ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σταματήστε την υποκρισία στο ζήτημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Καμπάνια για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση www.derechos-humanos.com

Το κολαστήριο των «Ανθρωπίνων Δδικαιωμάτων»

Associated Press

Το κολαστήριο των «Ανθρωπίνων Δδικαιωμάτων»
Συνεχίζεται η καμπάνια για το οριστικό κλείσιμο του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο. Περισσότεροι από 4.500 διανοούμενοι, καλλιτέχνες αγωνιστές, εργαζόμενοι από 84 χώρες του πλανήτη - μεταξύ αυτών 7 κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ (Λογοτεχνίας και Ειρήνης) - καταγγέλλουν την υποκρισία στο ζήτημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράφοντας επιστολή που με την οποία καταγγέλλουν την προσπάθεια των ΗΠΑ και των κυβερνήσεων της ΕΕ να μην μπει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το ζήτημα των μαζικών και συστηματικών παραβιάσεων που πραγματοποιούνται στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Καλούν να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση: www.derechos-humanos.com και να υπογράψουν την επιστολή, ώστε: «Η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ή το Συμβούλιο που την αντικατέστησε, πρέπει να απαιτήσει το άμεσο κλείσιμο των παράνομων κέντρων κράτησης που έχουν δημιουργήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και τον τερματισμό όλων αυτών των εσκεμμένων παραβιάσεων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που υπογράφουν το κείμενο είναι οι κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας Ναντίν Γκόρντιμερ, Ζοζέ Σαραμάγκου, Ουόλε Σογίνκα, Χάρολντ Πίντερ και Ντάριο Φο και οι κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ριγομπέρτα Μεντσού και Μαϊρίντ Κόριγκαν ΜακΓκουάιρ. Από τους υπόλοιπους υπογράφοντες ξεχωρίζουν τα ονόματα του ηγέτη των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα, του αρχιτέκτονα Οσκαρ Νιεμέγιερ, των σκηνοθετών Ετόρε Σκόλα και Βάλτερ Σάλες, των ηθοποιών Ντάνι Γκλόβερ, Χάρι Μπελαφόντε, Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Πιερ Ρισάρ, των τραγουδοποιών Πάμπλο Μιλανές, Σίλβιο Ροντρίγκες και Μανού Τσάο, του τραγουδιστή Χοακίν Σαμπίνα, του συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο, του ιστορικού και ακτιβιστή Τάρικ Αλι και άλλων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή εξαιτίας του κυβερνητικού προγράμματος της «Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την ψήφο εμπιστοσύνης του νέου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου αναμένεται να ζητήσει, το Σάββατο, η «Χαμάς». Αυτό ανακοίνωσαν χτες στελέχη της, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΟΑΠ, όπου συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις εκτός από τις ισλαμιστικές «Χαμάς» και «Τζιχάντ», δεν ενέκρινε το κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Ο Πρόεδρος Αμπάς δεν έχει δικαίωμα άσκησης βέτο ούτε ως προς τη σύνθεση ούτε ως προς το πρόγραμμα της κυβέρνησης της «Χαμάς». Παρουσίασε, όμως, και τα δύο στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΑΠ, η οποία απέρριψε το πρόγραμμα. Βασική αιτία είναι ότι η «Χαμάς» δεν αναγνωρίζει ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού Λαού την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπως ισχύει μέχρι σήμερα με τη συναίνεση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, πλην των ισλαμιστικών. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει, όπως επισημαίνεται από πολλούς, ένα σημαντικό ρήγμα στην ενότητα του παλαιστινιακού κινήματος αφού μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση θα έπρεπε να έχει συζητηθεί και εγκριθεί στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΑΠ.

Ο Αμπάς αναμενόταν να διατυπώσει γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ισμαΐλ Χανίγια. Εντούτοις, στελέχη της «Χαμάς» τόνιζαν ότι το αίτημα «δεν είναι νόμιμο» και ότι δε θα το αποδεχτούν, βασιζόμενοι, άλλωστε, στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η παράταξή τους. Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχαλέντ Μασχάαλ, επαναλάμβανε ότι η οργάνωση «θεωρεί απολύτως νόμιμη την ένοπλη πάλη εφόσον συνεχίζεται η κατοχή, ο τερματισμός της οποίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη σταθερότητας».

Τέλος, χτες, και ενώ δρακόντεια παρέμεναν τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ ενόψει των εκλογών της 28ης Μαρτίου, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό Ακαμπάτ Τζαμπέρ της Ιεριχούς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά ένας άοπλος 23χρονος Παλαιστίνιος ενώ κοιμόταν και να συλληφθούν 2 άλλοι.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Βρήκαν γιατί ο ιός δε μεταδίδεται (ακόμη... ) μεταξύ ανθρώπων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Μία ομάδα Ιαπώνων ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν -Μάντισον στις ΗΠΑ ανακάλυψε γιατί ο ιός Η5Ν1 δεν μπορεί (προς το παρόν...) να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο: Συγκεντρώνεται στα «βάθη» της αναπνευστικής οδού και γι' αυτό δεν μπορεί να «εξαχθεί» με το φτέρνισμα ή το βήχα. H σημαντική αυτή πληροφορία, που αφορά βεβαίως την τωρινή υπόσταση του ιού Η5Ν1 (και τους δύο γενετικούς του υπότυπους), συνοδεύεται και από μία ακόμη: Για να μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο «θα πρέπει ο ιός να υποστεί ακόμη αρκετές μεταλλάξεις»...

Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις στην έρευνα, ο ιός της γρίπης των πτηνών συνεχίζει τη γεωγραφική του «μετανάστευση». Χτες, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε πως παρέδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή δείγματα πουλερικών από τη Λωρίδα της Γάζας, με επιβεβαιωμένη την ύπαρξη του ιού Η5. Πρόσθεσε πως γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί εάν τα στελέχη είναι του ιού Η5Ν1...

Παράλληλα, χτες, η Κίνα ανακοίνωσε πως θα παραδώσει τις επόμενες βδομάδες στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας 20 δείγματα του ιού Η5Ν1 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις έρευνες που γίνονται διεθνώς για την ανάπτυξη ή βελτίωση διαγνωστικών εργαλείων και εμβολίων. Η εξέλιξη δρομολογείται μετά από συμφωνία Κινέζων με στελέχη της ΠΟΥ και έπειτα από τις ανεπίσημες δηλώσεις των τελευταίων πως το Πεκίνο καθυστερούσε την παράδοση των δειγμάτων του ιού για να έχουν οι Κινέζοι επιστήμονες μεγαλύτερο προβάδισμα (χρονικό και ποιοτικό) στις έρευνες για την εύρεση εμβολίων για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με δηλώσεις της Δρ. Τζούλι Χαλ (εκπρόσωπος της ΠΟΥ στο Πεκίνο), στη συμφωνία αυτή «υπήρξαν ρυθμίσεις αναφορικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ζητήματα εμπορικά».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Καλύπτουν τις προβοκάτσιες των ΗΠΑ.

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα

Πλήρη κάλυψη στις πρωτοφανείς προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας δίνει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την άρνησή του να καταδικάσει την προβολή προβοκατόρικων μηνυμάτων ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, που ξεκίνησε το Γενάρη και συνεχίζεται έως σήμερα.

Σε σχετική του Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας επισήμανε: «Στα πλαίσια των πολλαπλών προκλητικών ενεργειών των ΗΠΑ ενάντια στο λαό και στην κυβέρνηση της Κούβας, το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα προέβαλε προβοκατόρικα φωτεινά μηνύματα λέιζερ που είχαν στόχο την Κουβανική Επανάσταση. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και είναι πρωτοφανείς στη διπλωματική ιστορία των διακρατικών σχέσεων».

Και κατέληγε ρωτώντας αν το Συμβούλιο της ΕΕ καταδικάζει την καθαρά εχθρική αυτή ενέργεια των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, η οποία παραβιάζει τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών.

Απαντώντας, το Συμβούλιο δήλωσε υποκριτικά ότι το θέμα αφορά «διμερείς σχέσεις τρίτων χωρών». Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβαίνει ωμά στο εσωτερικό κρατών ανά τον κόσμο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις απειλές και τους εκβιασμούς που ασκεί στη Λευκορωσία με αφορμή τις εκλογές, την ίδια στιγμή καλύπτει την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και την επίθεσή τους ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, τη σοσιαλιστική Κούβα.

Οι λαοί πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική πολιτική σε διεθνή κλίμακα, για να μπορούν να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ