ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Δικαίωμα του κάθε Ελληνα εργαζόμενου ο αθλητισμός

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ο αθλητισμός «είναι δικαίωμα του κάθε Ελληνα εργαζόμενου ή μη, μικρότερου ή μεγαλύτερου να αθλείται και να συμμετέχει στη φυσική αγωγή, υπηρεσίες που πρέπει να τις παρέχει αφειδώς, πλούσια, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, το κράτος» τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Σχολίασε μάλιστα πως «εκείνες δε οι δυνάμεις που άλλα εφαρμόζουν στην πράξη, έχουν θεσμοθετήσει και έχουμε συμφωνήσει και εμείς σ' αυτό, ακόμη και στο Σύνταγμα υπάρχουν σχετικές διατάξεις και μιλάνε ουσιαστικά ότι το κράτος οφείλει να πάρει μέτρα για τη φυσική αγωγή και την άθληση». Τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες ευθύνες για το πώς αντιμετωπίζεται και αυτός ο ευαίσθητος τομέας που έχει σχέση με τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες πλευρές του προβλήματος, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι «στις υποδομές είμαστε αν όχι στο μηδέν, λίγο πάνω από το μηδέν σε σχέση με τις ανάγκες πάντα. Και να μη μιλήσουμε γι' αυτά τα ολυμπιακά στάδια, στα οποία δε θα μπει ποτέ το παιδί της γειτονιάς και τα οποία αξιοποιούνται ή θα αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, με τη λογική της επιχειρηματικότητας». Για τα προγράμματα αθλητισμού, ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε πως «άμα δείτε και τα οικονομικά που δίνονται, ουσιαστικά πρόκειται για στασιμότητα στα κονδύλια που δίνονται γι' αυτά τα προγράμματα. Στα προγράμματα, λοιπόν, δίνετε λίγο παραπάνω από το μηδέν».

Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, επισημαίνοντας πως «η χρηματοδότηση πρέπει να είναι στο σύνολό της από τον κρατικό προϋπολογισμό, να παρέχονται εντελώς δωρεάν αυτές οι παροχές αθλητισμού και φυσικής αγωγής, σύμφωνα με αυτά που οι απαιτήσεις λένε, ιδιαίτερα οι νέοι να έχουν αυτές τις δυνατότητες, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, διότι αυτό σημαίνει καλύτερη υγεία και σωματική και ψυχική». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «εμείς δεν είμαστε ενάντια στον πρωταθλητισμό», όμως «εάν έχουμε μαζικό αθλητισμό, εάν έχουμε γήπεδα, εάν έχουμε γυμναστές, εάν διευρυνθεί η βάση αυτών που αθλούνται, θα βγουν πολύ περισσότερα ταλέντα απ' αυτά που βγαίνουν τώρα».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε πολιτικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο του αθλητισμού. Οπως είπε, «οι κυβερνήσεις τα έχουν καλά με τους μεγαλοπαράγοντες, οι οποίοι είναι και μεγαλοεπιχειρηματίες». Μέσω του αθλητισμού - τόνισε - «διευκολύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητά τους, διότι το προφίλ τους δυναμώνει και αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ, αυτό είναι σίγουρο. Και ανέχονται οι κυβερνήσεις εκείνους τους παράγοντες που δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά είναι άνθρωποι της νύχτας και έχουν δεσμούς άνομους και είναι γνωστοί σε όλη την κοινωνία για το τι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν, καζίνο, νυχτερινά κέντρα». Αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δημιουργεί συγκεκριμένες συνέπειες όπως «χουλιγκανισμός και βία, ντόπινγκ, τζόγος. Αυτά είναι τα πρότυπα για τη νεολαία μας. Βεβαίως, το ζήτημα της βίας είναι ευρύτερο και εξελίσσεται αρνητικά και σε άλλες κοινωνίες πιο "προχωρημένες" από εμάς. Αλλά αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο, διότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ θέλουν ιδιωτικούς στρατούς και ενθαρρύνουν ή συγκαλύπτουν αυτά τα φαινόμενα».

Ειδικά για το θέμα της βίας ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι «όλοι οι νόμοι που πέρασαν στο σύνολο των διατάξεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ακραία φαινόμενα που έχουν και κοινωνικές ρίζες, αλλά επιδεινώνονται με την ύπαρξη του επαγγελματικού αθλητισμού», σημειώνοντας πως «πρέπει να προσέξουμε και το γεγονός ότι υπήρξαν φαινόμενα κοινής δράσης Ελλήνων χούλιγκαν και χούλιγκαν του εξωτερικού. Ταυτόχρονα είναι φανερό από ορισμένα συνθήματα ότι στους χούλιγκαν παρεισφρέουν και φασιστικοί πυρήνες».

Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Σταθερά υπέρ του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

Με γενικολογίες, ευχολόγια, εξαγγελίες προθέσεων και αποφυγή της ουσίας, προσπάθησε ο υφυπουργός Aθλητισμού, Γ. Ορφανός, να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κρύψει τη βασική κυβερνητική επιλογή στον τομέα του αθλητισμού. Η «μερίδα του λέοντος» δίνεται στον εμπορευματοποιημένο και στους εκμεταλλευτές του, τα ψίχουλα στον ερασιτεχνικό.

Επιχείρησε να παρουσιάσει σαν αναγκαίο κακό τη στήριξη, πρακτικά και ιδεολογικά, του αθλητισμού-θέαμα. Που μετατρέπει το λαϊκό δικαίωμα σε μπίζνες και υποχρεώνει όποιον θέλει να αθληθεί, να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ευαγγελίστηκε αναβάθμιση του σχολικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού, στηριζόμενος σε κινήσεις που ...θα γίνουν. Π.χ., αύξηση των αιθουσών για αθλητικές δραστηριότητες ή αξιοποίηση υπαρχόντων αθλητικών χώρων. Ολα αυτά όμως γενικά και αόριστα, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα... Και «παραβλέποντας» ότι η εκπαιδευτική πολιτική (και) της ΝΔ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα - μεταξύ άλλων - έλλειψης ελεύθερου χρόνου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού προσπάθησε να κρύψει την ουσία με (ανέξοδα) «όμορφα λόγια». Ευαγγελίστηκε πρόθεση «να φέρουμε περισσότερα παιδιά στους αγωνιστικούς χώρους και να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να πάνε στα γυμναστήρια». Υποσχόμενος πως «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, μέσα από τα στοιχεία και τις δυνατότητες που έχω, να ενισχύσω τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γιατί πιστεύω ότι εκεί παράγεται αθλητισμός».

Η προσπάθεια, όμως, καταρρίφθηκε από τα ίδια τα λεγόμενά του. Παραδέχτηκε ότι για τον ερασιτεχνικό και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό «εμείς δώσαμε λιγότερα» (20% το 2004 και 10% το 2005) από την προηγούμενη κυβέρνηση, προβάλλοντας - για να δικαιολογήσει τη μείωση - ότι πρόκειται για «χρήματα, τα οποία εισπράττουν και όχι φωτοτυπίες υποσχέσεων». Απαρίθμησε μια σειρά από προγράμματα που διεξάγονται, θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό, λαϊκό αθλητισμό. «Ξέχασε» όμως να τοποθετηθεί επί της πλειάδας των προβλημάτων και ελλείψεων που ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ακόμα επικαλέστηκε, π.χ., τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν, ισχυριζόμενος ότι αφορούν και στην πορεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μόνο που - και από την απαρίθμησή τους - αποδείχτηκε ότι όλες ήταν για και υπέρ του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Καμιά δεν αφορούσε στον ερασιτεχνικό... Ο,τι αφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Επειδή, μάλλον το ...ξέχασε, η πρώτη τέτοια υπόσχεση είχε γίνει στις 27 του Αυγούστου 2004. Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός είχε δηλώσει: «Τα θέματα που αφορούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα ακολουθήσουν, με νηφαλιότητα, ηρεμία και ψυχραιμία. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης». Ακόμα ακολουθούν...

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Για Επερώτηση που «χαρακτηρίζεται από πληρότητα θεμάτων» έκανε λόγο σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΚΚΕ ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας. Πλην όμως σημείωσε ότι «διέπεται η Επερώτηση από την επωδό, την κοσμοθεωρητική επωδό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που δεν ξέρω αν είναι ανάγκη σε όλα τα θέματα να είναι η συνισταμένη, ότι δηλαδή ο αθλητισμός σήμερα είναι στην υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων και ενός τρόπου ζωής ο οποίος αντιστρατεύεται την υγιή, ψυχολογική, κοινωνική και αθλητική ανάπτυξη και ότι είναι υποτεταγμένος σε συμφέροντα και ότι μόνο η μαζικότητα είναι το ζητούμενο στον αθλητισμό».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπός του Ανδρέας Λοβέρδος αξιοποίησε την παρέμβασή του για να ασκήσει κριτική στον υφυπουργό Αθλητισμού για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οπως είπε «κάθε επιτροπή που σας συναντά βγαίνει έξω και μας λέει ότι συμφωνήσατε. Μα, με ποιες απόψεις συμφωνείτε; Ποια είναι η γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα των εξελίξεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Δε θα λάβουμε και εμείς γνώση; Και αυτή η Επιτροπή για τη βιωσιμότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που συστήσαμε εδώ στη Βουλή των Ελλήνων με πρότασή σας, γιατί συνεδρίασε μόνο μία φορά για την πανηγυρική της συνεδρίαση και έχει από το Νοέμβριο να συνεδριάσει;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ