του Παραρτήματος.

  • Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν για την εκδήλωση στο Κιλελέρ, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 το πρωί. Για συμμετοχές στο τηλέφωνο 210.8225.407.
ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Η θυσία τους δείχνει το δρόμο

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Βορειοδυτικών Προαστίων, τίμησαν τα 62 χρόνια από το μπλόκο της Καλογρέζας, την περασμένη Κυριακή. Εκατοντάδες κόσμου συμμετείχαν στην εκδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Αναπήρων, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Νίκαιας και κατέληξε στην πλατεία Ηρώων. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, Γιώργος Κατημερτζής, αναφέρθηκε στο ιστορικό του μπλόκου τονίζοντας το διαχρονικό μήνυμα εκείνης της θυσίας για το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια σε ΗΠΑ, NATO, ΕΕ. Και κάλεσε το λαό να στείλει ηχηρό μήνυμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ, μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, Κ. Ντουρουντζή, πρόβαλε τον αγώνα για να μπει στα σχολεία και το στρατό η πραγματική ιστορία, αυτής της ένδοξης λαμπρής εποποιίας, κόντρα στην παραχάραξη και κατασυκοφάντησή της. Καταλήγοντας καυτηρίασε τη στάση της δημοτικής αρχής και του δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, που με διασπαστικές εκδηλώσεις προσπαθούν να αποχρωματίσουν την Αντίσταση, αποσιωπώντας και το πραγματικό αντιιμπεριαλιστικό νόημα της θυσίας των νεκρών ηρώων του Μπλόκου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι: Γιάννης Νάκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Π. Κονταρίνης από την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, Παναγιώτης Τσουκαλάς υποψήφιος δήμαρχος με τη ΔΗΠΙ, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, πολλά σωματεία και φορείς της πόλης.

Λόγω πληθώρας ύλης η έρευνα του «Ρ» για τους δήμους του Πειραιά θα συνεχιστεί το επόμενο Σάββατο με το Β' μέρος του οδοιπορικού στη Σαλαμίνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ