ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα απεργιακής κλιμάκωσης στις 13 Απρίλη

Στην πρωτοπορία των αγώνων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει όλα τα συνδικάτα σε νέα 24ωρη απεργία

Με την ορμή της πετυχημένης απεργίας στις 15 Μάρτη (φωτ. από την πορεία του ΠΑΜΕ), οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δώσουν αποφασιστική συνέχεια στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων
Με την ορμή της πετυχημένης απεργίας στις 15 Μάρτη (φωτ. από την πορεία του ΠΑΜΕ), οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δώσουν αποφασιστική συνέχεια στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων
Πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τις συλλογικές Συμβάσεις και δίνοντας αποφασιστική συνέχεια στους αγώνες της εργατικής τάξης όλο το προηγούμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα ανεξαιρέτως τα συνδικάτα να προχωρήσουν στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για τις 13 Απρίλη. Ηδη, σε χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων πήρε ομόφωνη απόφαση για την κήρυξη απεργίας, ενώ άμεσα συνεδριάζουν τα συλλογικά όργανα και των άλλων ταξικών ομοσπονδιών, για να συντονίσουν τα απεργιακά τους βήματα στις 13 Απρίλη.

Χωρίς καθυστέρηση, να δοθεί απάντηση!

Στο κάλεσμά του προς τα συνδικάτα το ΠΑΜΕ τονίζει: «Η προκλητικότητα του ΣΕΒ ξεπέρασε κάθε όριο. Παραμένει ανυποχώρητος στον κεντρικό στόχο του για κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων. Αλλοτε το "αίτημά του" για την κατάργηση το προβάλλει καθαρά και άλλοτε συγκαλυμμένα. Ετσι, σε αυτή τη χρονική στιγμή, η πρόταση των βιομηχάνων για αύξηση - κοροϊδία 3,8% για το 2006, έμμεσα αλλά ξεκάθαρα υπηρετεί τον ίδιο στόχο. Την ουσιαστική κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Η πρόταση του ΣΕΒ για 3,8% αν εφαρμοστεί σημαίνει να... αυξηθεί ο σημερινός κατώτερος μεικτός μισθός των 591 ευρώ κατά 20 περίπου ευρώ το μήνα. ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών προκαλούν τη νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων. Συσσωρεύουν κέρδη ληστρικά, πλούτη αμύθητα αρνούμενοι να δώσουν πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς. Και όλα αυτά στο όνομα της περιβόητης ανταγωνιστικότητας και της λεγόμενης παραγωγικότητας.

Την προκλητικότητα του ΣΕΒ ενθαρρύνουν οι ηγεσίες και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στη συμφωνία της Λισαβόνας. Οι κοκορομαχίες των κ.κ. Καραμανλή - Παπανδρέου μόνο θυμό και οργή προκαλούν στους μισθωτούς, που έχουν από την ίδια τους τη ζωή γνωρίσει την πολιτική του δικομματισμού.

Ολη αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά τις μεγάλες ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που στο όνομα της εργασιακής ειρήνης, της ταξικής συνεργασίας και των κοινωνικών διαλόγων, ενθαρρύνουν και το ΣΕΒ και την πολιτική της κυβέρνησης.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλα δίχως εξαίρεση τα συνδικάτα και τα καλεί να προχωρήσουν σε προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για τις 13 Απρίλη. Η νέα αυτή απεργία θα είναι συνέχεια των προηγούμενων πετυχημένων αγώνων της τάξης μας και θα κλιμακώνει τις αγωνιστικές διαθέσεις ενόψει και της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στο πλαίσιο και αυτού του αγώνα να αναδειχτούν τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για 1.300 ευρώ βασικό μισθό, για πλήρη σταθερή δουλιά, για υπεράσπιση των Συμβάσεων και για κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις. Να αναδειχτεί ακόμα η κατηγορηματική αντίθεση όλων των εργαζομένων στις γνωστές προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου για ανασφάλιστη δουλιά των νέων, που αυτή την περίοδο επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Στην προσπάθεια για οργάνωση της νέας απεργιακής μάχης τα ταξικά συνδικάτα οφείλουν, όπως κάνουν μέχρι τώρα, να συνεχίσουν να πρωτοστατούν. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να προωθούν την ενότητα με βάση ταξική, να ξεσκεπάζουν το ρόλο της κυβέρνησης που προσποιείται τον "Πόντιο Πιλάτο"».

Σε απεργιακή εγρήγορση

Πέρα από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, απεργιακή απάντηση στην αντεργατική επίθεση ετοιμάζονται να δώσουν στις 13 Απρίλη και εφτά ακόμα Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σε κοινό τους κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Φαρμακοϋπαλλήλων, Λογιστών, Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές (ΟΣΝΙΕ), Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων στον Τύπο και στο Χαρτί και Εργαζομένων Θεάματος - Ακροάματος σημειώνουν: «Τα συνδικάτα που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Μάρτη. Συνεχίζουν τη δράση τους για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συγκαλούν τα συλλογικά τους όργανα για να πάρουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Απρίλη, ή σε παραπλήσια ημερομηνία, αν αυτό θα βοηθήσει το συντονισμό με άλλα συνδικάτα».

Συντονίζονται και οι συνταξιούχοι

Σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό με τους εργάτες μπαίνουν και οι απόμαχοι της δουλιάς, καθώς, με χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να κατέβουν ξανά στο δρόμο μαζί με τα συνδικάτα. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την αύξηση - φιλοδώρημα από 0,40 έως 1 ευρώ που τους επιφύλαξε η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, την ώρα που, μπροστά και στις γιορτές του Πάσχα, η ακρίβεια οργιάζει.

ΟΤΟΕ: Καλό Πάσχα...

Οι ταξικές δυνάμεις ήταν ξεκαθαρές στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ. Μπροστά στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών μόνη απάντηση είναι η κλιμάκωση και ο συντονισμός του αγώνα. Στην κατεύθυνση αυτή πρότειναν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 13 του Απρίλη - όπως ήδη έχει κάνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων - με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ και νέο Γενικό Συμβούλιο την ίδια ημέρα για την παραπέρα ανάπτυξη του αγώνα.

Τι αποφάσισε σύσσωμη η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ); Να απαντήσουν στην αντεργατική επίθεση κάνοντας γκάλοπ και μαζεύοντας υπογραφές! Οσο για κινητοποιήσεις, αυτό θα το αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή «ανάλογα με τις εξελίξεις» (!) ενώ θα συγκληθεί νέο Γενικό Συμβούλιο στις 17 του Απρίλη. Δηλαδή, τη Μεγάλη Δευτέρα! Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός δίνει τα ρέστα του...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ολοι στη μάχη τώρα!

Καθήκον κάθε συνδικάτου η απεργία, σημειώνει η ταξική Ομοσπονδία, καταθέτοντας την πρώτη απόφαση για τις 13 Απρίλη

Εκτιμώντας την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί μετά και την τελευταία συνάντηση με τις εργοδοτικές Ενώσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και με δοσμένη τη μάχη που εξελίσσεται για τη σύμβαση του κλάδου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων κατέθεσε χτες την πρώτη απεργιακή απόφαση για τις 13 Απρίλη, καλώντας τους εργαζόμενους στις κατασκευές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την οργάνωση, την περιφρούρηση και την επιτυχία της απεργίας.

«Η στάση του ΣΕΒ είναι μελετημένη και σχεδιασμένη. Είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, η ΕΕ, η πλουτοκρατία, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που φτάνει μέχρι του σημείου να προτείνει μαύρη, ανασφάλιστη εργασία», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Και καλεί τα συνδικάτα να πάρουν άμεσα απεργιακές αποφάσεις, να συντονίσουν την πάλη τους με τις άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αλλά και τα συνδικάτα που θα επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, κόντρα στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής.

Οι οικοδόμοι, ανάμεσα σε άλλα, διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, 60 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, σύνταξη στα 55 χρόνια, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας, υπεράσπιση των βαρέων και ανθυγιεινών, ουσιαστική προστασία των ανέργων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ