ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Τρόμαξέ τους κι άλλο!

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Την ώρα που η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης στους δρόμους της Γαλλίας φωνάζει «νόμος είναι ο δρόμος», συναντώντας έτσι με έναν ιδιότυπο τρόπο το πρωτότυπο «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», στην ιδεολογική μηχανή της αστικής τάξης -και στη χώρα μας - μια ανησυχία είναι ήδη ορατή, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν έτσι που οι αστοί να βλέπουν ορατό τον κίνδυνο ένα άλλο σύνθημα να γίνει κυρίαρχο: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Ηδη υπάρχει στα πανό, ήδη φωνάζεται στους δρόμους.

Οι πιο φρέσκοι βλέπουν την Ευρώπη να μπαίνει τώρα σε «θερμή εποχή». Κι όμως, ό,τι εξελίσσεται δεν είναι παρά ό,τι από το 1991, με αφορμή και την επικράτηση της αντεπανάστασης, βρήκε έκφραση το 1992 στην περίφημη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τότε, ακόμα, βάφτιζαν πρόοδο την αντεπανάσταση και συντήρηση το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Ωσπου- και σε «ειρηνική περίοδο» - άρχισαν να μετράνε κορμιά που πέφτουν. Εκατομμύρια κορμιά εργατών. Που δήλωναν πως ο πόλεμος, ο πραγματικός πόλεμος, ο ταξικός, είναι εδώ και διαρκής. Κι ότι η έκβασή του εξαρτάται απόλυτα από το συσχετισμό δύναμης.

Είναι τότε που καταγράφηκε ως μία από τις πλέον αισχρές σελίδες της σοσιαλδημοκρατίας η επιμονή της να εμφανίσει το 1994 τη «Λευκή Βίβλο» για το τσάκισμα των εργατών, ως προοδευτικό κείμενο. Τότε εφευρέθηκε και ο όρος «απασχολήσιμοι» ως λύση, δήθεν, στο πρόβλημα της ανεργίας.

Ο,τι έχει ακολουθήσει- και η στρατηγική της Λισαβόνας που ανακοινώθηκε το 2000 είναι υποσύνολο της γενικής στρατηγικής του κεφαλαίου - υπηρετεί έναν από τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου: Να γονατίζει όλο και περισσότερο την εργατική τάξη, σαν τον πιο εύκολο αντίπαλο, που η ήττα του μετατρέπεται σε εργαλείο, χρησιμότατο στο κεντρικό πρόβλημα που έχουν να λύσουν οι αστοί: Τον λυσσώδη ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Οτι αυτός ο ανταγωνισμός οδηγεί σε ακόμα πιο βαθιά βαρβαρότητα είναι ένα θέμα που αφορά τα θύματα, δεν ενοχλεί, όμως, καθόλου, ούτε τους καπιταλιστές, ούτε αυτούς που εργολαβικά έχουν αναλάβει να πείθουν τους εργάτες ότι η μόνη επιλογή που έχουν είναι ο καπιταλισμός, που μπορεί, λένε, να είναι και ανθρώπινος.

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε σήμερα: Ο δρόμος - που πάει να πει «οι αποκάτω» - αμφισβητεί την καπιταλιστική νομιμότητα, κι ας μη το κάνει με όρους επαναστατικής προοπτικής. Αυτήν την αμφισβήτηση της νομιμότητας από τον «δρόμο» σπεύδουν να προφυλάξουν και εδώ στη χώρα μας όσοι - είτε με αγωνία, είτε με πανηγύρια - μιλούν ξανά και ξανά για τα καλά της «εργασιακής ειρήνης».

Λοιπόν, ας το πούμε και πάλι καθαρά: Είναι παράνομοι απ' τη σκοπιά των εργατών, όσοι υπερασπίζουν τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης. Δεν υπήρξε και δε θα υπάρχει εκμετάλλευση με ανθρώπινο πρόσωπο.

Οπερ: Απ' το σχολειό ως το χώρο δουλιάς, παντού το μέτωπο είναι ένα: Τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Ο,τι συμβάλλει στην πάλη για την ανατροπή τους είναι νόμιμο!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Η «ΛΙΣΑΒΟΝΑ» ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ «ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ»

ΑΠΟ ΤΟ 1991... «Σε "θερμή" εποχή εισέρχεται η Ευρώπη και η νεολαία της Γηραιάς Ηπείρου καλείται να αντισταθεί στα μέτρα που ετοιμάζονται για εκείνη χωρίς εκείνη. Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ντε Βιλπέν δεν είναι τυχαία και φαίνεται να συνάδει με τις απόψεις μερικών "εγκεφάλων" των Βρυξελλών οι οποίοι ως πυρομανείς... πυροσβέστες, κάπου είδαν ότι η ανεργία μπορεί να παταχτεί με... αντεργατικά μέτρα! Και δυστυχώς, τα επικίνδυνα βήματα της γαλλικής κυβέρνησης ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που θέλουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων με τις... απολύσεις τους!» (το σχόλιο στην «PRESS time»).

ΝΕΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ: «Στις 23-24 Μαρτίου 2000 οι άρχοντες της Ευρώπης πήραν μια μεγάλη απόφαση (...) Αποφάσισαν να μεταβάλουν την Ευρώπη σε παράδεισο. Με την περίφημη στρατηγική της Λισαβόνας (...) Τώρα, πήραν, πάλι, μια μεγάλη απόφαση: Να αναθεωρήσουν τη στρατηγική της Λισαβόνας και να την προσαρμόσουν στη σημερινή πραγματικότητα (...) Οι "25" θα περάσουν από τις συμπληγάδες της οδηγίας Μπολκεστάιν και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου για να αναλάβουν, λέει, δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» (ο Π. Παντελής στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΑΓΩΝΙΑ Η ...ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Είναι φανερό πως η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση αναβάλλεται επ' αόριστον. Μικρό το κακό θα μπορούσε να πει κανείς. Αλλωστε η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν είχε προτείνει τίποτε το συγκεκριμένο. Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν μπορεί να περιμένει. Κι αν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει την τύχη των χωρών φθηνής εργασίας είναι ανάγκη σήμερα - όχι αύριο - να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΟΣΟ Ο ΔΡΟΜΟΣ ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ: «Η μεταρρύθμιση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι επιτακτική όσο ποτέ (...) Το πλέγμα των μικρομεσαίων συμφερόντων που υπερασπίζεται τη στασιμότητα, δεν έχει από μόνο του ηθικό και πολιτικό εκτόπισμα να ακυρώσει τις επιβαλλόμενες αλλαγές» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμάκωση με ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ η απάντηση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υποχώρησε ο ΣΕΒ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελπίδες για γέφυρα ΓΣΕΕ και εργοδοτών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΨΙΧΟΥΛΑ δίνουν οι βιομήχανοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ κυβέρνησης - ΑΕΙ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΒΕΙ το «σπίρτο» η κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παιδεία, νέο μέτωπο πολιτικής έντασης

Η ΑΥΓΗ: Ξεσηκώνονται τα πανεπιστήμια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 500 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΟΙ ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Λύση παρά το πρόστιμο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΥΛΑΚΗ για το ξύλο στα παιδιά

Η ΧΩΡΑ: Τι χτίζεις χωρίς να χρειάζεται άδεια

ΤΑ ΝΕΑ: Υποκλοπές και από «ψαράδες» της ΕΥΠ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κοίτα πανηγύρια...

«Υποχώρησε ο ΣΕΒ (...) προτάσεις και αντιπροτάσεις φαίνεται να συγκλίνουν προς μεσοσταθμικές αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 4%» (το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ).

Οι βιομήχανοι είναι «ο τόπος»;

«Βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και της κορυφαίας οργάνωσης των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ, για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συνάντηση της επόμενης Πέμπτης, μπορεί να είναι η τελευταία, εάν και οι δύο πλευρές, όπως οφείλουν, επιδείξουν μετριοπάθεια. Γιατί ο τόπος πάνω απ' όλα χρειάζεται εργασιακή ειρήνη» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Μόνη προϋπόθεση η ανατροπή όλων σας!

«Η εργασιακή ειρήνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία (...) προκειμένου να "ανεβάσει στροφές" η οικονομία και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, ειδικά αν αυτή έχει διετή διάρκεια, προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία βελτίωσης του κλίματος και επανενεργοποίησης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Πρόβλημα είναι μόνο το ότι υπάρχετε

«"Παρουσιάζουν τον ΣΕΒ ως φορέα χωρίς κοινωνική ευαισθησία... Οι προτάσεις μας δεν είχαν απήχηση. Δε γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα της ελληνικής επιχείρησης" είπε με έκδηλη απογοήτευση ο πρόεδρος του ΣΕΒ» (το παράπονο του Κυριακόπουλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ