ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ριμέικ» της εμπορευματοποίησης

Επικίνδυνη, για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, «βουτιά» επιχειρούν τέσσερις κρατικοί πολιτιστικοί φορείς (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ΕΡΤ) με τη συμμετοχή τους στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας του Μόντε Κάρλο (7 - 9/4).

Πρόκειται για ετήσιο παγκόσμιο εμπορικό «ραντεβού» παραγωγών κινηματογράφου, λογοτεχνικών πρακτόρων, εκδοτών και συγγραφέων με στόχο την «ανακάλυψη» σεναρίων, που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα. Με δύο εμπορικούς τομείς, την Αγορά Ανασκευασμένων Ταινιών και την Αγορά Διασκευασμένων Σεναρίων, το φόρουμ αποτελεί τη μοναδική αγορά του είδους, διεθνώς, και την πλήρως ελεγχόμενη από οπτικοακουστικά και εκδοτικά μονοπώλια. «Χορηγοί» του είναι τα χολιγουντιανά μεγαθήρια «Γιουνιβέρσαλ» και «Παραμάουντ» και η γαλλική εκδοτική πολυεθνική FNAC, η οποία προσφάτως επεκτάθηκε και στην Ελλάδα. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στους καταλόγους του φόρουμ θα πωλούνται σε όλα τα ευρωπαϊκά καταστήματα της FNAC και στο προσεχές Φεστιβάλ των Καννών.

Από εκδοτικής πλευράς συμμετέχουν οι οίκοι: «Καστανιώτης», «Κέδρος» και «Πατάκης», προτείνοντας 15 ελληνικά βιβλία για διασκευή.

Το επικίνδυνο της υπόθεσης δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι το Χόλιγουντ, συνήθως, μεταχειρίζεται τη λογοτεχνία με τη λογική της «υπερπαραγωγής» (με συνέπεια να προτιμώνται τα «μπεστ σέλερ»), αλλά και από το ότι θα προταθούν στις πολυεθνικές και 10 ελληνικές ταινίες... «για μια δεύτερη ματιά», δηλαδή για το «ριμέικ»: «Μικρές Αφροδίτες» (Ν. Κούνδουρος), «Happy day» (Π. Βούλγαρης), «Καγκελόπορτα» (Δ. Μακρής), «1922» (Ν. Κούνδουρος), «Η κάθοδος των εννιά» (Χρ. Σιοπαχάς), «Η τιμή της αγάπης» (Τ. Μαρκετάκη), «Απ' το χιόνι» (Σ. Γκορίτσας), «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (Ντ. Δημόπουλος), «Delivery» (Ν. Παναγιωτόπουλος), «Hardcore» (Ντ. Ηλιάδης).

Φαντάζεστε το «Χάπι Ντέι» και την «Κάθοδο των εννιά» από ...τη «Γιουνιβέρσαλ»;

ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Το ΥΠΠΟ εμμένει στο δανεισμό

Το υπουργείο Πολιτισμού εμμένει στην πρόταση δανεισμού αρχαιοτήτων ως «αντίδωρο» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στην αυστριακή τηλεόραση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα πολλοί τρόποι - νομικοί, ηθικοί, πολιτικοί - αλλά δυστυχώς χωρίς αποτελέσματα. Είμαι αποφασισμένος να λάβω σοβαρά υπόψη το θέμα της ανταπόδοσης. Δηλαδή, να ανταποκριθώ στο αίτημα δανεισμού αρχαιοτήτων και περιοδικών εκθέσεών τους σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Πρακτικά μιλάω για έργα τέχνης από τα οποία διαθέτουμε πλείστα. Η προσφορά δειγμάτων του πολιτιστικού παρελθόντος μας, θα είναι ο καλύτερος πρέσβης της χώρας μας στο εξωτερικό».

Βέβαια, η πρόταση δεν είναι καινούρια. Πρώτος την έθεσε επί υπουργίας του ο Ευ. Βενιζέλος, γι' αυτό και παραμένουν οι ίδιες ενστάσεις: Πώς «νομιμοποιείται» - ηθικά και πολιτικά - το ελληνικό κράτος να «δανείσει» (προφανώς για μεγάλο διάστημα) αρχαιότητες στους, ουσιαστικά, κλεπταποδόχους; Εκτός αν δεχτούμε ότι ο Ελγιν δεν έκλεψε και ότι το Βρετανικό Μουσείο καλώς κατακρατά τα Γλυπτά. Τι σημαίνει πολιτικά «έχουμε πολλά, άρα μπορούμε να δανείσουμε»; Και πώς μπορεί η εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΠΟ να εγγυηθεί ότι έτσι δεν ανοίγει ένας επικίνδυνος «ασκός του Αιόλου»; Αλλωστε, ελληνική συμμετοχή σε περιοδικές εκθέσεις του εξωτερικού και μάλιστα με σημαντικότατες αρχαιότητες, γίνεται αδιαλείπτως. Αυτή η συμμετοχή δεν εμπεριέχεται στην υπουργική διαπίστωση ότι «η προσφορά δειγμάτων του πολιτιστικού παρελθόντος μας, θα είναι ο καλύτερος πρέσβης της χώρας μας στο εξωτερικό»;

Θεάτρου έπαθλα και πολυχρονισμένα «θα»

Το ελληνικό θέατρο γιόρτασε προχτές την Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου, σε μια λαμπρή εκδήλωση του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ», όπου απένειμε τα θεατρικά έπαθλά του. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου), Γιώργος Λαζαρίδης (πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Λίλα Καφαντάρη (πρόεδρος του ΣΕΗ), Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη (πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου). Τραγούδια από το θέατρο ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός, Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιάννης Μπέζος και Τάνια Τρύπη. Την εκδήλωση παρουσίασε η Πέμυ Ζούνη.

Για τη διετία 2004-2006, το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» απονεμήθηκε στην Μάνια Παπαδημητρίου για την ερμηνεία της στο «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Το «Αιμίλιος Βεάκης» στον Γρηγόρη Βαλτινό για τον «Βιολιστή στη στέγη». Το βραβείο «Παναθήναια» (μιούζικαλ και επιθεώρηση) στον Γιώργο Κωνσταντίνου. Το «Φώτος Πολίτης» στον Βασίλη Παπαβασιλείου, για τρεις σκηνοθεσίες του («Αν μια νύχτα του χειμώνα» του Εντουάρντο ντε Φίλιπο, «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου και «Τέλος του καρναβαλιού» του Γκολντόνι). Το «Πάνος Αραβαντινός» στον Δαμιανό Ζαρίφη, για τη σκηνογραφία του στα έργα του Γιώργου Αρμένη «Πρόβα» και «Βασικά με λεν Θανάση».

Το «Δημήτρης Μητρόπουλος» δόθηκε στον Θοδωρή Αμπαζή για τη μουσική του στο «Ονειρο» του Στρίντμπεργκ και στο «Τρεις Αδελφές-Ut Consecutivum». Το «Κούλα Πράτσικα» στον Δημήτρη Παπάζογλου για τη χορογραφία του στον «Βιολιστή στη στέγη».

Για τη σημαντική και πολύχρονη θεατρική προσφορά τους τιμήθηκαν οι: Κατερίνα Χέλμη, Νόνικα Γαληνέα, Αγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Καζάκος, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Αρμένης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώργος Ζιάκας, Θόδωρος Αντωνίου και ο αξέχαστος Νικηφόρος Ρώτας.

Εκτός, όμως, από πολύ καλή βραδιά, ήταν και «μια πολύ καλή ευκαιρία» για τον υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, να μοιράσει «ΘΑ» για το θέατρο. «Θα» που χρόνια ακούμε από όλους τους υπουργούς, αλλά κανένα δεν είδαμε να υλοποιείται. «Το ΥΠΠΟ» - είπε - «θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες» των ανθρώπων του θεάτρου και «θα προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος των επιχορηγήσεων στο θέατρο... Πρόκειται να ανοίξει διάλογο για τις επιχορηγήσεις με φορείς του θεάτρου για τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού»... «Θα συνεχίσει να επιχορηγεί το Θεατρικό Μουσείο»... Και ότι «προχωράμε με γρήγορα βήματα προς την πραγματοποίηση ενός ονείρου αναγκαίου και επιτακτικού, της ίδρυσης Ακαδημίας Θεάτρου στο πλαίσιο της Ακαδημίας των Τεχνών»...

Κάποιοι διέβλεψαν αισιοδοξία, μετά τις δηλώσεις του υπουργού, στα μάτια των ανθρώπων του θεάτρου. Μήπως ήταν ειρωνεία, επειδή τα έχουν ξανακούσει αυτά;

Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Αντικείμενα του προσωπικού αρχείου του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, περιλαμβάνει η έκθεση με θέμα «Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος», που πραγματοποιείται (έως 6/5) στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Η έκθεση, που διοργανώνεται από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη (28/9-30/10/2005), στο πλαίσιο ομότιτλου διεθνούς συνεδρίου. Περιλαμβάνει χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις και μεταφράσεις των έργων του, φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, καθώς και εικαστικές δημιουργίες του ίδιου του ποιητή αλλά και άλλων καλλιτεχνών οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Το αρχείο του Γιάννη Ρίτσου, από το οποίο προέρχονται τα εκθέματα, αποτελεί τμήμα των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Στη διάρκειά της έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία του Κώστα Αριστόπουλου «Γιάννης Ρίτσος - Αυτοβιογραφία», αντλημένη από το κινηματογραφικό αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 12/4 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Γιάννης Ρίτσος και Κύπρος» με ομιλητές τους: Γιώργο Γεωργή, Μιχάλη Πιερή, Λεύκιο Ζαφειρίου και Δημήτρη Αρβανιτάκη.

Διήμερο «ταξίδι»

Τραγούδια που έχει σφραγίσει με τη φωνή της, στη διάρκεια της μακράς και γόνιμης μουσικής της πορείας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των δύο παραστάσεων της διάσημης Ιταλίδας τραγουδίστριας Μίλβα, στις 3 και 4 Απρίλη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιάσει κομμάτια των Ελλήνων συνθετών Μ. Θεοδωράκη, Β. Παπαθανασίου και Θ. Μικρούτσικου, με τους οποίους έχει επανειλημμένα συνεργαστεί. Επίσης, στη συναυλία θα ακουστούν γνωστά αγαπημένα μουσικά κομμάτια των Edith Piaff, Lucio Dalla, Andrew Lloyd Webber, Ennio Morricone, Astor Piazzolla, αλλά και έργα από όλη τη μουσική πορεία της, τη δισκογραφική της δουλιά «Milva canta Brecht» και το άλμπουμ «Mia Bella Napoli», με ναπολιτάνικα τραγούδια.

Η μουσική παράσταση «Milva: Χθες και Σήμερα» εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της τραγουδίστριας, η οποία στη συνέχεια θα εμφανιστεί στη Γερμανία (Λειψία - Βερολίνο -Ουλμ), Ισπανία (Μάλαγα - Βαρκελώνη - Μαδρίτη), Ιταλία (Ρώμη -Μιλάνο - Φλωρεντία - Γένοβα) και αλλού.

Στη Νίκαια

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας, σήμερα (7 μ.μ.) θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του 3ου Λυκείου Νίκαιας «Φωτό Νίκαια», με ομιλητές την καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Ρενέ Χίρσον, τον συγγραφέα και διευθυντή του Λυκείου Σταμάτη Σταμουλά και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας Σταύρο Κορομπίλη. Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα γίνει και άλλη εκδήλωση αυτή τη βδομάδα. Συγκεκριμένα, το Σαββάτο 1/4 (10.30 π.μ.), στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Προσεγγίσεις σε σύγχρονους προβληματισμούς», ο καθηγητής Αρχαιολογίας και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, θα μιλήσει με θέμα «Τα Γράμματα και οι Ανθρωποι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ