ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Καμία ανοχή στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας

Ξεκινά από σήμερα η καμπάνια της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) για την Παιδεία. Οι εξορμήσεις και οι περιοδείες σε γειτονιές, σχολεία και πανεπιστήμια - μετά από αυτές σε χώρους Υγείας και σε χώρους δουλιάς, στις υπηρεσίες της Νομαρχίας και δήμων της Αθήνας - θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και να βρεθούν κοινοί άξονες συσπείρωσης και πάλης ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα η ΝΑΣ αναφέρεται και στην προκήρυξή της, με την οποία καλεί το λαό να αγωνιστεί για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Επιπλέον, η ΝΑΣ αποκαλύπτει το ρόλο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που μέσω και της Αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων και των επιχειρηματιών στη λειτουργία των σχολείων, φορτώνοντας με πρόσθετα οικονομικά βάρη το λαό.

Το κείμενο της προκήρυξης έχει ως εξής:

Εργαζόμενοι και Εργαζόμενες,

Νέοι και Νέες

Η Παιδεία είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια. Η μόρφωση των παιδιών, η διαπαιδαγώγησή τους από τις μικρές ηλικίες μέχρι την ενηλικίωση, τα απαραίτητα εφόδια για να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, αλλά και στην ανώτερη εκπαίδευση - για όσους συνεχίζουν - οδηγούν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια σε ιδιαίτερες θυσίες και υπέρογκα έξοδα για φροντιστήρια και φοιτητική στέγη.

Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι χαρακτηριστική:

  • Το 22% των σχολικών μονάδων λειτουργούν σε διπλοβάρδια ή και τριπλοβάρδια.
  • Πάνω από το 10% των σχολικών μονάδων στεγάζονται σε μισθωμένα και στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα κτίρια.
  • Το 80% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
  • Τα 4 στα 10 σχολεία δεν έχουν ούτε αυτοσχέδια βιβλιοθήκη.
  • Κάθε χρόνο πάνω από 10.000 μαθητές των πιο φτωχών περιοχών εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Ενώ στη Δυτική Αττική καταγράφονται απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ σε ποσοστό 7%, στα Βόρεια Προάστια το ποσοστό ξεκινάει από το 46%.
  • Η προσχολική αγωγή (νηπιαγωγεία) είναι ελάχιστη για τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας.

Στα ζητήματα της Παιδείας η ΝΔ συνεχίζει τη γραμμή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η ΕΕ. Η κατεύθυνση αυτών των πολιτικών είναι ήδη ορατή: Ενισχύεται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσα από τη λεγόμενη αξιολόγηση και την «αποκέντρωση». Δυναμώνει η ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, με χειροτέρευση των σχολείων όπου σπουδάζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Εντείνεται η ιδεολογική χειραγώγηση των μαθητών, με στόχο ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, υποταγμένο στην κυρίαρχη ιδεολογία και στην εργοδοσία.

Προετοιμάζουν το έδαφος οι δήμοι

Στήριγμα σε όλα αυτά είναι και το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • Προωθείται η δημιουργία ταξικά διαφοροποιημένων σχολείων, με την εισαγωγή ζώνης δραστηριοτήτων (ευέλικτη ζώνη) με διαφορετικό περιεχόμενο από σχολείο σε σχολείο, όπου κάθε σχολείο θα διαμορφώνει πρόγραμμα με βάση την οικονομική δυνατότητα των γονιών ή του δήμου που ανήκει. Είναι επίσης αποκαλυπτικό πως σε ορισμένους δήμους οι τοπικές αρχές, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εμπορευματοποίηση των σχολικών χώρων, έχουν συστήσει Ανώνυμες Εταιρίες για την εκμετάλλευσή τους, ενώ αλλού ήδη παραχωρούν χώρους τους σε διάφορους ιδιωτικούς φορείς, με συμφωνίες καθαρά εμπορικού χαρακτήρα!
  • Στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που κατακλύζουν τα σχολεία και επιδιώκουν τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την προπαγάνδιση της «ανταγωνιστικότητας» και της επιχειρηματικότητας, συμπράττουν μαζί με τις επιχειρήσεις και αρκετοί δήμοι. Η Νομαρχία της Αθήνας έχει ιδρύσει επιχείρηση - Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Μέσα στα πλαίσια αυτά είναι χαρακτηριστικό πως διάφορες δημοτικές πλειοψηφίες (όπως στο Μαρούσι) ανακοινώνουν ήδη την ίδρυση Πανεπιστημίου (στηριγμένοι και στη θέση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για συνταγματική αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατάργηση του άρθρου 16). Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού στη Νομαρχία έχει προτείνει την ίδρυση «Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης» που, όπως και το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο» της ΓΣΕΕ, ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Συνένοχοι

Εργαζόμενοι και Εργαζόμενες,

Νέοι και Νέες

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων και των επιχειρηματιών στη λειτουργία των σχολείων, φορτώνοντας και με πρόσθετα οικονομικά βάρη το λαό. Επίσης, μέσα από το νόμο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προωθείται η ανάθεση της κατασκευής και της συντήρησης των κτιρίων σε επιχειρήσεις. Το πιο κραυγαλέο είναι ότι ο ιδιώτης που αναλαμβάνει την κατασκευή του κτιρίου αποκτά και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου για διάφορες άλλες δραστηριότητες!

ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ! Στις νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές ψηφίζεις για όλα τα προβλήματα. Καμιά ανοχή, καμιά λαϊκή νομιμοποίηση των νόμων που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση των δικαιωμάτων, των αναγκών σου και της Παιδείας.

Στήριξη στη ΝΑΣ

Ψηφίστε με κριτήριο τα συμφέροντά σας. Στηρίξτε τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», και τους αγωνιστικούς συνδυασμούς σε όλους τους δήμους, για μια Παιδεία που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την ανταποδοτικότητα στην Παιδεία. Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Ο λαός πρέπει να αγωνιστεί για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων.
  • Ακύρωση κάθε μέτρου που με συμβολή της ΤΑ οδηγεί στην ανταποδοτική, επιχειρηματική λειτουργία του σχολείου. Κανένα χαράτσι στους γονείς, κανένας σπόνσορας στην εκπαίδευση.
  • Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο, επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαία Ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών.
  • Αποκλειστικός χρηματοδότης ο κρατικός προϋπολογισμός, με αύξηση των δαπανών στο 15%. Αμεση εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την αγορά οικοπέδων, την ανέγερση νέων κτιρίων, την επισκευή και τη συντήρηση των σχολείων.
  • Καμιά αποκέντρωση δικαιοδοσιών για τη λειτουργία των σχολείων σε αναρμόδιους και άσχετους με την εκπαίδευση φορείς.

Δώστε δύναμη στη δική σας φωνή, ενισχύστε τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ