ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Εντός των καθορισμένων ημερομηνιών η καρατόμησή τους...

Επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού έκανε χτες η κυβέρνηση, η οποία, με αλλεπάλληλες δηλώσεις υπουργών διαβεβαίωνε... προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα είναι άτεγκτη στο τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ

Τις κυβερνητικές προθέσεις για επίδειξη πυγμής, αποφασιστικότητας και άτεγκτης στάσης, στο θέμα της προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, επέδειξαν οι αρμόδιοι υπουργοί με δηλώσεις τις οποίες έκαναν προσερχόμενοι στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής. Σε μια επίδειξη αρραγούς μετώπου στην προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών, που προσβλέπουν στο τσάκισμα και την υποταγή του εργατικού κινήματος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, έσπευσε να δηλώσει: «Δε θα κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, καθησύχασε κάθε... ανησυχούντα δηλώνοντας ότι «τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή διατάξεων του νόμου για τις ΔΕΚΟ θα τηρηθούν», ενώ και ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, δήλωσε πως «προχωράμε στην εφαρμογή του νόμου χωρίς παρεκκλίσεις, ούτε επί της ουσίας, ούτε σε προθεσμίες».

Στη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας μετά το τέλος της συνεδρίασης της διυπουργικής Επιτροπής, απλώς πιστοποιείται η προσήλωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο εντός των καθορισμένων ημερομηνιών... Ετσι, αφού καλούνται οι διοικήσεις να προχωρήσουν τις... διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, με στόχο την ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων, υπενθυμίζουν ότι... «η καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση νέων κανονισμών προσωπικού είναι η 30ή Απριλίου 2006». Προσθέτουν, τέλος, ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το πεδίο εφαρμογής του νόμου 3429, ενώ ο κατάλογος των ΔΕΚΟ, στις οποίες θα καρατομηθούν τα εργασιακά δικαιώματα, θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος Μάρτη...

Επί της ουσίας, με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις τους οι υπουργοί της ΝΔ έσπευσαν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση τόσο στην οικονομική ολιγαρχία όσο και στην υφέρπουσα φημολογία του Τύπου ότι «υπό την πίεση των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, εγκαταλείπουν τις μεταρρυθμίσεις»...

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι, υπό το καθεστώς των αρνητικών εξελίξεων που είχαν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα (απεργία ναυτεργατών, άτεγκτη στάση της εργοδοσίας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, υποκλοπές), η κυβέρνηση επιξίωξε έναν τακτικό ελιγμό, βραχυπρόθεσμης παράτασης του νόμου για τις ΔΕΚΟ, για να περάσει η... κακιά η ώρα. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, ο οποίος, επικαλούμενος «ολιγωρία» των διοικήσεων των ΔΕΚΟ στην εφαρμογή του νόμου, δεν απέκλειε μία δίμηνη παράταση της εφαρμογής του. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, αφήνει ανοιχτό και η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της διυπουργικής, όπου αναφέρεται πως «ο κατάλογος των ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο νόμο θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου, σε συνεννόηση του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ με τους αρμόδιους υπουργούς». Η αναφορά αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση διεύρυνσης ή περιορισμού του αριθμού των ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στις αντεργατικές ρυθμίσεις.

Τα κυβερνητικά στελέχη όμως δεν είχαν υπολογίσει ότι το ΠΑΣΟΚ, σαν θεματοφύλακας του συστήματος, παρακολουθούσε με άγρυπνο μάτι τις εξελίξεις. Στα πλαίσια αυτά - και επιχειρώντας να απαντήσει στο έτερο κόμμα του δικομματισμού, που έκρινε ότι εγκαταλείπονται οι «μεταρρυθμίσεις» - η κυβέρνηση έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με την ανακοίνωση της διυπουργικής, που κάνει λόγο για «επίσπευση της εφαρμογής του νόμου»!

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σχέδια διάλυσης και μαζικών απολύσεων

Συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και υποψήφιων αγοραστών της ΟΑ, ενώ παράλληλα οι Βρυξέλλες απειλούν με... κυρώσεις

Να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στον όμιλο της «Ολυμπιακής» επιχείρησε χτες η κυβέρνηση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έχει έτοιμο και «εναλλακτικό» σχέδιο εάν αποτύχει το υπάρχον. Στόχος της είναι να αποτρέψει τις εργατικές αντιδράσεις, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου, καθώς και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων.

Το ρόλο του «πυροσβέστη» και του ...αγγελιαφόρου «εναλλακτικού σχεδίου» για την ΟΑ ανέλαβε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Σταυρόπουλος. Σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχεδίου για την «Ολυμπιακή», τους ζήτησε να... μην του δώσουν και μεγάλη σημασία, διότι μπορεί ο ιδιώτης «επενδυτής» να μην το εφαρμόσει. Επειδή αυτή η εκδοχή είναι ακόμα πιο ανησυχητική για τους εργαζόμενους, ο Κ. Σταυρόπουλος ανήγγειλε την ύπαρξη και «άλλου σχεδίου», επικαλούμενος ταυτόχρονα την πρωθυπουργική υπόσχεση ότι «κανένας εργαζόμενος δε θα μείνει στο δρόμο», όποιο σχέδιο και αν επιλεγεί.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος επίτροπος για τις Μεταφορές Ζακ Μπαρό, ασκώντας από τις Βρυξέλλες πολιτική «πυγμής», εξαπέλυε απειλές για κυρώσεις στην «Ολυμπιακή», ενόψει και της λήξης της προθεσμίας προς απολογία που έχει δοθεί στην ελληνική πλευρά, μέχρι το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα. Ο Κοινοτικός επίτροπος υποστήριξε πως η λειτουργία της «Ολυμπιακής» δεν πρέπει να αντιβαίνει τους κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου, γεγονός που παραπέμπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιστρέψει η εταιρία στο κράτος δήθεν χορηγηθείσες παράνομες οικονομικές ενισχύσεις.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Ζ. Μπαρό, αφού δήλωσε τον απόλυτο σεβασμό του προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είπε ότι η εξέταση του φακέλου της «Ολυμπιακής» θα συνεχιστεί και, αν χρειαστεί, θα επιβληθούν κυρώσεις για μη συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η προσφυγή της διοίκησης της «Ολυμπιακής» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση περί επιστροφής «παράνομων κρατικών ενισχύσεων». Με σειρά τεκμηριωμένων στοιχείων που περιέχονται στην προσφυγή, αποδεικνύεται ότι τα χρέη του κράτους προς την «Ολυμπιακή» ξεπερνούν κατά πολύ τα κονδύλια που η Κομισιόν χαρακτηρίζει «κρατικές ενισχύσεις».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Τέλος εποχής» και για το λιγνίτη

Με το διαγωνισμό για την παραχώρηση εκμετάλλευσης μεταλλευτικού χώρου του δημοσίου σε ιδιώτες μέχρι 50 χρόνια, εκτός των άλλων, υπονομεύεται παραπέρα και ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ

«Ανοίγει η αυλαία» για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή από ιδιώτες, με το «προσχέδιο διακήρυξης» διαγωνισμού και το «σχέδιο σύμβασης» για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στη Βεύη Φλώρινας (πρώην εκμετάλλευσης Βαρβούτη), που έθεσε χτες σε «δημόσια διαβούλευση» το υπουργείο Ανάπτυξης. Στα σχέδια προβλέπεται η εκμίσθωση του μεταλλείου για 15 χρόνια με δικαίωμα παράτασης μέχρι τα 50 χρόνια. Ο όγκος εξόρυξης, οι θέσεις εργασίας, οι επενδύσεις σε τεχνικό εξοπλισμό, αλλά και η οικονομική επιφάνεια του ενδιαφερόμενου καθώς και η εμπειρία του σε ανάλογες δραστηριότητες, είναι βασικά κριτήρια για την επιλογή του ενοικιαστή.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ΔΕΗ εξορύσσει, σήμερα, το 98% και πλέον του λιγνίτη στην Ελλάδα και παράγει από την καύση του πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας. Με το διαγωνισμό, η κυβέρνηση παραχωρεί ένα κοίτασμα ικανό να στηρίξει μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα 330 MW. Ο διαγωνισμός αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα «απελευθέρωσης» της «αγοράς» του λιγνίτη. Παράλληλα, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το καθεστώς εκμετάλλευσης από τη ΔΕΗ των λιγνιτικών κοιτασμάτων, για τα οποία καταβάλλει σήμερα «ειδικό τέλος», που αντιστοιχεί στο 0,4% του τζίρου της από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ηδη από το 2004, η Κομισιόν έχει εκφράσει με έντονο τρόπο την απαίτησή της για αναίρεση των αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση είχαν ανταπαντήσει, τότε, ότι δεν ίσχυε τέτοιο καθεστώς. Στην πράξη όμως ο λιγνίτης ήταν και παραμένει υπόθεση της ΔΕΗ και βασική προϋπόθεση για τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές όχι μεγαλύτερες από τις σημερινές. Αυτό επιδιώκεται να αλλάξει. Ιδιώτες επικρίνουν τη ΔΕΗ για το «φτηνό» λιγνίτη που έχει στη διάθεσή της και αξιώνουν μερίδιο με ίδιους όρους για να είναι ανταγωνιστικοί απέναντί της. Στο διαγωνισμό ίσως να συμμετάσχει και ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ και άλλες επιχειρήσεις εκφράζουν ενδιαφέρον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ