ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Αξιος συνεχιστής...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην πραγματικότητα, οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ στο λαό ήταν ψίχουλα. Για παράδειγμα, μια από τις υποσχέσεις της στους αγρότες ήταν ότι, ερχόμενη στην κυβέρνηση, θα φροντίσει να μην καθυστερούν οι επιδοτήσεις. Αλλά κι αυτή έμεινε στα χαρτιά. Το αντιλαμβάνονται, αυτό το διάστημα, οι κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των επιδοτήσεων που δικαιούνται για τα «επιλέξιμα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου. Κι όσοι την ψήφισαν ελπίζοντας σε «καλύτερες μέρες» το'χουν μετανιώσει πικρά. Αυτό δείχνει και η μεγάλη πολιτική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, που εντείνεται στην ύπαιθρο. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή δε φτάνει για να «προβληματίσει» τους κυβερνώντες, που είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιαγροτική επίθεση για να φτάσουν πιο γρήγορα στο στόχο του μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Χρειάζεται, λοιπόν, οι μικρομεσαίοι αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα και με προοπτική την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ερχόμενες τοπικές εκλογές δίνουν μια καλή ευκαιρία για ένα πρώτο, σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα περιμένουν...

Ακόμα δεν έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου του 2004 από τον ΟΕΚ εκατοντάδες δικαιούχοι του στο Νομό Κέρκυρας. Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εργαζόμενους και συνταξιούχους με πολύ χαμηλό εισόδημα. Οπως καταγγέλλουν, αν και υπέβαλαν κανονικά από τον προηγούμενο Ιούλη τις αιτήσεις τους, μέχρι τώρα «ούτε γράμμα ούτε γραφή», που λέει και ο λαός μας. Οι αιτίες γνωστές. Στην υπηρεσία του ΟΕΚ της Κέρκυρας εργάζονται μόνο τρεις υπάλληλοι, που είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν χιλιάδες υποθέσεις, όχι μόνο για τα επιδόματα, αλλά και για τα δάνεια απόκτησης κατοικίας κλπ. Ακόμα και όταν ο ΟΕΚ στην Κέρκυρα προωθήσει τις αιτήσεις, αυτές πρέπει να περάσουν από τις «συμπληγάδες» των κεντρικών υπηρεσιών στην Αθήνα, με τα γνωστά προβλήματα στη μηχανοργάνωση... Δε φτάνει που η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς δίνει ψίχουλα, ταλαιπωρεί χιλιάδες δικαιούχους, καθυστερώντας να αποδώσει και αυτά τα ελάχιστα. Αλλά βλέπεις η κυβέρνηση ασχολείται με τις «μεταρρυθμίσεις», πού να βρεθεί χρόνος να κάνει προσλήψεις..!

«Εξπρές Σαπάκι»

Το αλιεύσαμε στον κυριακάτικο Τύπο: Η «BLUE STAR Ναυτιλιακή» πούλησε ένα ταχύπλοό της, οι δε «ΑΝΕΚ», «ΝΕΛ» και «GA FERRIES» του Γ. Αγούδημου αναμένουν την επέκταση της εφαρμογής της Συνθήκης της Στοκχόλμης, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία πλοίων που έχουν συμπληρώσει και πάνω από 35 χρόνια στις θάλασσες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση - στη λογική της ΕΕ και όσων αποδέχονται το «μονόδρομό» της - αποφάσισε την «απελευθέρωση» (βλ. νέα αύξηση) και των ναύλων της τρίτης θέσης και, μάλιστα, πριν το Πάσχα, για να χαρίσει νέα υπερκέρδη στους εφοπλιστές.

Επειδή, λοιπόν, δεν πρόκειται να δείτε στις τηλεοράσεις, ούτε μεγαλομεσάζοντες αγροτικών προϊόντων, ούτε Γεωργιάδηδες της ΝΔ, ούτε Στρατάκηδες του ΠΑΣΟΚ, να φωνασκούν για τα χάλια των βαποριών και τις τιμές των εισιτηρίων, να 'στε γεροί και δυνατοί, εξοπλισμένοι με υπομονή και γεμάτο πορτοφόλι, έτοιμοι για... επικίνδυνες αποστολές στη «Βρωμίλντα», την «Εμετούλα» και κάθε άλλο «Εξπρές Σαπάκι». Και να θυμηθείτε όλ' αυτά, στην επόμενη απεργία των ναυτεργατών, συμπαρατασσόμενοι στο αίτημά τους για ασφαλή, σύγχρονη και επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Στο κάτω κάτω της γραφής, γι' αυτό εφευρέθηκαν τα καράβια. Οχι, για να συσσωρεύουν τεράστια κέρδη οι εφοπλιστές..

Η ... ανακάλυψη

«Ψηφίζει ...Σημίτη ο Αλογοσκούφης!» έλεγαν από την πρώτη τους σελίδα τα προχτεσινά «Νέα», ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ της εσωτερικής σελίδας ο τίτλος και ο υπότιτλος σημείωναν: «Εγκώμιο στην πολιτική Σημίτη» - «Συνεργάτες του Αλογοσκούφη υμνούν την περίοδο 1996 - 2002, ενώ εκείνος μιλά για πολιτική απάτη». Αν αναρωτιέστε περί τίνος πράγματος μιλάνε, σας πληροφορούμε ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013» και στο οποίο αναφέρονται διάφορες θετικές εκτιμήσεις για την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Σημίτη.

Το γεγονός, βέβαια, δεν είναι καθόλου περίεργο. Αλλωστε, την ίδια πολιτική έχουν, όπως δείχνει και η πράξη πλέον. Και μπορεί, να τσακώνονται σαν κοκόρια στα τηλεοπτικά «παράθυρα», αλλά αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Κατά τα άλλα, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, πάντα στην ίδια πολιτική κατεύθυνση και λογική, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί πανηγυρίζουν τα «Νέα» με την ...ανακάλυψή τους. Το γεγονός ότι ο Αλογοσκούφης ψηφίζει ...Σημίτη, δεν αποτελεί άλλον ένα λόγο για να τους γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα συμπερασμάτων και δράσης

Μέρα με τη μέρα φουντώνει η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η διαρκής όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και η επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών νοικοκυριών δημιουργούν την αίσθηση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι χειρότερη από την προηγούμενη». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα «επόμενα βήματα» στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά τους είχαν πάρει τη σκυτάλη από κυβερνήσεις της ΝΔ...

Ο νόμος, παραδείγματος χάρη, για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι παρά «συμπλήρωμα» του νόμου Ρέππα που ψήφισε το 2002 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο «γαλάζιος» νόμος για τις εργασιακές σχέσεις («ελαστικό 8ωρο» και κατάργηση των υπερωριών, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων κ.ο.κ.), δεν είναι παρά συνέχεια των «πράσινων» Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης με τα οποία άνοιξε ο δρόμος για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Το όραμα των «απασχολήσιμων» του Κ. Σημίτη και των ανασφάλιστων νέων του Γ. Παπανδρέου αποτελούν πλέον την εφιαλτική πραγματικότητα, που διαμόρφωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κινούμενες σταθερά στο πλαίσιο των στρατηγικών «ευελιξίας» και «ποικιλίας μορφών απασχόλησης» που συστήνει η ΕΕ. Παρομοίως από κοινού εργάστηκαν για την απαξίωση της δημόσιας Υείας και Παιδείας μετατρέποντάς τες σε εμπόρευμα απρόσιτο για τους «μη έχοντες». Το ίδιο ισχύει και για την αιώνια λιτότητα στην οποία έχουν καταδικάσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, την απελευθέρωση των τιμών και την ακρίβεια, τις ασταμάτητες φοροεπιδρομές και την φοροαφαίμαξη των γνωστών υποζυγίων, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, την καταστροφή του περιβάλλοντος... Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η πραγματικότητα «κραυγάζει» από μόνη της. Αν κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη, αυτή δείχνει περίτρανα ότι τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο δε λύνονται με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά οξύνονται. Δεκαετίες τώρα οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία και σε εναλλασσόμενους ρόλους, ξηλώνουν συστηματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού και οδηγούν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών μαζών. Οι ατέλειωτες και θορυβώδεις ψευτοαντιπολιτευτικές κορόνες τους, ποτέ δεν άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο για τους «από κάτω». Αντίθετα ήταν, εκτός των άλλων, το απαραίτητο προπέτασμα καπνού στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι διαπιστώσεις και οι επισημάνσεις, χιλιοειπωμένες είναι αλήθεια, πλέον δεν αρκούν. Είναι καιρός για πολιτικά συμπεράσματα και κυρίως για κρίσιμες αποφάσεις για τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Ευτυχώς υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι αυτή που εκφράζει το ΚΚΕ: Μακριά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, κοινή δράση εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολουμένων για τη λαϊκή αντεπίθεση, το λαϊκό Μέτωπο και τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ