ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Σακατεύουν τους εργάτες στο μεροκάματο

Μια ανειδίκευτη υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ τραυματίστηκε στην πριονοκορδέλα, ενώ σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν οκτώ ακόμα σοβαροί τραυματισμοί και ένας θάνατος

Την περασμένη Τετάρτη, οι διευθυντές στο σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Πειραιά, προκειμένου να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να απεργήσουν και παραβιάζοντας κάθε ίχνος ακόμα και αυτής της υποτυπώδους νομοθεσίας, τους κάλεσαν με τη μέθοδο των εκβιασμών και των απειλών να πιάσουν δουλιά από τα μεσάνυχτα. Ανάμεσα στους ελάχιστους που υπέκυψαν ήταν και μία νεαρή ανειδίκευτη ωρομίσθια, την οποία το μεσημέρι και πλήρως εξαντλημένη πια, αφού είχε κλείσει ήδη 12 ώρες στο πόδι, την ανάγκασαν να δουλέψει στην πριονοκορδέλα όπου κόβονται τα καταψυγμένα προϊόντα. Αποτέλεσμα, η νεαρή γυναίκα έκοψε το δάχτυλό της!

Το περιστατικό έγινε γνωστό προχτές το βράδυ προκαλώντας την αντίδραση της ταξικής Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, της οποίας η διοίκηση χτες το απόγευμα έκανε παράσταση διαμαρτυρίας. Σε συνάντηση με τη διευθύντρια, η απάντηση που έδωσε για το εργατικό ατύχημα ήταν: «Ας πρόσεχε»! Το μένος της εργοδοσίας έχει φτάσει δε σε σημείο να απειλεί και να εκβιάζει ευθέως μέλος της διοίκησης της Ενωσης που εργάζεται εκεί. Από την πλευρά των συνδικαλιστών και της προέδρου του σωματείου, Κούλας Κυριακοπούλου, έγινε σαφές ότι «αυτά δεν περνάνε και η απάντηση του σωματείου μας θα είναι δυναμική».

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, ο μεταλλεργάτης Λάζαρος Κοσμίδης δηλητηριάστηκε, ενώ από θαύμα γλίτωσαν 20 εργάτες και ναυτεργάτες χτες το πρωί στο φορτηγό πλοίο «ΒΟΛΤΑΖ», που επισκευάζεται στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας, όταν ο χώρος όπου εργάζονταν κατακλύστηκε από διοξείδιο του άνθρακα. Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο εργολάβος του συνεργείου «ΒΑΣΟΣ», χωρίς να διαθέτει άδεια εργασιών, να έχει λάβει μέτρα ασφαλείας και να ενημερώσει τον τεχνικό ασφαλείας επιχείρησε να επισκευάσει την κεντρική μονάδα πυρασφάλειας του πλοίου. Ετσι, από λάθος χειρισμό, τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης και διοχετεύτηκε στο μηχανοστάσιο και σε άλλους χώρους του πλοίου το δηλητηριώδες αέριο. Ο μεταλλεργάτης νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στην Καρδίτσα, ένας νεκρός, ο αυτοκινητιστής Β. Τζαφάλιας και ένας εργάτης σοβαρά τραυματισμένος, ο Ευαγ. Κασίμης, βοηθός του οδηγού, είναι ο απολογισμός του «ατυχήματος» που έγινε στις αρχές της βδομάδας, κατά τη διαδικασία μεταφόρτωσης εμπορευμάτων από ένα φορτηγό σε άλλο. Η απότομη μετακίνηση του ενός, προφανώς, από απώλεια στήριξης των ορθοστατών του γερανού που έφερε, είχε σαν αποτέλεσμα να σφηνωθούν οι δυο εργαζόμενοι ανάμεσα στα φορτηγά.

Την Πέμπτη, από διαρροή φρέον στο ΚΑΡΦΟΥΡ Ευκαρπίας, πιθανότητα λόγω κακής συντήρησης των φίλτρων, πέντε εργαζόμενοι έχασαν τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν μόλις πήγαν στην εργασία τους στις 5.30 το πρωί τη διαρροή, αλλά η επιχείρηση δεν έκανε τίποτα για να τους προστατεύσει. Αντίθετα οι υπεύθυνοι τους υποχρέωσαν να συνεχίσουν κανονικά τη δουλιά τους μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες αντικατάστασης των φίλτρων, για να μη χάσει ούτε λεπτό από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Με σοβαρά εγκαύματα μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή αλλοδαπός εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όταν στη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή στεγάστρου στο χώρο του μηχανουργείου του Δήμου Θεσσαλονίκης κτυπήθηκε από ρεύμα μεσαίας τάσης. Τις εργασίες κατασκευής βαφείου στον παραπάνω χώρο έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία. Οπως τονίζει σε καταγγελία της η ΔΑΣ, με μεγάλη δυσκολία μπόρεσε να συλλέξει στοιχεία σχετικά με το ατύχημα, καθώς υπήρξαν «σκόπιμες» αποσιωπήσεις γύρω από το συμβάν. Η ΔΑΣ καταγγέλλει ακόμη τον συντονιστή της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Θεσσαλονίκης, οποίος όταν ρωτήθηκε για το ατύχημα απάντησε με κυνισμό: «Δε με νοιάζει εμένα, γιατί είναι ξένος και δεν είναι δικός μας εργαζόμενος»!

Το σαπάκι που ναυλώνει η ΑΝΕΚ, εκτός από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, κρύβει στο σκαρί του και βόμβες έτοιμες να εκραγούν
Το σαπάκι που ναυλώνει η ΑΝΕΚ, εκτός από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, κρύβει στο σκαρί του και βόμβες έτοιμες να εκραγούν
«ΕΪΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ»
Στον τοίχο η εργοδοσία

Ο αγώνας των ναυτεργατών του οχηματαγωγού «ΕΪΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ» που εδώ και τρεις μέρες βρίσκονταν στον καταπέλτη μαζί με τις δυνάμεις του ταξικών δυνάμεων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο μόλο Κερατσινίου (Καρβουνόσκαλα), τσάκισε την προσπάθεια της ΑΝΕΚ να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας, χτυπώντας ταυτόχρονα κάθε ναυτεργατική κατάκτηση. Χτες το βράδυ η ΑΝΕΚ που ναυλώνει το πλοίο και ο πλοιοκτήτης έκαναν δεκτά τα αιτήματα των ναυτεργατών. Συμφώνησαν στην επαναπρόσληψη του Α' Μηχανικού που είχε απολυθεί από την εταιρία, επειδή συμμετείχε στη μεγαλειώδη πανναυτεργατική απεργία. Συμφώνησαν, επίσης, να καταβάλουν στο πλήρωμα το επίδομα για τη μεταφορά βυτίων με εύφλεκτα υλικά και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οπως είχε από χτες σημειώσει ο «Ρ», στο γκαράζ του σαπισμένου πλοίου βρίσκονταν φιάλες οξυγόνου και προπανίου για την επιτόπια επισκευή των ανοιγμάτων στις σκουριασμένες λαμαρίνες του! Τη Δευτέρα θα συμφωνηθεί και το θέμα της καταβολής των υπερωριών στους ναυτεργάτες.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ: Σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρούν αύριο το πρωί, 19 Μάρτη, στις 9.30 π.μ. οι μεταλλεργάτες της Αθήνας, στα γραφεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας (ΕΚΑ, Γ΄ Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος). Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης έχουν προγραμματιστεί για τις 3-10 Απρίλη.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Πρόταση για κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας στις 5 του Απρίλη κατέθεσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Την πρόταση των ταξικών δυνάμεων απέρριψε η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ). Με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΑΠ αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για οργάνωση κινητοποιήσεων... όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ενώ οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν συγκεκριμένη θέση για απεργία, είπαν ότι συμφωνούν να γίνει μέσα στον Απρίλη, αλλά χωρίς συντονισμό με τη ΓΣΕΕ.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΚΑΤ: Κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού για να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια το νοσοκομείο ξεκινούν την επόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις εργασίας (10 πμ - 12 το μεσημέρι) τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, ενώ θα οργανώσουν συγκεντρώσεις μέσα στο νοσοκομείο. Στάση εργασίας (10 π.μ - 2 μ.μ) πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΚΑΤ στο Μαρούσι, αντιδρώντας στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο ακτινολογικό τμήμα. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 23-24 Μάρτη.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. μπορούν να ψηφίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, που διεξάγονται στα γραφεία του, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, 3ος όροφος). Τη Δευτέρα και την Τρίτη 20 και 21 Μάρτη αντίστοιχα, οπότε και ολοκληρώνονται οι εκλογές, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα ψηφίζουν από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

AIR LIQUIDE: Την άδικη, παράνομη και καταχρηστική απόλυση του εργαζόμενου στην εταιρία «AIR LIQUIDE HELLAS ΑΕΒΑ», στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, Νίκου Καμπούρη, μετά από 17 χρόνια υπηρεσίας, καταγγέλλει το σωματείο της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Βιομηχανικών Οξυγόνου - Ασετιλίνης και άλλων Αερίων, απαιτώντας την άμεση επιστροφή του στη δουλιά. Στο μεταξύ, η αγωνιστική στάση του σωματείου ανάγκασε τις εταιρίες του κλάδου να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση για το 2006, ικανοποιώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων.

ΣΕΛΜΑΝ: Στο δρόμο - μέσω «εθελούσιων απολύσεων» - ετοιμάζεται να πετάξει 150-200 εργαζόμενους η ελληνοελβετική βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου «ΣΕΛΜΑΝ» με εκατομμύρια ευρώ κέρδη τα τελευταία χρόνια. Μόλις χτες το πρωί, η διεύθυνση της εταιρίας κοινοποίησε ανακοίνωση για την «εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου», διάρκειας από τις 17 Μάρτη μέχρι τις 30 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ