ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στις αντιλαϊκές πολιτικές από «άλλο» δρόμο

Προτείνοντας έναν «άλλο δρόμο», που όμως κινείται στην ίδια «λεωφόρο» της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζει η ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για τις δήθεν φιλολαϊκές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, μοιράζοντας υποσχέσεις για μια «άλλη διακυβέρνηση».

Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας πλήθος συνθημάτων, προσπάθησε να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο κόμμα του και τη ΝΔ και να πείσει για τη... διαφορετική πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, σε κανένα σημείο της περιγραφής του «άλλου δρόμου» ο Γ. Παπανδρέου δεν τάχτηκε κατά της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και του «ευρωμονόδρομου», αρχίζοντας και τελειώνοντας την... κριτική του προς την κυβέρνηση στις διαχειριστικές της ικανότητες και τα «λάθη» της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας συνεχώς για «λάθη» και μετατρέποντας την «οικονομική απογραφή» σε κεντρική αντιπολιτευτική αιχμή του ΠΑΣΟΚ, τάχτηκε υπέρ την προώθησης κάθε αντεργατικής και αντιλαϊκής μεταρρυθμίσεις, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρούσε σ' αυτές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, με «ασφάλεια και σιγουριά»...

«Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική, λέμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος της πολιτικής για τους πολλούς, της πολιτικής του διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά την ταύτιση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, αρκεί αυτές να γίνουν με «κοινωνικό διάλογο».

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε στο λαό ένα «δρόμο του οράματος, της πολιτικής στρατηγικής, του σχεδίου», αναφέροντας ότι αυτός είναι ο «άλλος δρόμος, ο δρόμος με κέφι για δουλιά»! Οπως ακριβώς και η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έτσι και χτες ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε: «Θα εγγυηθούμε τη διακυβέρνηση με ειλικρίνεια, με διαφάνεια, με εμπιστοσύνη και σεβασμό στον πολίτη» και σημείωσε: «Απέναντι στην πολιτική της ανασφάλειας, λέμε ότι υπάρχει ο δρόμος της σιγουριάς και της προόδου».

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστός στους νόμους της αγοράς κάλεσε τη νέα γενιά να αποδεχτεί τις αξίες της, βάζοντας μάλιστα και ιδεολογικό περίγραμμα σ' αυτές: «Η ανταποδοτικότητα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας αξιών στις οποίες εδράζεται η σχέση επιχείρησης και εργαζομένων. Πρέπει ο εργαζόμενος να γνωρίζει πού επενδύονται τα κέρδη της επιχείρησης».

Σε κανένα σημείο της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόβαλε ούτε και την παραμικρή ένσταση στις πρόσφατες αντεργατικές απαιτήσεις του ΣΕΒ, αλλά εντελώς υποκριτικά αναφέρθηκε στις απεργιακές κινητοποιήσεις αναφέροντας ότι η πρόσφατη απεργία «οριοθετεί τις πολιτικές εξελίξεις και υπαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ το καθήκον να απαλλάξει τη χώρα το ταχύτερον δυνατόν από τη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», χωρίς ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά σε εργατικά δικαιώματα, μεταθέτοντας τις ευθύνες του κράτους στην κοινωνία για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Ακριβώς πάνω σ' αυτή τη λογική, υποστήριξε ότι στον «άλλο δρόμο» το ΠΑΣΟΚ θα «δώσει νέα πνοή στο λαϊκό κίνημα, νέες αντιλήψεις στο συνδικαλιστικό κίνημα», ουσιαστικά καλώντας το να εγκαταλείψει τη λογική της διεκδίκησης των δικαιωμάτων και του δυναμώματος των αγώνων, αφού, όπως είπε, το θέλει «σύμμαχο στην προώθηση των τομών».

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας τις παραπάνω θέσεις απέδειξε περίτρανα ότι ο «άλλος δρόμος» του ΠΑΣΟΚ αποτελεί συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εφαρμόζει και η ΝΔ.

Τροφοδότησε τη δικομματική αντιπαράθεση

Φροντίζοντας, βέβαια, να οξύνει την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη από την κυβέρνηση, αντιδρώντας σε όσα είπε ο υπουργός στη Βουλή «ότι η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν μια απάτη». Χαρακτήρισε «εθνικό ατόπημα» τη δήλωση Γ. Αλογοσκούφη και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Χαρακτήρισε «αλχημεία» την «απογραφή» και ανέφερε ότι προχώρησε σ' αυτή η κυβέρνηση για «μικροκομματικούς λόγους».

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και για τις υποκλοπές, τις οποίες χαρακτήρισε «εθνικό σκάνδαλο», κάνοντας λόγο για «συγκάλυψη», από την πλευρά της κυβέρνησης. Εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μην προχωρήσει στην αγορά των «F- 16», και αναρωτήθηκε «με ποια κριτήρια αποφάσισε τη ματαίωση της παραγγελίας των επιπλέον 10 "F-16";» και «αν ο πρωθυπουργός δέχτηκε πιέσεις από εταίρους για να αγοράσει ευρωπαϊκά αεροπλάνα και να εξασφαλίσει έτσι την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας».

Αναφερόμενος επίσης ο Γ. Παπανδρέου στο θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και με αφορμή τη συζήτηση που ακολούθησε στο Εθνικό Συμβούλιο για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη «Δημόσια Διοίκηση και την Αποκέντρωση», τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει ένα «νέο Καποδίστρια», προκειμένου - όπως ισχυρίστηκε - «να έχουμε ισχυρούς δήμους, ισχυρή Αυτοδιοίκηση», που «θα σηκώσει το βάρος των μεταρρυθμίσεων».

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης, οι οποίες συμπυκνώνονται στη λογική του «τερματισμού του συγκεντρωτικού εκπαιδευτικού συστήματος», στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην κατάργηση της ενιαίας εκπαίδευσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κατάπιε» τις αξιώσεις του ΣΕΒ

Ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας δε βγήκε από τα χείλη των υπουργών της κυβέρνησης για προκλητικές προτάσεις του ΣΕΒ, που στοχεύουν στον εξανδραποδισμό των εργαζομένων.

Με νεφελώδεις και αόριστες διακηρύξεις του τύπου «η κυβέρνηση αποφασίζει» και ανεπίσημες διαρροές κύκλων του Μαξίμου που την εμφανίζουν ως ουδέτερο διαιτητή, που δεν παρεμβαίνει στο «διάλογο» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», η κυβέρνηση αποφεύγει πάση θυσία να εμφανιστεί απέναντι από τους μεγαλοβιομήχανους και τους κεφαλαιοκράτες.

«Την οικονομική πολιτική της χώρας την καθορίζει η κυβέρνηση», ήταν η λακωνική απάντηση που έδωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στις «προτάσεις» του ΣΕΒ, επαναλαμβάνοντας παρόμοια δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη την προηγούμενη μέρα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα πώς συμβαίνει όλα τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει μέχρι τώρα η γαλάζια διακυβέρνηση να αποτελούν «αιτήματα» του ΣΕΒ, που απλά η κυβέρνηση αναλαμβάνει να τα κάνει νόμο του κράτους. Ο κατάλογος είναι πλούσιος: φορολογικός νόμος, «αναπτυξιακός», νόμος για τις εργασιακές σχέσεις (ελαστικό 8ωρο), τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, για τη διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων, ασφαλιστικό τραπεζών κ.ο.κ. αποτελούσαν αιτήματα της εργοδοσίας που η κυβέρνηση της ΝΔ «πρόλαβε» και έκανε νόμους και ήδη οι καπιταλιστές απολαμβάνουν τους «καρπούς» τους.

Από την άλλη η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίσει «ακραίες» ή να απορρίψει τις προτάσεις της ηγεσίας των βιομηχάνων γιατί δεν απέχουν καθόλου από αυτές που η ίδια εφαρμόζει ως εργοδότης. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

- Γιατί ο ΣΕΒ να μη θεωρεί γενναιόδωρη την «αύξηση» του 2,8%, όταν η κυβέρνηση επέβαλε στις πρώην ΔΕΚΟ ανώτατο όριο το 3%;

- Η κυβέρνηση δεν είναι που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις «ελλειμματικές» πρώην ΔΕΚΟ και παγώνει τους μισθούς κατά βούληση;

- Για να μη θέλει ο ΣΕΒ ελεύθερες απολύσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους όταν το ίδιο καθεστώς έχει η ίδια καθορίσει για τους νεοδιορισμένους στις πρώην ΔΕΚΟ;

- Είναι τυχαίο άραγε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ποτέ δεν αποδοκίμασε το νόμο ντε Βιλπέν για ελεύθερες απολύσεις για τους νέους κάτω των 26 χρόνων;

- Γιατί να μη ζητά ο ΣΕΒ αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, αφού οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν ότι θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό;

Ξανασερβίρισμα της ίδιας πολιτικής ο «άλλος δρόμος»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του: «Με όσα είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και με όσα δεν είπε φανερώνει ότι: Ο "άλλος δρόμος", που προτείνει, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξανασερβίρισμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που χτες εφάρμοζε ως κυβέρνηση το κόμμα του και σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ, με λίγο διαφορετικό μακιγιάζ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ