ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Η κυβέρνηση επιταχύνει τη συγκεντροποίηση

Οι εργαζόμενοι του κατασκευαστικού κλάδου είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της πολιτικής, δήλωσε ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ

«Τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης στοχεύουν στην ισχυροποίηση λίγων μονοπωλιακών ομίλων, στην επιτάχυνση της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στον κατασκευαστικό κλάδο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερα κερδοφόρας διεξόδου για το τραπεζικό κεφάλαιο».

Αυτό επισήμανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Δημόσια Εργα: Μελέτη - επίβλεψη - κατασκευή», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Η μη πληρωμή έργων που έχουν εκτελεστεί, η καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων, η διανομή της μερίδας του λέοντος στους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετεί αυτή τη στόχευση και δεν οφείλεται σε έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας και ενιαίας άποψης της κυβέρνησης, όπως ισχυρίζεται ο ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο Μ. Παπαδόπουλος. «Εξάλλου και αυτό στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε τα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν επίσης και οι πρόσφατες βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν. 3263/2004 σχετικά με το σύστημα ανάθεσης των έργων και του Ν. 3316/2005 σχετικά με την εκπόνηση των μελετών, που το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή. Μετά το σχηματισμό της ηγετικής ομάδας των ομίλων στην 7η τάξη, η κατεύθυνση αυτή θα υπηρετηθεί με νέους τρόπους, με την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, τη μεροληπτική αναβάθμιση του ποιοτικού ελέγχου και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του κρατικού ελέγχου (π.χ. με τους ιδιώτες αναδόχους - παρόχους υπηρεσιών εποπτείας και διοίκησης των δημοσίων έργων)».

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου και ανάμεσά τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί με τυπική ή άτυπη σχέση εξαρτημένης εργασίας - υπογράμμισε ο Μ. Παπαδόπουλος - είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της πορείας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις χιλιάδες απολύσεις αλλά και στην αξιοποίηση του φόβητρου των απολύσεων με στόχο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή εξοντωτικών ωραρίων εργασίας, την καθήλωση του πραγματικού μισθού σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο εργαζόμενος μηχανικός παραμένει επίσης αντιμέτωπος με ένα νομικό πλαίσιο κανόνων - ρόλων - ευθυνών και ποινών που βοηθά στη μετακύληση της κρατικής και εργοδοτικής ευθύνης στις δικές του πλάτες».

«Μπορεί λοιπόν μέσα σε αυτή την κατάσταση, που διαμορφώνουν μαζί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ - κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ - να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι μπορεί να διασφαλιστεί η φθηνή για το λαό, γρήγορη και ποιοτική παραγωγή δημοσίων έργων, που να καλύπτει το σύνολο των κοινωνικών αναγκών για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων, για την εξοικονόμηση ενέργειας, για τη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου; Σίγουρα όχι. Η ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει την απαλλαγή του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Απαιτεί έναν ενιαίο κρατικό φορέα που θα κατέχει τα μέσα παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημοσίων έργων, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας».

«Το δημόσιο έργο σήμερα δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα και η επιλογή γίνεται με βασικό κριτήριο τα τεράστια κέρδη που στοχεύει να καρπωθεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε στην εισήγησή του ο πολιτικός μηχανικός και εργολήπτης Γ. Διώχνος. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος δήλωσε την αντίθεση του Επιμελητηρίου στην υπερσυγκέντρωση των έργων που παρατηρείται.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Καταγγέλλουν ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 του Μάη εξήγγειλε η ΠΟΓΕΔΥ

«Η υπόθεση της γρίπης των πτηνών φέρνει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα των κτηνιατρικών υπηρεσιών, όπου κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού, κτηνιάτρων και άλλων κλάδων, που έχει σαν αποτέλεσμα το 50% περίπου των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων να είναι κενό».

Αυτό τονίστηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι ο λόγος γι' αυτή την εγκατάλειψη είναι η αντίληψη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ότι πρέπει να μειωθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΚΔΥ ξεκαθάρισαν ότι διαφοροποιούνται πλήρως από τον τρομολαγνικό τρόπο παρουσίασης του θέματος από τα ΜΜΕ που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της κατανάλωσης πτηνοτροφικών προϊόντων και την πρόκληση τεραστίων διαστάσεων ζημιάς στην ελληνική πτηνοτροφία, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ακόμη, διαβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο το καταναλωτικό κοινό, ότι παρά την αριθμητική ανεπάρκεια των κτηνιάτρων για την κάλυψη όλων των αναγκών, μπορεί να διασφαλιστεί ότι ακόμη και αν σημειωθεί περιστατικό γρίπης των πτηνών, δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσει στην αγορά άρρωστο πουλερικό.

Χτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τις 8 Μάη.

  • Επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου, η παρουσία του στελέχους Η5Ν1, σε δείγμα κύκνου που είχε βρεθεί στην περιοχή της Επανωμής Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για τη χώρα μας στα 33.
Θερινή ώρα από την Κυριακή

Μια ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών μεθαύριο Κυριακή, 26 Μάρτη 2006. Αλλάζει η ώρα και επανέρχεται η θερινή, η οποία θα ισχύσει για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την τελευταία Κυριακή του ερχόμενου Οκτώβρη.

Για την αλλαγή της ώρας, οι δείκτες των ρολογιών στις 3 τα ξημερώματα μεθαύριο Κυριακή, θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 4 π.μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Η αδικία κατά των Αντιστασιακών συνεχίζεται

Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

Ξανά στο δρόμο βγήκαν δεκάδες από εκείνους που «αγωνίστηκαν για το δίκιο και τη λευτεριά», εκείνους που «πέταξαν, πολέμησαν με καρδιά». Ο λόγος για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ανάπηρους, επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, φυλακισθέντες και εξορισθέντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), αντιδρώντας στην αδικία και διεκδικώντας λύση στα προβλήματά τους.

Ομως, με τη χτεσινή κινητοποίηση και πορεία στη Βουλή, οι διαδηλωτές τίμησαν και την ιστορική επέτειο της Επανάστασης του 1821 αλλά και τα 61 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, καθώς και τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Και όχι μόνο. Φώναξαν για τα δίκια των εργαζομένων, για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. Διαδήλωσαν ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στην πολιτική υποτέλειας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Κύρια αιτήματα των αγωνιστών, στα οποία επικεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης, είναι να τους δοθεί το 15% στις συντάξεις των αντιστασιακών που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δεν το επανέφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, να εξομοιωθούν οι ανάπηροι του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τους αναπήρους του 1940 - 1944, να επιτραπεί ο επαναπατρισμός όλων ανεξαιρέτως των Πολιτικών Προσφύγων και να απαλειφθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός «Ελληνες το γένος».

Και όταν χτες αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ επέδωσε το ψήφισμα στη Βουλή, πήρε για άλλη μια φορά χαμόγελα υποκρισίας, «θα» και υποσχέσεις... Από τη μεριά τους, οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν πεισματικά: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κι άλλους αγώνες»!

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου διοργανώνει συνεστίαση, την Τετάρτη 29.3.2006, ώρα 8 μμ στο κέντρο «ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ» (Λέλας Καραγιάννη - πρώην Λήμνου - και Σαμοθράκης 3) στην Κυψέλη. Τηλ: 210.8678.862.
  • Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην Γενική Τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, οριστικά, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2006 ώρα 4 μμ, στην αίθουσα της Ενωσης λογιστών(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
Ομηροι για τέσσερις ώρες

Αίσιο τέλος είχε η ομηρία τριών υπαλλήλων της Κλινικής «Κασταλία» από έναν 26χρονο ένοπλο. Αστυνομικοί των ΕΚΑΜ, ύστερα από τέσσερις ώρες περίπου, τον αφόπλισαν και τον συνέλαβαν χωρίς να τραυματιστεί ούτε ο 26χρονος ούτε κάποια από τις ομήρους.

Ο τελευταίος, εισέβαλε στις 1:30 μ.μ. στο γραφείο της Προϊσταμένης στον α΄ όροφο του κτιρίου, και με την απειλή δύο πιστολιών - που σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ήταν ψεύτικα - κρατούσε ομήρους δύο λογίστριες και μία νοσοκόμα, χωρίς να κάνει γνωστά τα αιτήματά του. Αμέσως, αποκλείστηκε ο 1ος όροφος και τέσσερις διαπραγματευτές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Ο δράστης, είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν στη συγκεκριμένη κλινική λόγω ψυχολογικών προβλημάτων και εθισμού στα ναρκωτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ