ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κλίμα μαζικής συμμετοχής στις αυριανές κινητοποιήσεις
  • Στις 12.30 το μεσημέρι το αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας
  • Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη

Το σύνθημα που έριξαν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών για μαζική κάθοδο και συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα βρήκε μαζική ανταπόκριση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με αποτέλεσμα 53 σύλλογοι φοιτητών και 14 σύλλογοι σπουδαστών να δίνουν αύριο αγωνιστικό ραντεβού σε πάνω από 25 πόλεις, για να βροντοφωνάξουν: ΟΧΙ στην κατάργηση του άρθρου 16. ΟΧΙ στο νέο νόμο - πλαίσιο!

Από το σύνολο των συλλόγων, οι 33 φοιτητικοί σύλλογοι και οι 9 σπουδαστικοί δεν αντιδρούν απλώς στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και υποβάθμισης των σπουδών, αλλά υιοθετούν πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο των Συντονιστικών για ιδρύματα και σπουδές που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, για Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλληλα, δεκάδες συνελεύσεις τμημάτων, ετών, εξαμήνων πήραν απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με μαζικότατη, μάλιστα, συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών. Οι συνελεύσεις συνεχίζονται και σήμερα και το κλίμα στις σχολές δείχνει ότι οι αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα πολλαπλασιαστούν.

Το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα είναι στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου.

Κινητοποιήσεις ακόμα αναμένεται να γίνουν σε: Κομοτηνή, Καβάλα, Σέρρες, Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γιάννενα, Κέρκυρα, Αρτα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Λαμία, Πάτρα, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Προκρίνοντας την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, δάσκαλοι και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν επίσης στις κινητοποιήσεις. Σχετική απόφαση πήραν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ που κήρυξαν ταυτόχρονα δίωρη στάση εργασίας για τα σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Παρά την πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» πανεπιστημιακών, πάντως, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) δεν έχει λάβει ακόμα ανάλογη απόφαση και έχει ορίσει συνεδρίαση για ...το απόγευμα της Παρασκευής.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συζητούν για τη στρατηγική της Λισαβόνας και την Παιδεία

Στην Αθήνα στις 8-9 Απρίλη

Στις 8-9 Απρίλη το ΚΚΕ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «Η Στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος».

Είναι η πρώτη φορά, που κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από τις χώρες της Ευρώπης, εντός και εκτός ΕΕ, θα συζητήσουν και θα αναλύσουν συλλογικά τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της Παιδείας, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, της έντασης των ταξικών φραγμών και της μορφωτικής υποβάθμισης των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο της στρατηγικής της Λισαβόνας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ηδη, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους: Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, ΚΚ Αρμενίας, ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας), Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βουλγαρίας, Βουλγάρικο ΚΚ «Γκεόργκι Δημητρώφ», ΚΚ Βρετανίας, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Πορτογαλικό ΚΚ, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Τουρκίας, ενώ έχουν προσκληθεί και θα παρέμβουν και ορισμένοι κομμουνιστές επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο Ιταλός μαρξιστής ερευνητής Αντρέα Κατόνε και η Γαλλίδα ιστορικός Ανί Λακρουά - Ρουζ, που διώκεται από το πανεπιστήμιό της γιατί δεν αποδέχτηκε το αντικομμουνιστικό γράψιμο της Ιστορίας.

Στη συνάντηση θα υπάρξει ανταλλαγή γνωμών για την κατάσταση και την πείρα από τους αγώνες των εργαζομένων στην εκπαίδευση, των γονιών, των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών. Επίσης θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της συνεργασίας και κοινών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Δεύτερος μαθητής «φεύγει» νεκρός

Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών ως κόστος

Ο θάνατος ενός μαθητή - δεύτερος μέσα σε τέσσερις μήνες - έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την πλήρη απουσία δημόσιου και δωρεάν δικτύου ιατρικής κάλυψης των μαθητών ανά σχολικό συγκρότημα.

Ο 16χρονος Αγγελος Καραμήτσος, μαθητής στο 7ο ΕΛ Ζωγράφου, αισθάνθηκε προχτές το μεσημέρι, κατά την τελευταία ώρα του μαθήματος, μια ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Οι καθηγητές και οι συμμαθητές του, μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, ειδοποίησαν το «166». Ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου ύστερα από λίγο έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη για ύπαρξη πλήρως εξοπλισμένων ιατρείων σε κάθε σχολικό συγκρότημα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με δημόσια ασφαλιστική κάλυψη όλων των μαθητών καθώς και την ανάγκη παροχής υπηρεσιών Υγείας για την ψυχοκοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβρη του 2005, είχε βρει τραγικό θάνατο στο σχολείο της και η 14χρονη Δανάη Δροσοπούλου, μαθήτρια στο 4ο Γυμνάσιο Ζωγράφου. Τότε η Ενωση Γονέων του Δήμου Ζωγράφου με υπόμνημά της (9/12/2005) προς τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας και Παιδείας) απαιτούσε τη λειτουργία δημοσίων και δωρεάν υπηρεσιών Σχολικής Υγιεινής στα σχολεία, προκειμένου «να αισθανόμαστε ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή». Για άλλη μια φορά η απάντηση - «δέσμευση» του υπουργείου Υγείας κινήθηκε στη λογική του μικρότερου κόστους, προτείνοντας ως «λύση» τον ...«εφοδιασμό των σχολείων με τα απολύτως απαραίτητα φάρμακα» και ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την παροχή πρώτων βοηθειών...

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδηλώσεις στη μνήμη του

Σήμερα Πέμπτη, στις 5 μ.μ., θα γίνει στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών πολιτικό μνημόσυνο για τα 54 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Το μνημόσυνο διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ.

-- Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του μνημείου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή σε Δίον και Βεργίνα

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 1-2 Απρίλη εκδρομή σε Δίον - Βεργίνα - Βέροια. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 1 Απρίλη στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-3827303 και 210-3843444 και στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ από Δευτέρα έως Παρασκευή το πρωί 9 π.μ.-2 μ.μ. και το απόγευμα 6 μ.μ.-8 μ.μ.

Παναττική σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ

Σε σύσκεψη καλεί η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, υπόλοιπο Αττικής), την Πέμπτη 6 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην ΠΟΛ (Κάνιγγος 27), προκειμένου να συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης του φιλειρηνικού κινήματος το προσεχές δίμηνο (Απρίλης - Μάης 2006).

ΚΝΕ - ΚΚΕ
Εκδηλώσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

-- Οικονομικό Νομικής Αθήνας, 12 το μεσημέρι, αίθουσα «Πολίτου», θέμα: «9ο Συνέδριο ΚΝΕ. Η δράση της ΚΝΕ για την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος». Ομιλητής: Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ιατρική Αθήνας, 1 το μεσημέρι, αμφιθέατρο παθολογικής ανατομίας, θέμα: «Ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας και η πρόταση του ΚΚΕ».

-- ΤΕΙ Λάρισας, 12 το μεσημέρι, μικρό αμφιθέατρο της ΣΔΟ, θέμα: «Συμπεράσματα από τις εξελίξεις στη Γαλλία - Για ποιο σκοπό σπουδάζουμε - Η πάλη για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα». Ομιλητής: Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕΙ Αρτας, 11 π.μ., Αμφιθέατρο Φυτικής Παραγωγής, θέμα: «Οι εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλήτρια: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1.30 το μεσημέρι, Αμφιθέατρο του Μαθηματικού, θέμα: «Οι εξελίξεις στη Γαλλία και το φοιτητικό κίνημα». Ομιλητής: Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕΙ Λευκάδας, 8 μ.μ., με το ίδιο θέμα, ομιλητής: Η. Θερμός, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ