ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων

Από τη χτεσινή αντικατοχική επίθεση

Associated Press

Από τη χτεσινή αντικατοχική επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκρηκτικό παραμένει το σκηνικό στο Ιράκ ενώ ο πρόεδρος Μπους επιμένει... για τρίτη φορά σε ισάριθμες μέρες και ενώπιον σχεδόν αμιγώς στρατιωτικού ακροατηρίου στη Δυτική Βιρτζίνια επανέλαβε τα τετριμμένα: κυβέρνηση στο Ιράκ και ότι κανείς άλλος, ούτε η κοινή γνώμη ούτε οι δημοσκοπήσεις ή οι εκλογές ούτε κανείς άλλος εκτός από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να καθορίσει την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων...

Πάντως στο Ιράκ δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μπαράζ επιθέσεων σε όλη τη χώρα. Στο στόχαστρο βρέθηκε «αντιτρομοκρατική» μονάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άτομα - δέκα εξ αυτών αστυνομικοί - σε σειρά επιθέσεων στη Βαγδάτη. Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από τα αρχηγεία της αντιτρομοκρατικής μονάδας στην Καράντα. Αλλη επίθεση που σημειώθηκε κοντά σε σιιτικό τέμενος στο νοτιοδυτικό προάστιο της Βαγδάτης, Σούρτα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι ακόμη άτομα. Στο στόχαστρο αστυνομικοί περίπολοι στη Χαντίθα και στην Μπακούμπα όπου σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί. Νωρίτερα, τέσσερις αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από έκρηξη βόμβας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών.

Σε μία διαφορετική εξέλιξη, ένας Βρετανός και δύο Καναδοί, μέλη χριστιανικής ειρηνιστικής οργάνωσης, που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ, απελευθερώθηκαν στη διάρκεια διεθνούς - όπως χαρακτηρίστηκε - στρατιωτικής επιχείρησης στη δυτική Βαγδάτη.

Τέλος, η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η δημοσιοποίηση της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών όπου αναφέρεται σε «υποψίες» ότι εντός των δομών του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ δρουν τάγματα θανάτου, που διεξάγουν δολοφονίες στη Βαγδάτη και γύρω από αυτή. Επίσης, αμφισβητεί τη νομιμότητα των συλλήψεων υπόπτων από τις πολυεθνικές δυνάμεις και τα υπουργεία Αμυνας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Δεδομένη η απάντηση στις επιθέσεις» λέει η «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Σαέντ Σεγιάμ, που προορίζεται για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της υπό συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και η οργάνωσή του («Χαμάς») δεν πρόκειται να παραδώσουν ενόπλους Παλαιστίνιους μαχητές που εξακολουθούν να επιτίθενται στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Πρόσθεσε πως η «Χαμάς» θα επιχειρήσει «να συντονίσει» τις επιχειρήσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων, γιατί «η υπεράσπιση του λαού μας και η αντιμετώπιση των επιθέσεων είναι δεδομένη και νόμιμη»...

Προ των δηλώσεων του Σεγιάμ, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτώσει τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους, μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, με τη δικαιολογία ότι «επιχείρησαν να τοποθετήσουν» εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο φράκτη του φυλακίου Κισουφίμ της Λωρίδας της Γάζας...

Ακολούθησε επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα σε περίπολο Ισραηλινών στρατιωτών στη νότια Λωρίδα της Γάζας και αργότερα οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Παλαιστίνιων ενόπλων και Ισραηλινών στρατιωτών στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Ισραηλινών. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως ως τα ξημερώματα είχαν συλλάβει 18 ένοπλους Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη.

Το ίδιο 24ωρο - ένα πενθήμερο πριν τις γενικές εκλογές - ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ απέκλεισε, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Καντίμα (στο οποίο ηγείται), τη συμμετοχή κομμάτων που αντιτίθενται στην κατεδάφιση εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

«Οποιοδήποτε κόμμα που θα ήθελε να συμμετέχει στο συνασπισμό θα πρέπει να δεχτεί το πρόγραμμά μου, της αναδιάταξης των οικισμών» είπε, απευθυνόμενος κατά πάσα πιθανότητα στο ακροδεξιό κόμμα «Ισραέλ Μπεϊτέινου», που δείχνει να αντιτίθεται στο πρόγραμμά του και ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό του κατά τις εκλογές. Αλλωστε, ο αρχηγός του «Ισραέλ Μπεϊτέινου» (πρώην υπουργός Εθνικών Υποδομών), Αβιγκντόρ Λίμπεραν, είχε υπαινιχθεί την πιθανότητα συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με το Καντίμα, μολονότι είχε διαφωνήσει με την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων από οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι.

Πάντως, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης στο Ισραήλ έδειχναν το Καντίμα να παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος αν και με κάποιες απώλειες. Ετσι, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες «Γενιότ Αχρονότ» και «Μααρίβ», το Καντίμα θα μπορούσε να κατακτήσει 35-36 έδρες στην 120μελή Βουλή (τρεις ή τέσσερις λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες σφυγμομετρήσεις)...

ΙΡΑΝ
Η Ράις απειλεί ξανά

ΝΑΣΑΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-«Πεπεισμένη» ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταλήξουν σε συμφωνία για να ληφθεί απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, ώστε η Τεχεράνη να πειθαναγκαστεί να απεμπολήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.«Θα βρούμε τον τρόπο, είμαι βεβαία γι' αυτό», είπε η Ράις. «Πρέπει να απευθυνθούμε σκληρά στους Ιρανούς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», πρόσθεσε, και διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον δεν ενοχλείται από το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η λήψη απόφασης. Στο μεταξύ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ επέμενε ότι η Τεχεράνη «δε θα υποχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση» του ΣΑ/ΟΗΕ εάν της ζητηθεί να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Η χρήση πυρηνικής τεχνολογίας είναι αναγκαία... το ιρανικό έθνος θα αντισταθεί σε κάθε πίεση», είπε. Ο Χαμενεΐ αναφέρθηκε και στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ (1980-88) όταν η Τεχεράνη αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση 598 του ΣΑ/ΟΗΕ που την καλούσε να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Η Ρωσία επανέλαβε ότι αντιτίθεται στην έκδοση ενός «τελεσιγράφου» προς το Ιράν από το Συμβούλιο που θα περιλαμβάνει την απειλή επιβολής κυρώσεων, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Την ίδια θέση εξέφρασε για άλλη μια φορά και η κινεζική διπλωματία.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Νέο θανατηφόρο κρούσμα στην Καμπότζη

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ - ΤΙΡΑΝΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ενα τρίχρονο κοριτσάκι από την επαρχία Καμπόνγκ Σπου (45 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας της Καμπότζης) μπήκε χτες στη μακρά λίστα των επιβεβαιωμένων θυμάτων του ιού Η5Ν1. Το ίδιο 24ωρο, εντοπίστηκε νέο κρούσμα (το δεύτερο σε τρεις βδομάδες) στην περιοχή Πέζε Χέλμες της Αλβανίας, όπου επιβλήθηκε καραντίνα και θανάτωση εκατοντάδων πουλερικών.

Μετά την προχτεσινή επιβεβαίωση κρουσμάτων του ιού Η5Ν1 στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν (μετά τις πιέσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας) να παραδώσουν στην Παλαιστινιακή Αρχή 300 δόσεις αντιικών χαπιών «Ταμιφλού».Υποπτα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν χτες και σε εβραϊκό εποικισμό της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Ελήφθησαν δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την ΕΕ να ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές πτηνοτροφικών προϊόντων και ζώντων πουλερικών από το Ισραήλ.

ΙΝΔΙΑ
Παραιτήθηκε η Γκάντι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος του ΚογκρέσουΣόνια Γκάντι παραιτήθηκε χθες της βουλευτικής της έδρας και της θέσης της προέδρου στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή, επιχειρώντας να υπερφαλαγγίσει την εθνικιστική ινδουιστική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορούσε την ινδική κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα, αποδίδοντας κρατικά αξιώματα σε μια μη γηγενή (η Σόνια, σύζυγος του δολοφονηθέντος το 1991 Ρατζίβ Γκάντι, είναι Ιταλίδα). «Νομίζω ότι είναι το σωστό», είπε η Γκάντι, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς φράση, όπως και το Μάη του 2004, όταν, παρά το ότι οδήγησε το κόμμα σε νίκη, παραχώρησε την πρωθυπουργία στον Μανμόχαν Σινγκχ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχιζόμενος πόλεμος, διαρκής ανελευθερία

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενέτειναν χτες τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία κ.ά. - που συναποτελούν τις δυνάμεις κατοχής - ώστε να μην καταδικαστεί σε θάνατο, βάσει του ισλαμικού νόμου, ένας Αφγανός 41 ετών, διότι προέβη στο τρομερό έγκλημα, πριν 16 χρόνια, να... προσηλυτιστεί στο χριστιανισμό. Η υπόθεση «αναστάτωσε» τον πρόεδρο Μπους - κυρίως διότι αποκάλυψε το χαρακτήρα του καθεστώτος που έχουν επιβάλει στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όταν «απελευθέρωσαν» τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Χάμιντ Καρζάι - που, παρεμπιπτόντως, προχώρησε προχθές σε ανασχηματισμό - άφηνε να διαρρεύσει ότι μπορεί να αποδώσει στον κατηγορούμενο «το ακαταλόγιστο», ώστε να μη δικαστεί.

Στο μεταξύ, σε μάχες την Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 «μαχητές των Ταλιμπάν» - που, όμως, το Πακιστάν αποκάλυψε ότι ήταν αθώοι υπήκοοί του (!), απαιτώντας εξηγήσεις από την Καμπούλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι Ταλιμπάν έχουν «καταλάβει τον έλεγχο» του Ουαζιριστάν, της ημιαυτόνομης επαρχίας του Πακιστάν που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν. Χτες, ο λεγόμενος πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «θα εξολοθρεύσουν» τους ξένους μαχητές που δρουν στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ