ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προκλητική ενίσχυση των ιδιωτών

Με πρόσχημα τις ενεργειακές ανάγκες, η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τα οικονομικά οφέλη των ιδιωτών παραγωγών, ενώ προαναγγέλλει νέα επιβάρυνση των νοικοκυριών με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα αποφασιστούν το καλοκαίρι

Eurokinissi

Ενα ακόμα μεγάλο δώρο στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ενέκρινε χτες η κυβερνητική επιτροπή. Βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε λίγες μέρες, είναι η σημαντική αύξηση της πριμοδότησης των ιδιωτών παραγωγών για τη δραστηριοποίησή τους στις ΑΠΕ και η «απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης», που σημαίνει μείωση προϋποθέσεων και κόστους. Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας θα καθορίσουν επιπρόσθετα, φορολογικά κίνητρα υπέρ των επιχειρηματιών, που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο για να ισχύσουν από το 2007.

Το νομοσχέδιο εστιάζει στην ενίσχυση κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων, προκαλώντας την αντίδραση των μικρότερων παραγωγών, που φοβούνται τον παραγκωνισμό τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητείται η παντοκρατορία των ιδιωτών και σ' αυτόν τον τομέα της ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να παίζει προοπτικά όλο και μεγαλύτερο ρόλο σε αντιδιαστολή με το πετρέλαιο.

Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, επισήμανε ότι στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ φτάνει τα 615 MW, όταν στη Γερμανία είναι 18.500 MW, στη Δανία 1.430 MW και στην Ισπανία 10.000 MW. «Ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση», τόνισε ο υπουργός, για να δικαιολογήσει μια ακόμη προκλητική εύνοια προς το μεγάλο κεφάλαιο. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ΑΠΕ δεν έχουν αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε και θα μπορούσαν, οφείλεται ακριβώς στο ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν το ζήτημα της ανάπτυξής τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: Αποσύνδεση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ στο σύστημα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αύξηση της τιμής πώλησης στα 360-440 ευρώ την MWh από 73-84,6 ευρώ ανά MWh που ισχύει σήμερα!!! Ιδιες τιμές για τη συμπαραγωγή με αυτές της παραγωγής από αιολικά συστήματα. Αύξηση στα 12 χρόνια (από 10) της σύμβασης πώλησης με το διαχειριστή του συστήματος με δυνατότητα ανανέωσης για 8 ακόμη χρόνια. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που απορροφάται υποχρεωτικά και σε προνομιακή τιμή η παραγωγή τους.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Δ. Σιούφας διέψευσε ότι υπάρχει εισήγηση της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων της κατά 7,5% ώστε να αντισταθμίσει τη μείωση των κερδών της από την αύξηση του κόστους για πετρέλαιο και δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Τόνισε όμως ότι η απόφαση που θα ληφθεί το καλοκαίρι θα κινηθεί στη λογική των περσινών αυξήσεων, που ήταν ιδιαίτερα μεγάλες για τα λαϊκά νοικοκυριά!

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Πόλεμος» εταιριών και χαράτσια

Αύξηση κερδών, αύξηση πωλήσεων και σφοδρός ανταγωνισμός είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς υγρών καυσίμων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην αυξανόμενη επιβάρυνση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με μελέτη της ΣΤΑΤ ΜΠΑΝΚ, τα επόμενα 5 χρόνια θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εταιριών εμπορίας, από περίπου 20 σε 7-8, μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται με αμείωτη ένταση ο «πόλεμος» πολυεθνικών - ελληνικών, αλλά και μεγαλύτερων - μικρότερων εταιριών, με τις μικρότερες να ενισχύουν προς το παρόν τη θέση τους.

Τα τελευταία 4 χρόνια το μερίδιο των πολυεθνικών μειώθηκε από 35,52% το 2002 στο 32,6% το 2005. Την περίοδο 2002 - 2005 αύξησαν τις πωλήσεις τους 12 εταιρίες. Το 2004 και το 2005 οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες (ΕΚΟ, BP, SHELL) έχασαν 1,8% από την αγορά. Ωστόσο αναμένεται και η είσοδος νέων «παικτών», όπως της ρωσικής LUKOIL, η οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να εξαγοράσει το 40% της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών. Το 2005 η αγορά αυξήθηκε κατά 1,5% με άνοδο της αμόλυβδης (95 και 98 οκτανίων), αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με ειδικότερη έρευνα της ΣΤΑΤ ΜΠΑΝΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, το χειμώνα 2005 - 2006 η ελάχιστη μέση οικογενειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 25%, ενώ υπολογίζεται ότι τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν περίπου 2,3 δισ. ευρώ για το πετρέλαιο! Το χειμώνα 2003 - 2004 η αντίστοιχη δαπάνη είχε διαμορφωθεί στα 1,36 δισ. ευρώ, οπότε μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια υπήρξε αύξηση της δαπάνης κατά 940 εκατ. ευρώ!!!

Την περίοδο 2001 - 2006 η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε το 90%. Στη μελέτη επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι το 2001 μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων ξόδευε για 7 χιλ. λίτρα πετρελαίου θέρμανσης περίπου 1.980 ευρώ. Το 2005 υπολογίζεται ότι ξόδεψε κάτι παραπάνω από 3.750 ευρώ.

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Η νοθεία δίνει και παίρνει

Εντοπίστηκαν μία φορά, αλλά επιμένουν...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 117.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε διάφορες επιχειρήσεις (πρατήρια υγρών καυσίμων, πλοία, εμπορικά καταστήματα, φορτηγά, βυτιοφόρα) στον Πειραιά, επειδή από επανελέγχους διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν τη νοθεία των πετρελαιοειδών προϊόντων. Παράλληλα, στη δημοτική αγορά του Πειραιά κατασχέθηκαν 48,5 κιλά κρέατος με ελλιπείς σημάνσεις που πωλούνταν ως ελληνικά.

Τα πρόστιμα - που επιβλήθηκαν μετά από επανέλεγχο όπου διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εταιρίες συνέχιζαν ακάθεκτες την παράνομη δραστηριότητά τους, όπως είχαν εντοπιστεί να παρανομούν και κατά τον πρώτο έλεγχο - αφορούσαν:

  • Νοθεία πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστά από 7,5 έως 95%.
  • Πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο ναυτιλίας σε ποσοστά από 50 έως 53%.
  • Πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης σε ποσοστά από 8 έως 100%.
  • Πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με φωτιστικό πετρέλαιο σε ποσοστό 22%.
  • Πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με ελαφρύτερα του πετρελαίου κλάσματα σε ποσοστό 25%.
  • Αμόλυβδη βενζίνη νοθευμένη με βαρύτερα της βενζίνης κλάσματα σε ποσοστό 4%.
  • Βενζίνη super νοθευμένη με αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 81%
  • Βενζίνη super plus νοθευμένη με βαρύτερα της βενζίνης κλάσματα σε ποσοστό 2%.
  • Βενζίνη σούπερ LRP νοθευμένη με αμόλυβδη σε ποσοστό 10%.

Στον εισαγγελέα Αγορανομίας Πειραιά παραπέμφθηκαν επτά πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, στους οποίους και επιβλήθηκαν 8 πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα, όπως έλλειψη θεωρημένου βιβλίου διακίνησης καυσίμων και έλλειψη τιμοκαταλόγου.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε θέση «μάχης» η ΕΤΑ ΑΕ

Με το ΔΣ της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ), πρώην «αμαρτωλής» και νυν «ανύπαρκτης» - αν και το μεγάλο διάστημα αδράνειας λειτούργησε υπέρ της διατήρησης στο δημόσιο ενός σημαντικού τμήματος της τουριστικής περιουσίας του, κάτι που προβλέπεται σύντομα να αλλάξει - συναντάται σήμερα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Η ΕΤΑ προετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα νέο «γύρο» πωλήσεων, ενοικιάσεων, παραχωρήσεων αξιόλογων εκτάσεων και εγκαταστάσεων, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε εμπλακεί σε σειρά δικαστικών αντιπαραθέσεων με μισθωτές που θεώρησαν ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της εταιρίας απέναντί τους.

Χτες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο σύσκεψη με τους διευθυντές του υπουργείου και του ΕΟΤ, όπου μεταξύ άλλων εξετάστηκαν ζητήματα προβολής της χώρας, βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ